Piaf

Bakancslistához adom
La Môme
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-angol-cseh filmdráma, 135 perc, 2007

Értékelés:

261 szavazatból
Szerinted?

Edith Piaf a sanzon királynője volt. Kevesen tudják, milyen személyes dráma húzódott meg a csillogás hátterében. A szülei alkoholisták voltak, a nagyanyja nevelte a kislányt. Az egyik bordélyházban nőtt fel, és az utcán énekelt és koldult, hogy éhen ne haljon. Az egyik párizsi varieté igazgatója figyelt fel a törékeny teremtésre és megnyitotta előtte a színpadra vezető utat. Néhány év leforgása alatt az egész világ Piaf lábai előtt hevert. Boldogsága nem lehetett teljes, a szerelme tragikus körülmények között meghalt. Az énekesnő az alkoholhoz és a droghoz menekült.
Bemutató dátuma: 2007. június 21. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Louis Barrier
Annetta Gassion
Louis Gassion
Edith 5 évesen
Edith 10 évesen
Raymond Asso
Marcel Cerdan
Jacques Pills

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb smink és maszk
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb smink és maszk
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb jelmeztervezés: Marit Allen
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb filmzene: Christopher Gunning
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb női alakítás: Marion Cotillard
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória: Marion Cotillard
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb női alakítás: Marion Cotillard
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb hang jelölés
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Olivier Dahan
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2007
  Arany Medve jelölés: Olivier Dahan
 • Európai Filmdíj

  2007
  Legjobb film jelölés: Olivier Dahan
 • Európai Filmdíj

  2007
  Legjobb női alakítás jelölés: Marion Cotillard
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Marit Allen

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Te Én 2018 nov. 05. - 23:47:52 1/10
nagyon szeretem a francia sanzont, piafot is, de ez a film nézhetetlen szerintem...
Szamocabarany 2018 júl. 03. - 09:27:34 Előzmény filoszemitabélus
Szánalmas vagy :(
babalujza 2018 ápr. 29. - 04:49:44
Járt iskolába egyáltalán???
filoszemitabélus 2016 máj. 17. - 21:32:18
Szerettem gyerekkoromban Erich Kaestnert, de ezt nem olvastam. Tetszik a dátum.
offtopic
Edmond Dantes 2016 máj. 17. - 21:29:24
Helyszín okés, dátumra tudok jobbat.
filoszemitabélus 2016 máj. 17. - 18:53:25
Bivalymocsolád, Hörpintõ Bisztró május 32. este 6. Attól tartok, lovagias szolgálatodért már nem fog tudni a hölgy megjutalmazni, bármennyire is szakmájába vágott eredetileg ez a tevékenység.
Edmond Dantes 2016 máj. 17. - 15:21:09
Kérem az idõpontot és a kocsma címét :) Úgy általában nem szeretem a chanson-okat, de Piaf (és számos dala) a nagy kivétel.
A film egyébként nekem sem tetszett.
filoszemitabélus 2016 máj. 16. - 20:07:25
Nagyon nem kedveltem soha sem Piaf hangját, sem a személyét. Általában nem kedvelem a prostituáltakat, õ pedig még az is volt egy ideig. nem kedvelem a nyomorultakat sem, õ pedig a törpe termetével és a sokszögletû fejével erõsen az volt. Egy dalán azért idõnként jól szórakozom: "japán és kínai, elmentek fingani, japánnak sikerült, kínai elterült"
https://www.youtube.com/watch?v=WPKFd7Y5Aa8
Ezért természetesen a filmet sem fogom megnézni. Felháborodott dörgedelmek jöhetnek offtopicban és privátban is. Piaf- rajongókkal személyesen verekszem meg a kocsma elõtt.
manutdfan 2016 máj. 16. - 16:37:23
Engem idegesített ez a nõ. A színésznõ persze zseniális, azt nen tudtam, hogy Piaf ilyen idegbeteg volt. Vagy csak A Für Anikó hangja zavart nagyon.
10/10
sanderson 2015 ápr. 20. - 20:00:36 10/10
Magam sem értem, hogy miért csak most néztem meg ezt a filmet, hiszen tudtam róla, és Marion Cotillard is a kedvenc színésznõim közé tartozik. Jobb késõn, mint soha. Már a nyitó jelenet nagyon erõs volt, engem egybõl megfogott, ahogy Cotillard a számomra ismeretlennek tûnõ dalt elementáris erõvel énekelte....pontosítok, nem az õ hangját hallottuk, hanem Piafét. Sajnos a filmben ennek a számnak csak az eleje hallható, de szerencsére a neten megtaláltam a teljes dalt.

https://www.youtube.com/watch?v=kWqz-Y7QfpU

Heaven a Mercy a címe, ha esetleg a link nem mûködne.
9/10
fityke 2013 nov. 10. - 22:48:44 9/10
Uhh a színészkedés magasiskolája, amit Marion Cotillard ebben a filmben mûvelt. A gesztusai, a mimikája, a testbeszéde, merõben más volt, mint a többi filmjében, mégis annyira természetesnek hatott a játéka. Szinte átlényegült Piaffá. A film engem végig lekötött, szerintem követhetõ volt az idõsíkokban való ugrálás is, a Piaf számok csodálatosak a filmben.
Az biztos, hogy ennek a szerencsétlen nõnek gyötrelmes élete volt, egyedül az éneklés volt az, ami egy kis idõre is, de boldoggá tette. Szomorú, hogy egyeseknek milyen sors jut.
Marion miatt mindenképpen érdemes megnézni ezt a filmet.
9/10
M.Zs.F 2013 szept. 18. - 14:33:05 9/10
Hmmm. Elég nehezen tudok napirendre térni afölött amit láttam. Az énekesnõ élete egyszerûen gyötrelmes, könnyeztem a film végén, mert egyszerûen nem mindig értem ki, mit, s miért kap az élettõl. Persze tudom mindennek megvan a miértje de ez nálam kicsit az értelmetlenség határa, s egészen hihetetlen hogy valakit ennyire tudjon sújtani az Élet.

Marion Cotillard (mint ahogyan olvastam valakitõl) egyszerûen nem is játszotta, hanem átformálódott Piaf-fá a film erejéig, s egészen csodát mûvelt. Nem hétköznapi színésznõ, ahhoz képest hogy a Taxi volt talán az elsõ híresebb filmszerepe én mára már olyan filmekben és olyan szerepekben láttam amit nagyobb nevû színésznõk sem sokszor vállalnak be. Fantasztikus, csodálatos de tényleg.

Viszont azt csak Én is kritizálni tudom amit szinte mindenki elõttem. Sok figyelmemet elvette a film élvezetébõl hogy próbáltam betájolni hogy most akkor kb hol is járhatunk. Szerintem egy nagyon kicsivel kellett volna kevesebb figyelmet fordítani az idõbeni ugrálásokra, s egy kiváló 10 pontos film lehetett volna....:(

10/9
nikoletta793 2013 márc. 07. - 21:52:56
spoiler asszem :)
engem kicsit sem zavart az úgy mondd ugralas. hiszen csak emleke voltak egymas utan ossze-vissza tehat nem is ugrallt :)
borzalmas elete volt! de az utolso dal ami a film vege is egyben es utana a stablista zene nelkul az nagyon utott! otthagyott a vegen a csendben hogy megdobbenve nezz magad ele es azon merengj hogy milyen szornyu sorsok is vannak. hires volt es csak az enekles volt neki pozitiv az egesz eleteben. az is megdobbento volt nekem hogy a masodik hazassagarol szo sincs. hogy tortent stb. ennyire lenyegtelen volt?
Ford Mustang 2011 szept. 19. - 15:30:04
Jó film ez, csak nem értem, miért kell belõle rendszert csinálnia a Duna tv-nek. Lassan minden csatornának kialakul a filmes repertoárja, és azon belül is meglesz a fõ film, amit minden héten leadnak. A Universalnak a Dante pokla, A Film+nak a gagyi horrorok, a Coolnak Az utolsó cserkész, a két „nagy” kertévén pedig a gagyi tinifilmek illetve Amerikai pite és társai. Azt gondolom ebbõl nem kellene rendszert csinálni.
missildike 2011 júl. 27. - 20:55:26
Egy egyszerû válasz azoknak akik korábban zavarosnak és érthetetlenek találták,hogy a filmben párszor felcserélõdtek az idõ rendek. A válasz egyszerû aki nem érti nem is nézte igazán a filmet. A filmben Piaf már "öreg" aki a halálos ágyán az életére emlékezik vissza és akkor hangzik el a kulcs mondat amit a gondozójának mond Simon-nak hogy "Elvesztem az emlékezetem az nagy baj az agyam összezavarodott, próbálok emlékezni de nem megy. Más képek jönnek elõ nem azok amiket látni akarok."
7/10
szingh 2011 júl. 17. - 15:11:22 7/10
Egy biztos, nem ez a legjobb film.
Ami még meggyõzõdésem: nem ez a legrosszabb film.
Nagyon zavart az idõsíkok közötti ugrálás. A film feléig néhányszor el is veszítettem a fonalat. Biztos megvolt a dramaturgiai szerepe, engem csak bosszantott; de fogadjuk el, hogy bennem van a hiba.
Ami végig zavart, az nem volt más, mint Cotillard kisasszony játéka és sminkje. Hiszen pont ez a két dolog találtatott díjazandónak az AMPAS szerint! Normális vagy?-Szegezem önmagamnak a kérdést. Sok volt. Végig az súgott a tudatalattimban: sok, nagyon sok, kevesebb több lenne.
Elsõ hiba: Cotillard nagyon szép nõ. Remek színésznõ elismerem, de ebben az esetben a szépség nagy hátrány. Nem baj, hiszen miért is fizetjük mi a sminkeseket?-tehették fel a kérdést filmnek az készítõi. Elcsúfították hát a lányt, ám ez erõs maszkírozást követelt meg. Mû, mû, mû, nagyon mûanyag lett, nem természetes. Csúf volt valóban, ám mindvégig ott vibrált, hogy természetellenes, ez csak maszk.
Második hiba: Cotillard felkészült Piafból. Nem kicsit, nagyon. Minden mozdulata, mimikája Piaf volt. De Õ maga nem volt Piaf, nem tudta egy pillanatig sem elhitetni velem, hogy õ maga Edith Piaf. Ezért volt az az érzésem, hogy amit látok, az egy karikatúra, vagy ha úgy tetszik egy paródia.
Nem jól instruálták a mûvésznõt. Feladat a következõ lett volna: Adott egy magzati alkoholizmus szindrómával született szerencsétlen nyomorék, akinek a születési rendellenessége nem elég kereszt, súlyosbítja ezt még sanyarú gyermek és ifjúkor is. Ám a mocsokból toronymagasan kiemeli Õt csodálatosan egyedi énekhangja. Jön ilyenkor, aminek jönnie kell, felfedezõdik. Siker, fény, csillogás, kicsi döccenõkkel. És, bár minden külsõ adottsága visítva ellentmond ennek, jön a nagy szerelem is. Földi mennyország, melybõl minden átmenet nélkül, az árnyékvilágot nem is érintve, egy pillanat alatt pokolra kerül. Ekkortól önkezével vet véget életének azzal, ami genetikailag egyébként is kódolva van beléje, belesüllyed az alkoholizmus feneketlen mocsarába, amit - ha már lúd... - katalizál súlyos morfinizmussal. És így jön negyvennyolc évesen az elkerülhetetlen vég. Tehát az élet egy agónia, mely közben a mûvésznõ lenyûgözõ, utánozhatatlan kisugárzásával, csodálatos, páratlan hangjával francia sanzonokat énekel, és ennek a közönség örül.
Na, ezt játsszad el! - kellett volna mondania a rendezõnek. És Cotillard el is játszotta volna, mert - talán már említettem is - Õ egy piszok jó színésznõ.
Egyébként végig lekötött a film. Ez viszont Piafnak köszönhetõ.
Volt néhány felejthetetlen jelenet is a filmben.
Az egyik: amikor a már húsz éves Edith, aki ekkor még nem Piaf, jól megérdemelt (utcán kiénekelt) pénzecskéjébõl falatoznak a kiskocsmában, amikor anyja beállítván, szokásához híven hót részegen, követeli a lánya pénzét. Na ez a jelenet annyira realisztikusra sikeredett, hogy azóta sem költözött ki a fejembõl. Láttam már alkoholistákat, minden emberi mázat levetve magukról, civódni. Az ilyen. A színésznõ, aki csupán hat évvel idõsebb Cotillardtól, minden elismerést megérdemel. Álljon itt a neve elismerésem jeléül: Clotilde Courau. Bravó, Klotild!
A másik: Az, ahogy a film ábrázolja azt a sorsfordító drámát, ahogy az ember (Piaf) megtudja, hogy nincs többé az, amiért érdemes volt várni, amiért érdemes élni, amiért érdemes józannak maradni. Még most is beleborsódzik a hátam.
A harmadik: a film elejétõl vártam, hogy felhangozzék egy dal. És a legvégén eljött. Helyes, egy Piafról szóló filmet csak ezzel lehet befejezni. Csak ez lehetett a pont. Non, je ne regrette rien...
9/10
mhavas 2011 júl. 16. - 21:10:09 9/10
Szenzációs film. Mindenkinek ajánlom!
Ford Mustang 2011 júl. 16. - 16:28:47 Előzmény Sadenal
Egyetértek, zseniálisan alakította Piafot, azért nem véletlen az Oscar.
8/10
Sadenal 2011 máj. 17. - 15:34:02 8/10
Marion Cotillard egyszerûen fenomenális volt. Mintha tényleg az eredeti Piaf lett volna...:D Kicsit hosszú volt, de gyorsan elszállt az idõ. Jó kis életrajzi film.

SPOILER

Mikor meghalt Marcel és ott sír utána.....azt nem lehet kibírni sírás nélkül.8/10
1/10
Juli90 2011 máj. 17. - 13:43:14 1/10
egyik legrosszabb film volt, amit életemben láttam. nagyon amerikai volt, de közben francia akart lenni és ez valahogy nem sikerült neki... a fõszereplõ viszont fantasztikusan játszik. de még miatta sem lennék hajlandó mégegyszer megnézni. harmadánál majdnem elaludtam.
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás