Személy

Benkő Péter

színész, szereplő, rendező
Született: 1947. június 1. (76 éves) (Magyarország, Budapest)

Budapesten született 1947-ben, édesapja Benkő Gyula színművész. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1969-ben végzett, osztályvezető tanára Szinetár Miklós volt. Pályafutása során játszott a József Attila Színházban, a Thália Színházban, az Arizona Színházban és a soproni Petőfi Színházban is, jelenleg a Turay Ida Színház művésze. Számos emlékezetes alakítást nyújtott elsősorban kosztümös, történelmi filmekben, így A koppányi aga testamentumában, A fekete városban, az Egri csillagokban és a Különös házasságban is. Háromszor nősült, első feleségét repülőgép-szerencsétlenségben vesztette el.


Díjai:
Jászai Mari-díj (1979, 1982)
Turay Ida-vándordíj (2005)
Madách-díj (2017)

Hozzászólások

emzeperix007 2022 jan. 30. - 16:43:57
Nagyszerű színész és csodálatos ember. Egyszer volt szerencsém élőben is talákozni vele és váltani vele pár mondatot, nagyon kedves volt. Fiatal korában nagyon helyes volt, kislányként szerelmes is voltam belé a Koppányi aga testamentuma és az Egri csillagok megnézése után :) Sok fájdalom érte őt az élete során. Örülök neki, hogy most boldogan él a feleségével és a lovaival a természetben, ahogy mindig is szeretett volna. Remélem, még sokáig velünk lesz a művész úr!
9/10
Johann 2012 jún. 28. - 15:26:19 9/10 Előzmény vénasszonyok -nyara
Igen, ebben igazad lehet. Ugyanakkor én úgy hallottam, hogy legalább ekkora köze van félrecsúszott karrierjéhez egy másik családtagjának is - a feleségének. (Mintha lett volna valami zûrös ügyük sok évvel ezelõtt, talán a rendszerváltás környékén, amibõl jogi ügyek is lettek, s amire aztán jóformán ráment Benkõ Péter színészi pályája.)
vénasszonyok -nyara 2012 jún. 24. - 19:12:58 Előzmény Johann
Szerintem õ az, akinek a szakmai karrierjére negatívan hatott a nagy színész apa. Az emberek hajlamosak közhelyekben gondolkodni, ezért rögtön az ugrik be nekik, hogy "biztosan az apja miatt sztárolják". És erre a rendezõk válasza, hogy talán nem olyan szívesen foglalkoztatják. Pedig tényleg tehetséges, függetlenül Benkõ Gyulától.
9/10
Johann 2012 jún. 22. - 02:26:11 9/10
Nahát, Benkõ Péternek is én indítom a fórumát? Különös. Már rég megérdemelte volna szerintem.
S ha már "különös": sokat gondoltam mostanában a Zsurzs Éva rendezte Különös házasságra is, s nem csak azért, mert - szerencsére - újra látható a köztelevízióban. Benkõ Péter és Mikó István is fõszerepet játszik benne, én pedig két hete láttam a Turay Ida Színház Balfácánt vacsorára elõadását. Ebben is szerepelnek mindketten, de csak Mikó Istváné fõszerep. Elgondolkodtam ezen. Kicsit sem egyedi eset. Ugyanennek a társulatnak A doktor úr elõadása vagy az Imádok férjhez menni ugyanerre példa, s kicsit a Csak semmi szexet, kérem, angolok vagyunk címû is. (Valamint az Osztrigás Mici is, leszámítva, hogy abban nem szerepel Mikó István.)
Ezeket mindet láttam, s jóformán mindegyikben mellékszereplõt alakít Benkõ Péter... Nyilván nem túl nagy okosság megállapítani: közel sem futotta be azt a karriert, amire a tehetsége feljogosította volna.
Amikor a színpadra lépett a Balfácánt vacsorára darabban, azonnal taps fogadta. A közönség szereti, s van is miért.
Kár, hogy úgy alakult az élete, ahogy.
Remélem, még sokat láthatom színpadon. Bármilyen szerepben.