Személy

Peter Ustinov

színész, szereplő, forgatókönyvíró
Született: 1921. április 16. (Anglia, London)
Meghalt: 2004. március 28. (Svájc, Genolier, Vaud)

Az 1921-ben Londonban született színész igazi multinacionális családból származik, hiszen felmenői között oroszok, franciák és németek is voltak, később ő maga is számos nyelven megtanult. 17 éves korában debütált a színpadon, nem sokkal később pedig filmen is bemutatkozhatott, a második világháborúban katonaként szolgált. Olyan filmekben játszott többek között, mint a Quo vadis, a Spartacus, a Halál a Níluson (első alkalommal tűnt fel Hercule Poirot szerepében), A bagdadi tolvaj, vagy a 80 nap alatt a Föld körül.


1960-ban és 1964-ben Oscar-díjat kapott, utóbbit a Topkapi című filmben nyújtott alakításáért, 1972-ben Berlinben pedig életműdíjban részesült. Színészi munkássága mellett rendezőként (operát is rendezett) és íróként is tevékenykedett, emellett az UNICEF nagykövete is volt. 1990-ben lovaggá ütötték. Háromszor nősült, négy gyermeke született, lánya Tamara Ustinov színésznő. 2004 márciusában hunyt el 82 éves korában.

  • Golden Globe-díj (1952) - Legjobb férfi mellékszereplő: Quo Vadis?
  • Oscar-díj (1961) - Legjobb férfi mellékszereplő: Spartacus
  • Oscar-díj (1952) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Quo Vadis?

Hozzászólások

gladiolus 2014 júl. 21. - 10:47:29
Hát igen, csatlakoznom kell azokhoz, akik a sokoldalúságát emelték ki, valóban, határozottan érezhetõ ez. Azért jutott eszembe, hogy megnézzem a port oldalát, és írjak is bele lehetõség szerint, mert az elmúlt napokban két filmet is láttam tõle, illetve jónéhányat már korábban.
A Spartacuts még nem láttam, ahol is Batiatus szerepéért Oscart is kapott, de azt hiszem, hamarosan pótolom. Azt viszont keveslem, hogy Néró szerepéért a Quo Vadisban csak Golden Globe-ot kapott, az egy kicsit többet érdemelt volna. Az említett szerepben ugyanis elképesztõen egyedi grimaszoktól kísért arccal folyamatosan megbecstelenítette és megalázta a mûvészetet, hogy Petronius szavaival éljek, és emellett persze felgyújtotta Rómát is, ez sem mellékes, :-), s mindezt bámulatos színészi tehetséggel adta elõ. Aztán láttam Poirot-ként is, többször is, és habár én Suchet rajongó vagyok ha Poirotról van szó, mégis úgy érzem, Ustinov is kellõ komolyságot és méltóságot adott a figurának. A valóban méltatlanul kihagyott Kutyaparadicsomban szintén eltérõ karaktert,szívmelengetõ szerepet kapott az állatorvos megformálásánál, amikor is elmagyarázta a kisfiúnak, hogy az elpusztult kutyusok a holdra kerülnek,ez igencsak megható volt. Aztán ott van ugye Heródes szerepében a Názáreti Jézusban, ami megintcsak igen komoly karakter, fõként mivel erõsen negatív szerep. Választani is nehéz a bravúrosan sokszínû palettáról, nekem mégis, habár nem a legkomolyabb mûfaj, de azért mégis a legjobban a Fekete szakáll szelleme fõhõseként, Fekete szakáll kapitány szerepében tetszett. S hogy miért? Mert megmutatja azt, hogy a tehetségen valóban nem fog az idõ, az igazán erõsen poénok több évtized elteltével is ülnek, és ütnek akkorát, mint a jelenlegi vígjátékok közül a legjobbak. Kevés ilyen színvonalas vígjáték van, amikor is nem erõltetni kell a nevetést, hanem jön magától, mert muszáj jönnie, mert õ ebben a szerepben a mai napig képes arra, hogy igazán megdolgoztassa a hasizmokat. Szóval csak jót tudok mondani róla, egy sokoldalú, nagy tehetségû mûvészrõl beszélhetünk, akinek a munkássága a legjobbak között említhetõ.
10/10
Novalis 2013 ápr. 16. - 17:21:07 10/10
Remek színész volt, a Kutyaparadicsomban láttam elõször (amit itt még csak nem is listáztak, pedig remek film...) Szerencsére sok más filmjét is meg tudtam nézni, és a komoly témáktól a vígjátékokig mindenben parádés volt.
toshiba321 2010 jan. 03. - 21:02:28
nagyszeû színész aki jó filmekben szerepelt
mulao 2009 szept. 27. - 21:46:17
Figyelni fogom.Biztos vagyok benne, hogy remek színész volt, sajnos én csak Poirotként ismertem.:(
mulao 2009 szept. 27. - 21:14:32
Nem. De valami azt súgja, hogy kellett volna.
mulao 2009 szept. 27. - 17:33:55
Párszor õ is játszott Poirot-ot, számomra az igazi Poirot, David S.-é.Régebben három Christie-filmben láttam (Nyaraló gyilkosok, Halál a Níluson, Randevú a halállal), de már megnem mondanám, hogy hogy játszott.Látom elhunyt, nyugodjék békében!