Önkívület

Bakancslistához adom
Self/less
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai sci-fi, 117 perc, 2015

Értékelés:

189 szavazatból
Szerinted?

Damian (Sir Ben Kingsley), a dúsgazdag, nagy tiszteletben álló építész fényűző élete közel sem olyan tökéletes, mint elsőre látszik. Halálos betegséggel küzd, és napjai meg vannak számlálva. De talán nincs veszve minden számára. Egy nap egy különleges kutatásokat végző intézet, a Phoenix Biogenic embere (Matthew Goodie) felajánlja Damiannek, hogy ha szeretne tovább élni, radikális eljárással áthelyezik a tudatát egy fiatal, egészséges alanyba. Az üzletember igent mond az ajánlatra, és hamarosan új és fitt testben ébred (Ryan Reynolds). A középkorú, tapasztalt Damian ettől kezdve nagy kanállal eszi az életet: csinos nők, luxusautók és szórakozás töltik ki a hétköznapjait. Eleinte - mert a halhatatlanságnak ára van. Miután a gazdatest emlékei kezdenek a felszínre törni, Damian nyomozásba kezd, hogy kiderítse, kinek is vette át a helyét. Csakhogy azok, akiknek az újjászületését köszönheti, sötét titkot rejtegetnek a világ elől, és bármire képesek, hogy azt megőrizzék.
Bemutató dátuma: 2015. július 23. Forgalmazó: Freeman Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Patafizikus márc. 14. 12:57:15 8/10
Most néztem meg. Kifejezetten jó film, érdekes morális kérdésekkel. Intelligens történet, jó színészek, jó zene és képi világ. Egyedül a tempó lehetne feszesebb, mert néha bizony le- leül. 8/10
Zahire 2019 jún. 16. - 10:40:13 Előzmény Koncsita
Gondolom a mentős dolog előre meg volt beszélve ...
8/10
kissattila4 2019 ápr. 20. - 23:10:08 8/10
Na ez, egészen jó volt.
6/10
Atis88 2018 febr. 02. - 19:07:50 6/10
Amolyan egyszer nézõs, sok újat nem nyújt, de egyszer tényleg nem rossz. Kingsley nem sokat van benne. 6/10.
4/10
Owl 2017 dec. 26. - 13:46:57 4/10
Egyszer meg lehet nézni, újdonság nem sok volt benne. Az átlagostól kicsit rosszabbra értékelem.
drtibi 2017 aug. 31. - 20:18:23
Egyszer már meg szerettem volna nézni. ld. 2016. okt. 29-30. Akkor is késõn kezdték, de az idõpont bizonytalansága miatt nem vettem fel HDD-re. Most reklámmal együtt? 107 percben fogják leadni a 117 perces filmet. Kinek jó ez? JohnFalconnak teljesen igaza van, a média privatizációnál elõre lehetett tudni a végeredményt. A pénz és a kultúra versenyében a nézõ a vesztes.
8/10
hsolo 2017 ápr. 27. - 17:44:13 8/10
Rendben van ez. Akad benne néhány hiba, de összességében jó kis mozi. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni.
Koncsita 2017 márc. 21. - 06:07:57
Nekem tetszett, kellemesen keveredik benne a sci-fi - érzelem - akció. Talán még tanulság is van benne.

SPOILER

Elég sokára kezdett a saját lányára gondolni, miután "meghalt", elõbb jöttek az élvezetek.
Egyáltalán, hogy halt meg, hogy-hogy nem igazi mentõ vitte el?
Hogy juttatták vissza az igazi testét a temetésre, oda ahol halottnak nyilvánították?
Miért nem tudta a késõbbi részleteket, egy ilyen fontos "szerzõdés" elõtt? Gyógyszer, egyebek.
Egy ilyen embernek minden vagyona nem pénzben van, egy bankszámlán, mi van a többivel? Mit örökölt a lánya?
A néger "kosárlabdázót" beépítették (és a nyakába raktak egy láncot, hogy késõbb is megismerjük, fehérként).
Gyakorlatilag figyelik, követik hõsünket (?), mégis hagyják, hogy eljusson a Nõhöz.
Hogy õ kicsoda-micsoda, arra - gyógyszert szedve - nem emlékszik, de a katonai kiképzésére - védekezés, támadás, fegyverhasználat - arra igen.
A támadók viszont mindenféle fedezék nélkül járkálnak kint a kertben, - amíg le nem lövök õket.
Ha annyira titkos ez az eljárás, akkor hogy lehet, hogy található róla egy elõadás a neten?
Ráadásul benne van az öreg mellett a fiatal is, akibe átköltözött, habár annak már más a személyisége, hiszen az is meghallhatott (?).
A jóbarát, akihez menekülnek, eljátssza hogy alig hiszi a történteket, holott tõle származik a cég névjegykártyája.

(folyt.köv.)
9/10
JohnFalcon 2016 okt. 30. - 12:53:27 9/10 Előzmény drtibi
Te azt képzelted eddig, hogy a tv2-nél (vagy bármelyik másik mûsornál) szikrányit is érdekel a NÉZÕ? Csak egyetlen egy szempontból vagy érdekes, ez pedig a reklámbevétel, mert az a nézõszámtól függ. De hogy te lemaradsz az ökörség miatt egy jó filmrõl (legalábbis az elejérõl vagy a végérõl - mint én is), vagy, hogy miért teljesen eszement sorrendben adják le egyes sorozatok egyes epizódjait, arra õk magas ívben...
drtibi 2016 okt. 29. - 18:29:31
Mibõl lehet kitalálni a kezdés idõpontját? 105 perces filmet 65 perc alatt levetíteni bizarr. Az óra átállítás nem lehet a zavar valós oka, mert ha a film vége 1 h 55 a téli idõszámítás szerint, akkor a nyári szerint 2 h 55 kor befejezõdik, és visszaállítani 3 h 00 kor kell. Bocs, h szõrözök, de én ezt szabad idõmban teszem, nem pedig nagy fizuért, amit a szerkesztõk felvesznek a pontatlan munkájukért.
Azért lett volna érdekes a pontos kezdés, mert ilyen késõi idõpontban nem igazán kezdünk filmet nézni, inkább HDD-re veszünk. És ami azt illeti, fel is venném, mert úgy véltem, köszönettel a véleményalkotóknak is, h érdemes belenézni. A Színes RTV újság ugyanúgy hibásan írja a kezdés/befejezést, mint a PORT.hu.
Ha mégis az óraátállítás a zavar oka, egy .... Óra átállítás! ..... jelzéssel lehetett volna jelezni.
jerome86 2016 máj. 22. - 12:52:03
Pozitívan csalódtam a filmben. Tetszett hogy ilyen akció-dús volt. Jól ki volt találva a történet.
Csonger 2016 márc. 09. - 02:39:48
Egyszer nézõs film, sajnos minden fordulata kiszámítható.

---SPOILER---

1. Mutatnak a tévében egy öreg tudóst, a vedlés feltalálóját, akirõl lerí, hogy egy fiatal színész öregnek maszkírozva. Akkor nyilván látni fogjuk fiatalként is. És tessék: õ a vedlés intézet fiatal vezetõje.
2. Amikor megmutatják az idõs, beteg fõhõs leendõ testét, már sejtettem, hogy ez nem egy klón, hanem egy élõ személy. Mert ha klón lett volna, akkor mutattak volna többet is belõle, tartályokban vagy valami spéci ágyakon, esetleg különbözõ rendelhetõ arcvonásokkal.
3. Amikor jöttek a hallucinációk, gyanítottam, hogy azok valójában emlékek a donortól. Vajon miért lett belõle donor? Biztos kapott egy rahedli pénzt a családja, így segített rajtuk, õk meg halottnak hiszik. Ezt is nagyjából kitaláltam: pénz helyett gyógyulást kapott a kislánya, a többi stimmel (bár végül is a gyógyuláshoz is pénz kellett).
4. A vedlés intézet fiatal vezetõje a gyógyszerek révén magához láncolja a fõhõst, és elõírja a tartózkodási helyét is. Vagyis a sikeres üzleti tranzakciójuk után is gyakorlatilag irányítja õt, megfosztja a személyes szabadságától. Lehet, hogy a vedlés intézet szimpatikus vezetõje valójában a sztori fõgonosza lesz? Nahát, minõ meglepetés: tényleg az lett!
5. A fõgonosz ölõembere minden halálos sérülés után új testben tér vissza. Hatodik napon után ez sem okozott meglepetést.
6. Az õsz hajú régi jóbarátnál biztonságban vagyunk. Hát persze. Lando Calrissian óta tudom, hogy ilyenkor kiderül, hogy a barát szövetkezett a fõgonosszal. Aztán (szintén Lando módjára) mégis hõseinknek segít inkább.
7. Kiderül, hogy a gyógyszer elhagyása visszaállítja a donor eredeti emlékeit és tudatát. Ezek után nem volt nehéz megjósolni, hogy a jóérzésû fõhõs önként lemond a saját elméjérõl, ezáltal visszaadva a gyereknek az apját és a nõnek a férjét.
8. Az is várható volt, hogy elõtte még a saját lányát is meglátogatja, és mint az apja jóbarátja mondja el neki, hogy valójában mennyire szerette.

Egyszerûen nem tudok olyan mozzanatot említeni, amire nem lehetett számítani, és szerintem ezzel korántsem vagyok egyedül.

Egyetlen dolgot viszont nem tudok megmondani: Az éjszakai üldözés során elkapják a gyereket és a nõt (akit elõzõleg rövid úton ki akartak nyírni), de nem nyírják ki. Miért nem? Miért nem nyírják ki azonnal azt a nõt, akit aznap reggel még ki akartak nyírni? Berakják a kocsiba, és elviszik. De nem nyírják ki. El sem altatják. Be sem rakják egy hûtõbe, ahol az új testdonorokat tárolják. És fõleg nem nyírják ki. Miért nem??
5/10
idõjós1010 2016 jan. 24. - 17:57:41 5/10 Előzmény gyereamozibabe
Igen, én is így éreztem. És miután elkezdett a film errõl szólni, már nem is igazán tetszett.
5/10
idõjós1010 2016 jan. 24. - 17:54:58 5/10
Jól indul, de KB a harminchetedik perctõl kezdve elindul lefelé. Legalábbis én teljes érdeklõdésemet vesztettem a sztori iránt onnantól. Olyan volt, mint valami olcsó romantikus akciófilm.
4/10
gyereamozibabe 2016 jan. 19. - 13:30:22 4/10
Sajnos a film több sebbõl vérzik, pedig az ötlet jó lett volna. Egy második élettel az ember sokkal többre hivatott, mintsem, hogy keresgélje a test elõzõ életét. Butuska amcsi gondoltavilág. Az viszont pozitívum, hogy végüülis nem kapcsoltam ki, végignéztem. De nem veszítesz semmit, ha kihagyod.
6/10
offtopic
tesz-vesz 2016 jan. 16. - 10:30:37 6/10 Előzmény koos
egy sci-fin kár is számon kérni az "életszerûséget".

ja, akkor mindenki csináljon b*kategóriás filmeket.
7/10
King Diamond 2016 jan. 01. - 16:34:53 7/10
Hát, itt is lehetne bõven törölni ide nem illõ kommenteket, az biztos. A film története érdekes volt, leginkább így tudnám összefoglalni. Engem végül is lekötött, nem találtam unalmasnak. Sajnáltam, hogy Ben Kingsley csupán ilyen kevés játékidõt kapott, bár Ryan Reynolds sem volt rossz. Érdekes lehet elgondolkodni azon, hogy mi hogy viselkednénk egy ilyen helyzetben, érdemes lenne-e belemenni egy ilyenbe. Én szerintem nem élnék a lehetõséggel, fõleg nem úgy, hogy egy másik, már meghalt ember testében "élnék" tovább. Az egyéb dolgokkal nem volt bajom. A magyar hangoknál valóban hibásan van jelölve, Ben Kingsley magyar hangja Harsányi Gábor és nem Szilágyi Tibor. Egyszer érdemes megnézni az érdekes története miatt.
7/10
8/10
koos 2015 dec. 29. - 14:55:27 8/10
egy sci-fin kár is számon kérni az "életszerûséget", bár a hihetõség terén valóban volt pár hiányosság, mégpedig az, hogy miképpen viselkedik egy 70-80 éves ego egy fiatal testben. Ez mondjuk egy elég nagy ziccer volt, ami kimaradt. Ezt és az egyenetlen dinamikát leszámítva egész jó film. Szerencsére nem fogytak el a patronok az elsõ felében, bõven jutott a végére is és talán ez mentette meg
10/10
melody03 2015 dec. 28. - 16:54:15 10/10
Nekem tetszett. Szerintem rendben volt, érdekes volt a történet, mozgalmas, pörgõs volt végig... Nem vártam tõle nagy moralizálást, vérzik ugyan egy pár sebbõl, de így is kerek volt és egész. Egy esti mozinak tökéletes.
Na meg amiben Ryan Reynolds szerepel, az már rossz nem lehet ;)
10/10
barnilori 2015 dec. 28. - 10:09:05 10/10
Szerintem kegyetlen jó film volt!
Összes hozzászólás