A hobbit - Smaug pusztasága

Bakancslistához adom
The Hobbit: The Desolation of Smaug
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-új-zélandi kalandfilm, 161 perc, 2013

Értékelés:

518 szavazatból
Szerinted?

Zsákos Bilbó, a varázsló Gandalf és a Tölgypajzsos Orin vezette tizenhárom törp folytatja útját a Magányos Hegyhez, hogy visszaszerezzék Erebort, a törpök mágikus királyságát, ahol most a gonosz sárkány, Smaug az úr. A Ködhegységen túljutva a Bakacsinerdő felé indulnak, ám Gandalf elválik tőlük. Az erdőben óriáspókok támadják meg őket, majd a törpöket elfogják az erdőtündék, ahonnan Bilbó szabadítja ki őket. Tóvároson keresztül vezet az út a Magányos Hegyhez.
Bemutató dátuma: 2013. december 12. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2014
    Legjobb smink és maszk jelölés
  • BAFTA-díj

    2014
    Legjobb vizuális effektusok jelölés
  • Oscar-díj

    2014
    Legjobb hangkeverés jelölés
  • Oscar-díj

    2014
    Legjobb hangvágás jelölés
  • Oscar-díj

    2014
    Legjobb vizuális effektusok jelölés

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
bricskamaxi 2023 júl. 16. - 14:24:31 Előzmény Predator32
Nekem is 5-6 törpinyó neve maradt meg a fejemben a filmből, ezek itt: Tudor, Vidor, Morgó, Szundi, Szende, Hapci, Kuka.
10/10
Predator32 2022 szept. 10. - 05:59:33 10/10
Ez a leglátványosabb film, amit valaha láttam. Már a sztori is szenzációs, a látvány mellett, meg maga a kalandok is, csak kár, hogy megint annyit vesződtek a tündékkel, én itt más varázslényeket is vittem volna bele, hogy változatos legyen. Mivel az elsőben is ugye voltak már tündék. De maga Smaug az lenyűgöző, bármennyire is rémisztőnek tűnik, szerintem zseniális, izgalmas lenne ilyen házi kedvencet tartani :)

Mondjuk ami negatívum, hogy összesen 13 törp van, de szerintem ha 7-8 törpnek tudom a nevét normálisan, a többi keverve van, úgy mindegyiknek adhattak volna 5 perc hírnevet, hogy itt ő, amott meg ő kerül előterébe és menti meg a többieket például, vagy húzza ki a többieket a csávából, és nem csak Kili meg Bilbó nevét halljuk, vagy Balin mesél. Olyan mint egy osztályban a rejtőzködő diákok.
10/10.
Brierley 2021 máj. 30. - 09:13:05
Dinamikus egy mozi; nincs idő az üresjáratokra, folyamatosak a történések, a kalandok.
Emiatt a hossza sem érhető tetten. A látványvilág is kiváló lett, a zenéivel együtt.
zolf 2017 jan. 14. - 11:42:01
Engem nem érdekel hogy ki hogyan fikázza a filmet. Köztudott hogy a magyar embernek soha semmi se jó, mindenben a rosszat látja és igyekszik mindent leszólni, mert tele van rosszindulattal (tisztelet a kevés kivételnek).
A film szerintem nagyon jó kiegészítése a könyvnek. Peter Jackson - most is, mint mindig - hihetetlenül profi munkát végzett. Igyekezett minden momentumot visszaadni a könyvbõl, sõt még tett is hozzá egy kicsit. Azok akik leszólják, el kéne olvasniuk a könyvet! A legtöbb könyv megfilmesítésnél általában a filmet teljesen átírják a könyvhöz képest, Peter Jackson viszont végig igyekezett a könyvhöz hû maradni, ez pedig nagyon dicséretre méltó.
Persze maga a film se tökéletes, de az én szememben még így is 9/10 pontot megér!
BBali06 2016 dec. 31. - 07:21:35
Így van, 10 pontos :)

Amúgy meg lehúzzátok a filmet, a háromból ez volt a a legjobb, még ha néhány hibában tök igazatok van, 10/8 mondjuk.
Petterson 2016 dec. 29. - 18:19:47 Előzmény Andrew8
Az nem bõvített verzió, hanem a teljes film. Amit tévé ad le, az egy vágott verzió. Elmagyarázom. Ez olyan, mintha Te vennél egy könyvet, abból kitépkedsz lapokat, utána odaadod ingyen másoknak, hogy olvassák el és ha a teljes könyvet akarná valaki elolvasni, azt kineveznéd "bõvített" verziónak, amit csak pénzért adnál oda, holott az a teljes könyv és amit te adtál másoknak ingyen, az egy megcsonkított "vágott" verzió.
9/10
Andrew8 2016 dec. 28. - 23:25:07 9/10 Előzmény Petterson
A bõvített változat 186 perc. (+25 perc) Azt a tévé nem játssza.
Petterson 2016 nov. 13. - 16:24:16
Hát ezt jól megvághatták. Az eredeti film hossza 186 perc. Ez szintén idõben annyi, de gondolom félóránként betesznek egy tízperces reklámot, tehát legalább 30-40 percet kivágtak a filmbõl....
offtopic
Törolt Felhasznaló 2016 júl. 30. - 09:24:18
Hofit idézve:
"Hát ezt most nem értetted". :)
4/10
sawyerx 2016 júl. 29. - 15:54:39 4/10
A sz*r az nyilvánvaló, pár helyszín miatt volt csak gyûrûk ura-érzésem, és mint nagy rajongó vagyok így a filmmel.
Törolt Felhasznaló 2016 júl. 28. - 19:02:35
Régi magyar mondás:
"Van akinek a szar is ízetlen"
4/10
sawyerx 2016 júl. 28. - 18:41:20 4/10
Van, ami jobban bejött, mint az elsõ, volt ami sokkal rosszabb volt, úgyhogy erre is ugyanazt a pontszámot adom. Pozitívum nem nagyon van sajnos, talán a gonosz ébredése és a sárkánnyal való beszélgetés elfogadható úgy-ahogy, a többi...


- Rögtön az elején futnak, mint a veszett szamár, ezek indulhatnának a maratonon, mert ennyit futni... a film egyharmada az, hogy futnak b+ Szívesen megnézném, amikor valami mást csinálnak, pihennek, de az is olyan rosszul van megcsinálva, hogy nem természetes viselkedés, hanem a "forog, tessék".
- Az orkok gonoszak, ádázak, ez mind rendben, de ez már az elsõ részben is lejött, nem kell itt is a szánkba rágni, hogy fél óránként áll egy dombon és küldi az osztagai higgadt vérrel.
- Beorn olyan semmilyen karakter, mint a trilógiában mindenki. Egyszerûen 3 óra után minden monoton, unalmas és téttelen. Még a régi karakterek sincsenek kidolgozva, felküldték õket a zõdháttér elé, aztán mondd a szöveget.
- A pókok nem voltak rosszak, de minek kell minden egyes teremtménynek beszélnie? A banyapók sem magyarázott a Frodóéknak, ezek akkor mit viccelõdnek? Ugyanaz a bajom, mint az egynél, ez a film se nem teljesen gyerekeknek, se nem teljesen felnõtteknek szól, de az arany középút nincs meg. Túl mesés, de túl sötét és durva is, rossz értelemben.
- Legolas karaktere teljesen felesleges, ráadásul ez a Legolas nem az, akit az eredeti trilógiában láttunk. Itt teljesen unszimpatikus, lelketlen gyilkológép, aki nem akar segíteni senkinek és agresszív. De akkor a tünde csajról nem is szeretnék beszélni, õ az, aki -milliárdba lehúzta a filmet. A színésznõt nagyon bírtam a Lostban, mert oda kellett a sok sírás és dráma, de itt könyörgöm, annyira jelentéktelen szál volt az a "szerelmi", meg a sok tünde sírás-rívás-vigasztalás. Arwen és Aragorn esetében mûködött, de ez már megint oda vezethetõ vissza, ohgy a készítõk odatették-e magukat vagy sem. Szó mi szó, Lego és a tünde csaj nem kellettek ebbe a filmbe.
- A hordós-folyós jelenet tetszett az akciók közül legjobban, kivéve a sok CGI és lehetetlen akrobatikát. A kardozások nagyon, de nagyon bénák, sokszor olyan helyzeteket hárítanak pikkpákk, amiket nem is láthatnak. Látszik, hogy ezek elõre betanult koreográfiák, egy ilyen filmben ez nagy hiba. Amúgy a varázslóharcnál is ugyanez van.
- Ragas és nyulai...
- Tóváros teljes egészében egy disney-mese, a pénzéhes királytól elkezdve a talpnyalóig, aki egy az egyben Gríma-koppintás, csak gagyin. A halász és a családja is kizökkentõek voltak, valamiért úgy éreztem, hogy ez nem is Középfölde. AZt meg végképp nem értem, hogy minek behozni 2 gyereket is, akikkel késõbb sem kezdenek semmit.
- A törpök továbbra is egy kaptafák, kivéve a szerelmes Kilit és a fõ vezért.
- A hegy kapujának keresése elég jó volt, ott volt elõször igazán gyûrûk ura hangulatom, a naplemente is szép volt. De a törpöket nem értettem, hogy miért adják fel csak így ennyi szívás után. És Bilbó kulcskeresése és leejtése nagyon gagyi volt, persze, hogy pont megjelenik Thorin, különben cseszhetnek mindent. Idõben ott sem értettem, hogy Bilbó lenéz, a törpök sehol, 10 mp után elejti a kulcsot, és hirtelen az összes ott terem néma csendben. Könyörgöm, ilyen ebben a világban nem volt, miért kell ez a mozis hatásvadászat?
- Smaug korrekt volt, míg el nem kezdett hülye lenni és tökölni a törpök megölésével, akik reszkessetek betörõk módjára sittysutty olyan csapdát állítottak, hogy csak na.
- A fizika törvényeinek megszûnése úgy látszik, már a filmhez tartozik, ahogy a CGI világ.
- A sárkány megindulás és az "Én vagyok a halál" kijelentése kritikán aluli. Egy gagyi James Bond fõgonosztól oké, hogy el kell mondani, hogy én vagyok a fõellenség, de itt ork, sárkány, mindenki hangoztatja folyamatosan. De biztos a gyengébb nézõk kedvéért csinálták így.

Ugyanúgy 6/10
10/10
caseyjones 2015 júl. 07. - 20:10:00 10/10 Előzmény melody03
Azt ajánlom, fuss neki még egyszer, és nézd is végig. :) Tényleg.
Nekem a Hobbit-trilógiából ez a rész tetszett a legjobban. Szerintem eseménydúsabb és sokkal izgalmasabb, mint az elsõ rész. A látványvilága is elképesztõ, nálam pl. Smaug kinézete mident visz. Õt nagyon ügyesen meganimálták, látszik, hogy sok munkát fektettek bele.
scoobylee 2015 júl. 01. - 23:25:04
Kéretik javítani:
a következõ színészek ebben nem játszanak!!!

Idõs Bilbo - Ian Holm, Saruman - Christopher Lee, Galadriel - Cate Blanchett, Zsákos Frodo - Elijah Wood, Elrond - Hugo Weaving, Gollum - Andy Serkis.

Kérem javítani, mert megzavarja a népséget. Pl. engem. Köszönöm.
melody03 2015 jún. 10. - 22:28:33
Én megpróbáltam, esküszöm megpróbáltam végignézni- az elsõ rész okozta kiábrándultságom után is. De 37 percig bírtam. Számomra ez nézhetetlenül egyhangú, monoton, elnyújtott és vontatott. Nem tudok annyira unatkozni, hogy lekössön. Minden elismerésem azoké, akik ebben látnak fantáziát, irigylem õket. Lehet bennem van a hiba. Inkább keresztrejtvényt fejtek.
8/10
pb69 2015 jún. 08. - 00:31:20 8/10 Előzmény Sz Peter
Az eredeti trilógiát láttam anno, de elég fiatal voltam még. Sok dolog nem maradt meg belõle, azt tudom, hogy a Tolkien-világ nem ragadott meg. Most úgy gondoltam, hogy lezavarom a 2 trilógiát egyben, kronológiai sorrendben. Azért a LotR a filmes világban alapmû, nagyon sokan ódákat zengtek róla, így mindenképp meg akartam nézni felnõtt fejjel is. Ha meg már kapott elõzménytrilógiát, akkor miért ne kezdjem azzal. :)
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 05. - 18:33:42 Előzmény pb69
Igazából azt nem értem, hogy ha Tolkien világa nem tud megfogni és "beszippantani", akkor miért pazarlod egyáltalán rá az idõd?
A gyûrûk ura trilógiát láttad? Csak mert ha azzal kezdted, akkor meg pláne nem értelek. ;)
8/10
pb69 2015 jún. 02. - 22:51:20 8/10
Természetesen igen, de ez mit sem változtat a véleményemen. Rengeteg filmtrilógia van, ami egy adott történetet dolgoz fel és nagy ívet húz, mégis jobban van tagolva. Illetve megfelelõ tartalommal van kitöltve. A Hobbit-ban elég aránytalanul vannak elosztva a fajsúlyos események és a mozgalmasabb részek is, ill. a 2 és 3 hülyén van elválasztva. Valamint az egész trilógia (ezzel az érdemi tartalommal) simán belefért volna 2 filmbe vagy 3, egyenként jóval rövidebbe (ha már a pénzhajhászás volt a cél).
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 02. - 17:38:58
Azért azzal tisztában vagy ugye, hogy "A hobbit" egy film/történet, csak a hosszúsága és épp ezért nyilvánvaló marketing okok miatt vágták háromfelé?! ;)
8/10
pb69 2015 jún. 02. - 09:58:18 8/10
Ez a rész szerintem sokkal jobb, mint az elõzõ. Hiába hosszú, mert szinte végig van vmi érdekes cselekmény, ami leköt, jóval kevesebb az üresjárat. És ami a legfontosabb, hogy már az elejétõl fogva, azaz most nem egyórányi kaotikus ökörködéssel nyit a film, ami hallatlan elõny.
Ezen kívül is sikerült az 1. (Hobbit) rész komolyabb hibáinak jelentõs részét kiküszöbölni. Sokkal kevesebb a semmibõl elõkapott új faj és szereplõ, így ismerõsebben tekinthetjük a közeget. A karakterek logikusabban és érthetõbben cselekszenek, kapunk is indítékokat és magyarázatokat ki mit miért tesz.
Na meg végre jóval szerethetõbbek a karakterek, nem egy horda taplót kell nézni egy szerencsétlen utánfutóval, hanem egy szimpatikusabb csapatot, melynek már szerves része az immár kompetens hobbit is. Az események kevésbé sablonosak és konzisztensebbek is.

SPOILER!
Nagyon jót tett a filmnek, hogy a szereplõk szétváltak. A törpék végre nem egy rossz vallási gyülekezet módjára mindenhol kényszeresen együtt mozgó entitásként mûködtek, hanem többször rendes csapatként. Így egyrészt jobban kidomborodhattak az egyéni jellemvonások (kisebb egységekben jobban kezelhetõek az egyénigések rendezõi és nézõi szemmel is), már majdnem mindegyik törpét meg tudom különböztetni. Másrészt pedig sokkal életképesebbek így, nem annyi történik, hogy bajba sodorják magukat és várják Gandalf-ot, hogy majd vmi varázslattal megmenti a hátsójukat.
Szóval Gandalf leválasztása is hasznos volt, így a törpcsapat magában állhatta meg a helyét. Bilbó pedig jobban kibontakozhatott és hasznosabb tag lehetett. Most már a gyûrût is gyakran használta, ami pozitív. A szereplõk külön csoportokra válásával és az új tündékkel elég sok szálra bomlott a sztori, ami kifejezetten jó. Így izgalmasabb és változatosabb a cselekmény.

Így is voltak persze furcsaságok, amik nem tetszettek, de ezek jóval kisebb súlyúak és szubjektívebbek, mint az elõzõ részben. Gandalf és a barna mágus közös kalandját nem igazán értettem, Thorin (már õrült) apjának elõkerülése is elég furcsa volt. Legolas és Tauriel jó karakterek, de a szerelmi háromszög elég összecsapott és idegesítõ lett. Ez az instant egymásba esés Kili-vel és a hajsza utána nekem erõltetett volt.
Ami azért erõsen problémás, az a film vége. Oké, hogy ez egy trilógia középsõ része, de akkor is nonszensz, hogy lényegében semmi normális zárás, csak belevágnak az egészbe. Az elején se értettem minek az a visszatekintés Gandalf és Thorin közt a kocsmában, de a végén konkrétan cselekményszálak kellõs közepén függesztik fel a filmet. Ez hiába koncepcionális, elég tré. Fõképp, hogy az 1. rész 3+ órája után 2 itt is azzal megy el, hogy csak odaevickélnek vhogy a hegyhez. Ebbõl a több, mint 5 órás útból azért bõven lehetett volna max. 3 órás anyagot kihozni. Aztán vhol nyugodtabb szakaszban (pl. az ajtónyitásnál) lehetett volna elvágni a sztorit.

Sajnos Tolkien világa engem továbbra se tud megfogni és beszippantani igazán. Nem annyira kedvelem ezeket a fajokat, nem áll össze ez a mágikus-varázslós vonal, erõsen eltúlzottnak tartom a sárkányt stb.. Persze ez nagyrészt saját ízlés kérdése, nem a film/könyv hibája.
A látványvilág nekem továbbra is erõsen ellentmondásos. A környezet, a tájak gyönyörûek, a CGI-lények viszont már egyáltalán nem. Elég zavaró ez ennyire friss filmeknél és ekkora brand-nél. Pl. szerintem a 10 évnél is régebbi (!) Star Wars is megütötte CGI terén ezt a szintet.
Összes hozzászólás