Rokonok

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 110 perc, 2005

Értékelés:

177 szavazatból
Szerinted?

Szabó István 2005-ös filmje Móricz Zsigmond regényének második filmadaptációja. Kopjáss Istvánból Zsarátnok főügyésze lesz a korrupt Makróczy ellenében. Kopjáss tiszta ember. A zsebe üres, de a feje tele van szép, világmegváltó álmokkal. A főügyészi pozícióval azonban nemcsak jóra fordítható hatalom jár, hanem egy jó nagy disznóság, a Sertéstenyésztő és sok-sok rokon. A rokonok egy része nyakig benne van a Sertéstenyésztő panamában, a másik része meg nagyon szeretne bekerülni valami jó zsíros panamába. Kopjáss kicsit beleszeret a hatalomba és nagyon beleszeret egy rokonába. S végül elbukik, mert nem lehet valaki rokon és nem rokon egyszerre. De ő legalább levonja a konzekvenciát. A Sertéstenyésztő viszont ránk marad göndör mosolygással.
Bemutató dátuma: 2006. február 9. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
FilmExpert 2023 jan. 27. - 10:17:48 Előzmény Sindelar
Én is így látom, szerintem ez az egyik legjobb filmje Szabónak, top5-ben ott van nálam. A zárójelenet, ahogy a disznók közt meghal Kopjáss nagyon találó képi allegória.
8/10
Sindelar 2023 jan. 27. - 09:45:39 8/10
A hozzászólások színvonala egészen elképesztően alacsony. Itt egy film, ami a feudális világ uram-bátyám kapcsolatairól szól, sajnos teljes mértékig akutális és reinkarnálódott ez a világ, és bemutatja hazánk egyik, ha nem a legnagyobb rákfenéjét, hogy nem a teljesítmény számít, nem a tömegek érdekei, csak az, hogy ki kinek a kije, ki kinek a haverja, ki melyik címeres családba házasodott be, a mutyizások, a simli, a susmus, miközben ugyanezek az emberek, akik magasról letojják a nép érdekeit, megpróbálják magukat nemzetinek beállítani - miközben ők ártanak a legtöbbet a nemzetnek -, és próbálják mindezt a kamu nemzetieskedésükkel palástolni.

A kommentek egy része meg miről szól? Volt itt zsidózás, ügynöközés, kádározás, mindenről írtak - pontosabban egyfelől fújt csak a szél -, csak arról nem, amiről a film szól. Ami pontosan a hozzájuk hasonló emberek romlottságát mutatja be, és ez a mocsár húzza le hazánkat. Az egyik zsidózó kommentelő például amiatt méltatlankodott, hogy miért nem csinálnak filmet Magyarország tragédiájáról. Ez a film pontosan arról szól, ha nem vette volna észre. Ja, hogy nem a komcsizásról szól? Egészen elképesztő, hogy egyeseknek ez az egyetlen témájuk, és akárhova néz az ember az országban, csak ez ömlik mindenhonnan, még ott is, aminek semmi köze ehhez.

A film nagyon aktuális, az ország éltető erejét elszívó, feudális uram-bátyám kapcsolatok világát remekül mutatja be. A regényt azonban nem tudja megközelíteni, annak a cselekményét igyekezett megjeleníteni, de mint nagyon sok remek alkotásnak, ennek a regénynek a jelentőségét sem maga a cselekmény adja, az csak hordozza az alkotás üzenetét. A film a cselekményt mutatja be, a narrátor monológjait nem, így a regény sokkal erősebb, és sokkal hatékonyabban mutatja be az adott korszakot. Ami sajnos reinkarnálódott, az oligarchák és a feudális szemlélet restaurációjával.
Yuliusz 2021 jan. 08. - 14:36:58
Teljesen egyetértek az ostoba hozzászólást illetően.
Szabó filmjei nagyszerű korlenyomatok, az Apa, a Szerelmesfilm, a Tűzoltó utca stb. remek filmek.
Az 1954-es Máriássy Félix rendezte Rokonok szerintem is jobb.
1/10
Viharkabat 2019 máj. 07. - 21:43:30 1/10
Celebek ripacskodasa. Nyomaba sem er az eredeti 54-es filmnek.
1/10
kira2004 2015 nov. 03. - 13:20:29 1/10
Nagyon gyenge. Úgy ahogy van. Megpróbálja ugyan követni a regényt, de mechanikusan, semmi ötletesség, semmi fimszerûség. A többi filmje is csak a "témája" miatt kaphatta meg a díjakat, nyilván politikai ügy is állandóan szem elõtt tartani a szemiták szenvedéseit. Sajnos a magyarok tragédiáját kevesebben tudták filmre vinni. Nyilván már arra nem volt elég pénz. Az kellett a besúgóknak.
10/10
freestyle 2014 júl. 26. - 10:55:17 10/10
Még csak ma néztem meg, de nagyon tetszett! Szuper minõség, fantasztikus színészek. A történetben lévõ részletek pedig nagyon életszagúak! Nem is értem az 5,9 pontot!
Fecni007 2012 jan. 14. - 18:47:09 Előzmény samuszaki
A tarjáni szén úgy jön be a képbe, hogy az elsõ vagon minta a szénbõl, amit Berci bácsi küld a városnak, salgótarjáni, azaz kiváló szén, csak éppen nem az õ bányájából van; így akarja átvágni a várost, hogy aztán a többi szállítmány már a saját bóvli bányájából jöjjön. De annyira pancser, hogy a vagonon rajta van a tarjáni cédula.
Ha nem olvasom elõtte a könyvet, lehet, hogy ez nekem sem áll össze, talán jobban kihangsúlyozhatták volna, hogy mi is itt a bökkenõ.
stampo 2010 nov. 03. - 09:49:43 Előzmény szonya1
Nálunk nagy hagyománya van a sumákolásnak, ennek egyik ékes példája az ügynökmúlt kezelése. Ez is belénk rohad, mint annyi minden más. Természetesen mindenki úgy szereti és tiszteli Szabó Istvánt, ahogyan kedve tartja, csak azt kérem, gondoljon néha azokra is, akik nem voltak hajlandók jelenteni, inkább kockáztatták vagy feláldozták a karrierjüket. Tudom, nem õk voltak többségben...
szonya1 2010 nov. 02. - 23:08:27
Miért egyszerûsödik le általában a kérdés a beszervezettekre? S közben õk is gyakran inkább csak akkor válnak érdekessé, ha valamiben kiemelkedõ teljesítményt nyújtottak. A többi exügynök, meg az igazi felelõsök, a beszervezõk, a zsarolók csendben lapulnak. Szomorú, hogy 2010-ben is még mindig csak itt tartunk.Majdnem ugyanannyira elítélem emiatt az önzõ, rövidlátó politikai elitünket, mint az egykori ügynököket.
Szabó István filmjeinek jelentõségét, minõségét meg aligha befolyásolja, hogy az alkotók közül hányan és kik voltak ügynökök.
stampo 2010 nov. 02. - 21:32:11
Viszonylag sokat foglalkozom a témával, nem ítélkezem könnyelmûen. Egyébként teljesen igazad van, iszonyatosan bonyolult kérdés, ügynök és ügynök között óriási különbségek lehetnek (és vannak). Ami tény: Szabó István nem maga állt elõ a történetével, hanem leleplezték (Gervai András az Élet és Irodalomban.)
Yuliusz 2010 nov. 02. - 18:35:06
Azt azért tudni kell, hogy rengeteg embert hoztak olyan helyzetbe, hogy valamit "produkálniuk" kellett, vagy tönkreteszik az életét.
Sok ilyen "ügynök" teljesen lényegtelen, érdektelen és súlytalan jelentéseket írt, hogy valahogy kibújjon a szorult helyzetbõl. Éppen ezért lenne szükség a részletes feltárásra.
Nem szabad mindenkit összemosni, ítélkezni nagyon könnyû.
stampo 2010 nov. 02. - 10:36:28
Lehet, hogy kisegér vagyok, de nem irigy, hanem kibaszottul csalódott. Te meg nyugodtan dugd homokba a fejed. Ja, az nem jó! Akkor nem tudod hallgatni a Neoton Famíliát!
stampo 2010 nov. 01. - 23:04:40
Képzeld, komám - hogy az általad használt kedves megszólításnál maradjak -, láttam a Mefisztót.(Helyesen: Mephisto) Szabónak az a filmje is erkölcsökrõl és megalkuvásról szól, na, erre írtam, hogy egy besúgó talán ne prédikáljon. Tisztázzuk: Szabó nem kemény zsarolás vagy fenyegetés hatására, hanem a karrierje érdekében jelentett, és távolról sem csak a "kötelezõt" hozta. Téged ez nem érdekel, engem viszont igen. (Bach? Neoton?? - ezt a vonalat szerintem hagyjuk...)
rpn 2010 nov. 01. - 22:18:37
Hát akkor ki kell, ábrándítsalak: a valóság azt mutatja, hogy tehetség és hõsies jellem korántsem jár feltétlenül párban. Ha komolyzenét akarok hallgatni, akkor is Bach-ot-a legnagyobbat- fogom, ha tudom, hogy a föld leganyagiasabb zeneszerzõjeként híresült el. Ugyanez pl. magyar popzenében a Neoton familia: mindenki fikázza, hogy hogyan nyomatták a múlt rendszerben õket fentrõl- ez mégsem változtat a tényen, hogy tele volt a zenekar tehetséges emberrel, akik egy csomó jó slágert adtak nekünk. Tõlem lehet valaki nagyszájú odamondogatós "hõs", ha nincs szerzõi vénája és tehetségtelen.
Szabó Istvánról: hát komám egy Mefisztó után tõlem akár sorozatgyilkos is lehet. Még az ük-ük unokámnak is kötelezõ alapfilm. (talán nézd meg, fogod tudni, mi történik jelen hónapokban Magyarországon..).
( a "besúgó" témáról pedig azóta már pontosan lehet tudni, hogy jó részük csak nyilvántartottan volt az, valójában nem csinált semmit, valamint jó nagy részüket zsarolással kényszerítették erre-arra. A gazemberekkel szemben nekem is minden megvetésem.)
stampo 2010 nov. 01. - 20:05:40
Nagy tisztelõje voltam Szabó Istvánnak. De azóta, hogy kiderült, besúgóként szolgált a Kádár-korszakban (és még õ vádaskodott, amikor leleplezték, ahelyett, hogy piruló arccal bocsánatot kért volna), kicsit más szemmel tekintek a filmjeire. Úgy vagyok vele, hogy ilyen ember ne bírálja az uram-bátyám világot, ne oktasson tisztességre. Sokan máshogy gondolkodnak, de én nem tudom függetleníteni az alkotót az alkotástól.
offtopic
Charles Foster Kane 2010 máj. 23. - 20:46:38
Sikerült végignéznem. Nem tudom eldönteni, hogy Tóth Ildikó ennyire szar, vagy csak ennyire rossz szerepekben látom mindig.
Charles Foster Kane 2010 máj. 11. - 18:34:22
Azt valaki egyszer elmagyarázza nekem, hogy a messzeföldön híres magyar, filmes szakemberek, ha magyar filmet kapnak a kezeik közé, miért felejtik el az elõzõ 40 év filmes fejleményeit?
9/10
zetorka 2010 márc. 20. - 05:52:19 9/10
tetszett ez a film, csak a végével nem voltam megelégedve, összecsapták. Sokan szidják a Csányit, engem nem zavart, de valóban játszhatott volna jobban is. Azért végig drukkoltam neki. Marozsán Erika pedig gyönyörû!

Félelmetes mennyire aktuális a története, mint ahogy lentebb írta egy kommentelõ, a rendszerek ugyan változnak, de mégse változott semmi.
samuszaki 2010 márc. 15. - 14:49:04
Egyedül ezt a tarjáni szén dolgot nem értem.
Másrészrõl meg sohase "Lehet Más a Politika" :)
southwind 2010 márc. 15. - 14:48:59
az utolsó jelenetek össze voltak csapva és a zene teljesen hiteltelenné tette az egészet, sikerült elcseszni
Összes hozzászólás