A tökéletes trükk

Bakancslistához adom
The Prestige
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol thriller, 130 perc, 2006

Értékelés:

1563 szavazatból
Szerinted?

A bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier a közönség kedvence. A kissé bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden viszont igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak. Ettől kezdve legfőbb vágyuk, hogy legyőzzék a másikat. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a gyilkos versenyt közöttük.
Bemutató dátuma: 2007. január 4. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Robert Angier
Alfred Borden
Julia Angier
Olivia Wenscombe
Nikola Tesla
Sarah Borden

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2007
    Legjobb látványtervezés jelölés
  • Oscar-díj

    2007
    Legjobb operatőr jelölés: Wally Pfister

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
InteriorLulu ápr. 23. 15:54:15 8/10
SPOILER
(Bár az az érzésem, itt majdnem annyira nincs már értelme a figyelmezetetésnek, mint amennyire nincs ember, aki ne tudna Vader szuszogásáról, miszerint én vagyok az apád, vagy hogy brúszvillisz mindvégig halott, vagy akár hogy kevinszpészi a kajzerszöze... Mindegy).

A magyar címadás, mint oly gyakran, most is eléggé félresikerült. Szó nincs itt semmiféle "tökéletes" trükkről (ellentétben a presztízsharccal, vagy mondjuk annak a bizonyos három fázisnak az utolsó elemével: jutalom = prestige), hiszen ne nevezzük már tökéletesnek azt a trükköt, amelyik a bűvész hasonmására építi magát, és ilyen szempontból tökmindegy, hogy vadidegen hasonmásról, vagy ikertestvérről van szó.
És már csak azért sem érzem enyhén szólva sem tökéletesnek a film végén számunkra is világossá váló "trükköt", mert a vetélytárs a sztori közepetáján is már ugyanezzel az előttünk is nyilvánvaló fogással éri el színpadi sikereit - azaz nekünk, nézőknek attól kéne a film végén bepisilnünk az elképedéstől, hogy Borden is ugyanazzal a bornírt megoldással operál, amivel Angier már a film felénél... (és ez persze már a filmnek szóló kritikám, nem pusztán a magyar címadásnak).
Nolan ráadásul még ezt az erősnek szánt "csavart" is lerontja azzal, hogy egyszerűen kurvagyanús Bordennek ez a bizonyos, a filmben folyamatosan fel-felbukkanó segédje a még a lakóterekben is szünet nélkül viselt, kültérre való öltözetével és szemébe húzott kalapjával, a látszólag minden ok nélküli, béna rejtélyességével, amiből legkésőbb a film félidejére levágja a néző, hogy ő Bordennek valami ikertesója vagy hasonmása lehet, és csak azért hessegeti el a dolgot, mert ez biztosan nem annyira fontos, biztosan nem ennyire bornírt megoldásra fog kifutni az egész, pláne hogy Angier már idejekorán meghúzza ugyanezt... pedig de, ennyire. :( Arról nem is beszélve, hogy belegondolva mekkora képtelenség is, hogy a házaspár életében nap mint nap jelenlévő, segédnek maszkírozott iker az évek alatt nem lepleződik le még a feleség előtt sem, holott van, hogy még a gyerek felügyeletét is rábízzák...

Mindemellett egyébként jó a film, többek közt mert nagyon szépen és plasztikusan ábrázolja a gátlástalan, semmit és senkit nem kímélő ambíciókat és önfeláldozást, és szerintem az az amúgy teljesen jogos meglátás sem ront rajta nagyon, amit már az indexes szerző pedzeget a korabeli kritikájában, miszerint enyhén szólva sem elegáns az a drasztikus műfajváltás, ami a film végére végbemegy, azaz ahogy "Nolan pofátlanul visszaél a suspension of disbelieffel".

És ha már filmkritika, a szintén idelinkelt, Vízernek a tavaly augusztusi gyűjtésében olvasom ezt: "A bonyolult filozófia azonban egészen húsba vágóvá és hétköznapian szívfacsaróvá válik, ha lecsupaszítjuk a sztorit, és csak abba gondolunk bele, hogy Freddynek (Borden eltitkolt ikertestvérének) mindent: a szerelmét, az érzéseit, az autonómiáját, az egész életét fel kellett adnia a tökéletes trükk kedvéért."
Hát nem. Sajnos (vagy szerencsére) nem. A legvégén világosan elhangzik, hogy mindvégig ketten osztoztak egyetlen életen, azaz mindkettőjüknek jutott egy fél élet az egészből, hogy az egyikük Sarah-t, a másikuk Oliviát szerette, és mindez nekik ha szűkösen, de elég is volt...
Izma-el Farad 2023 dec. 24. - 14:40:25
egyik legjobb film a világon Edison Tesla vita is körvonalazódik benne nagyon jó film nagyszerű ALAK.ítókkal!szinte már a tökéletesség vonalát súrolja szerintem
9/10
norbertobaggio 2023 márc. 23. - 21:00:28 9/10
Nem rajongok különösebben Nolan filmjeiért...sőt. De ez nagyon jó, sokáig fel sem tűnt hogy ő rendezte
10/10
Eperszem 2023 jan. 29. - 23:15:49 10/10
Egyik legjobb film, többször láttam már. Bale itt is fantasztikus, mint mindig.
Christine1 2022 dec. 02. - 16:20:18
6/10
Révész István 2022 nov. 18. - 23:22:47 6/10
Két elmezavarodott ember harcol egymással... idióták...
10/10
gyereamozibabe 2021 aug. 21. - 14:37:12 10/10
Talán még nem írták: elsõ nézésre pici csalódás volt a film végén Angier (Hugh Jackman) trükkjének lényege. De a film elején a kislánynak mondott példabeszéd megmagyarázza az érzéseinket. (ezt a végén is elismétli a film) "Nem a valóságot akarjuk látni, hanem az illuziót". Nolan nem hagyott minket kétségek között, megmutatta mi volt a ládákban, és emiatt volt bennem egy "na ez a butuska sci-fi megoldás miért kellett?" -hisz a Tesla történetszál ellenére reménykedtem valami misztikusabban. (pont mint a példabeszédben a nézők) De épp azért kellett ez a befejezés, hogy csalódjak, amikor megmutatja a megoldást. Nem csak elmagyarázta, mit fogok érezni, átéltette velem. (persze ez csak első nézésre működik) Szóval először 8 pontosnak éreztem a filmet, de többszöri megnézés után 10 pont. (csak három filmnek adtam eddig 10-est a Porton)
10/10
Epribolyszki 2021 márc. 29. - 23:08:31 10/10
ORIASI FILM
NOLAN KORUNK EGYIK LEGJOBB RENDEZÖJE
8/10
Gabó28 2020 szept. 26. - 18:23:06 8/10
SPOILER

Nem volt itt semmilyen teleportáló meg klónozó gép!
Egy ikertestvér volt meg egy hasonmás!
Mit nem lehet ezen érteni?!
9/10
szixe 2020 szept. 10. - 22:24:24 9/10
SPOILER!!!!!!!!!
Gemkapocs oldalán az alábbit lehet olvasni a filmről:
“ Vajon tényleg csak ennyi lett volna? Egy klónozó mellékhatású teleportáló gép és egy ikertestvér? Ennyi a nagy mutatvány? Nem! Most felfedjük az igazságot, azt amire kevesen gondolnak, és azt, amire a filmkészítők csak egy leheletnyi utalást tettek. Én is tettem utalást rá a cikk elején, nem oktalanul. A film naplók alapján készült, azok alapján a naplók alapján, amit a bűvészek írtak, és mivel tudták, hogy a másik el fogja lopni tőlük, szándékosan írtak benne hamisat. Aki erre nem gondol, az belenyugszik a klónozós – ikertesós magyarázatba, pedig az hazugság! Volt ikertestvér, ez kétségtelen, viszont nem volt klónozó – teleportáló gép. Angier bár rendelt egyet Tesla-tól és meg is kapta, csakhogy azon kívül, hogy szép kék fénynyalábokat bocsátott ki, gyakorlatilag semmit nem csinált! Angier a naplón keresztül el akarta hitetni Borden-nel, hogy bejött a szerkezet, és mivel a naplóban leírtak elevenedtek meg a filmben, a moziban ülők is ezt hitték. Valójában még mindig a cikk elején említett dublőrt használta Angier, őt ölték meg a film eleji előreutalásban, és így lett az, hogy végül az igazi bűvész életben maradt a végén.”
Nos, itt a fórumom rengeteget visszaolvastam, szinte mindenki egyet ért abban, hogy “klónozás”történt. Nekem ez a Gemkapocs általi magyarázat életszerűbb lenne, csak akkor a végén a a vízzel teli tartályban lévő test (Angier hasonmás) nem tudom, mit keres ott..... Ha viszont elfogadjuk, hogy tényleg klónozás történt, akkor jó magyarázatot lehetett erre itt a hozzászólásokban olvasni.
10/10
FrippRóbert 2020 ápr. 27. - 15:56:27 10/10
Kétségtelen, hogy nem a lövöldözős-b@szós-kardozós stb. filmek kizárólagos rajongóinak készült, jobban megdolgoztatja az emberek agyát, mint holmi szórakoztató thriller. A film maga nem cinikus, hanem a cinikus, erkölcsöt háttérbe tevő, csak a hatalmi mámorban élő embert mutatja be. Igen, a bűvészet, a mutatvány sikere és az általa keltett hatás egyfajta hatalmi mámor, melynek rabjai a film hősei... Akik feláldozzák magukat és szeretteiket is a tökéletes trükk oltárán. A film felépítése pontosan ugyan olyan, mint ahogy a film elején a bűvész-trükköt három részre osztják. Ígéret, mutatvány és jutalom. Ez utóbbi, hogy a kicsit érthetetlen történet érthetővé válik, minden kiderül, de csak a legvégén. Ez egy akkora poén, hogy másodszorra megnézve már tudjuk, egy egyszerű gondolkodású filmnézőt már nem is érdekli több. A történet morális tartalma azonban örök érvényű. Sokat vitatott Tesla figurája (David Bowie). Szerintem nagyon találó, az igazi fanyar humort ő viszi hozzá a sztorihoz.
1/10
allofs 2020 ápr. 12. - 00:51:57 1/10
Nem egy jó film
Koncsita 2019 dec. 01. - 18:25:17 Előzmény Dzsongobalszurjan
Szerintem nem klónoztak senkit, az megint átverés volt.
Koncsita 2019 dec. 01. - 18:18:07
Ugrál az időben a film, elég nehezen követhető, ezt meg is unhatja a néző egy idő után. Ha jól értettem a megoldást, akkor rém szomorú is, mert az egóért felesleges áldozatokat követelt. Az életet. A buktatója meg az, hogy már fiatalon, kezdőként tudhatták (volna) egymás titkát a valós életben.
8/10
Onlymee 2019 nov. 28. - 23:27:52 8/10
Ez nem egy olyan film, ami sokadjára is ugyan olyan izgalmas. Az első megtekintés az igazi. Pont mint egy bűvésztrükk, ha tudjuk hogy csinálta, már más. Egyszer mindenképp megéri megnézni.
pubem 2019 okt. 22. - 20:15:58
Oscar-díj 2007
Legjobb látványtervezés jelölés
Oscar-díj 2007
Legjobb operatőr jelölés: Wally Pfister

Szetrohogom magam. V sirjak ?! ? :-((((
pubem 2019 okt. 22. - 20:14:15 Előzmény cincinatus
Miert ?
pubem 2019 okt. 22. - 20:13:22
Vki elmondja, miert kell olyan jo ez a film ? Nem heccbol, komolyan kerdezem. Olvastam a velemenyeket, ugy mentem neki, de nem vagom. Ujraelesztes nem volt meg akkor ?! Szerintem zero, unalmas. Attol hogy "regen" jatszodik a anti-sci-fi emberkek elelveznek rajta, mert jo szineszek ? NEM ERTEM !
10/10
cincinatus 2019 júl. 03. - 18:59:16 10/10
Ez a film zseniális. Nagyon kevés film jobb, mint a könyv, ez viszont ilyen. A hangulat, a színészi játék, a látvány tökéletes. Számomra a 2000-es évek legjobb filmje. Szerintem kötelező darab minden filmkedvelőnek.
1/10
paripapimpi 2019 máj. 16. - 23:57:37 1/10
Elmebeteg baromság. Kár volt rááldozni az estét.
Összes hozzászólás