Hétfői programajánló

A mai fő feladat ünnepelni a nemzetet. Ám ha ez megtörtént, választhatunk egyéb kulturális elfoglaltságok közül, néhányat ide is felsoroltunk.

’56-os megemlékezés

Magyar Nemzeti Múzeum, október 20-23.

Rendhagyó módon, már október 20-án indul a Magyar Nemzeti Múzeum 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó programsorozata! Pénteken a Szabadságharcosok között című kiállítás megnyitásával kezdődik a megemlékezés. A különleges tárlat John Sadovy világhírű fotós fényképeit mutatja az 1956-os magyar forradalom napjaiból. A kiállítást a Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága - együttműködve a fotós két lányával - közösen szervezi a forradalom évfordulójának tiszteletére.

In The Woods / Saturnus / The Foreshadowing

Dürer Kert, október 23., 19:00

A H-MUSIC, a ROCK1, a BARBA NEGRA és a The Flaming Arts Agency bemutatja: IN THE WOODS... és SATURNUS co-headline turné / vendég: THE FORESHADOWING  2023.10.23. Budapest, DÜRER KERT Kapunyitás: 18:00

„Isten malmai gyorsan őrölnek.” - Márai és 1956 - Márai est

Várkert Bazár (Rendezvényterem), október 23., 19:00

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem izgalmas, különleges és alig ismert információkat tudhat meg a közönség az örökérvényű szerzőről. Az előadások vetített képekkel, dokumentumokkal és Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész inspiratív és sokszínű zenei kíséretével segíti az irodalmi szövegek elmélyült befogadását.

Dalszerzők köre #3: Sisi, Tövisházi Ambrus, Lázár Domonkos

Magyar Zene Háza (Koncertterem), október 23., 19:30

Három dalszerző-előadó egy esten, egyszerre a színpadon – zenélnek, mesélnek, a nézők pedig kicsit betekinthetnek a színfalak mögé. Apróbb-nagyobb titkokat tudunk meg a dalszerzésről, eltérő módszerek alapján láthatjuk, hogyan lesz dallamtöredékből, szövegrészletből egész, mitől működik egy ötlet, mi lobbantja fel az ihlet szikráját. Spontán reakciók, improvizatív helyzetek, váratlan felismerések és örömteli megismerések. Ezúttal Tövisházi Ambrus, a sok más mellett az Amorf Ördögökből és a Péterfy Bori & Love Bandből ismert dalszerző-producer, Sisi dalszerző-rapper, valamint Lázár Domokos (Esti Kornél, Lázár tesók, Pegazusok Nem Léteznek) dalszerző-producer a három vendég, akikkel Sajó Dávid újságíró beszélget.

LaBrassBanda (GER)

Akvárium Klub (KisHall), október 23., 19:30

A LaBrassBanda több, mint egy tipikus német banda, akiket általában a sörfesztiválokkal azonosítanak. A zenekar stílusa a modern bajor népzene, a ska, a punk, a techno, a reggae és természetesen a fúvósok vad egyvelege. A végeredmény egy rendkívül színes mix, olyan, mint egy jól felrázott koktél, gyors, energikus és fantasztikus. Egyedi hangzásviláguk kialakításában segíti őket, hogy imádnak elvegyülni a világ különböző kultúráiban és a bulikra sem mondanak nemet.

Budapest Bár

A38 Hajó, október 23., 20:00

Egy Budapest Bár mindig feltölt: kitűnő dalok, remek feldolgozások, csodálatos zenészek és nagyszerű énekesek. Felhőtlen szórakozás, dráma, szerelem, csalódás, öröm és örömzene közel két órában. Mindig jó és mindig más: sok-sok új számmal, de régi kedvencekkel is újra kedvenc budapesti helyszínére, az A38 Hajóra érkezika a zenekar, ezúttal Ferenczi Borával, Németh Jucival, Tóth Verával, Frenkkel, Kollár-Klemencz Lászlóval, Mező Misivel és Szűcs Krisztiánnal.

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak – kocsmaária

6szín, október 23., 20:00

“Lassan két évtizede figyelem Thuróczy Szabolcs a (magyar) néplélek ismeretéről tanúskodó alakításait Pintér Béla zseniális darabjaiban: organikus, természetes, bio! Az évek során barátságába is fogadott. Mikor először levittem a bucsuszentlászlói kocsmába, húsz perc kellett neki, hogy autentikus szereplőjévé váljon a “kolorlokálnak” Helyi kőművesekkel biliárdozott hosszan, akik észre sem vették, hogy idegen. Aztán írtam egy kocsmaregény-félét és ebből készül most egy monodráma Szabolcs főszereplésével."