Philadelphia - Az érinthetetlen

Bakancslistához adom
Philadelphia
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 121 perc, 1993

Értékelés:

397 szavazatból
Szerinted?

Andrew Beckett - egy jólmenő nagyvállalat tehetséges ügyvédje - homoszexuális. Ezt sikerül egészen addig titokban tartania, amíg meg nem támadja a halálos kór, az AIDS. A látható jelek miatt a vállalat elbocsátja Beckett-et, persze koholt vádak alapján. Andrew nem nyugszik bele a döntésbe, felkéri Joe Miller ügyvédet, vállalja el az ügyet. Joe először elutasítja a felkérést előítéletei miatt, de azután ügyvéd énje kerekedik felül, s elvállalja az ügyet.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Andrew Beckett
Miguel Alvarez
Charles Wheeler
Belinda Conine
Sarah Beckett
Tate bíró

Díjak és jelölések

 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  1994
  Legjobb férfi alakítás: Tom Hanks
 • Golden Globe-díj

  1994
  Legjobb betétdal: Bruce Springsteen
 • Golden Globe-díj

  1994
  Legjobb színész - drámai kategória: Tom Hanks
 • Grammy-díj

  1995
  Legjobb eredeti filmdal: Bruce Springsteen
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb férfi alakítás: Tom Hanks
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb betétdal: Bruce Springsteen
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • BAFTA-díj

  1995
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Ron Nyswaner
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  1994
  Arany Medve jelölés: Jonathan Demme
 • Golden Globe-díj

  1994
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Ron Nyswaner
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Jeff Maguire
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb betétdal jelölés: Neil Young

Hozzászólások

Szerinted?
andru1@freestart.hu febr. 25. 21:03:40 Előzmény sadrok
Persze, értem én.
9/10
sadrok 2019 nov. 20. - 17:11:19 9/10 Előzmény andru1@freestart.hu
Bocs, h beleszólok, de ő csak példának hozta fel a leprást, mint betegséget.. :-)
andru1@freestart.hu 2019 okt. 27. - 11:55:04 Előzmény filoszemitabélus
Nem leprás volt, hanem Aids-es , ezért aztán kicsi volt az esélye az ujj leesésnek, főleg a kezdeti stádiumban. A nagyfőnökök elsősorban nem is az Aids-től viszolyogtak, hanem az ügyvédsrác homoszexualitásától. Egyébként végkielégítéssel humánusabb módon is megválhattak volna tőle, de a pénz mindig fontosabb, mint az, hogy emberségesek legyünk.
alanis 2016 szept. 26. - 07:49:47
Bocsánat nem korábbi, egy azon évben készült mindkét film...
alanis 2016 szept. 26. - 07:46:29
Az említett korábbi film valóban nagyon jó.
A két film ugyan egy tõrõl fakad, de teljesen más. Az egyik a tudományos háttérrel foglalkozik, tele van konkrét információval, a másik egy hollywoodi film. Utóbbi ráadásul olyan fõszereplõvel operál, akivel abban az idõben nem lehetett bakot lõni. És ez a bevételek, eladhatóság szempontjából sajnos sokat számít.
Láttam mindkettõt, mindkettõt imádom, de tény az And the band played on még kevesebb embernek való mint a Philadelphia.
Corpse Bride 2016 szept. 25. - 21:50:16 Előzmény Gomez1
"És a zenekar tovább játszik... (1993)" kis költségvetéssel sokkal többet mondott el. Azonkívül tényekkel, történelmi hitelességgel ismerteti az AIDS felfedezését és a betegség gyors elterjedését. Engem nagyon meglep, hogy a "Philadelphia" kimagasló siker, kötelezõ szeretni, míg a másik teljesen el van felejtve (itt is, és az IMDB-n is).
Corpse Bride 2016 szept. 25. - 21:38:25
Érdemes megnézni, de túlzottan az együttérzésre, szánakozásra épül. A nagyon hosszadalmas bírósági jeleneteknek is megvan a maguk izgalma, drámája, azonban ott a karakterek jellemzése tökéletesen leáll. Az egy másik mûfaj, más élményt nyújt. Nem túl szerencsés viszonylag részletesen és élethûen bemutatni olyan szereplõket, akik így vagy úgy egy fontos problémának érintettjei, aztán az egész levezetõdik a bírósági tárgyalások állóvizébe. Vagyis, kevesebb érzelgõsséggel és visszafogottabb bírósági jelenetekkel többet ért volna.

Ez volt az elsõ nagy költségvetésû, nagy sztárokat felvonultató mozi, amely az AIDS problematikájával kiemelten foglalkozik. Nagy sikere is lett, pedig sokkal értékesebb készült ugyanabban az évben: És a zenekar tovább játszik...
offtopic
filoszemitabélus 2016 máj. 31. - 22:04:31
nem érdekelt a téma, de mégis ott ragadtam a képernyõ elõtt. Tom Hanks nagyot alakított benne és a maszkmesterek elõtt le a kalappal. Olyan AIDS beteget varázsoltak a színészbõl, hogy önkéntelenül kezet mostam a film után. Valóban megrázó volt, de nem teljesen azt hatást váltotta ki belõlem, amiért a film készült.
SPOILER
Viszolyogtam a végstádiumban leledzõ beteg keléses fejétõl és tökéletesen megértettem az ügyvédi iroda tulajdonosait is, hogy nem kívánták a közelségét ennek a szerencsétlen emberi roncsnak. Az más kérdés, hogy tellett volna nekik a büdzsébõl humánusabb megoldásra is. Aki ezen fennakad, gondolkozzon el rajta, hogy a leprának sem az összes fajtája fertõzõ, de mégsem eshet jól az embernek, ha egy kézfogásnál véletlenül a kezében marad egy ujj.
10/10
felicia68 2016 máj. 30. - 10:03:24 10/10
Sajna, elõször láttam. Nem ismertem fel, a betétdalok címét. Nagyon tetszett. Valaki tudja?? Köszönöm...
6/10
warholsuicide 2016 márc. 14. - 08:04:57 6/10
jó film, teljesen érthetõ, miért lett korszakalkotó kultuszfilm. fõleg akkoriban, amikor ez az egész meleg-aids téma sokkal inkább tabu és elítélt dolog volt, bár még ma is lenne mit javítani a helyzeten. azonban maga a film számomra picit giccses, és a bírósági jeleneteknél is jól jött volna egy kis feszültség, izgalom. kissé vontatott volt az egész. de a mondanivalója, a két fõszereplõ alakítása nagyon tetszett.
ondok 2016 márc. 12. - 22:36:48 Előzmény filoszemitabélus
Az egy fõre jutó hülyék terén Kius hazánk az élen áll.Egyébként pedig az Aidset harapással is el lehet kapni,nemcsak "kavarással"
Tomas2119 2016 márc. 07. - 16:33:32
mennyi szánalmas ember van te jó ég... és legtöbbje még tudatlan is..!!!
szegénykéim, milyen életetek lehet :) kiváncsi lennék mi lenne ha saját gyerekeitekkel fordulna ez elõ.. azért tart itt ez a nyomorult ország is mert ennyien burokban gondolkodnak, élnek és ennyi utálat és gyûlölet van itthon az emberekben...

ez 1 nagyon jó film! jó színészekkel. ha ez valakinek nem tetszett akkor azoknak mi tetszik?? a gigapiranha meg hasonlók??
filoszemitabélus 2016 febr. 06. - 19:41:08
Állítólag az AIDS a rhesus majomtól került át az emberekre. Elõször a pederasztákat pusztította leginkább. Ezek szerint valamelyik meleg egy hím majommal kavart.
1/10
Gomez1 2016 febr. 06. - 14:35:51 1/10
Ez a szemét, hogy ért el ennyi díjat és itt kilenc pontot?
Ennyi ferde hajlamú lenne? És mindnek tetszett?

A hív vírus borzalmairól tényleg csak két b*zeráns prezentálásával tudtak filmet készíteni?
PortHunglish 2015 nov. 30. - 18:56:08
Engem leginkább a Ghost kínjaira emlékeztet.
De ott a humoros epizódok, azon belül a gegek eladták a dolgot.
Nammamik utálni fogják ezeket a kritikákat :)
Pedig itt nem csak az etika a kérdés, hanem a filmes megvalósítás is!
Csá!
"Aki ezt nem érti, az hülye szemét"
De kérem!
PortHunglish 2015 nov. 30. - 18:39:20
Röviden!
mondanivaló: 10
megvalósítás: 5 alá
A zenék keverésétõl, alkalmazásától hánytam.
Giccs. Sajnálom. De Hanks és a többiek zseniálisak.
Tipikusan a 90-es évek elejének a zavara ez a film.
Sok ilyen volt. Csá!
andras1789 2015 nov. 28. - 20:46:20
antibond 2015 okt. 10. - 19:36:13
Nincsen rászorulva ez a film arra, hogy agyon méltassam, akinek esetleg nem tetszik, azokat úgysem tudom s nem is akarom meggyõzni. Csak az jutott eszembe, hogy ha Banderas megmaradt volna ilyenfajta szerepek vállalása mellett, ma sokkal elismertebb színésznek számítana. Méghogy Desperado...
atisf1 2014 jan. 18. - 14:24:51
Régóta szerettem volna megtekinteni, mert nálam nem Tom Hanks alakításai, hanem filmjeinek kontextusa és mondanivalója ragad meg igazán - bár még rengeteg van, amit be kell pótolnom.


***SPOLIER***

A végén vártam volna valami csavart, (pl. hogy a cégtulajok kinyírják Miller-t), de tényleg, magában a témájában is eléggé zsír. 8/10

***SPOILER VÉGE***
James Uram Benson Madame 2013 jan. 07. - 13:39:53
LEHETSÉGES SPOILER

Ez a film nekem is régóta restancia, most pótoltam, igazán remek, pláne ha a maga korában helyezzük el. Ez a diszkrimináció-dolog akkor még az USA-ban is viszonylag új volt, noha a törvény 70-es évekbeli. Érdekes megfigyelni, honnan hova jutott ez a dolog 20 (vagy inkább 35) év alatt.

A népnevelés nyilvánvaló, de nevelik a melegeket is a mozis jelenettel: ejnyebejnye, nem szabad meggondolatlanul kavarni, pláne ha amúgy élettársad van. És szimbolikus, hogy az az egyetlen botlás eredményezi a bajt. Nevelik a családokat is: fogadd el a fiad/testvéred másságát - ennek megfelelõen a közös családi jelenet kissé ömnaga paródiája, tisztára mint annó a Családi kör c. mûsorban. Teljesen életszerûtlen. Amúgy a forgatókönyvbe beletehettek volna egy nem szimpatizáló családtagot is, bár azt a szálat valszeg nem lett volna idõ kibontani.

De mindezen dolgokért kárpótolnak az erõs jelenetek, mint az opera, a könyvtár (zseniális, ahogy Washington a könyvek mögé bújik elõször), Denzel orvosi vizsgálata vagy a parti. A legnagyobb viszont az amikor megkérdezi a nejét: te ismersz homokosokat? és utána a felesége felsorol vagy ötöt - hát persze, X, Y és a nagynéném :)))) miii? az a nagycsöcsû?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu