Az aktuális rész ismertetője: Ságvár Siófoktól délre, annak közvetlen szomszédságában elterülő, gazdag történelmi múltjáról híres település. Kőkorszaki, kelta leleteket is találtak itt a régészek. A római időkben Tricciana fontos utak találkozásánál helyezkedett el. A ságváriak büszkék őseikre, ragaszkodnak településükhöz, amely nem csak a régmúlt időkben, de ma is nagyon szép. Érdemes felkeresni a helyi erdők kirándulóhelyeit. Mi is ellátogattunk a Bújó-likhoz, a Képesfához és a Világmányi kunyhóhoz. A község központjában két templom is magasodik. A református templomban meghallgattuk a nyugdíjasok énekkarát, a helyi fiatalokból álló Rokolya Citerazenekar kíséretében. A régi ságvári kézművesek hagyományait a Ságvárért Egyesület tagjai igyekeznek nem csak ápolni, de át is adni a fiataloknak. Erről beszélgettünk Tarjányi Andrásné Ilonkával, aki mézeskalácsokat készít és szőni is tanítja az érdeklődőket. Ezután megnéztük Krista Zoltán sok különlegességet rejtő magángyűjteményét, és ott is maradtunk, hogy három ételt elkészítsünk: Áldost _ bográcsban, Törött babot _ újragondolva és Tárkonyos betyárpecsenyét tócsnival. A ságvári szőlőhegy csodálatos kilátóhelyeivel, nagyszerű fekvésével, nyugodt környezetével varázsolja el az utazót. Egyik szép pontján, Sárvári Norbert pincéjénél újabb három ételt készítettünk, ezúttal kemencében sütve: Tepertős kuglófot, Tricciana tálat, és Gyümölcskenyeret gazdagon.
A műsor ismertetése: Az Ízőrzők sorozat a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett bemutatja az adott település kirándulási lehetőségeit, látnivalóit, értékeit, figyelmet szentel a hagyományőrző kézművesek munkájának.
Hozzászólások