Egy asszony illata

Bakancslistához adom
Scent of a Woman
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 150 perc, 1992

Értékelés:

664 szavazatból
Szerinted?

Hálaadás hétvégéje van New Yorkban. Frank Slade nyugállományú alezredes azért jött a városba, hogy végre élvezze az életet: a jó éttermeket, a gyönyörű nőket, a limuzinokat és a luxuslakosztályt a Waldorf Astoriában. A vak férfit a fiatal Charlie Simms vonakodva kíséri el az útra, nem is sejtve, hogy egy életre szóló leckét kap. Az együtt töltött napok pedig mindkettejüket örökre megváltoztatják.

Stáblista:

Szereplők

Frank Slade
Charlie Simms
Mr. Trask
George Willis, Jr.
Christine Downes

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb film - drámai kategória
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb forgatókönyv: Bo Goldman
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb színész - drámai kategória: Al Pacino
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb férfi alakítás: Al Pacino
 • BAFTA-díj

  1994
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Bo Goldman
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Chris O'Donnell
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb film jelölés: Martin Brest
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb rendező jelölés: Martin Brest
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Bo Goldman

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
BushidoTheWayOfTheWarrior febr. 19. 22:40:06 10/10
Zseniális, hatalmas alakítás.
Izma-el Farad 2023 dec. 18. - 16:07:54
nagyszerű film és annak kapcsán jut eszembe hogy az igazi veleszületett"talentekről"adtak régen discoveryn vagy spektrumon adást hogy a fejszámolo zseni sakkba megveri a néger utcai sakkosokat"csak a 6ost ne mondják";)) török vak művész aki lerajzolja az épületet(bolognai 8szögletet)hol vannak már ezek az egyszerűen emberien nagyszerű programok?!?
8/10
trikolor 2023 jún. 16. - 22:53:11 8/10
Al Pacino nagyot alakít. Nyilván nem könnyű feldolgozni, ha valaki elveszti a látását és vele együtt a megszokott életének nagy részét.
Szépen fel van fűzve a fiatalabb és az idősebb ember sztorija, mindkettő más-más okból tragikus. A 90-es években sok jó amerikai film készült és közülük ez az egyik gyöngyszem.
hippieee 2022 dec. 08. - 16:14:50
Nagyon jó film, nem lehet elvitatni. Al Pacino neve garancia. De örülök, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy az eredeti Vittorio Gassmann-nal a főszerepben klasszisokkal jobb.
5/10
vargama 2020 dec. 27. - 10:07:37 5/10
Most egy nagy levegőt veszek, és leírom, hogy nekem ez a film nem tetszett. Régebben láttam, akkor úgy éreztem, hogy a film hosszú hatásvadász és hamis. A fenti pontszám erősen túlértékelt.

Frank vakon kocsit vezet, iszonyatos sebességgel! Szörnyű!
Aztán a szállodai jelenet, amikor felveszi a díszegyenruháját, és öngyilkos akar lenni, hosszú, erőtlen, és gyenge.
Ugyancsak túl hosszú a szpícs (speech) hétfőn, Charlie védelmében. Ide írd a spoileres tartalmatMa újra adják, de kihagyom.
10/10
Szilvi38 2020 dec. 07. - 13:56:45 10/10

Ide az összes Oszkár díjat és minden díjat is. Most hétvégén is megnéztem és szem nem maradt szárazon. Ez a film egyszerűen fantasztikus. A színészi alakítás zseniális. El sem akarom hinni, hogy csak alakítás, mert harapni lehet a szenvedélyt.

Ebben a filmben tényleg úgy érzem magam, mintha velem történne meg az egész. Újra és újra átitat az elementáris erejű, érzelemdús szenvedély valahányszor megnézem.

Mire sikerült magamhoz térnem a film után eszembe jutott, hogy pont aktuális a kedvenc parfümöm beszerzése, mert kifogyóban van. És a lakás illatosításban is tettem egy ígéretet magamnak, hogy változtatok rajta.

Most azon gondolkodom, hogy egy illat vajon mennyire befolyásolja az embert? Pl ha az otthonodban pl levendula illat az uralkodó, akkor milyen érzelmeket és érzéseket vált ki belőled egy megható film? Ez megérne egy kutatást. Most én beértem ezzel a cikkel, amely a levenduláról szól, ha valakit érdekel. https://moodo.hu/levendula-illoolaj/

Vajon egy nyugtató illat és egy felpörgető illat mellett ugyanolyan lenne a film élmény? A hatás? Érdekes gondolat, most majd ki fogom próbálni.
7/10
sawyerx 2020 nov. 24. - 12:11:10 7/10 Előzmény m.kaladze
Annyira szembetűnő jellemfejlődést nem vettem észre, de Pacino zseniálisan alakított, ahhoz kétség nem fér.
7/10
sawyerx 2020 nov. 24. - 12:10:05 7/10 Előzmény Sz. Péter
Nem, de nekem az jön át, hogy a film célja, hogy a végére megkedveljük az ezredest, mert a nagy jellemfejlődés alatt megtörik a kőszíve és kiáll a srác mellett. És ez a hatásvadászat (a zenével), amivel nem tudok egyetérteni. Meg fogom nézni még egyszer, de emlékeim szerint ettől undorodtam a végén.
Negatív karakterekkel nincs gond, sőt, szerintem egy életszerű filmhez elengedhetetlen, hogy az embereknek nem csak a jó oldalát látjuk. Épp a Becstelen Brigantyk lett újranézve, na Hans Landa viszi a prímet, az tuti.
7/10
sawyerx 2020 nov. 24. - 11:53:59 7/10 Előzmény Roberto DiCapribogyó
Mint írtam, a beszéde nagyon ütős és emlékezetes volt, de akkor sem menti fel a korábbi tettei alól. Lehet, hogy Frank ezredes a beszéd után hazament, átgondolta az elmúlt napokat és pozitív irányban teljesen más ember lett, de ez a filmből már nem derül ki. Ismerek én is jó néhány embert, akik rosszak és nem is akarnak jobb irányba fejlődni, mégis kiállnak néhány alkalommal egy-egy kisebb jó ügy mellett, de ettől még ugyanolyan szar alakok maradnak. Közösségi média: lehoznak egy hírt, hogy egy részeg autós megölt 2 vétlent, megy a hőbörgés, hogy miért nem tudják az ilyeneket kiszűrni. Aztán mikor meg az a hír van, hogy részeg autósokra vadásznak, akkor meg még a hatóság jó édes anyját, és mindenki más kapja be, aki oda meri írni, hogy ez rosszabbul is végződhetett volna. A filmben jó példa erre a vakon vezetés - röhögünk rajt egy jót, itt mókás a végkifejlet, de ha a valóságban egy családtagodat vasalná ki egy ilyen balfasz, vajon akkor is azt mondanád-e, hogy "de hát utána elmondott egy tök jó beszédet egy iskolában"...
Az életszerűtlenre a legjobb példa a családi összejövetel: alapból ilyen stílusban nem engedném be egy zártkörű vacsorára az illetőt, nemhogy aztán nagyképűen megalázza az asztalnál ülőket, és még neki álljon feljebb. Úgy basztam volna ki, mint macskát szarni, aztán találjon haza. Biztos szőrösszívű vagyok, de a testi fogyaték megint nem ad okot arra, hogy az ember bármit megtehessen.
Viszont megnéztem a kommentemet, egy éve láttam a filmet, és valóban jó alkotás, ugyanis még most is előttem van sok jelenet, és a "Harry, Jimmy, Trent..." azóta is a fülemben cseng :D
Lehet, az ünnepek alatt újranézem, aztán hámozok még egyet rajt. És megnézem az általad írd címeket is, köszi :)
m.kaladze 2020 nov. 07. - 00:20:28 Előzmény antibond
Amúgy tudom másnak válaszoltál, de amit írtál róla jogos, de kérdezlek én voltál a seregben? Én igen és sok hasonló féle "kigumizott" embert láttam...parancs stb... ozt volt az illetőnek egy másik énje is. Most nem védem az ezredest. De vegyük hogy egy katonatiszt aki nehéz ember...
m.kaladze 2020 nov. 07. - 00:16:36 Előzmény antibond
Jogos nem vagyunk egyformák, dehát kellett neki a pénz..
antibond 2020 nov. 06. - 12:30:30 Előzmény m.kaladze
Ha én vagyok a srác, soha nem tudom meg, milyen, amikor "megjavul," s kezd szimpatikus lenni, mert faképnél hagyom a második percben, ha velem így viselkedik.
antibond 2020 nov. 06. - 12:28:04 Előzmény Sz. Péter
Gondoltam, hogy nem marad válasz nélkül a bejegyzésem...
Nos, ez a film ANNYIRA EGY SZEMÉLYRE FÓKUSZÁL, mint talán egy sem, rajta kívül.
Ha ugyanazt az alkotást néztük, Neked is észre kellett venned, hogy az alezredes folyamatosan és ellentmondást nemigen tűrve irányította a fiút, és közben szünet nélkül pocskondiázta is. Ha ezt nem nevezed megalázónak, vajon akkor mit tartasz annak???
Megismétlem: a határtalan arroganciára senkinek nincsen felhatalmazása, és nem ad felmentést egy később bemutatott pozitív viselkedés sem., mert aki az erőszakoskodást éppen elviselni kénytelen, nem arra gondol, hogy esetleg majd később, talán a jobbik arcát mutatja az illető. (Ezt most a filmtől függetlenül, úgy általában mondom.)
Szeretném megkérdezni - ha már megtiszteltél - az autós jelenetre milyen mentséget tudnál mondani???
m.kaladze 2020 nov. 06. - 03:33:34 Előzmény sawyerx
Hát a film úgy volt eleve beálítva hogy előbb gyűlöld meg az ezredest, bár ez csak az egyik arca és később ismerd meg a másik arcát az emberit akkor kezd szimpatikus lenni amikor védi a srácot a családja előtt is és a végén is..láttam én már megcsonkított kezeket, lábakat, de higyjék el nincs rossz látvány egy megcsonkított léleknél... mondom az eredeti olasz filmben nagyon jó volt ugyan a főszereplő, de nem volt semmilyen jellemfejlődés, itt igen egy kivétel amikor az amerikai változat jobban tetszik mint az eredeti.
Sz. Péter 2020 nov. 05. - 18:26:26 Előzmény antibond
Azért mert egy filmben van egy (vagy több) negatív szereplő (vagy mondjunk inkább antihőst) attól még miért ne lehetne szeretni a filmet?
Ha egy színész bemutat egy ilyen karaktert, akkor az rossz színész?

"tűrnünk kell a megaláztatást" - Hol mond ilyet a film?
Sweet-But-Psycho 2020 nov. 05. - 08:35:44 Előzmény Magnolia1
Midnight67 nem azt írta, hogy az Életrevalók kevéssé ismert film, hanem, hogy kevésbé ismert, mint ez. És ebben bizony igaza van. Az értő olvasás hiánya problémát okozhat.
antibond 2020 nov. 04. - 20:09:44
Nagy rajongója vagyok a filmművészetnek, a kiváló alkotásoknak, Al Pacinónak meg pláne.
Azt az általános imádatot azonban, ami ezt a filmet körülveszi, nehezen értem. Sawyerx írta tavaly: "...miután megismertem Frank ezredest, 5 perc múlva már azt kívántam, hogy bárcsak minél előbb felfordulna. Ez a karakter egy káros parazita, akit egy másodpercig sem tudtam sajnálni. Eleve egy alkoholista állat volt, aki mások életével játszva, "seggrészegen" felrobbantotta magát. Aztán itt az autós jelenet, ahol megint a kisgyereket is majdnem kinyírja, de ha rajta múlna, egy másik autót is legyalulna, benne vétlenekkel. Mindez miért? Mert egy alkoholista, felelőtlen, tahó barom. A beszéde a végén zseniális, de még attól sem lesz szimpatikus."
Nos, minden szavával egyetértek.
Azt a tenyérbemászó fölényeskedést, basáskodást, ellentmondást nem tűrő irányítást, a srác folyamatos alázását, semmi, de SEMMI sem menti, indokolja.
Világ életemben gyűlöltem az önmagukat mindenki más fölé képzelő, zsarnokoskodó személyeket, akik pökhendi magabiztossággal bizonygatják percenként, hogy rajtuk kívül bizony minden teremtett lélek hülye.
Mit akar ez a film megmutatni, elmondani nekünk? Mire akar tanítani?
Hogy birkamódra tűrnünk kell a megaláztatást, csak mert?!?!
Az a bizonyos "zseniális beszéd" sem menti fel utólag semmi alól az alezredest, előzetesen pedig pláne nem. Szomorúan veszem tudomásul, hogy ez láthatóan nem sok embert zavar, rajtam kívül.
Ezzel együtt tisztelem mindenkinek a véleményét, ugyanezt - remélem - joggal elvárhatom én is...
10/10
Magnolia1 2020 aug. 26. - 13:54:41 10/10 Előzmény Midnight67
Az Életrevalók mint kevéssé ismert film?? Ez cseppet sántít. :)
10/10
FNoci 2020 ápr. 24. - 11:55:50 10/10
Egyik nagy kedvencem. Történettel, mondanivalóval. Már vagy 20-szor láttam, de még mindig olyan hatással van rám, mint az elején.
Roberto DiCapribogyó 2020 jan. 08. - 11:13:40 Előzmény sawyerx
Szóval, bizonyos dolgokat máshogy látok:

Chris O'Donell karrierje elején rögtön élete alakítását nyújtotta, méltó partnere volt Al Pacino Oscart érő alakításának (sőt, néha le is játszotta). Az már más kérdés, hogy nem volt annyira látványos (díjbarát) a szerepe, karaktere, de erről meg nem tehet.
Ugye a karaktere egy mulya gyerek volt, persze, hogy tátotta a száját: isteni alakítás.

Örvendetes, hogy 5 perc múlva már azt kívántad, hogy bárcsak minél előbb felfordulna Frank ezredes, pont ez volt az alkotók célja. Az már kevésbé az, hogy megragadtál ebbe az állapotba végig, hiszen nagyon szépen fokozatosan kiderülnek róla olyan dolgok a film végére, ami által szerethetővé válik. A végén a beszédétől még maga az Érzelmi Terminátor is ellágyulna és megkedvelné.

Írod, hogy a karakterek itt ott sántítottak; a forgatókönyíró amúgy Gloden Globe-ot kapott és Oscar-jelölést. Ami nem jelent persze semmit..vagy mégis?

Végezetül javaslok néhány trendibb, fancybb címet (nekem spec. nagyon tetszik az eredeti), hátha valamelyik jobban elnyeri a tetszésedet:

„Blindman Begins”
„Blindman and Charlie: Guardians of Honuor”
„Scent of an Alcoholic, Cruel Man”
„Lieutenant Colonel Frank Slade - The First Blind Driver”
„The Blind Knight Rises”
„Charlie Simms: The Soldier of a Colonel”

és a személyes kedvencem :-) :
„Blindman Origins:Lost in New York”
Összes hozzászólás