Sráckor

Bakancslistához adom
Boyhood
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 166 perc, 2014

Értékelés:

276 szavazatból
Szerinted?

Richard Linklater új filmje, a Sráckor eleddig példátlan filmes kísérlet és egyedülálló mozis élmény. Olyan fikciós dráma, amely ugyanazt a néhány színészt követi egy 12 éves időszakon át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás egyszerre nagy ívű és intim, végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain, és magán az időn. A film a 6 éves Masont (Ellar Coltrane) követi az ember életének legradikálisabban változó évtizedén át a családi költözések, viták, házassági kudarcok, újra házasodások, új iskolák, első szerelmek, elvesztett szerelmek, jó időszakok, ijesztő időszakok, és a szívfájdalom és rácsodálkozás állandóan lüktető keveredésének ismerős kavargásán keresztül. Ám a végeredmény kiszámíthatatlan, ahogy az egyik pillanat a másikba szövődik, így adva ki a felnövésünket formáló események mélyen személyes élményét, és életünk állandóan változó természetét. A történet kezdetén az álmodozó tekintetű elsős, Mason nagy felfordulással néz szembe: egyedül álló, keményen dolgozó édesanyja, Olivia (Patricia Arquette) úgy döntött, hogy vele, és nővérével, Samanthával elköltöznek Houstonba - pont amikor régóta távol lévő apjuk, az idősebb Mason (Ethan Hawke) visszatér Alaszkából, hogy újra belépjen világukba. Így kezdődik az élet állandó változása. Ám a szülők, nevelőszülők, lányok, tanárok, főnökök, veszélyek, vágyak és kreatív szenvedélyek özönében Masonnek mégis sikerül a maga útját bejárnia.
Bemutató dátuma: 2014. szeptember 18. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
janderka ápr. 13. 08:38:28 3/10 Előzmény casela
Akkor ezt neked találták ki: https://www.youtube.com/watch?v=ESSguWx2mtg
9/10
casela ápr. 13. 00:55:58 9/10
Nekem nagyon tetszett. Egyrészt jók a szereplők, ez a srác szimpatikus, értelmes és látszanak az érzelmek az arcán.
Valójában nem olyan, mintha filmet néznénk. Megértem, ha sok embernek nem teszik, a világon semmi fordulat nincs benne. Ez olyan, mintha bármelyikünk életét néznénk, csak 2-3 óra alatt. Filmnek elég unalmas a történet, életnek pont ilyen. Természetes, hiteles. Mindezt úgy, hogy cuki kisfiúból serdülő lesz, és még mindig ugyanazt az embert látjuk... nekem megtette a hatását.
5/10
cinemad ápr. 07. 23:54:13 5/10
Van bennem némi mazochizmus, ezért nagyon ritkán hagyok félbe filmet. Vagy ha mégis, akkor általában nem pontozom. De most mégis... Nem tudom elképzelni, ha nincs a díjeső, az elalélt kritikusok, meg ez a 12 év alatt forgatták dolog, akkor sok néző áradozna erről. Én "vakon kóstoltam", semmit nem tudtam róla. Egy pillanatra nem tudott megfogni, unalmas volt, de tényleg. Másfél óránál ránéztem mennyi van még hátra, megrökönyödve láttam, és kikapcsoltam. Nincs bajom azzal, ha nem röpködnek az égen a szuperhősök, lőnek ki tízezer golyót automata fegyverekből, vagy eszi ki a családfő máját egy űrféreg, de ebben tényleg az égvilágon semmi nem történt. Egy teljesen hétköznapi család teljesen hétköznapi élete. Amivel nincs baj, de annyira érdekes számomra, mint 10+ éven keresztül bámulni a szomszédaim mindennapjait az ablakból (bár ott azért néha nagyobb drámák is lezajlanak). Egyetlen momentum volt az agresszív új férj jelenete a dobálással és erőszakossággal, ami pár percre lekötött és kiváltott valamit. A szereplők sem különösebben szimpatikusak, vagy ellenszenvesek, teljesen közömbösek. A nagy truváj pedig, hogy 12 évig forgatták... Kit érdekel? Lehetne ez egy izgalmas koncepció, akkor, ha a végeredmény is értékesebb lenne. De ha valami nem sikerül érdekesre, hangulatosra, akkor ez nem menti meg. Olyan ez mint az egysnittes filmek, attól még nem lesz jó, mert technikailag nagy kunszt megcsinálni. Minek bűvészkedni, ha a végeredmény nem jó? Ott van a Birdman, ami (majdnem) egy snitt, de még mondanivalója is van és szuper, na ott hozzáad valamit, még érdekesebb tőle. Amúgy meg túl nagy különlegességnek sem érzem a 12 évet. Van egy csomó klassz sorozat, ahol a szemünk előtt nőnek fel a szereplők, de még a Harry Potter is 10 év alatt készült. Nyilván az nem egy művészfilm, de mégis igazán sokan sokkal jobban élvezték, ahogy felnőnek a cselekmény közben a szereplők, mint ennél. Nincs ebben a filmben semmi ami tényleg rossz lenne. Jó szándékú az egész, de nekem legalábbis amíg néztem semmit nem adott.
1/10
mybijou 2021 dec. 27. - 11:23:35 1/10
Megnéztem, mert a kritikusok top 50-es listáján ez volt az első helyezett. Nem értem, hogy ennek mi az oka. A film indokolatlanul hosszú, tele van teljesen felesleges és életszerűtlen párbeszédekkel. A tizenévesek nem a koruknak megfelelően viselkednek. Nem kötött le, semmi katartikus élményt nem adott. Helyette ezt a filmet javaslom: "Ez a fiúk sorsa"
6/10
offtopic
sexykex 2020 nov. 16. - 16:32:56 6/10 Előzmény sawyerx
Azt hittem érthető. Mindig velünk, a nézőkkel van baj. Nincs olyan film, ami mindnyájunknak tetszene. Itt mindenki csak kritizál, mindig talál valami lényegeset vagy lényegtelent, amivel szerinte gond van, amit másképp kellett volna csinálni. És persze a legtöbb baj velem van, mert szerintem a filmek 10%-át egyáltalán nem kellett volna leforgatni és aggasztónak tartom a színtiszta mesefilmek arányát a többihez képest.
4/10
sawyerx 2020 nov. 14. - 23:42:56 4/10 Előzmény sexykex
Igen, ezt többen le is írtuk, és nincs ezzel semmi gond, ezért kapott tőlem 5/10-et, másoktól 3/10-et, stb. És gondolom ezért tőled 6-ot. Mi itt a baj?
6/10
sexykex 2020 nov. 14. - 14:55:42 6/10
Hölgyeim és uraim! Sok a baj. Ha egy film mesés, irreális, akkor lehet látványos és kalandos, de én nem rajongok érte. Ha a film akciódús, véres, vagy izgalmas, akkor a rettenthetetlen főhőssel van a baj, akin nem fog a golyó, sem az átok, fantasztikus kalandjai vannak. Ha viszont egy film átlagembereket rak átlagos környezetbe és precízen követi az életüket, akkor olyan, mint ez. Hosszú és unalmas.
Mason apja egészen normális fickónak látszott, nem tudom miért nem jött ki jól Olíviával. Végül is érdekes volt követni a gyerekek életét, akik nem kallódtak el ebben az apa nélkül különösen veszélyes világban.
6/10
kecsup 2020 jan. 02. - 15:37:31 6/10
A film a díjakat az elkészítés módja miatt kapta, és nem a belbecs miatt. Nem mondom, hogy szenvedés volt végignézni, de sokat nem adott, normál életeket látunk megfilmesítve. A film végefelé a mama sír, és kiborul, hogy a családdal eltelt az élete, és miután az utolsó gyereke is elköltözik, ürességet érez. Ja, ha vki a létfenntartás és a gyerekek töltik ki az életét, azonkívül gőze sincsen mit akar/teszi boldoggá, akkor valóban bajban lehet az ember, ha az uccsó gyerek is kiröppen, és egyedül maradsz.
3/10
janderka 2019 ápr. 19. - 15:04:23 3/10
Az, hogy a film egy átlagtörténet, még nem volna baj. A gáz, hogy mindezt ömlesztve rakják elénk. Semmi elválasztás az évek, vagy a főbb életlépcsők között. Max. hogy látjuk öregedni, érni a felnőtt főszereplőket. De 12 év nyersanyagát így elbaszni? Nem kis felelőtlenség. Erre díjat adni meg maga a megtestesült álságosság.
Az meg már csak hab a tortán, hogy minél nagyobb lesz a főszereplősrác, annál antipatikusabbá válik a külleme (kb mintha egy retardált alkesz drogos lenne).
3.5/10
4/10
sawyerx 2018 febr. 25. - 17:18:28 4/10
Én is másfél óráig bírtam. Szeretem a drámákat, de azokat, amik tényleg megérintenek, netán még mondanivalójuk is van, amik után másképp látod a világot - de ez nem az. Érdekes, hogy 12 évig forgatták, és hogy végig nem a sminkmesterek alakították a színészeket, hanem az idõ, de olyan unalmas, semmitmondó az egész, hogy muszáj volt feladnom. Egy ilyen cím után azt vártam, hogy hidegrázós rendezésben követhetjük végig a gyerek "sráckorát", megaláztatásokat, családi dilemmákat, elsõ szerelmet, de a nagy faszt. Csak történnek a dolgok, jelenetek egymás után pakolva, egyre idõsebb színészekkel. Legalább egy jó zenei aláfestést nyomhattak volna, ami majd cseng a fülemben, ha meglátom ezt a címet, mint a Benjamin Buttonnél vagy a Fehér pokolnál. Persze, ízlések és pofonok, de ez nem jött be, a 12 éves forgatástól meg nem ájulok el, mert a végeredmény körülbelül olyan lett, mint egy átlagos családi videokamera sok-sok felvétele, stúdió minõségben.

5/10
littleg11 2018 jan. 07. - 17:21:38
(2018.01.06, SZO, 17:00)
SPOILER
"Ennyi volt az egész?" - kérdezhetjük könnyen a film végén. És az a helyzet, hogy valószínûleg nem járunk messze a valóságtól, hiszen Linklater talán pontosan valami hasonló hatást szeretett volna elérni. Természetesen nem azzal, hogy a filmrõl gondoljuk azt, hogy "ennyi volt az egész", hanem hogy rádöbbenjük: ennyi az egész, bõ 10 év alatt egy óvodás kissrácból felnõtt lesz. Ennyi idõ alatt "kirepülnek a gyerekek", és utána a szülõ valószínûleg azt érezheti, amit Patricia Arquette is a film vége felé (összefoglaló jellegû kifakadásában) érez.
Ez a film tehát egy áttekintés; "végigfutunk" egy szemünk láttára felnövõ életen, felvillantva abból megannyi örömet és konfliktus-forrást. "Hosszabb kibontásra" nincs lehetõség, mivel nem is ez a cél. Ez egyfajta bõvített tartalomjegyzék, tehát ennél nem is tud bõvebb lenni.
Maga a megvalósítás egyszerûen zseniális: a 12 éven át folyó forgatások, a szereplõk valós idpben történõ "megöregedése" szerintem önmagában is hátborzongató. Jól tudjuk, hogy Linklater nem az "akciósdús" filmek rendezõje; a Mielõtt felkel a Nap-film(ek)hez képest a tempó még itt szinte "gyorsnak" mondható; ezzel érdemes tisztában lenni akkor, amikor leülünk a filmet megnézni.
Kifejezetten igzalmas, ahogyan a rendezõ az idõ múlását folyamatosan érzékelteti velünk: férjek, hajszínek változnak, a család folyamatosan költözik, a háttérben pedig finoman megszólal egy-egy aktuális kedvenc zene (2002: Sheryl Crow - Soak up the sun, 2011/2012: Gotye - Somebody That I Used to Know). Nehéz elképzelni, hogy ennyi élethelyzet és szereplõ közül valamelyikkel ne azonosuljunk vagy ne fedezzük fel saját magunkat benne.
SPOILER VÉGE
5/10
Moviefan04 2017 febr. 20. - 04:03:53 5/10
Filmet még nem untam ennyire mint ezt. Egy átlagos ember átlagos élete.
kispalissaci 2016 dec. 27. - 09:33:38
Nagyon meglep ez a sok negativ komment. En vagyok a fura akkor, hogy nekem nemhogy tetszett, de egy masodpercig sem unatkoztam a filmen? Ketszer tartottam egy 3perces szunetet. Engem a legelso kepkockatol az utolsoig nagyon lekotott. Nem volt hianyerzetem, erezni h a film tudatosan keszult ilyen jellegunek. Sodor magaval, a szineszek eleg erosek, egyre kozelebb kerul hozzad (majdnem) mindenki, a film vegere nezokent is a csalad tagjakent szemleljuk a filmet. Ugy erzekeny es egyben humoros is h nem esik tulzasokba, nem csinal giccset, amerikai csalados maszlagos sorsdramat.Akik a rendezot a Before Sunrise/Sunset... filmekbol ismerik es kedvelik, nem fognak csalodni mert ebben a filmben is visszakoszennek olykor hasonlo dialogusok es hangulatok. Mindent osszevetve ez bizony nalam 10/9,5.
5/10
LilyDawnson 2016 máj. 03. - 12:08:56 5/10
12 évig forgatták. No hát akkor biztos valami rendkívüli. Ez jó névjegynek bizonyult, valóban ritkaság az ilyen. Mekkora kár, hogy egyébként nem sok mindent tudott adni [nekem legalábbis]...
Oké, hogy nem elmaszkírozva vannak a szereplõk, hanem látjuk, ahogy évrõl évre változnak. Jó pont, de ettõl nem lesz kiemelkedõ.
Javára írható, hogy õszinte. Mason nem szuperhõs, és pl. személyes kedvencem, mikor végre úgy reagálja le a helyzetet, ahogy mindenki tenné: "ez olyan kínos." (aki látta, érti: nem akarok "spoilerezni").
Olyan, mintha mondjuk Mason vállán átnézve követnénk õket 12 évig. Történik ez, történik az. Suli, vita, válás, agresszió, fotó, lányok, sör, stb. Semmi extra. És pontosan ez a baj!! Igazi problémafelvetés nincs, csak a valós helyzet észlelése, ami nem egyszerûen probléma, hanem kész katasztrófa (az átélt viszontagságokra gondolok).
Mason valahogy túlél minden napot, néha mosolyog, néha fáj, és körülbelül ennyi.

Ez egy korrajz, az adott idõszak lenyomata. Követheted, ahogy kampányolnak a választások idején, meg ahogy Mason egyik suliból a másikba kerül. Ezzel nincs baj, és azzal sem, hogy ez a gyerek nem egy hõs meg nem vámpír meg nem titkos képességekkel ellátott kiválasztott: ezzel az a baj, hogy cseppet sem érdekes. Ennyi erõvel azt is filmre vehetnénk, hogy Irma néni lemegy a boltba macskakajáért 12 évig. Egyszer az az izgi, hogy a tej akciós, másnap az unokája jön, két év múlva meg késik a nyugdíj, mert a szomszédasszony szerint a postásnak mellhártyagyulladása van.
Aki izgalmat, pörgõs cselekményvezetést vár, ne ezt a filmet nézze meg. Aki válaszokat, megoldási alternatívát, vagy akár feltett kérdéseket vár, ne ezt a filmet nézze meg.
Nálam 10/5.
lng 2016 ápr. 26. - 16:14:51
"ennyire nem képes semmi épkézláb tartalmat átadni a nézõnek (HITELESEN), az nem jó film!"

Ez a film tokeletes atadta amit akart, csak amit te unalomnak nevezel, pont az volt a mondani valoja. Ez a film az eletrol szol, arrol hogy a mindennapi melo es a javak megszerzese azert hogy a csaladod boldoguljon unalomas es eltelik ugy az ember elete hogy eszre sem veszi. Errol szol ez a film, magarol a nagy betus eletrol. Csak lehet ehhez te meg tul fiatal vagy. Ebben a filmben nem az a lenyeg hogy 12 ev alatt forgattak, az csak egy eszkoz, egy nagy otlet.
10/10
eIemes 2015 nov. 28. - 23:31:55 10/10
Apróság, Linklater valamit tudott - a film kb kétharmadánál van egy beszélgetés apa és fia között

"...ha lesz még új star wars..."
JasonStatham 2015 aug. 30. - 18:51:44
Elképesztõen hosszú lett. Legalább fél órával rövidebbnek kellene lennie. Oké, hogy 12 évig forgatták, de az nem azt jelenti, hogy telerakni minden hülyeséggel, csak hogy kitoldjuk az idõt. A mondanivalóját értettem, átjött, de a díjakat nem. Elég sok hiba volt benne ráadásul. 10/6
10/10
eIemes 2015 jún. 29. - 17:36:27 10/10
magadat láttad meg a filmben :)
8/10
motoreger1 2015 jún. 29. - 16:56:10 8/10
Nagyon érdekes volt látni az évek múlását ugyanazokkal a szereplõkkel. :-)
caomilla 2015 jún. 11. - 15:34:45
Sokat vártam ettõl a filmtõl és nagy csalódás volt. 3 részletben tudtuk megnézni, annyira semmilyen volt. Ezt is jó, hogy nem moziban láttuk, végig sem tudtuk volna ülni. Érdekes, hogy a valódi szereplõk maradtak 12 éven keresztül, de más különlegességet nem tudok felsorolni. Gyenge film. 10/4
Összes hozzászólás