A legjobb háborús filmek a Netflixen

Rengeteg háborús film és sorozat található a streaming szolgáltató kínálatában, mi pedig kiválogattuk a legjobbakat, köztük a műfaj számos alap- és kötelező darabjával.

Ryan közlegény megmentése (1998)

A leggrandiózusabb háborús film, ami valaha készült, ami nem csoda, hiszen Steven Spielberg számára ez a téma mindig is rendkívül fontos volt. Spielberg nem csak profi, okos is, és főhősének egy olyan színészt tett meg, aki egyáltalán nem az az elitkatona típus: Tom Hanks vezeti ugyanis azt a ranger alakulatot, amelyik 1944. június 6-án partra száll az Omaha partszakaszon, majd a német vonalak mögött kell megtalálniuk és visszahozniuk egy olyan katonát, akinek három bátyja a világháború különböző frontjain szinte egyszerre vesztette életét. A film a partraszálláson kívül a korabeli hadviselés szinte minden módját megmutatja: járőrözés, orvlövésszel való találkozás, rajtaütés, helységharc, és teszi mindezt az utolsó centiig hitelesen. Az eredmény öt Oscar-díj, köztük a legjobb rendezésért járó.

1917 (2019)

Ritkán születnek igazán nagy formátumú háborús filmek, mert ez egy irtózatosan drága műfaj, de Sam Mendesnek voltak ambíciói. Egyrészt azzal, hogy megteremtette az I. világháború nyugati hadszínterének egy jelentős részét, majd azzal, hogy két,

a senki földjén átvágó hőse kalandjai látszólag vágás nélkül, majdnem valós időben kerültek a nézők elé.

Az Oscar-díjas Roger Deakinst valóban csodás munkát végzett, a látvány és a hangulat elképesztő, de a technikai tökéletesség kissé háttérbe szorította magát a történetet, eltávolította a nézőt az életükért harcoló katonáktól, de a film még így is a legjobbak között van.

Harag (2014)

A Német Birodalom a végét járja, de a harcok mégis újabb és újabb áldozatokat követelnek. A címszereplő, Harag névre keresztelt Sherman tank elesett géppuskása helyére érkezik egy zöldfülű újonc (Logan Lerman). A srác első feladata elődje maradványainak kipucolása a tank belsejéből, de a harckocsi edzett, tapasztalt parancsnoka (Brad Pitt) a szárnyai alá veszi, hogy megtanítsa mindazt, amivel túlélheti a háború borzalmait, és beilleszkedhet a jól összeszokott csapatba, akik egy öngyilkos bevetésre indulnak. Akadnak pontatlanságok, és néha kissé túlteng a pátosz, de David Ayer filmjében mindvégig a lehető legnagyobb hitelességre törekedett, az a rész pedig, amikor három Sherman a rájuk leselkedő német Tigris tank ellen indul harcba, torokszorítóan izgalmas, akkor is ha az ilyesmi nem is feltétlen így történt a valóságban.

Becstelen Brigantyk (2009)

Bárcsak Tarantino egész filmje Aldo Raine hadnagyról (Brad Pitt) és az ő zsidó katonákból verbuvált bosszúkommandójáról szólt volna, még azon az áron is, hogy a szokásosnál is B-kategóriásabb lenne a történet. Aldo, az Apacs becenévre hallgató tiszt a normandiai partraszállás előtt veti be kicsi, de elszánt csapatát, amelynek minden tagja száz náci skalppal „tartozik” a hadnagynak, akit már egyszer elfogtak és kivégeztek a németek, csak rosszul – tessék nézni, ott a heg a nyakán. Aldo és emberei többször is felbukkannak,

hol németeket mészárolnak, hol konspirálnak,

merthogy Hitler és a náci vezetőség mozizni megy, ahol fel lehet őket robbantani. És Aldo lesz az, aki végül szembeszáll a gonosz Landa ezredessel - Christoph Waltz Oscart is kapott a gonoszkodásért.

A Sólyom végveszélyben (2001)

Ridley Scott a történelmi filmek mestere – és még sok minden másé! -, és egy, a világtörténelem számára epizódnak tekinthető összecsapásból rendezte meg a valaha készült egyik legjobb háborús filmet. Az ún. mogadishui csata bemutatása során láthatjuk, hogy a szomáliai hadúr elfogására indított kommandós akció hogyan és miért vallott kudarcot, miközben egy elképesztően izgalmas csatajeleneteket kapunk, ahol

az egykori résztvevők által megélt dolgok szinte mind megjelenjenek a vásznon.

Scottnak csupán egy helyen kellett kivételt tennie, az Ewan McGregor által alakított közlegény nevét és alakját meg kellett változtatni, az illető ugyanis évekkel később egy ronda szexuális zaklatási ügybe keveredett. A Sólyom végveszélyben nem csak a legjobb és leglátványosabb háborús filmek egyike, de elképesztő szereplőgárdát is felvonultat.

Rendíthetetlen (2014)

Angelina Jolie a rendezője és a producere a Coen testvérek pedig a forgatókönyvírói ennek a valós történetet feldolgozó drámának, amely Louis "Louie" Zamperini olimpikon és háborús hős hihetetlen életét követi nyomon. Az alulról jött Zamperininek az is csoda volt, hogy bekerülhetett a berlini olimpiára induló amerikai futó válogatottba, majd a második világháború kitörésekor egy bombázógépen szolgált a Csendes-óceáni hadszíntéren. Louie két társával együtt túlélte repülőgépük lezuhanását a, és 47 napig hánykolódnak egy tutajon, majd elfogja őket a japán hadsereg, és fogolytáborba kerülnek. Itt „celeb” státuszának köszönhetően külön elbánásban részesült, ami a japánok esetében akkoriban felért egy halálos ítélettel. Jolie választása a főszerepre tökéletes volt, a fiatal angol Jack O'Connellben tényleg izzik a tűz, és tényleg elhisszük neki, hogy nem lehet megtörni.

Hontalan fenevadak (2015)

Vicces, ki hova jut: 2015-ben Cary Joji Fukunagát ígéretes független filmesként ismerték, aki rendszerint egzotikus helyszíneken forgat egzotikus történeteket – ma már viszont a 007 Nincs idő meghalni készítőjeként emlegetjük. Történetének hőse egy kisgyerek, Agu (Abraham Attah), akinek faluját utoléri a kegyetlen polgárháború egy meg nem nevezett nyugat-afrikai országban, és hol a kormánykatonák, hol a lázadók mészárolják le az ártatlan civileket, Aguból pedig gyerekkatonát faragnak a karizmatikus és brutális Parancsnok (Idris Elba), a beavatása pedig egy szerencsétlen agyonszabdalása egy bozótvágó késsel. A hadiszerencse pedig forgandó, és a vadászokból hamarosan üldözők lesznek, a kérdés pedig az, lehet-e újra gyerek egy gyerekkatona?

Moszul ostroma (2019)

Bár a rendező, Matthew Michael Carnahan amerikai, a szereplők zöme más közel-keleti országból érkezett, mégis iraki filmről van szó, amelynek hősei a valóban létező Nineveh elit kommandós egység tagjai, akik az Iszlám Állam által elfoglalt Moszul felszabadításáért küzdenek. Az egység a nyitó képsorokban megmentik egy fiatal kurd rendőr, Kawa (Adam Bessa) életét, akit a parancsnok, a veterán Jasem őrnagy (Suhail Dabbach) maga mellé vesz, nem csak jóságból, hanem mert jól jön neki még egy fegyveres a küldetéshez, amelynek a mibenlétére csak a történet legvégén derül fény.

Ami addig történik, az valami elképesztően izgalmas, és ami legalább ilyen fontos, ezer százalékig hiteles.

 

A 317-es szakasz (1965)

1954-ben járunk, amikor a franciák indokínai veresége már kész tény volt, és a hadvezetés kénytelen feladni az ország északi részét. Egy apró, néhány francia tisztből és altisztből, illetve egy szakasznyi laoszi katonából álló helyőrség is visszavonulásra kényszerül, magára hagyva a riadt helyi lakosságot. Nem is lenne gond, ha ellen tudnának állni a kísértésnek, hogy rajtaüssenek egy ellátmányt szállító kisebb vietnámi osztagon, csakhogy ezzel felriasztják a jókora túlerőben lévő közeli ellenséges egységeket, és a tervezett visszavonulásból hamarosan hajtóvadászat lesz. Pierre Schoendoerffer rendező aki maga is Vietnámban szolgált, és a saját élményeit is beleszőtte filmjébe, amely szikár, de nagyon hiteles és izgalmas lett, sokan a konfliktus bemutató filmek egyik legjobbjának tartják.

Törvényen kívüli király (2018)

Kicsit olyan, mintha ez lenne A rettenthetetlen (1995) folytatása, hiszen Mel Gibson filmjének végén látjuk, ahogy az akkor még angolpárti Robert de Bruce öntudatra ébred, és valóban ő lesz az, aki továbbviszi a harcot Skócia függetlenségéért. Amit hasonlóan vívott meg, mint Wallace, vagy az angolok követték el ugyanazokat a hibákat, mindenesetre Wallace győzelme Stirling Bridge-nél nagyon hasonló Robertéhoz (Chris Pine) Loudoun Hillnél. Azonban nem ez a lényeg, hanem az, hogy kapunk egy valós történelmi tényeken alapuló, hihetetlenül izgalmas filmet, ami

azt sem titkolja el, hogy nem csak szabadságharcról volt itt szó, hanem polgárháborúról a különböző skót klánok és frakciók között,

és egy ember személyes ambícióiról, amiért gyilkolni is hajlandó volt.