A leggonoszabb módszerek, amelyekkel sírásra kényszerítették a színészeket

Egy színésznek könnyedén sírva kell fakadni a kamera előtt, hiszen az is a munkája része. De mi van, ha nem megy? Néhány rendező túl messzire ment, és leleményes gonoszsággal ríkatta meg szerencsétlen színészt. Volt, akit egy életre tönkretettek.

Egy jó színész képes előhívni olyan emlékeket, érzelmeket, amelyek felidézésével átélheti azt az érzelmi állapotot, amit a szerepe megkövetel. Nyilván a rémület, a fájdalom, a gyász eljátszása a nehezebb - vannak erre olyan módszerek, amelyekkel mintegy gombnyomásra megidézhetik a megfelelő érzelmi állapotot, de ha a filmnéző számára egyértelmű, hogy csak játékot lát, már nem lesz hiteles az alakítás. Több iskola is használja ezt a módszert, amiben a színésznek azonosulnia kell a karakter érzelmeivel, és sutba kell dobni saját személyiségét, szó szerint át kell változnia valaki mássá. Ha a hiteles alakítás úgy kívánja, hogy ismét át kell élni életének akár legszörnyűbb pillanatát, ám legyen. De mi történik akkor, ha nem sikerül parancsra sírni? Néhány rendező számára ekkor jön el a kegyetlenség ideje.

Norman Taurog rendező az 1931-es Skippy forgatásán azzal kényszerítette sírásra a mindössze 9 éves Jackie Coopert, hogy ha nem teszi meg, akkor egyszerűen lelövi a kutyáját. Coopert annyira megviselte az eset, hogy önéletrajzának a Kérlek, ne lődd le a kutyámat címet adta. Taurog egyébként a nagybátyja volt.

A Nyolcadik utas: a Halál nevezetes jelenete, amikor John Hurt mellkasából előtör az újszülött xenomorf. Ridley Scott a többi színésznek nem árulta el, mi fog történni, így amikor a lény átdöfi Hurt mellkasát, és mindent beborít a vér, a reakciók mind valódiak . Veronica Cartwright hisztériás állapotba került, majd elájult, és Yaphet Kottót is annyira felzaklatták a látottak, hogy félre kellett vonulnia, míg megnyugszik.

Joshua Logan nem vacakolt holmi pszichológiai trükkökkel: a Piknik forgatásán egész egyszerűen sebesre csipkedte Kim Novak karjait. Később azt állította, hogy a színésznő kérte meg erre, hogy a lehető legjobbat hozhassa ki magából.

Steven Spielberg meglehetősen rafkósan oldotta meg, hogy az E.T. gyerekszínészei sírjanak: nem engedte hogy jeleneteken kívül sok időt tölthessenek együtt a földönkívülivel, és időrendben forgatta le a filmet. A gyerekek annyira megszerették a bábot, hogy amikor elbúcsúztak a hazautazó E.T.-től, tényleg a bánattól sírtak. A Harmadik típusú találkozások végén is valami hasonló történt, csak ott a négyéves Cary Guffey (aki előtte soha nem színészkedett, és a forgatás egy izgalmas játék volt a számára) félreértette Spielberget, és a búcsújelenetnél tényleg azt hitte, hogy többé nem találkozhat a földönkívülieket alakító gyerekekkel.

Van, aki egyszerűen "csak" üvöltözik, és ezzel zaklatja fel a gyerekszínészeket: ezt tette Mel Gibson Az arc nélküli ember, Rob Reiner az Állj mellém! forgatásán, de Francis Ford Coppola is úgy kényszerítette sírásra a Drakulában Winona Rydert, hogy az arcába üvöltött, lekurvázta és mindennek lehordta. Utána persze bocsánatot kért tőle.

Mégis, a legsúlyosabb kegyetlenségeket Stanley Kubrick követte el a Ragyogás forgatásán: végig módszeresen kínozta a Jack Torrance feleségét alakító Shelley Duvallt. Megtiltotta a stáb összes tagjának, hogy barátkozzon a színésznővel, nyilvánosan megalázta, mindenért lehordta, mondván, hogy a munkája csapnivaló, és csak pazarolja mindenki idejét. A forgatáson készült werkfilmben is hallható, amint Kubrick azt mondja a felvételt készítő lányának, hogy "ne rokonszenvezzen" a színésznővel.

Tizenhárom hónapon át tartott a tortúra, és mivel időrendben vették fel a jeleneteket, csak egyre durvább lett: szerencsétlen Duvall napi 12 órát sírt, és egy idő után szó szerint elfogytak a könnyei. A nevezetes baseball ütős részt összesen 127-szer vették fel, a leghíresebbet pedig - amikor Jack Nicholson betöri az ajtót - három napig forgatták, és közben nagyjából 60 ajtót használtak el. Duvall addigra már magánkívül volt, és amikor rettegve kérleli filmbéli férjét - "Jack, kérlek, ne" -, akkor a beszámolók szerint valójában a színésznek könyörgött. Mindezek tudatában borzalmasan felkavaró újranézni a filmet.

2016 novemberében Duvall Dr. Phil McGraw műsorában szerepelt. Egy összetört, pszichésen széthullott, borzalmasan megcsúnyult nőt láthattunk, aki zavaros dolgokról beszélt. Hogy Nottingham bírája az életére tör, hogy Robin Williams valójában nem halt meg, ugyanis alakváltó, és hogy földönkívüliek egy korongot tettek a lábába. Azt is elmondta, hogy segítségre van szüksége. Az interjú érthetően felzaklatta a közvéleményt, és sokan úgy vélték, hogy Kubrick nyomorította meg egy életre a színésznőt.

(Forrás: Ranker)