Személy

Bánfalvy Ágnes

színész, szereplő, rendező
Született: 1954. április 30. (70 éves) (Magyarország, Budapest)

1976-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztályvezető tanára Szinetár Miklós volt. A Vígszínház szerződtette, majd 1978-ban a Mafilm társulatához került. Több mint tíz évig külföldön, Franciaországban és Amerikában játszott. Számos hazai filmben feltűnt, így egyebek között a Kísértet Lublón, a Mephisto, az Amerikai rapszódia, a Kalandorok, vagy a Budapest Noir c. alkotásokban, de legismertebb alakítása az Abigél c. tévéjátékhoz köthető, melyben Torma Piroskát keltette életre. Egy gyermek édesanyja, férje Horváth Csaba filmrendező.


Díjai:
Nívódíj (1978)
Aranypillangó-díj (1996)
Beau Monde magazin közönségdíja (2002)
Kolárovo-díj (2004)
Legjobb női alakítása díja (Meteorit Nemzetközi Színházi Fesztivál) (2005)
Pepita-díj (2012)

Hozzászólások

Timipipi 2010 aug. 02. - 19:06:05
Én láttam mostanában készült filmjében,s színházban is,és kifejezetten tetszett,hogy kora ellenére mennyire fiatalos,lendületes,szép színésznõ.
Szerintem a magyar színészek között is kiemelkedõ tehetség.
szilvi1972 2009 jún. 17. - 13:33:44
Én nem értem miért érzitek többen is hidegnek Bánfalvy Ágit. A napokban láttam a tévében a növendékeivel és rám jó benyomást tett, sugárzóan szép és kulturált volt, üde színfoltja Lakat T. Károly mûsorának. Valamelyik újságban is volt nem is oly régen az új bemutatója (Figaro házassága) kapcsán - amit asszem õ is rendez majd - és egy pozitív kisugárzású, kiegyensúlyozott nõ képe tárult elém. Az, hogy beszámol amcsi karrierjérõl szerintem érthetõ, hiszen az újságok erre harapnak, ennek van hírértéke ezzel (is) lehet eladni vmit, hiszen ezek a filmek létrejöttek... Hány álhírrel traktálnak minket, magukat sztárnak valló percemberkék? Szerintem õ maximálisan a tûréshatáron marad ezen a téren. Ha valamelyikünket kérdeznek arról, amire egyébként büszkék vagyunk akkor inkább hallgassuk el? Hülyék lennénk! Egyszerûen értelmetlen és érthetetlen ilyet számon kérni valakin, akire mint magyarok, még büszkék is lehetnénk! Mellesleg Marozsán és Gryllus külföldi karrierjérõl, honnan ha nem a sajtóból értesülsz? Esetleg Õk külön felhívnak téged vagy te Õket? Vagy õk szemérmesen hallgatnak róla és a sajtó detektívek módjára szedi ki belõlük? Nem is értem ezt a logikát...
8/10
mildi 2009 jún. 14. - 21:29:58 8/10
Nagyszerû volt az Abigélban, nagyon szerethetõ volt az esetlen, jóindulatú Torma Piroskaként.
Amióta visszajött Amerikából, sokat vesztett pozitív kisugárzásából, valahogy én is hidegnek, távolság tartónak érzem a személyét.
2/10
bea63 2009 jún. 13. - 16:27:43 2/10 Előzmény guildenstern
Miért van az, hogy ha valakinek negatív véleménye van bármirõl, bárkirõl, az irigy, korlátolt, netán rosszindulatú. Talán azért, mert sokkal egyszerûbb, mint elgondolkodni azon, hátha van abban a kritikában igazság.
Irigy miért lennék, semmi közöm a színház belsõ világához, a magam területén én sem vagyok sikertelen.
De legyen: topicalany világhírû színészekkel játszott már de több kollégájával, kolléganõjével ellentétben õ errõl minket is tájékoztat.
Az általam említett viselkedése sokmindent elmond róla.
Sajnos továbbra sem szimpatikus számomra, korlátolt, rosszindulatú, kicsinyes nézõ számára.
U.i.: az Oktogon nekem egyébként egy nagyon kedvelt része gyönyörû fõvárosunknak.
8/10
guildenstern 2009 jún. 09. - 11:46:50 8/10
Reagálás bea63 nagyszerû kis irományára:


Tudod, bea63 az a nagy probléma, hogy az irigység és a fanyalgás beszél belõled! Én nagyon kedvelem Bánfalvy Ágit, nemcsak a régi idõkbõl, hanem a mostani alakításai miatt is. Például a Jövõre, Veled, Ugyanitt 1-ben is nagyon tetszett, az IBS-ben! Az Abigél Torma Piroskájaként szerintem több milliónk szívébe lopta be magát. A Philemon és Baucisban, egy generáció fájdalma és kilátástalansága volt benne legendás jelenetében: Ld. "Néni?! Néni kérem..."
A "hanyadrangúságról" lehet, hogy inkább az általad említett - egyébként szerintem is tehetséges - színésznõk filmjei kapcsán kéne beszélni... Én nem érzem azt, hogy Bánfalvy hencegne a kinti karrierjével, tényeket említ, méghozzá azt, hogy rajta kívül azért nem sok magyar színésznõ jutott el Hollywoodba, és akkor még franciaországi karrierjérõl nem is beszéltünk. A kilencvenes években megjelent egy könyv az életérõl, abból azért elég sok mindent meglehet tudni amerikai szerepeirõl is. Letehetetlen olvasmány, tipikus szocializmusbéli alaphelyzetekkel. Azért nem feltétlenül önszántából ment külföldre... No és az élete sem volt túl könnyû eleinte...Képezte magát és kis szerepeket kapott elsõsorban, de aztán ott is felfedezték. A könyvben az is benne van, hogy a kalifornai egyetem óraadó tanárnak kérte fel. A partnereirõl csak annyit, hogy Hanna Schygulla, Scarlett Johannson, Michel Piccoli, Peter Bogdanovich vagy Nasstasja Kinski is biztos szívesen és gyakran forgat harmadosztályú filmekben... Nem beszélve Godard-ról, aki szintén foglalkoztatta. A róla szóló érdekes könyv pedig a 2x-es Oscar-díjas Milos Forman elõszavával jelent meg...
Talán mindez bizonyítja, hogy meglehetõs tendenciózussal állsz Bánfalvy Ágihoz, aki szerintem nem antipatikus személyiség. Az Abigél-musical kapcsán, lehet hogy neked kéne elgondolkodnod azon, hogy állami pénzen hízlalt, milliomos direktorok díszpinty szerepkörre való kárhoztatásába nem ment bele, a kétes színvonal és a pénzéhség miatt...
Az a baj, hogy nem látsz tovább az Oktogonnál és a tipikus pesti dekadenciánál és irigységnél...Már bocs!
mulao 2009 jún. 09. - 08:50:28 Előzmény bea63
Én sose hallottam az amcsi kiruccanásáról beszélni, igaz nem is hiszem, hogy hallottam nyilatkozni. Egyetértek, hogy Marozsán és Gryllus kérkedhetne, mert õk tényleg elértem valamit kint, csak õk nem tetszik, ha jól tudom.
2/10
bea63 2009 máj. 31. - 21:00:26 2/10
Ki tudja, hanyad osztályú angolszász filmekbe hívják idõnként, de nagyon szereti fényezni magát, soha el nem mulasztaná "nagy amerikai karrierjét" megemlíteni.
Ez nem igazán jött neki össze, de szereti itthon hangoztatni. Szerintem igazi külföldi karriert például Gryllus Dorka vagy Marozsán Erika csinált, igaz német nyelvterületen, de õk dolgoznak, nem kérkednek vele.
Valószínûleg azért nem szimpatikus sokunknak, mert nagyképûség, beképzeltség sugárzik róla, hiába mosolyog bûbájologva. Amit pedig az Abigél c. musical bemutatója kapcsán mûvelt, kritikán aluli.
Szóval nem egy szeretetre méltó személyiség.
mulao 2009 ápr. 24. - 19:47:32
Ott ragadt? Kapott szerepeket amcsi filmekben, vagy hogy értsem?
mulao 2009 ápr. 24. - 19:38:00
Tényleg, õ volt az Abigélben.Úgyrémlik nagyon jól játszott. Tanult amerikai sziniiskolában?
mulao 2009 ápr. 24. - 00:38:36
Nem kedvelem, de nagyon jó színész, több filmben is láttam, és nagyon jól játszott, sõt, de valamiért nem szimpatikus nekem.