Abigél

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilmsorozat, 290 perc, 1978

Értékelés:

580 szavazatból
Szerinted?

A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak és letartóztatás fenyegeti. Gina mindjárt az első nap megtudja, hogy ebben a világtól "távoleső" helyen sok különös dolog történik, s bár társai kiközösítik, egyetlen reménye marad a titokzatos Abigél, aki végső kétségbeesésében mindenkin segít.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Rojita 2023 dec. 30. - 21:30:44 10/10 Előzmény borzi84
Köszi szépen a tájékoztatást. Anyám református volt, apám katolikus, de mi gyerekek egyik valláshoz se kerültünk közel. Karácsonykor a Mennyből az angyalt fújtuk.

Sztem, ezeket a miérteket már más is megkérdezhette az alkotóktól a film bemutatója után. Érdemes lenne átböngészni a korabeli lapokat a bemutató utáni hetekből.
Avagy átpörgetni Sz.M. esszéköteteit. Emlékszem a "Merszi Möszjö" c. írásában írt az Abigél c. regény keletkezéséről, amit egy volt franciatanárának köszönhetünk. Egy másik fejezetben pedig a film országos sikerét elemezte, h az emberek tele vannak "késleltetett" reakciókkal. A háborúban a legtöbb ember félt cselekedni, segíteni, vagy még nem is éltek akkor. A film bemutatója után pedig, nagyon sokan úgy érezték, h tk ők is segítettek volna, ha akkor ott vannak.
Persze, régi igazság, h "Bajban ismerni meg, ki az igaz barát."

Nahát, hátha találunk vmi konkrét interjút ezekről a bakikról, vagy vki megoszt velünk egy emléket a forgatásról.
Yala elnök 2023 dec. 30. - 19:32:54 Előzmény Rojita
párhuzamos valóságban élsz
9/10
borzi84 2023 dec. 30. - 04:32:06 9/10 Előzmény Rojita
Az előző hozzászólást Neked szántam. :-)
9/10
borzi84 2023 dec. 30. - 04:31:23 9/10
Szia!

Valószínűleg igazad lehet!
Én sem hiszem, hogy Szabó Magda ne ismerte volna ezt a dicséretet, sokkal inkább Gina tájékozatlanságára akart rávilágítani.
Nagy dolog volt, amikor megválasztották őt világi főgondnoknak, nő nem töltötte, nem is tölthette be korábban ezt a tisztséget, ahogyan lelkészek és presbiterek is csak férfiak lehetettek.
Ezt azóta már megváltoztatták, s a nők is betölthetik ezeket a tisztségeket. :-)
Az egyházkerületi főgondnok magas tisztség a református egyházban, a püspök - egyházi vezető - mellett ő az egyházkerület világi vezetője, s természetesen tagja a Zsinatnak is, amely a református egyház legfelsőbb szerve, s dönt az egyházat érintő legfontosabb kérdésekben.

(A református egyházban az egyházi vezetők mellett mindig van világi vezető is.
Az egyházközség élén a lelkész mellett a gondnok áll, valamint a szintén világiakból álló presbitérium.
Az egyházközségek egyházmegyékbe szerveződnek, ezek élén az esperes (egyházi) és az egyházmegyei gondnok (világi) áll.
Az egyházkerület pedig - területi elv alapján - egyházmegyékből tevődik össze, élén a püspökkel és a főgondnokkal.
A Zsinatról már korábban írtam, ott ugyanaz az elv érvényesül, egyaránt van világi és lelkészi elnöke és alelnöke, valamint a tagok között is vannak egyháziak és világiak is . :-)

Jó lenne tudni, miért kerültek be katolikus énekek a sorozatba.
Vajon kinek a döntése volt?
Az tény, hogy a készítés idején nem volt túl hálás a téma, mégis jobban kellett volna figyelni erre, mert rontja a hitelességet.
Akkor sem szerencsés, ha emlékek kötődnek hozzá, mert egy református iskolában elképzelhetetlen lett volna, hogy ezeket énekeljék.

Azokban az időkben pláne komolyan vették a vallásos nevelést, a hit-és erkölcstan attól függetlenül szerepelt a tantárgyak között, hogy valaki egyházi vagy világi iskolába járt.

Belegondolván, Ginának elég nehéz lehetett pótolni a hiányosságokat, alapos lehetett a lemaradása a többiekkel szemben.
(Még akkor is, ha a regényben "csak" ötödikes, nem pedig hetedikes, ez is apró eltérés a regény és a sorozat között.)
Bár...Azért némi "alapozással" csak kellett bírnia, hisz bár külön nem kerül megemlítésre, konfirmálnia biztosan kellett.
(Azért írom ezt, mert karácsony előtt úrvacsorázott a többiekkel együtt, márpedig csak az egyház teljes jogú tagjai úrvacsorázhatnak, s a konfirmáció által válik valaki az egyház teljes jogú tagjává.)
A konfirmációt megelőzően évekig kell hittan órára járni, s a konfirmáció évében pedig speciálisan már csak a konfirmációra készülnek, a kérdések megtanulásával, valamint énekeket is tanulnak a konfirmandusok, a konfirmáció során pedig önként vallást tesznek a hitükről.

Én mindezt végigcsináltam, s az évek során a hittan órákon elég sok mindent megtanultunk, többek között énekeket is.
Persze, távol állok attól, hogy minden zsoltárt és dicséretet ismerjek, de mindenképp jó alapot ad.
A konfirmáció általában 14 éves korban történik, úgyhogy előtte 8 évig kell hittan órára járni, ha valaki "rendesen" - és "rendes időben" végig akarja csinálni.
(Ha valaki nem konfirmál akkor, amikor koránál fogva megtehetné, természetesen később is van lehetőség "felnőtt konfirmációra,", ez amolyan "gyorstalpaló".
10/10
Rojita 2023 dec. 28. - 20:43:07 10/10 Előzmény borzi84
Az a bizonyos "Drága Advent, köszöntünk" c. dicséretet én úgy értelmezem, ahogy Gina gondolta. Ugye, gyenge a vallási ismerete, örül, h egyáltalán felismerte, h kb hányadik dicséret a dallam, de arra nem emlékszik, h hány versszakból áll, ezért keresgéli az énekeskönyvben.
Tehát, nem gondolom, h Szabó Magda tájékozatlanságból fogalmazott volna úgy, h több versszaka is van az éneknek.
Szögezzük le, h az írónő abszolút ismerője volt a református vallásnak és szertartásoknak. Gyerekkorától járt templomba, széles családjából sok neves szónok, lelkész került ki, sőt, Őt magát is megválasztották még a 80-as években a Tiszántúli Református egyházkerület főgondnokának (bármit is takart a tisztség).

A két inkább katolikus karácsonyi ének szerepeltetése érdekes gondolat. Persze, legjobb lenne, ha vki élő személy hozzá tudna szólni a témához, aki akkor ott volt a forgatáskor. Esetleg Zsurzs Éva leánya nem emlékszik vmi vitára a témáról?
Addig is, milyen okok szólaltathatták meg ezt a két éneket?

Nem lehet, h Sz.M. gyerekkorában, otthon ezt a két dalt énekelték karácsonykor?
A Régimódi történetből úgy emlékszem, h édesanyját, Jablonczay Lenkét, - kiskorától a katolikus és "kalmár"-nak hívott apai nagymamája (Rickl Mária) nevelte a link apja helyett.
Ezért, esetleg kegyeletből választhatta az írónő a fk-be e két dalt? (Az eredeti regényben nem nevesítette az énekeket.)

Avagy, Zsurzs Éva ragaszkodott e két dalhoz, mint legismertebbek és filmeken általában énekelt karácsonyi dalokhoz?

Lehet, hogyha nagyon kutakodnánk, - akkor találnánk olyan interjút, amelyben az alkotók a film bemutatása után válaszoltak ezekre a bakikra.
napraforgó 2023 dec. 28. - 08:38:57
Most veszem észre, hogy Kalmár tanár úr hol tegezi, hol magázza Kőniget. Általában tegezi, de a dicstelen kormányzói névnap után magázva kérdi: Megfázott?
9/10
borzi84 2023 dec. 28. - 07:37:06 9/10
Ha már a bakiknál tartunk:

A 3. részben, miközben készülnek a karácsonyi ajándékok, a lányok a
"Dicsőség, mennyben az Istennek..." kezdetű karácsonyi éneket éneklik.

Nem hiszem, hogy ezt az éneket azokban az időkben énekelték volna egy, a Matulához hasonló református iskolában, mivel eredendően katolikus ének.
Ugyan a mostani református énekeskönyvben már benne van, de abban, ami akkor volt használatos, amikor a történet játszódik, még nincs.

Szenteste pedig a Csendes éjt éneklik a karácsonyfa körül.
Ez éppenséggel elképzelhető, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy ilyen alkalmakkor a "Krisztus Urunknak áldott születésén..." kezdetű református éneket énekelték, esetleg az "Az Istennek szent angyala..." kezdetűt.

Ha már az énekeknél tartunk, a regényben is van egy baki ezzel kapcsolatban:

A "Miklós napi istentisztelet" című fejezetben, amikor összecserélik az énekeket, eredetileg a "Drága Advent, köszöntünk..." kezdetű lenne a kezdő, azaz "fennálló" ének.
A kántor el is kezdi játszani, s Gina is büszke arra, hogy felismeri az éneket, csak arra nem emlékszik pontosan hányadik dicséret.

"Valahol a sor elején lesz, húsz és harminc között.
Csak az első versszakot tudja könyv nélkül, mindjárt kikeresi az egészet."

Való igaz, tényleg húsz és harminc között található, a 28. dicséret, de:
CSAK EGY VERSSZAKA van, úgyhogy ha Gina tudta ezt az egy versszakot, akkor feleslegesen keresgélt az énekeskönyvben. :-)

Egyébként ez az ének azóta kikerült a református énekeskönyvből.
A 2. világháború után, 1948-ban új református énekeskönyv került kiadásra, ebből elég sok szép ének kimaradt,ez is a kimaradt énekek sorát gyarapította.
2021-ben ismét kiadtak egy énekeskönyvet, átdolgozván a korábbit, de ez az ének nem került vissza.
10/10
Rojita 2023 dec. 28. - 01:30:11 10/10 Előzmény napraforgó
Ez egy nagyon jó észrevétel, - hiába, a jogászszem minden apróságra figyel. 😎
Mi történhetett az idővel azon a délután?

Induljunk ki abból, h Zsurzs Éva tévedhetetlen. Nem követett el bakikat. Köztudott, h mindig az eredeti műből dolgozott, - szó szerint mondatta a színészeivel az eredeti regények párbeszédeit.
Sőt, ennél az adaptációnál Szabó Magda volt a fk-író is, - nüansznyi változásokat követett el az eredeti regénnyel, - de még személyesen is ott állt a napi forgatásokon és szakértett minden apróságot (egyházi szertartást, zsoltárokat,...)
Mi történt akkor?

Először arra gondoltam, h az iskolában nem is volt napi rendszerességgel uzsonna, háború is volt, - csak most kapták az ajándék tortát és ették akkor, amikor átöltöztek. Azonban egy tizenéves gyerek megéhezik ebéd és vacsora közt és Sz.M. többször hangsúlyozta, h a Matula kiváló intézmény volt, elsőrendű volt a gyerekek ellátása is, hiszen sok falusi szülő terményben fizette a lányuk tandíját. - (És valóban, minden nap egy kiflit és egy almát kaptak uzsonnára.)

Szóval, kíváncsivá tettél, - elővettem a regényt. A "Hajda úr cukrászdájában" és "A szobor megszólal" c. fejezeteket áttanulmányozva, - kérdésedre a válasz a Matulában kb. 8 h-kor lehetett a vacsora. Az uzsonna pedig csak azon a szombaton csúszott későbbre, de még 6 h előtt volt. :
Du 5 h után hagyja el Gina apjával a Matulát, - 6 h-ig kapja a kilépő céduláját. Apjának nagyon hamar vissza kellett térnie Pestre, ezért Ginával a drámai beszélgetése kb. 15 perc lehetett. (Számoljuk még az utat a cukrászdáig és vissza, meg a cukrászdai sütik becsomagolását.) Ez számomra eléggé hihetetlen, de így írta meg Sz.M.
Tavasziasan enyhe délután volt, Gina osztálya órákat szenet lapátolt az udvaron, - ezért csúszhatott el az uzsonnájuk.
Amikor Gina visszaért az iskolába még 6 h előtt, - az osztálya már fürdött, mosták le magukról a szénport, - de hamarosan együtt uzsonnáztak. A kiflit, almát és tortaszeletet mindenki percek alatt befalta. Az idő - még mindig 6 h előtt volt. Ekkor kapott Gina a 3/4 órai zeneszobai épülését, osztálya pedig a varrogatási feladatot. Ez után vacsoráig másfél óra játék volt a rendtartásukban. (A regényben itt volt König gombjainak letépése, amit a filmben másnapra, a kertbe helyeztek át.)
Vacsora után még egy órát olvashattak a lányok.
Lehet, h ez csak a szombati vacsoraidő volt?
(Mert akkor mikor volt a lámpaoltás? Meg itt 10-18 éves korú gyerekek éltek együtt. Akkor is este 9-9.30 h körül lehetett a takarodó. De hát ez csak eszembe jutott.)
napraforgó 2023 dec. 27. - 10:37:52
Tegnap észrevettem egy bakit a sorozatban. Szerintem legalábbis az.
Ginát a szökési kísérlet után napokig a betegszobában tartják. Szombaton délután akarják kiengedni. Gina aggódik, az apja szombatonként 3 és 4 óra között szokta hívni, de már 5 óra is elmúlt. Ekkor nagy örömére megérkezik az apja személyesen és kimennek a kertbe sétálni.
Vitay tábornok itt beavatja Ginát a titkába és megesketi, hogy hallgatni fog és megmarad a Matulában. Mire visszamennek a kollégiumba, már minimum 6 óra. Az osztály megkapja a tábornok ajándékát, a tortát. Mennyi idő, míg kiosztják, megeszik? Fél óra? Akkor már minimum 1/2 7. És mit mond a prefekta a tortázás után az osztálynak? Hogy az uzsonna (!!!) után a lányok a fehérneműjüket javítgatják, kivéve Ginát, akinek egy órán át a zsoltárokat kell gyakorolni.
Ezek után kérdem én, hogy a Matulában mikor van a vacsora? Ha 6-kor még csak uzsonna van....
Este 8-kor. vagy még később vacsoráznak?
Az egész történés ősszel van, a szeptemberi iskolakezdés már odébb van, a karácsony meg még messzebb, talán október van, vagy november eleje. Ilyenkor délután 6-kor már sötétedik, vagy legalábbis nincs messze az alkony.
offtopic
capt.nemo 2023 aug. 15. - 15:42:10
ajónénikéteket, moderálgatók!
offtopic
capt.nemo 2023 aug. 15. - 15:40:58 Előzmény Rojita
nézd, én mindössze annyit kérdeztem, milyen propagandára gondolsz - mivel van sok - nem gondolván, hogy pandóra szelencéjét zúdítom magamra. a beköszönő kis baráti pamfleted kizárólagosan a fidesz-kormány narratívájáról (ill ezen keresztül kvázi a magyarság történelmi megítéléséről is) szólt. :)
ha komolyan gondolnád azt h. Mo. egy jó hely akkor, egész biztos nem így indítasz.. szóval. most szórakozol velem, vagy csak ennyire hülyének nézel?? :) hát mit vétettem én néked?

semmi körülmények közt NE klikkelj erre a gombra! :)


...nem megmondtam hogy ne klikkelj rá! :DD

zsidózás: a világon semmi bajom velük, ameddig nem szólják/nézik le a magyarságot ás eleinket. pláne hogy ők is épp olyan pusztába kódorgó törzsek voltak, mint a mi nomád őseink. és attól, hogy mi nem oktatjuk mohó rafinériára és nyerészkedésre oly buzgó tudatossággal gyerekeinket mint ők, még nagyon dolgos és becsületes nép vagyunk ezen az emberlelkű földeken. arról nem is beszélve hogyha nincs termelés, nincs min nyerészkedni a kereskedőknek.. nem csupa urizáló duhaj és herdáló jablonczayból állt csak a magyarság.. (pl. kedvenc íróm, Kodolányi, műveiből épp annyira szeretem a zsidósággal, miként a magyarokkal kapcsolatosakat is. de kissé talán érzékeny tudok lenni ha becsmérelve érzem a régi magyariakat, ha olvastad a Juliánusz barátot, akkor talán érted mire gondolok.)

"ahelyett, h megadná magát az oroszoknak és hagyná, h a betolakodók kanyarítsák azt a várost, megyét, amit csak akarnak"

jajj, kérlek ne okozz csalódást! hát mit szólna ehhez König? :D nyilván egyedül csak a magyarságnak kell szó nélkül bele nyugodnia aránytalanulnagy területeinek elvesztésébe nagyobb hatalmak ellenében. az ukránoknak %-osan jóval kevesebbe kellene bele törődniük. no persze az is egy módszer, hogy előbb jó alaposan kiírtatják magukat a fronton, rendkívül dicsőségesen és értelmetlenül, mert aztán ugyanúgy az oroszoké lesz. ők tudják, de szerinted ez okosabb? azok a területek java egyébként is az oroszok nagyvonalúsága miatt kerültek hozzájuk. és volt rá jó 30 évük hogy felnőjenek helyzetükhöz, figyelembe véve adottságaikat. de nem tűnik túl bölcs dolognak, az atomhatalom nagytestvér tőszomszédságában (lágy alhasában) összepaktálni annak főellenségével(usa), aki amúgy csak kihasználja őket(orosz-ukrán nekik tökmindegy, csak fogyjanak). ha a hős zelenszkij megszüntette volna az orosz kisebbség terrorizálását és nem fenyegette volna moszkvát saját atomfegyverek kifejlesztésével meg nato-val,.. akkor az országa nem lenne romokba. de nyilván pont egy színészre kellett bízni ezt az országot, a tökéletes usa-báb, ukrajna vágóhídra vezetője.

"Hány százezren mentek már el? kb. 600 000 vagy több? (Főleg fiatalok) Nem lesz ebből baj? Máris nincs elég munkaerő itthon."

ne tőlem kérdezd, nem vezetek kimutatásokat. de azért a kivándorlókból ne felejtsétek el levonni a hazaköltözőket. nem mindenkinek jön be a kinti élet.

"Sajnálom, h érdeklődésed nem terjed ki arra a napi kérdésre, h hogyan lett az ország két leggazdagabb embere a felcsúti, hajdani két barát?"

az ominózus napi kérdése épp elegeknek kiterjed a figyelme, mit lovagoljak még én is ezen?? és megint csak: nem értem ezt az egyoldalúságot.. szerinted gyurcsány vagy bajnai szegényemberek? vagy akár ursula, macron és a biden-klán, zelenszkij?. egyedül csak a felcsútiaknál főbenjáró ha élvezik a hatalom előnyeit? van egyetlen olyan szentember, aki merő önzetlenségből hajlandó megmártózni a politika mocskában? minimálbérért gyalog vagy bkv-n a panel albérletből bejárni egyenesen a miniszterelnöki hivatalba..?? (egyedül trump nem kért fizetést, de ő is csak azért, mert már van neki) minden jobb érzésű ember messzire elkerüli nagyívben, amit politikának hívunk.. nyugodtan lölőzetek, csak nem túl hiteles, ha a többi milliárdos vezetőket nem rakjátok melléjük.. persze mindig lehet reménykedni hogy majd pont az ellenzék és feltörekvő ifjúság lesz más, csak én nem látom semmi alapját, hogy az emberi alaptermészet változna, vagy ha igen akkor inkább egyre rosszabb irányban. persze ha 4évente cserélődne kormánypárt, az ilyen vagyonosodás nem tűnne fel, mint 17év után, mert több felé oszlana. szóval az elsőség okát, én a széles támogatottságban és hosszú hivatali időben látom (ami a választókon múlik) nem pedig a korruptság szintjében. és ez olyan, ami sokszor magától működik, nem kell felemelni a telefont és föntről leszólva odahatni, ha ott már eleve a te táborod emberei ülnek és döntenek pl. pályázatokról. maguktól is hajlamosak kedvezni a sajátjaiknak. épp ahogy karigeri se az ellentáborból válasz magának tanácsadósereget.. gyanítom te sem az esküdt ellenségeid juttatnád pozíciókhoz, pénzhez. ez nem valami fidesz vagy magyar sajátosság. de ettől függetlenül szerintem is rosszul veszi ki magát.. ám ha mindent mérlegre teszek, még mindig jobbak, mint akiket már a kampánynál megvesznek kilóra külföldről.. az ilyenek szerinted hogyan képviselnék a magyar érdekeket? és amikor azért sipákolnak hogy lopik a zorbán, akkor gyanítom, valójában csak irigykednek, hogy ők lophatnak (annyit).

a német szomszédoknak nem örülök, de még mindig jobb, mintha olyanokat raknának de, akiket nekem kellene eltartanom.

1m-es kilátó, lombkorona sétány: erről nekem az unió varázsa jut eszembe, hogy azt a pénzt amit szabadon arra költhetnénk amire akarunk, befizetjük az eu-nak, azután amikor visszakapunk belőle (ha visszakapunk) akkor már nem lehet akármire felhasználni, pl. olyan hasznos fejlesztésekre, amivel konkurenciát jelenthetnénk, arra nem, csak ártalmatlan dolgokra, ezért van aztán városainkban ennyi szépen térkövet parkunk szökőkutakkal. vidéken meg kilátóink.. az hogy minden kosárban van pár rohadt gyümölcs, meg nem lep meg. ezt jól fel lehet fújni, mintha az egész tál rohadt lenne. pedig szerencsére a nagytöbbség nem az 1 méteres kilátó kategória. ajánlom figyelmedbe pl. a kemenesi vulkánparkot vagy a kis-balatoni látogatóközpontot, stb. ezekről kevesebbet hallani az ellenzéki médiában, pedig nem ártana reklámozni, ha már megépült, az eu-nak 'hála'.. ajánlom szíves figyelmedbe, ha még nem láttad..


mindezek után amikkel nekem jöttél, azt vetni a szememre, hogy propaganda-egyen válaszokat írkálok, igazán bagoly-veréb szitu. egy fokkal sem vagy különb (sőt), csak az előjeled más.de figyi: én a csodás és hiper-értelmiségi fővárosunkban dolgozom, egy olyan irodában, ahol egy sereg programozó, IT-s emberke vesz körül, többségében nálam fiatalabbak. tudom, mivel én is ehhez az állatfajhoz tartozom, hogy ezek az emberek hajlamosok abba a hibába esni, hogy mivel jobban értenek a kompjúterekhez, mint az átlagember, ezért automatikusan minden másban is ennyivel okosabbak képzelik magukat.. :)
jó részüket nem érdekli a politika, de azért sokukat meg igen. ezek napi rutinja közé tartozik, hogy a reggeli kávé mellé felütik a telexet, 444et vagy más ilyen elképesztően 'független' orgánumot és jól felszívják magukat.. aztán kb minden másnap, hol az egyikből, hol a másikból előtör egy öblös felcsutizás, lölőzés, és sorban visszabüfögik amiken addig kérődztek.. már csak azért is, mert ez annyira menő és roppantul értelmiségi dolog, hiszen a fideszre csakis a vidéki tanulatlan megvezethető tahók szavaznak, amilyeneket az említett lapok is bemutatnak: csupa fogatlan, szentképeket hordozó bugris orbánhívőket.. persze mindezt munkaidőben megy és jó félhangosan, hogy lehetőleg az is hallja, akit nem érdekel..

hosszan mesélhetném mennyi hihetetlen okoságnak vagyok imígyen fültanúja.. pl.: a jogállamiság és demokrácia mélységes hiányát úgy orvosolnák ezek a bámulatosan bölcs és felvilágosult ifjú titánok, hogy a választáson való részvételt iskolai végzetséghez ill. életkorhoz kötnék, olyan alapon, hogy egy 70-80év fölötti mégis minek szavaz, ha nem is biztos, hogy megéri a ciklus végét, de nekik újabb 4 teljes évük rámegy ebben a szörnyű diktatúrában sínylődve (ahol mellesleg ők minimum a dupláját keresik, mint az átlag, de inkább tripláját, sőt).. érted? embereket akarnának alkotmányos jogaiktól megfosztani a demokrácia nevében.. ennyire sziporkázóan progresszívok.

egy ilyen alkalommal, amikor épp azon szörnyülködtek kórusban, hogy a felcsúti miatt kizárnak az unióból (hiszen tudod, hogy egyes ellenzéki, főként dk-s, momentumos ep. képviselők rendszeresen indítványozzák, hogy haladéktalanul zárják ki és büntessék meg a képviselt és szeretett hazájukat, azután ugyanazzal a lendülettel itthon teli sírják a sajtót, hogy a zorbán miatt ki fognak zárni miket, jujj mi lesz!..) na szóval ez a műsor ment, mire én félig poénből, félig mert már az agyamra mentek, mindössze csak annyit találtam mondani "már alig várom" (mármint a kizárást :DD ), a hatás nem is lényeges amit kiváltottam :) , de az már igen, hogy máris jött a belső chat-en a diszkrét és tapintatos figyelmeztetés a kisfőnöktől, hogy: "nyugodjak le" :o "merthogy épp a fizuemelésem lenne esedékes". érted? az nem zavaró hogy ők szakmányban agitálnak, de egyetlen röpke ellenvélemény és lám!.. pedig én nem is nyugaton élek..

és igen, igen, én is gyáva megalkuvó vagyok, mert inkább befogom és elviselem ezt a szitut, havi 100ezer pluszért.. (de szerintem már nem sokáig)

ilyen körülmények között, kérlek nézd el nekem azt, ha - főként kapányidőszakban - legalább a fórumokun kiélem magamat hébe-hóba. ennyi szórakozás(terápia) nekem is kijár, :DD nem gondolod, kedves? és biztosíthatlak, csak is a saját örömömre teszem, nem kapok érte egy fillér juttatást sem (sajnos :D ).


offtopic
capt.nemo 2023 aug. 15. - 10:37:35 Előzmény Rojita
látod erről is beszélek, itt sincs szólásszabadság!
offtopic
capt.nemo 2023 aug. 15. - 10:35:56
HÉ moderátor!!, mi a fenéért törölgetsz össze-vissza mindent és miért mindig csak az én hozzászólásaimat?? megmondanád??? úgyis visszamásolom.
10/10
Rojita 2023 aug. 10. - 01:23:09 10/10 Előzmény capt.nemo
Kapitány!
Miért vagyok én ellenség? Mondtam én olyat, h Mo nem jó hely? Amikor jó hosszan lefestettem, h országunk irigység tárgya, - Kormányunk és kormányzó pártunk munkája már is sok külföldi, hasonló gondolkodású szemében követendő példa.
Egyet értek Veled, - eddig is ezt írtam, - az emberek minden korban gyávák, - én is az vagyok Mindenki félti azt a kis semmi életét és félti a családja életét. Hogy egy film szereplője mennyire rokonszenves, mennyire tudunk a karakterrel azonosulni , - az a képzeletünkön múlik. A fantázia ingyen van és veszélytelen.
Szabó Magda is jó harminc évvel a vészkorszak után írta ezt a kedves kis ifjúsági regényt. Neki is kellett ennyi idő, h a hajdani tehetetlen bénultsága helyébe belefesse ezt a mindent legyőző mesét. Valószínűleg így voltak azok a nézők is, akik így, vagy úgy, -de túlélték a háborút.


Micsoda szerencsés vagy, hogy már is közvetlen szomszédságodba költözött az a migránsok elől menekülő német házaspár. Ezt már jó régen megjósolta Kormányunk egyik embere, - talán Lázár, de lehet, h még magasabb vki. És tömegesen fognak még idemenekülni Nyugatról az éhség és rossz szomszédság miatt. Akkor, Te már találkozhattál Velük. Ez igen.
Na most a további hsz-odat nem értem. Idemásoltad a magyar Propaganda Minisztérium politikai témában interneten kommentelőknek ajánlott válaszokat. Ezeket az elmúlt években százszámra olvastuk a Kormányt-védő hsz-okban, szóról szóra egyformán:
(1.) Ukrajnában "Zselinszkij feláldozza a népét", ahelyett, h megadná magát az oroszoknak és hagyná, h a betolakodók kanyarítsák azt a várost, megyét, amit csak akarnak.
"Közben Mo több-százezer ukrán menekültet befogad." Igaz, h a menekültek nagy részét civil szervezetek segítik. Igaz, h az ukrán menekültek közül csak azok maradnak itt, akiknek már régen itt dolgozik a családtagja és az ukrán romák. Igaz, h a menekültek közül sokan csak átjárnak dolgozni....
2.) Itt béke van és boldogság, "pedig az IP-címemet a TEK ismeri és nem torolja meg a nem tetsző kommenteket." Vettem a fenyegetést. Ma még nem.
3.) "Akinek itt nem tetszik, menjen amerre a szeme lát".
Ez folyamatban van. Hány százezren mentek már el? kb. 600 000 vagy több? (Főleg fiatalok) Nem lesz ebből baj? Máris nincs elég munkaerő itthon. Nyugdíjasokat ki fogja eltartani?
4. )"Dédelgessek otthon afrikai migránst", ha nem tetszik országunk elzárkózása"
De Mo nem zárkózott el a migránsoktól, csak a szegény migránsok elől. Hány ezer magyar letelepedési kötvényt adott el a Prop. Minisztérium? (Köztük arab, szíriai, muzulmán vallásúnak is, köztük már körözött bűnözőknek is. Pénzt letették, jöhettek) Ezért szigorította USA a napokban a magyarok beutazását. Rájöttek, h x idő alatt 700 Bp-en kiadott magyar útlevél között 70 fő világszerte körözött csirkefogó volt. ....)


Na, ezek voltak a már unalomig ismételt egyen-kérdések - válaszok.
De a kis rasszista zsidózásodon elcsodálkoztam. "...minden ami jó volt ebben az országban az csak zsidó lehet. jól mondom ugye?"
Mi van? Ezt honnan tudjam? Annyira emlékszem az iskolából, h mindig is itt éltek velünk, adót fizettek, külön közösségekben éltek, 19. sz. végén asszimilálódtak a magyarsággal,... A kultúrájukat nem ismerem. Ill. még annyit tudok róluk, h gyerekeiket akkor is taníttatják, ha erre nincs meg az anyagi hátterük. (Egy magyar paraszti ősökkel rendelkező családnál ez ritka).
Aztán leesett a reakciód. A korábbi hsz-omban írtam a barátnőmről, aki minden Szabó Magda regényt olvasott, de kedvence az Abigél, (ahogy nekem is). Barátnőm elkezdett betegeskedni, hirtelen elvesztette a férjét is, gyereke nincs, kedélybeteg lett, még a tv-t se nézi. Akkor mondta, h Ő úgy elbújna ebben a Matulában, akár diakonisszaként, de inkább megint tizenévesként, még akár 1943-ban is, - azzal a tudattal, h közelít a háború.

Kapitány!
Egyen-válaszaidból arra következtetek, h Te korábban vállaltad pártunkat és kormányunkat védő kommentek írását. Akkor most pár ezer ft-hoz juttattalak, h válaszoltam a kérdésedre.
Sajnálom, h érdeklődésed nem terjed ki arra a napi kérdésre, h hogyan lett az ország két leggazdagabb embere a felcsúti, hajdani két barát?
10/10
Rojita 2023 aug. 09. - 08:22:16 10/10 Előzmény capt.nemo
Nem, nem, nem. Tévesen ítéled meg hsz-omat, - de most mennem kell. Majd este jelentkezem.
offtopic
capt.nemo 2023 aug. 09. - 00:50:51 Előzmény Rojita
azta! egy aprócska tűszúrás, és lám mi ömlött ide.. :)) biztos nagyon kikívánkozott már, remélem megkönnyebbültél és jobban érzed magad kissé.. egészségedre.. :)

mindig meglepett hogy a filmeket, sorozatokat nézve milyen könnyen hagyjuk magunkat vezetni, azonosulni a hőssel. ó mily egyszerű is jónak lenni a tv előtt, lazán ítélkezni a szereplők és utólag a történelem felett. persze a való- sajátélet már nem ilyen szimpla.. tudod az ellenállók többsége (önkéntesség révén) olyanokból állt, akinek vagy még nincs, vagy már nincs veszteni valója, de a nagy többségnek volt, és tudod az emberek nem szívesen hazárdíroznak szeretteik életével, se a sajátjukéval, pláne ha attól kell tartani, melyik kedves szomszédjuk súgja be őket. persze biztosra veszem, hogy te akkor is tévedhetetlenül a jóoldalon álltál volna, ahogy most is.. mindenki más meg persze egy gyáva megvezetett félős gyűlölködő önző agymosott birka, csak te látsz tisztán, meg aki hozzád hasonlóan gondolkodik.. :)

igyekeznék rövid lenni, úgyhogy csak arra reagálok ahova kilyukadtál:

"Ma hol van itthon menedék? Ismétlem. ITTHON." ( mégis, hol éltek ti??? :D )


képzeld, épp ma tudtam meg, hogy a közvetlen tőszomszédomnak, aki már féléve árulta a házát, sikerült végre túladnia rajta.... egy német nyugdíjas házaspár vette meg, szeptemberben költöznek. és ez nem az egyetlen eset a környékünkön, de ahogy hallom, az országban sem. ezek az emberek azért hagyják ott öregségükre a hazájukat, mert kvázi menekülnek, és ott el sem mondhatják szabadon, ami zavarj őket.. nekik ez a szörnyűséges döbrögi-diktatúra, akut jogállamiság-deficites latorállam és propagandaparadicsom, amit oly nagy hévvel ecseteltél, kvázi menedék.. :oo

ukrajnában König ma is felírhatná a falakra, hogy ne hurcolják a férfiakat a vágóhídra.. mert ugyebár a nemzet elsősorban nem a földterület, hanem a nép, az emberek. zelenszkij ezt nem akarja érteni és mindenkit feláldozna, de a csúnya fidesz propaganda kb igen. és bár az ukránok nem épp a szívünk csücskei, de ez a gonosz idegengyűlölő fideszkormány sok 100ezreket fogadott be onnan, valódi háborús menekülteket, ahogy illik, érdekes módon ők sem szívesen beszélnek arról, ami ott folyik, mert félnek, hogy azok isszák meg a levét, akik ottmaradtak.. de számukra is ez az ország menedék.. :oo mi így védjük ukrajnát, nem fegyverekkel, gyilokkal, és szerintem Miciék is így tennének.. folytathatnám még, de már ígyis hosszabb lettem mint akartam.

manapság úszunk a propagandában, nem ám csak a fideszében, de az ellenzékében, eu-éban, az ukránban, oroszban, kínaiban, amerikaiban, lmbtq, woke, ző'dek, klíma, iszlám, stb, stb.. van dögivel, mindenki választhat magának kedvére buborékot, ahonnan a többit nem kell megértenie.. itt nem fognak üldözni érte, nem kell éjjel kisurranva teli firkálnod a várost, ha elakarod mondani amit gondolsz vagy agitálj, a net-en senki nem nézi az ip címed, és nem vonul ki a tek és szállít pintér pribékjei elé, hogy megdolgozzanak, vagy árokba lőjenek.. akkor mégis hogy a fenébe jön nálad össze 1943-44 ahhoz, ami most van??? szabad világban élünk, és hogy vagy egyáltalán képes itt élni, ha ennyire elviselhetetlenül kibírhatatlan itt az élet, ráadásul már szégyenletes eleinktől fogva?? (hiszen minden ami jó volt ebben az országban az csak zsidó lehet. jól mondom ugye? :) sínylődni csupa beijesztett bégető bőgatyás birka között? szörnyű lehet.. egy normális ember ilyenkor tovább áll, ahogy a németek.. ne hidd hogy zavarsz, de amúgy mi tart vissza, hogy egy propagandamentes tiptop nyugati országba költözz, ahol minden szép és jó? vagy mi tart vissza hogy befogadj magadhoz szép színes migránsokat, szeretgesd és gondoskodj róluk a magad pénzéből?? nem ám csak közösen lehet ezt.. mutass példát! a máséból könnyű jótékonykodni.. ha pedig nem, akkor mi bajod a fidesz migrációs propagandájával? én sosem állítottam hogy a jelen kormány tökéletes, vagy ne tudnék csomó mindent mondani, amit nem így kellene, de az mégis csak nagyon fura nekem, hogy valaki annyira végtelenül intelligens legyen, hogy egyes-egyedül csak a fidesz-propaganda disszonanciáira van kihegyezve a füle, és mindenről csakis erre asszociál. de a többi szarság, az aztán tökoké.. ha pedig a fidesz fellép ellene? hát akkor az csakis valami eredendően jó dolog lehet ám!

amúgy meg a kifakadásod egy igazi gyöngyszem, le a kalappal, alighanem pályát tévesztettél, neked egy propagandaközpont élén lenne a helyed,.. ilyen tehetséggel!! :Dhát nem sikerült annyira rövidnek lenni, inkább spoiler-be teszem :D
csövi
10/10
Rojita 2023 aug. 08. - 19:53:33 10/10 Előzmény capt.nemo
Ó, Senki Kapitány!
Van nekünk Propaganda Minisztériumunk, munkásságukról több-száz oldalas tanulmányt lehet összeállítani, amiket Te is ismersz.
Nálunk az országban minden rendben van, kp-ilag szabályozva és ellenőrizve. Ami probléma adódik, arról nem mi tehetünk, hanem ellenségeink és az idegenszívűek. Mi magyarok genetikailag tökéletesek vagyunk, okosak, bátrak, - erre az egész történelmünk a példa. Minket a múltban és jelenben mindig csak igazságtalanul bántottak és bántanak. Legszívesebben visszamennénk az Őshazába, ahonnan jöttünk. Már a kezdet is milyen barátságtalan volt. Eleink csak "kalandozgattak" kicsit Nyugat-Európában és új szomszédaink mennyire rögtön kimutatták a foguk fehérjét. Csoda, h ezer év után se felejtjük ezt el Nekik és igen is folytatjuk vezéreink álmait. Szomszédaink és főleg a nagyképű Nyugat ne felejtse el, h azért megyünk Hozzájuk, mert tartoznak nekünk. Mindenki! Ami jár, az jár! Büszke országunk ismét nagy lesz és félelmetes. Megteszünk mindent, h életre hívjuk fényes, messze-földön híres királyságunk pompáját. Nemcsak Buda várát erősítettük meg, de újjászületett nagyuraink sorban megkapták a restaurált vidéki várakat, kúriákat, bányákat. Visszaállítottuk a vármegye-rendszert. Hitünkhöz hú kisbírókat és földesurakat neveztünk ki vidékeinken is . A Nyugatról zsákmányolt pénzből legalább 30 milliót adtunk mindegyik emberünknek, h rendezze díszesre háza táját, de akármilyen haszontalan álmukra is kérhetnek és kaphatnak milliókat. (Egyméteres kilátótorony, lombkorona sétány erdő nélkül is, szökőkút víz nélkül,..amit csak akarnak.)
Hogy időnként vannak problémáink? Azokról nem mi tehetünk és mindent megoldunk. Egyenlőre túl sok a "munkát nem végző haszonlesőnk". (Diákok, tanárok, magukat értelmiséginek mondó szájtátók). Ezen változtatni kell. Nem kell minden gyereknek tanulni. (A földeken, a gyárakban nincs munkáskéz. Kénytelenek leszünk jó bevándorló - vendégmunkásokat betelepíteni. Pedig hosszú évek kellettek hozzá, h ráneveljük a lakosságot, h minden külfölditől félni kell, minden sárga-bőrű - barna-bőrű ellenség.) Ahogy megoldottuk, h a kb 1 millió roma betelepültünk nem akar, nem tud tanulni és egyedüli álmuk egy tehetségkutató verseny, -megelégszenek azzal, h minket fognak csak zenéjükkel szórakoztatni, ahogy ezt tették a dicső száz évvel ezelőtt is. Természetesen, nem kell sok tanár se, különösen jó tanár. Elég, ha csak kicsit megtanul a gyerek írni - olvasni. Aki szülő többre vágyik, küldje külföldre a gyerekét tanulni. Mai nagyuraink is így tesznek gyerekeikkel. (Itt még kicsit rá kell venni híveinket, h ne a bűnös Nyugatra küldje vérét, hanem őseink boldog keleti sztyeppéire). Természetesen, nincs szükség a mindenféle belföldi hírekkel riogató újságírókra, -régen is megvolt országunk nélkülük. De a gyógyítók tömegére sincs szükségünk. Aki meg fogja tudni fizetni, az fizessen egy tudós orvosnak. Akinek meg nincs pénze, - az annyit is ér, - éljen úgy, ahogy eleink. Vigyázzon az egészségére, vagy gyógyítsa magát a neves, népi gyógymódokkal.
De országunk, - mit Királyságunk legdicsőbb intézkedése volt, - melyet dicső Propaganda Főnökünknek köszönhetünk, - h lakosságunk megtanult gyűlölni és félni. Mindentől és mindenkitől. Egymástól, rokontól, kollégától, hivataltól. A mától, a holnaptól. Az ismeretlentől. A bizonytalantól. Ez így van jól. Mi megvédjük népünket mindentől és mindenkitől. A Békét szeretjük, de fegyver van a kezünkben. Eszméinkhez hithű alattvalóinkra halálunkig számíthatunk. Lelkesek és hisznek bennünk és gyűlölnek mindenki mást. Kezdetben még szerveznünk kellett digitális komment- szekciókat, de a gyűlöletük kiirthatatlanul gyökeret eresztett a lelkekbe. Ma már sok esetben, díjazás és útmutatás nélkül is harcba lépnek szóban és írásban, mindenütt. Ez így van jól. Mo-ért, a hatalomért mindent!

Kedves Senki Kapitány!
Nem tudok Neked válaszolni. Országunk az országok lehető legjobbika. Propaganda Minisztériumunkra hogy tudnék, hogy mernék egy bántó szót is írni? Amikor tudom, érzem, h minden gondolatuk nem is a sajátjuk, hanem fejük felől jön, ahol a magasságos Atyaúristen él.

Sajnálom, h kérdés - felelet játékunkat itt, ebben a kedves topikban ejtettük meg.
A múltkoriban vki ismerős éppen azt mondta, h Ő szívesen élne a Matula Gimnáziumban 1943-44-ben. Rácsodálkoztam. De talán megértem. Akkor ott rejtekhelyet, menedéket kapott néhány ember. Ma hol van itthon menedék? Ismétlem. ITTHON.
offtopic
capt.nemo 2023 aug. 08. - 17:17:30 Előzmény Rojita
"...vagy egyetértett a hivatalos propagandával. Ahogy napjainkban"

no és vajon melyik propagandára gondolsz napjainkban?
10/10
Rojita 2023 aug. 08. - 16:32:45 10/10
Szabó Magda és Zsurzs Éva közös munkája (és persze, h a korszak legnépszerűbb színészei játszották a film fsz-eit) eredményezték az országos sikert.
(Érdekesség, h a forgatáskor a színészek még nem érezték a film várható sikerét. Básti Lajos betegség - operáció utáni jeleneteire figyeltek. Emlékszem egy késői Garas interjúra: Számára egy kosztümös, ifjúsági film x napos forgatása maradt meg.)
Idén lesz 45 éve, h bemutatták a filmet. Az Abigél közönségsikerének máig érezhető utóhatását gondolják az idei Halhatatlanok Társulatának három díjazottja is (Piros Ildikó, Zsurzs Kati, Kovács István). (A díjakat a közönség szavazata alapján kapták.)

Szabó Magda kb. húsz évvel a könyv - film bemutatója után írt egy kis emlékező esszét a történetről. (Hogy egy volt franciatanáráról írta König karakterét. Hogy maga Sz. M. már fiatal tanárként élte át az 1943-44-es iskolai tanévet egy Matulára hasonlító bentlakásos iskolában, ahol sem Ő, sem más, a tanári karból nem vett részt semmiféle ellenállásban, ahogy az ország lakóinak legnagyobb része sem. A legtöbben közömbösen, vagy gyáván elfordították a fejüket, avagy örültek a hétköznapi igazságtalanságoknak.
Amikor 30+ év után SZ.M. megírta a regényt és Zsurzs Évának köszönhetően a mese országosan ismert lett és sikeres lett, mert egy "késői reakciót" váltott ki az emberekből. Hogy "így kellett volna cselekednie annak, aki akkor élt", és biztos "így cselekedtem volna én is, ha élek akkor"- kollektív közönségérzés jelentkezett. )
10/10
Rojita 2023 jan. 09. - 13:10:47 10/10 Előzmény vass_jns
A regényben is így van. Sztem szükség volt a záró "nagyjelenethez", h Zsuzsanna akkor rájöjjön, König nem szerelemből járkál Micihez és a diakonissza azonnal állást is foglaljon.

Az árkodi ellenállóknak meg nem csak Gina és a zsidó gyerekek bújtatása volt a feladatuk, hanem a lakosság körében végzett propagandatevékenység is. Próbálták az emberek figyelmét felkelteni a háború értelmetlenségére.
(Ez nagyon szép mese volt, de a valóságban kevesen vállalták az ilyen veszélyt. Az emberek nagy része félt, vagy egyetértett a hivatalos propagandával.
Ahogy napjainkban.)
Összes hozzászólás