Személy

Sarah Jessica Parker

színész, szereplő, producer
Született: 1965. március 25. (58 éves) (Amerikai Egyesült Államok, Nelsonville, Ohio)

Amerikai színésznő és filmproducer, aki televíziós, filmes és színházi alakításairól is híres. Fiatal lányként énekelni és balettozni tanult, és hamarosan ki is választották egy Broadway-produkció szerepére. Később gyerekszínészként dolgozott. Első valódi szerepe 1977-81 között az Annie című musicalben volt. Egyik leghíresebb szerepe az HBO saját készítésű sorozatának, a Szex és New Yorknak a főszerepe. Carrie Bradshaw újságíró megformálásáért négy Golden Globe-díjat és két Emmy-díjat kapott.


A hat évadot megélt sorozat 3. évadától kezdve Parker lett a producer is. 2007-ben elkezdték forgatni a sorozat moziváltozatát. A premier 2008. május 12-én Londonban volt. Parker nagy hatást gyakorol a divatra. 2000-ben a házigazdája volt az MTV Movie Awardsnak. Az este során tizenöt különböző ruhát viselt. 2003-ban és 2004-ben két híres kozmetikai cég arca volt. Saját ruhacége van, és két parfümöt is a piacra dobott már. Ezen kívül az UNICEF jószolgálati nagykövete.

  • Golden Globe-díj (2006) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Kőkemény család

Hozzászólások

tacsuska 2021 aug. 07. - 18:43:40 Előzmény _goldie_
Nem értem mitől szexszimbólum S. J. PARKER, idegesítően ronda, színésznek bezzeg,
kritikán aluli. Én szégyellem magam amikor "nőt" játszik! Pl.: Szex és New York bármelyik
része!
Gabrella 2021 febr. 13. - 19:43:34
Kígyó letetre nagyon ronda voltál.
1/10
csip123 2016 okt. 25. - 14:39:58 1/10 Előzmény sofi 72
Teljesen egyetértek Veled. Megnéztem a legújabb sorozat - Válás - elsõ részét, de 20 perc után abbahagytam. Nekem - sajnos - nagyon unszi :-( De azért van az irányító, hogy használjam :-D
sofi 72 2016 júl. 21. - 18:45:55
S. J. P képviseli azt a bizonyos 5%-ot, ami New York-ra oly jellemzõ. Ezzel semmi gond nincs.
Egy dolgot nem értek; ki a bánat hirdeti errõl a "nõrõl", hogy csodálatos? És persze az is kérdés, hogy hány ízlésficamos idióta barom van, aki ezt el is hiszi, és szépnek látja ezt a lényt(?)

Középkategóriás színésznõrõl beszélünk, aki - ha szerencséje van és kikap egy jobb rendezõt - néha képes felvillantani valamit. Amúgy szóra sem érdemes, a sokktól eltekintve, amikor bevillan a képernyõre, és mondjuk pacipofijával még mosolyt is mutat. Egyszerûen nem lehet megszokni. :D

Tudom én, hogy a külsejérõl senki sem tehet, és van egy csomó példa arra, hogy csúnyácska kislányok/nõk is lehetnek varázslatosak, ha másért nem, a belülrõl fakadó nõies báj miatt. Ez szegény S. J. P-rõl nem mondható el. Egyébként én valahol sajnálom is.

Aki a tacskóforma görbe lábakra ugrik, ami csak 1/3 arányban van jelen, és az ínszalagosra kigyúrt/szétcincált, minden nõiességet nélkülözõ "nõi" testre, annak váljék egészségére, de az tuti, hogy az a férfi-ember vagy látens homokos, vagy látens homokos. :P

https://www.youtube.com/watch?v=XPvqeSed8q8
filoszemitabélus 2016 júl. 21. - 14:38:59
A fajtajelleg a hasonló náluk: Van viszont egy óriási különbség: Barbra Streisand zseniális énekes és színésznek sem rossz, SJP meg...inkább hagyjuk!
filoszemitabélus 2016 júl. 21. - 08:01:45
Szoktatnak minket, hogy elfogadjuk ezt az arcberendezést. Addig tolják a képünkbe, míg szépnek nem látjuk. Adam Sandler-rel szép, összeillõ pár lennének.
E-gon 2016 júl. 20. - 20:21:36 Előzmény Anditos
Gondolom, fizettek azért, hogy azt viselje.

A szex és new york bejött neki. Amerikában az ilyen sorozatoknak van közönsége. Más szerepekben szerintem K-kategória. A sorozatbeli szerepével csak negatív véleményem van róla.
örZSEH 2015 jan. 03. - 19:49:53
SJP valóban nem 'szép' nõ a szó klasszikus értelmében véve, viszont ha már a 'jónõségnél tartunk', ad magára, a külsejére és ha csak ezt vesszük már ettõl jó nõnek számít. Jó persze voltak olyan ruhák a 6 évad alatt, amitõl én is kicsit furán néztem, de többségében csinos, alkatához méltó ruhákban pompázott... (az hogy designer ruhákban volt, mert megtehette - ugye az egy másik kultúra és hogy ezt egy magyar ember nem feltétlen tudja megtenni, ebbe inkább ne menjünk bele). Valamint kedves nõ (szerény meglátásom szerint) az életben is, jó barát, természetes és ez pl. mind átjött a SZ&NY-ban is. Ha mondjuk összehasonlítanám egy Salma Hayekkel (akiért ugye a férfiak 90%-a megõrül, hogy húú micsoda bombanõ), jellemben szerintem ég és föld a két nõ... Míg Salma beképzeltnek tûnik sokszor és pl. a pénz sokat számít párválasztásnál, addig SJP tisztában van saját magával, õszinte és kiáll a barátai mellett / törõdik velük. Szóval ha már csak ezt veszem alapul jó nõnek számít. Pont ezek miatt mûködött vele (is) a Szex és New York. Ennek pedig semmi köze ahhoz, hogy milyen arcberendezéssel áldotta meg a sors.
Egy Csehov drámában biztos nem alakítana hatalmasat, de könyörgöm, õ egy teljesen más kultúrába született bele / nõtt föl.
offtopic
Anditos 2012 dec. 19. - 19:02:03 Előzmény kõmacska
Sosem értettem miért az õ stílusát tartották követendõ példának. A másik három nõ klasszisokkal volt csinosabb és szexibb. Carrie öltözködése számomra szörnyû ízléstelen volt és gyakran hordott elõnytelen ruhákat.
pillangókisasszony 2012 febr. 13. - 17:22:45
Szerintem egyedül Carrie Bradshaw -ként jó!Habár az mindig is zavart hogy a sorozatban Carrie egy nagyon gyönyörû nõnek van beállítva,Sarah-ra ezt jóindulattal sem lehet mondani.Carrie karakterét egyébként nem szerettem úgy a 3.-4. évadtól,de ez ugye nem SJP hibája!
Jó lenne ha leállna a filmezéssel,õ már csak Carrie marad mindenki számára :)
offtopic
kõmacska 2012 febr. 04. - 14:59:04 Előzmény kõmacska
Hogy félre ne érts - ezzel nem azt mondom, hogy a fordítottja jobb. Egyáltalán nem az, és Andy Vajna ugyanolyan nevetséges a kitartott libáival.
És ez még csak egyáltalán nem is ugyanaz, mint amikor egy férj munkanélküli lesz, és a feleség válik családfenntartóvá. (Mármint nem elválik, hanem ebben helyzetben a elválik, menyire kötõdik a férjéhez). Ráadásul az mostanában normális ("nóóóórmális?") helyzet, sajnos.

Te is érzed, milyen gáz, amikor valaki csak pénzért kap nõt. Hát még ha pasit. Ezek nem férfit vesznek, csak kolbászt. Régen a kurváknak mindig volt kitartottjuk (selyemfiú) (nyilván most is).

Az a "nõkép" nagyon romboló, amit azok sugároznak, akik a képedbe tolják a nemiszervüket.
Maximum azzal védekezhetnek - "legalább heteroszexuális vagyok." Hát persze. Mert már éppen nem azok.
Abban igaza volt Karinthynak, hogy az a jó nõ, aki miatt õ férfinak érzi magát (ez fordítva is igaz). De ebben az is benne van - akkor érzem magam jó nõnek, ha egy pasi miattam férfibbnak érzi magát, mint nélkülem. Tehát ha nem "herélem ki" azzal, hogy rátelepszem és irányítom stb. Mert a fentebbi nõk pont ezt csinálják - eddig minden partnerüket kiherélték és megalázták, úgyhogy már csak pénzért jutnak kolbászhoz.
offtopic
kõmacska 2012 febr. 04. - 14:04:42
Hát nézd, nekem semmi bajom SJP külsejével, egyáltalán nem látom csúnyának. Vékony, arányos, izmos.
És ahhoz képest, hogy a S&NY fõszereplõje volt, egyáltalán nem egy olyan nyomulós, kihívó, erõszakos szexualitású, mint Madonna, Jennifer Lopez, Lady Gaga stb. Szerintem ez utóbbiak rettenetesek, és ketten közülük már oda is jutottak, amit megérdemelnek: kitartják a fiatal szeretõjüket. Úgy van. Úgy kell nekik. Nem mondom, hogy nem röhögök rajtuk.
vénasszonyok_nyara 2012 febr. 04. - 13:55:35
Esztétikus külsejû. Természetesen lehet filozófiai vitát nyitni az "esztétikus" sokféle értelmezésérõl, de azért nagyjából létezik egy etalon, amit többé-kevésbé mindenki szépnek tart.
Ez az arc csak egy igen szûk csoport számára számít szépnek és õk akarják ránk erõltetni.
offtopic
kõmacska 2012 febr. 04. - 13:45:07
"ilyen egy jó nõ" Mármint milyen?
vénasszonyok_nyara 2012 febr. 04. - 13:43:13
Önmagamat ismétlem, de újból elmondom: visszataszító manipulációnak tartom, hogy megpróbálják ezt a típust legyömöszölni a torkunkon, elhitetve a nézõvel, hogy ilyen egy jó nõ. lehet, hogy paranoiás vagyok, de én ezt a próbálkozást érzem SJP sztárolása mögött.
offtopic
kõmacska 2012 febr. 04. - 13:26:35
Bocsáss meg, de nem értelek. Elfoglalja valami szépség elõl a helyet? Egy szebb színésznõnek kellett volna a Szex és New York fõszerepét eljátszani? Kinek? Ha ennyire rusnyának látod, akkor inkább örülnél, hogy pont õ alakította ezt a szerepet, így kevesebb hatást gyakorolt a szép magyar nõkre, kevésbé rontotta meg õket.
vénasszonyok_nyara 2012 febr. 04. - 09:57:11
Pontosan errõl van szó és ezért irritál SJP. Aki nem tartja bombázónak SJP-t az antiszemita és kész!
Jegyezzétek meg: azt mi mondjuk meg, hogy ki a szép!
offtopic
kõmacska 2012 febr. 03. - 20:49:31 Előzmény _goldie_
Ja igen, a függöny fenomenális. Nagy ötlet abba öltözni, ezt már Scarlett O'Hara is tudta. :)
Természetesen kilógó alsószoknyával, lifegõ övvel, neonkék harisnyával, fekete esõszemüveggel és ernyõtartó lakájjal lesz végképp tuti a szett. Valahol a menõ nõ és a Nyomorultak közt félúton.
brrrrrrrrr 2012 febr. 03. - 20:19:48
Ilyen, amikor egy ronda nõt, addig sztárolnak, amíg végül szépnek látjuk.
offtopic
_goldie_ 2012 febr. 03. - 12:32:34
Persze, hogy tartja neki az esernyõt, hát nem látod, hogy foglalt mind a két keze? :D
Ne csak a harisnyáját dicsérd, a "függönyét" is! :D
De viccet félre, neki is jó lába van.
Összes hozzászólás