A tábornok

Bakancslistához adom
Patton
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai háborús filmdráma, 172 perc, 1970

Értékelés:

58 szavazatból
Szerinted?

Patton tábornok (George C. Scott) nehéz ember hírében áll, módszereit, katonáival szemben tanúsított magatartását sokan bírálják, de mindezek a bírálatok eltörpülnek stratégiai képességei, elszántsága és hazafisága mellett, melyek sorra segítik hozzá legendás győzelmeihez. Patton az egyetlen, aki képes kiverni Afrikából a legyőzhetetlennek hitt Rommell hadseregét. A normandiai partraszállás után pedig megállíthatatlanul tör előre Európában.

Stáblista:

Szereplők

George S. Patton
Omar N. Bradley
Hobart Carver dandártábornok
Oskar Steiger
Sir Bernard Law Montgomery
Chester B. Hansen

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
Hidetoshi Nakata 2015 jan. 24. - 20:11:14
7/10
Rahar 2011 júl. 08. - 13:19:33 7/10
Számomra ez egy erõs közepes film, 10 pontból 7 pontra értékeltem. A tábornok személyiségének és azon keresztül a háború egy szeletének bemutatása nagyon egyedi. A képi megvalósítás és a tábornok nem teljes mértékben pozitív bemutatása nagyon jó filmé tette volna, viszont a fennmaradt történelmi feljegyzések szerint azért nem teljesen ilyen volt, ami számomra igencsak ront az összhatáson. A harci jelenetek sajnos az 1970-es szintnek megfelelõek, de hát akkor sajnos még nem voltak elég igényesek, valósághûek. Azért mindenképpen elgondolkodtató, hogy élete végén miket írt és ennek hatására hogyan halt meg.
10/10
Sampibikeco 2011 jún. 11. - 21:32:42 10/10
Nem egy szokványos II. világháborús film az biztos!
Személy szerint nekem nagyon tetszik a film, kitûnõen játszta Patton szerepét George C. Scott, mégha nem is mindig teljesen reális. Az egyik kedvenc II. vh-s filmem!
10/10
ariskerase 2011 jan. 15. - 17:24:54 10/10
Pedig egy nagyon jó film.
7/10
thorgard89 2010 júl. 17. - 00:25:56 7/10
Nálam ez csak egy erõs átlagos film 7 ponttal
feketevipera 2010 júl. 13. - 11:58:43
Furcsa film volt, meg kell hagyni. Egyrészt jó dolognak tartom, hogy lélekábrázolás is van benne, ami azért eléggé szokatlan a háborús filmek többségében. Másrészt viszont helyenként unalmas, ráadásul mozaikszerû az építkezése. Fõleg a vége felé, amikor az egyik pillanatban még a D-napnál tartunk, kb. negyedóra múlva már december van, újabb negyedóra múlva pedig itt a német kapituláció. Úgy éreztem, ezeket nem készítették elõ rendesen, mintha összecsapták volna ezeket a részeket, kicsit hézagos volt a kontinuitás. Nem tudom, mennyire hiteles az itt kapott Patton-kép, de valószínûleg nem sokat változtathattak rajta az alkotók. A németek szövegét meg inkább magyarul is feliratozhatták volna (itt jegyzem meg, becsülendõ, hogy a német tisztek németül beszélnek egymással, nem pedig angolul, mint a korabeli háborús filmek zömében). A tábornok egyértelmûen a mítoszteremtõ alkotások közé tartozik, de azt hiszem, sajnos nem a legjobbak közé.
Segítõ Béka 2010 márc. 19. - 20:22:42
A szedett-vedett bírósághoz a legendás Patton tábornoknak is volt egy-két szava, melyeket nem felejtett el ki is ejteni a száján („Õszintén ellenzem ezt a háborús bûnösdi dolgot. Sportszerûtlen és a szemita népekre jellemzõ. Azt is ellenzem, hogy hadifoglyokat rabszolgamunkára küldjenek idegen országokba, ahol sokukat halálra éheztetik majd.”(Patton tábornok személyes levelezésébõl, M. Blumenson: The Patton Papers (Boston: Houghton Miffin, 1972)), és ezen „beszólása” következtében aztán gyorsan autóbalesetet szenvedett, és ha hiszed, ha nem: a heidelbergi katonai kórházban rejtélyes körülmények között életét vesztette."
Bognár János 2010 febr. 06. - 00:01:50
Tipikus amcsi propaganda film, ezúttal "Patton a tökös"-rõl. Õ a legtehetségesebb és legrámenõsebb, egyben a legnagyobb pofájú amcsi tábornok. Természetesen könnyû dolga volt afrikában és európában is, mert mindkét hadszíntéren már megvert és kimerült csapatok ellen harcolt, sõt, európában a 3. hadsereggel szemben szinte nem is volt német erõ, mert az igazi csatát Monty ("az a kis szaros")vívta északon. Így Pattonnak könnyû volt elõre rohanni. Ami a filmben is van, hogy elõre látta az ardenneki német támadást, az meg utólagos legenda, fényezés. Szóval a film az nem olyan rossz, régi ívású háborús film, sok sok statisztával. Érdekes az a rész amikor egy bakát eltapos egy harckocsi, az tényleg megtörtént, és csak a vakszerencsének köszönhetõ, hogy nem a lánccal ment át rajta. Vagány a két He-111 -s BOMBÁZÓ, eredeti spanyol gépek, meg a sok PATTON harckocsi. (mindkét félnél)
balazs0729 2009 okt. 20. - 16:42:10 Előzmény tigerland
én.

de úgyse nézed meg mégegyszer, csak azért mert én azt mondom.úgyhogy tolok egy SPOILERT:

a végén van a lényeg.a srác akit megalázott,utána õ harcolt legjobban a társaiért.
szóval Patten, nem azért nagy mert ki mer állni a golyók elé,hanem mert csak õ képes olyan õrültségekre, amire senki sem adna egy lyukas garast sem és a végén õ lesz a nyerõ ember.
tigerland 2009 júl. 14. - 20:57:06
Szeretem a háborús filmeket!
Nagyon is!

De ez a film nem jött be!
Lehet, azért mert nem néztem végig...?
Én ott buktam ki, mikor a film elején Patton kimegy az épületbõl és a saját pisztolyával kezd lõdözni a német vadászgépekre.
Ez nekem azért tûnt furcsának, mert azt ezt megelõzõ karakterábrázolás után nem ilyen dolgokat várok egy ilyen tábornoktól.

szóval, fogtam és kikapcsoltam...

ki mondja azt, hogy rosszul tettem...?
pistibb 2009 júl. 02. - 09:18:55 Előzmény Beyond silence
nem szoktam véleményeket írni - se ide, se máshová - de ma amikor épp Karl Malden ( a filmben ugye elõször helyettes majd felettes : Bradley tábornok)
halálhírét vesszük gondoltam mégis.
Igen a film egy kicsit nehézkesen indul de aztán egyre jobb, szerintem sem mai háborús -nem töltünk csak lövünk észnélkül- sokkal inkább történelmi és egy fantasztikus parancsnok konfliktusokkal teli életét -egy fontos részét bemutató
1/10
Beyond silence 2009 jún. 25. - 15:13:21 1/10
Az elsõ órában nagyon unalmas, a lassan építkezõ karakterábrázolás a végére szerencsére egyre érdekesebb, így egy nézhetõ film lett nékem.

3/5

Ami poénos volt - bár nem von le a film értékébõl - a modern amerikai tankok mindkét oldalon (http://en.wikipedia.org/wiki/M48_Patton és társai)...

És a magyar narrátori szinkronpróbálkozás a német párbeszédekre... :D
3/10
Gyuri04 2009 jún. 15. - 15:07:54 3/10
Többet vártam,nincs ki dolgozva a történet rendesen,és nem is átlátható!Nincs hír a késõbbiekben Rommel rõl sem,és Eisenhover-t sem láthatjuk a filmben..Nem tudom mire kapott ennyi Oscart..
8/10
vitmarci 2009 jan. 29. - 19:31:56 8/10 Előzmény Sacra Corona Unita
Épp most fejeztem be a filmet. Szerintem nagyon jó, nem volt hosszú egyáltalán a 172 perc. Van mit tanulni a filmbõl.
Az elõttem szólóhoz: inkább nevezném történelmi, mint háborús filmnek. Engem megfogott Patton karaktere. Kár lenne jellemeznem Õt, meg kell nézni a filmet.

8/10
10/10
Sacra Corona Unita 2008 aug. 20. - 10:39:28 10/10
Sehol senki?Persze a mai háborús filmeket nehéz túllõni,de ez nem is a hatalmas csatajelenetekre alapoz,sokkal inkább Patton személyiségére,ami nekem nagyon beütött.