Truman show

Bakancslistához adom
The Truman Show
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 103 perc, 1998

Értékelés:

675 szavazatból
Szerinted?

Truman Burbank (Jim Carrey) nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező (Ed Harris) ötlött ki és vezet. Truman a műsor főszereplője - de nem tud róla. Élete egy véget nem érő TV show, melyben az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek és még a szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó. Ám Truman idővel egyre többet tud meg.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Truman Burbank
Angela Burbank, Truman anyja
Christof
Lauren Garland
Kirk Burbank, Truman apja

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    1999
    Legjobb eredeti forgatókönyv: Andrew Niccol
  • BAFTA-díj

    1999
    Legjobb látványtervezés: Dennis Gassner
  • BAFTA-díj

    1999
    Legjobb rendező: Peter Weir
  • Európai Filmdíj

    1998
    Legjobb nem európai film: Peter Weir
  • Golden Globe-díj

    1999
    Legjobb filmzene: Burkhart von Dallwitz
  • Golden Globe-díj

    1999
    Legjobb férfi mellékszereplő: Ed Harris
  • Golden Globe-díj

    1999
    Legjobb színész - drámai kategória: Jim Carrey
  • BAFTA-díj

    1999
    Legjobb speciális effektusok jelölés
  • BAFTA-díj

    1999
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Ed Harris
  • Oscar-díj

    1999
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Ed Harris
  • Oscar-díj

    1999
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Andrew Niccol
  • Golden Globe-díj

    1999
    Legjobb rendező jelölés: Peter Weir
  • Golden Globe-díj

    1999
    Legjobb forgatókönyv jelölés: Andrew Niccol
  • BAFTA-díj

    1999
    Legjobb film jelölés: Scott Rudin
  • Golden Globe-díj

    1999
    Legjobb film - drámai kategória jelölés
  • BAFTA-díj

    1999
    Legjobb operatőr jelölés: Peter Biziou
  • Oscar-díj

    1999
    Legjobb rendező jelölés: Peter Weir

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
MorningGlory 2020 dec. 20. - 13:47:26
Akkor láttam először ezt a filmet, amikor elkezdték adni a magyar mozikban. Úgy ültem be rá, hogy még az ismertetőjét sem olvastam el, pedig máskor mindig megtettem. Szinte tele volt a terem és az elejétől kezdve kacagott a közönség. Ahogy haladt a film, egyre kevesebben és kevésbé zajosan nevettek és aztán már senki. Az utolsó fél órában teljes csend volt a teremben. Végül is jó volt, hogy semmi információm nem volt előzőleg a filmről. Azóta láttam még vagy kétszer és egyre jobbnak gondolom. Ahogy már előttem is írták, arról szól, hogy hogyan manipulálnak minket és egész életünket - és nem csak a reklámokkal,- mennyi hazugság vesz körül minket, ma is. A választás lehetősége nem csak Truman előtt van ott, hanem előttünk is, ma: hagyjuk-e, hogy manipuláljanak minket, vagy van elég bátorságunk gondolkodni, a dolgok mögé nézni, a látszólag kényelmes "majd mások megmondják mit tegyünk és mit gondoljunk" helyett saját, felelős döntéseket hozni?
10/10
dodi78 2020 dec. 09. - 22:42:46 10/10
Jim Carrey legjobb filmje!
Nekem garantált 10pontos film, megunhatatlan!
5/10
sexykex 2020 júl. 10. - 03:43:29 5/10
Mi a búbánat indokolja ennek a filmnek a pontszámát? Nyilván elolvasom majd a hozzászólásokat, esetleg egy kritikát is, de jelenleg nem értem. Azonnal lehet tudni, hogy ez egy valóságshow és azt is, hogy bármennyire hülye ez a Truman, még 40 éves kora előtt rá fog jönni maga is az igazságra. Utána elhúz a csába, bár nyugodt élete már sohasem lesz.
Rettenetesen untam az egészet és ha nem alszom egy icipicit, nem bírtam volna ki a végéig. Ezzel a reklámokhoz igazított szendergéssel se lett jobb a film, igaz sokkal rosszabb se.

Valaha találkoztam már a filmmel, mert arra emlékeztem, hogy lépcsőkön megy ki a felhőkből, amikor eljut a világ végére. Ennyi maradt meg ennek a vígjátéknak nevezett drámából, ami nem sok, viszont másoknál kiszakadt a tízpontos szakajtó. Én semmit sem szeretek a véletlenre bízni, ezért megnéztem újra, kevésbé fáradtan a filmet, de csak annyival láttam többet, hogy a fickó gyanús dolgokat észlel és egyébként is utazni szeretne. Kérdés, hogy az elmúlt években (20-30 életéve között), miért nem vett észre semmit? Ezzel nem foglalkoznak a filmben, csak a Truman show sikerével szembesülünk, tehát nem csoda, hogy vissza akarják tartani a pótolhatatlan főszereplőt. Nagy beruházás kellett a show-hoz és sok pénz forgott kockán, de a szellem félig már kint volt a palackból.


Oké! Ennyi a történet, de miért ez a világ egyik legjobb filmje? Mert feltalálták benne a valóságshow-t? Ez bizony nem igaz! „Az első olyan reality vagy valóságshow, amit a mai értelemben is annak lehet venni, 1973-ban tűnt fel Amerikában.” „1991-ben a holland tévében bemutatkozott az első bentlakásos reality, a Nummer 28.” „A Big Brothert és kópiáit egy 1971-ben elvégzett kísérlet ihlette, melynek során a Stanford egyetem pszichológia tanszékének egyik professzora, Philip Zimbardo börtönkísérletet végzett el 24 önkéntessel.” Lényegében a megvalósítást a technikai fejlődés tette lehetővé: 1991-ben ipari sztenderddé vált az ún. nem lineáris, számítógépes vágórendszer, aminek köszönhetően nagy mennyiségű rögzített anyagot lehetett rövid idő alatt fogyasztható formába önteni. És mi marad ezek után? Az eredetiségen és a színészi játékon kívül semmi mást nem tudtak felhozni az értékelők és ez nálam kevés lett.
10/10
FBalázs02 2020 máj. 26. - 01:36:48 10/10
Elgondolkodtató, sokadszorra sem unalmas film.
10/10
comment.elfy 2020 febr. 29. - 10:38:58 10/10
Évekkel ezelőtt láttam ezt a filmet, és emlékszem, mekkora hatást tett rám. Sokat gondolkodtam rajta, mert az abszurditásától eltekintve, rengeteg mondanivalója van. Úgy gondolom, hogy a vígjáték megjelölés téves. Talán azért kapta ezt a kategóriát, mert maga az alaphelyzet reálisan nézve elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen, de még ezzel együtt is az egyik legjobb alkotás a '90-es évekből. Jim Carreynek hihetetlenül jól állt ez a szerep, nekem nagyon tetszett a játéka.
6/10
pihes 2019 okt. 17. - 14:43:44 6/10
Az egész film egy megrendezett világról szól.
Igazából, az embernek is megvannak a mindennapjai, ami szinte ez...
Nem mondanám, hogy igazán tetszett, de jól elvoltam vele!

6/10
1/10
alan 2019 márc. 24. - 20:23:31 1/10
Szerintem ez a film egy rakás szar... már bocsánat a kifejezésért, de számomra semmit mondó, logikàtlan, értelmetlen és értelmezhetetlen! Nem értem ezt a sok díjat, meg jelölést amit kapott, sem ezt a sok kommentet itt előttem...... sajnálom, de 10/1. Valószínű egyedül vagyom ezzel így, biztos velem van a baj, de nekem egyáltalán nem tetszett a film!
10/10
jozsi86 2018 aug. 11. - 18:21:47 10/10
10/11.
Jim Hacker 2018 máj. 10. - 11:04:42 Előzmény matany001
Pontos látlelet, élvezetes írás. Annyit tennék hozzá, hogy egészében szinte lehetetlen lenne ezt így megvalósítani, viszont a részletekben ott az igazság. Totális káoszban és állandó manipulálásban éljük az életünket. És a többségnek ez még csak föl sem tűnik! Közösségekben kellene élnie az embereknek, e helyett 'demokratikusan választott' vezetők vezetik őket az orruknál fogva. Izgalmas, fontos film.
Koncsita 2018 jan. 29. - 21:54:51 Előzmény Filmgusztália
Én azt sem nézem.
Filmgusztália 2018 jan. 16. - 19:33:47
SPOILER

Ez a film ennél sokkal mélyebb értelmû, mint, ahogy te hiszed. Igazából mindannyian bábok vagyunk a saját életünkben és kurva sok hazugságban és tudatlanságban élünk, továbbá rengeteg fóbia van belénk ültetve, amit most így nem fejtenék ki.
Filmgusztália 2018 jan. 16. - 19:31:15 Előzmény Koncsita
Spoiler

Van az a szar sorozat valami barátok közt, majd 20 éve fut és igen is nézik, estérõl-estére, pedig a színészet gyatra és soha nem történik benne semmi extra, sõt még igazi fõszereplõ sincs benne, aki azt hiszi neki ez a valóság, ennek ellenére is nézik és egy vagy két reklámmal szakítják meg és így is nézik, szóval a film nincs túlzottan elrugaszkodva a valóságtól, bármennyire is képzeled.
matany001 2018 jan. 16. - 17:14:36
Egy életen át tartó hazugság !Spoiler!

A film amikor megjelent még csak négy éves voltam, és most bõ húsz év után néztem meg a Jim Carrey által alakított Truman Showt. Azt kell, mondjam nagy kár volt idáig várni vele, mert hihetetlenül jó film, és van benne mély tartalom is. Egy olyan ember akit születésétõl filmeznek harminc éven át.. a tudta nélkül. Minden amit hisz a világról, csak káprázat, hazugság, mindenki a városban egy színész, és a több mint 5000db kamera figyeli õt, éjjel nappal. Truman viszont mindig is felfedezõs alkat volt, így nem csoda, hogy kezd ráeszmélni a körülötte forgó világgal valami nincs rendben, ezáltal elkezd furcsaságokat csinálni, amivel képes lesz elmenekülni a róla helyrõl, az ismeretlenbe. Van benne dramaturgia, fõleg annál a résznél amikor visszaemlékszik, ahogyan az apja vízbe fulladt ezáltal félt a víztõl, ami csupán egy megrendezett színjáték volt, hogy Truman ne akarjon elmenni, ezért a tudatába vésték, ezt a félelem érzetet. Maga az a tudat, hogy akit az apjának, anyjának hisz, senki sem igazi, minden csak egy megrendezett kamu, és hogy ilyen szinten befolyásolják egy emberi lény életét, és közszemlére teszik, elég együttérzést vált ki a nézõvel, hogy áttudja érezni a fõhõs megpróbáltatásait, és érzéseit, arról amit õ hisz, amit õ lát a neki teremtett világból. Számára a hazugság, a becsapás fogalma teljesen új volt, képzeld csak el, ha 30 éven át tökéletesen a te igényeid szerint tudod élni az életed, semmilyen megpróbáltatással nem kell nagyon szembenézned, és egy nap szembesülsz mind azzal amitõl eddig \"óvtak\", hogyan tudod megélni, sõt mi több kezelni is az adott szituációt? A film végén Truman leküzdi a víztõl való félelmét, és eljut a kis hajóval, az \"álomvilág\" szélére, ahol is megtalálja a kijáratot a valódi világba, de akkor Ed Harris karaktere rádión keresztül próbálja meggyõzni, hogy maradjon ott, mivel kint se fog semmi más rá várni, csak egy romlott társadalom, ahol az emberek épp úgy hazudnak, épp úgy tesznek rossz dolgokat, és mennyien örülnének annak, ha ilyen életük lehetne amilyen neki, de ez nem tántorítja el Trumant, véget akar vetni annak, hogy õ fölötte álljon valaki, aki mindig minden lépését követi, illetve meghatározza az életét, így nincs lehetõsége saját döntéshozatalra. Kilép az ajtón, ezzel megkezdve a saját igazi életét, ezzel véget is érve a film, mely maga mögött hagy néhány kérdést, mely biztosan felmerül a nézõbe, legalább egy dolog biztosan: megérte kimennie azon az ajtón vajon? Nos ezt a választ, mindenkinek magában kell tisztáznia, de tény és való, hogy Jim Carrey zseniális alakítást nyújt ebben a filmben, és méltón lehet az egyik legjobbjai közé helyezni.
Koncsita 2017 nov. 12. - 21:21:36
Bennem azért felmerül, hogy ki néz 30 évig egy \"sorozatot\", amibõl X évben gyerek az illetõ és Y év alatt sem történik vele nagy különlegesség, hiszen ez (el)zárt kisvárosban él ... Habos-babos környezetben. Ez kit izgat fel, meg a sok reklám? Kit?
gandalf1 2017 nov. 12. - 14:26:28 Előzmény Xxy92
Szerintem Jim Carrey legjobb filmje. Nem vígjáték de azért drámának sem mondható. És igen én is zokszó nélkül húznék el egy ilyen kényelmes világba ahol duskálunk az ELK rotary-ban és a mococa kakaóban ( ezt fejbõl írtam, bocs ha nem így volt :) )
pneklara 2016 dec. 05. - 07:27:51
Van egy szólás: "hiszem, ha látom!", mely arra utalhat, hogy amit a szememmel látok, az igaz lehet, az valóság lehet. De mióta át lehet verni a szemünket, csak az menthet meg bennünket az átveréstõl, ha gondolkodunk. Van például az a cuki reklám, ahol vagy 10 pelenkás, alig egy éves gyerek zenére táncol, egyszerre hajigálják a lábukat, egy másikban meg bébik görkoriznak, kerítésre gurulnak fel. Amíg a nézõ azon csodálkozik, hogy tudtak erre BETANÍTANI ilyen pici babákat, addig boldog, gyanútlan. De ha azon gondolkodik el, milyen TECHNIKÁVAL lehet ezt megcsinálni, akkor méltán feltételezheti ezután, hogy átverik, és mi minden másban is átverhetik, pedig látja a "tényt".
Talán már tart ott a világ, hogy pénzt-paripát-fegyvert-idõt nem sajnálva az Ed Harris féle fanatikusok meg is szervezik, hogy létre hoznak egy világot, ahol mindenki statiszta, akik azért élnek, dolgoznak, hogy a mit sem sejtõ fõszereplõt megtévesszék. Ha valaki segíteni próbál rajta, azt eltávolítják. De ezen a békésnek, nyugodtnak tûnõ állapoton az lendíti át, hogy elkezd gyanakodni, figyelni, jeleket gyûjteni - s onnan egyre nehezebb kordában tartani. Aztán fel van adva a lecke neki, hogy kilép-e a valóban való világba, az ismeretlenbe, vagy elfogadja a nyugodtnak tûnõ, manipulált életét, s nem görcsöl azon, hogy báb egy nagy stáb markában.
Jó film. Én nem bírtam elviselni J.C. filmjeit a bohóckodásai, grimaszai miatt, de jó szereplõválasztás volt, hogy egy ilyen ember is kerülhet tragikus helyzetbe, s átsegíti-e, ha elõveszi az eszét, a tudását.
9/10
Xxy92 2016 nov. 02. - 00:22:03 9/10
Függetlenül a port.hu által megvalósított mûfaj-besorolástól, és Jim Carrey-tõl, ez a film NEM vígjáték. Tehát, aki szeretne kikapcsolódni, vagy felhõtlenül nevetgélni, az NE ezt a filmet nézze.
Különleges történet ez, egy különleges világról, melynek tökéletessége már túlmutat a realitáson, még ha ezt a világ fõszereplõje kissé lassacskán is értelmezi.
Egy kicsit a kommunizmus utópiájával tudnám azonosítani ezt a filmet. Vagyis, ameddig dolgozol, s az irányító hatalmat békében hagyod, addig õ is békében hagy téged. Bár szabadságod meglehetõsen korlátolt, de az állásod, házad, családod, jövedelmed a végletekig biztosított.
Nem vagyok biztos abban, hogy nem hagynám itt a jelenlegi gyötrelmes életemet egy olyanért. És abban sem, hogy egyedül lennék ezzel.


9
Andi9670 2016 okt. 05. - 21:51:22
Nem èrtem ebbe mi a vigjàtèk, cseppet sem nevettem benne söt inkàbb ez egy nagyon szomorù film:/ dràma kategoriàbba sorolnàm. De amugy jò kis film nekem 8/10
3/10
stupek2 2016 szept. 23. - 22:36:28 3/10
Jim Carrey karaktere a Maszk, a Dilibogyó és a Hantaboy után szerintem skatulya let. Nem vettem komolyan a filmet, sõt vígjátéknak láttam, de nem sokat nevettem benne. Bármilyen komoly mondanivalója is let volna, az elõzõ 3 film alapján végig kerestem benne a vígjátéki elemeket és a viccet. Rossz rendezés, rossz szereplõválogatás. Nekem kb 3 pontot ért.
7/10
5i 2016 aug. 16. - 03:58:50 7/10 Előzmény barna pólós
Igen, egyetértek, nekem is ez a véleményem: jó film, de jobb forgatókönyv, megvalósítás kellett volna.
SPOILER:
Nálam is ez vet fel kérdéseket:
- Hogyan éli eddig az életét, anélkül, hogy feltûnne Neki bármi is??
- Miért van ennyire gagyin, nyálasan, reklámokkal tele és azt sem veszi észre??
- Soha nem jut ki a szigetrõl(valamilyen átlátszó ok miatt), de ez sem feltûnõ számára???
És sorolhatnánk. A téma jó lenne, egy baromi jó kidolgozással.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu