Híres színészek, akikre nem emlékszel, de szerepeltek a Poirot-sorozatban

A brit ITV fantasztikus kincsesbányára akadt, amikor 1989-ben elkezdte televízióra adaptálni Agatha Christie regényeit, sorozat formájában. A széria egészen 2013-ig futott és a szigetország színészeinek jelentős része – így néhány későbbi sztár is - megfordult a Hercule Poirot legendás belga nyomozót megszemélyesítő David Suchet mellett gyanúsítottként, áldozatként vagy épp gyilkosként. 

Az angol filmek és sorozatok kedvelői számára nem jelent meglepetést a szinte családias közeg, ahol mindenki ismerős valahonnan, hiszen egy szigetországról beszélünk. Egy időben Michael Gambon és /vagy Judi Dench szerepeltetése például minden produkció kötelező elemének tűnt. (Ez egyébként nemcsak a színészek esetében igaz: arra is találunk oldalakat, hogy a kosztümös filmek ruhái közül az egyes darabok melyik film / sorozat mely szereplőjén bukkantak fel.) A jelentősebb angol produkciók stábjának meglepően nagy része fordult meg a krimikben.

Figyelem! A cikk elszórtan spoilereket tartalmazhat!

Mivel az itt felsorolt filmek nem számítanak újnak, előfordulhat, hogy a cselekményük fontos részére is kitérek, igyekszem azonban kerülni a bűnügyek elrontását és a gyilkosok kilétének leleplezését.

Most azt vesszük sorra, kik tűnnek fel akár egészen felejthető szerepekben a híres belga detektív mellett.

Emily Blunt

Emily Blunt szőke és gőgös örökösnőként jelent meg 2004-ben a Halál a Níluson című epizódban, hogy aztán hirtelen halála mozgásba hozza Poirot híres kis szürke agysejtjeit. A sorozat 9. évadának 3. részében alakított Linnet Ridgeway szerepét. Nem csoda, ha nem sokan emlékeznek erre, a színésznő ugyanis csak két évvel később, 2006-ban játszotta el az áttörést jelentő szerepét Az ördög Pradát visel divatőrült asszisztenseként – ráadásul fekete hajjal. Azóta láthattuk az ifjú Viktória királynő szerepében, volt már Lány a vonaton és eljátszotta a létező legangolabb szerepet: Mary Poppins-ét!

Az epizód alapja Agatha Christie egyik legismertebb regénye, nem véletlen, hogy több emlékezetes filmadaptáció is készült belőle, hiszen a történet meglehetősen sok, közel azonos súlyú karaktert mozgat. Ezzel alkalmat ad egy sztároktól hemzsegő stáb összehozására. Az 1978-as változatban Peter Ustinov Poirot-ja mellé többek közt Bette Davis, Mia Farrow, Angela Lansbury vagy Maggie Smith társult. Kenneth Branagh új adaptációi közül is ez a következő. A régóta halogatott feldolgozásában Linnet szerepét Gal Gadot, vagyis a Wonder Woman alakítja majd (feltéve, ha sikerül eldönteni, hogy a férjét játszó Armie Hammer botránya bedönti-e a filmet, vagy kiengedik végre a mozikba 2022-ben.)

 

Michael Fassbender

Még mielőtt sikerült megcsípnie az ifjú Magneto szerepét, Micheal Fassbender több krimisorozatban is felbukkant. Ezek egyike volt a Poirot-sorozat „Temetni veszélyes” című epizódja. A 10. évadának 3. részében a gyanús körülmények között elhalálozó – és természetesen gazdag - Richard Abernethie egyik gyanúsan viselkedő unokaöcsét, lehetséges örökösét alakítja. Amíg vár az örökségre, illetve Poirot-ra, hogy kinyomozza mennyire volt beteg a nagybácsi, melyik végrendelet az igazi és hasonlókat, addig érintőleges viszonyba keveredik egy másik lehetséges örökössel, Susannah Hendersonnal. Utóbbi szerepében Lucy Punch-ot láthatjuk, aki többek közt Szabó István Csodálatos Júliájának feltörekvő színésznőjeként lehet ismerős. Ebben a részben a meglehetősen népes szereplőgárdában több Downton Abbey-ből ismerős színész is megbújik, de róluk majd külön!

Jessica Chastain

2010-ben szállt fel az Orient expresszre Mary Debenhamként. (A Kenneth Branagh-feldolgozásban Daisy Ridley, az 1974-es Albert Finney-adaptációban Vanessa Redgrave szerepe volt.) A Bagdadból hazafelé tartó angol nevelőnő útvonalát Agatha Christie saját élményekből merítette, az írónő ugyanis válása után úgy döntött egy kis utazással próbál felejteni és vonattal Bagdadba ment. Ez az 1920-as években meglehetős merészségnek számított egy magányos nőtől. Szerencsétlenségére ráadásul összefutott a kinti angol társaság egy tagjával és a magányra és kalandra vágyó Agathát rögtön a szárnyai alá vette a hölgy. Christie azonban végül jól jött ki a kényszerű ismeretségből: kiderült, hogy az asszony az egyik kinti ásatás vezetőjének neje, aki összeismertette egy munkatársával, Max Mallowannel. Max és Agatha 1930-ban házasodtak össze.

Jessica Chastain-t legutóbb az AVA című krimi címszerepében láthattuk bérgyilkosként, de tekintélyes filmográfiája van a legkülönbözőbb műfajú mozikból, például az űrhöz kötődő alkotásokból: a Mentőexpedíció és a Csillagok között stáblistáján is ott találjuk.

 

Damian Lewis

A Homeland égővörös Nicholas Brody-ja tényleg Poirot-nél kezdte az ipart. Egyetlen nyúlfarknyi szerep után az első igazi munkáját az 1995-ös A kisegér mindent lát című részben kapta. A 6. évad 2. részében a diákszállóban sorra tünedeznek el a furcsa tárgyak fél pár cipőtől a sztetoszkópig. A házvezetőnő Poirot segítségét kéri, aki a diákok fogadása mögött egy gyilkosság nyomaira bukkan. Damian Lewis a szálló egyik lakóját, Leonard Bateson orvostanhallgatót alakítja a filmben.

Lewisnek a Homeland hozta meg a sikert, az alakításáért 2013-ban Golden Globe-ot is kapott. Mozivásznon a Volt egyszer egy … Hollywoodban láthattuk legutóbb, ahol a kor egyik szívtipróját, Steve McQueen-t személyesítette meg. Jelenleg a Milliárdok nyomában sorozat  sima modorú Bobby "Axe" Axelrodjaként harcol a New York-i ügyésszel.

Aidan Gillen

Aidan Gillen már az előtt régi motorosnak számított a sorozatok világában, hogy Petyr 'Kisujj' Baelish-ként folytatta mesterkedéseit a Trónok harcában. Az öt kismalac című Poirot-történetben bukkan fel, mint Amyas Crale, a híres festőművész, aki sajnos az áldozat ebben a regényben. A 9. évad 1. részében Poirot-t Crale lánya keresi fel, hogy 14 év távlatából derítse ki, tényleg az anyja ölte-e meg az apját féltékenységében, amiért az asszonyt fel is akasztották. A nyomozó sorra felkeresi az öt szemtanút (innen az angol gyermekversre utaló cím), akik azon a néhány napon a Crale-házaspár villájában tartózkodtak, hogy felgöngyölítse az esetet. Christie pszichológiai bravúrja az öt tanú eltérő beszámolója ugyanazokról az eseményekről. Remekül szemlélteti, hogyan torzítják a saját elképzeléseik, érzelmeik vagy érdeklődésük azt, hogy mit tartanak fontosnak, vagy egyáltalán, mire emlékeznek.

Kelly Reilly

A színésznőt már a Lakótársat keresünk filmekben a szívünkbe zártuk, de remekül gonoszkodott Kiera Knightley-val a 2005-ös Büszkeség és balítélet Caroline Bingley-jeként is. A 2003-ban sugárzott Ciprus koporsó című epizódban a gyönyörű és kedves Mary Gerrard szerepét kapta, aki egy gazdag, idős hölgy pártfogoltja. A hölgy – természetesen titokzatos -halálával Mary az örökösök és Hercule Poirot érdeklődésének középpontjába kerül. A meglehetősen foglalkoztatott színésznőt legutóbb a Yellowstone sorozatban Kevin Costner lányaként láthattuk.

 

Tim Curry

Fenti kollégáival ellentétben Curry nem a sorozattal indult, már erősen veterán színésznek számított, amikor megkapta a Randevú a halállal egyik szerepét. A színész 1975-ben robbant be a szakmába a Rocky Horror Picture Show-val, mint Dr. Frank-N-Furter és azóta is folyamatosan dolgozik.

A 2008-as epizódban a belga detektív egy szíriai ásatásra látogat el, melynek vezetője, Lord Boynton (Tim Curry), az anyagiakat pedig mindenkivel kegyetlenkedő felesége biztosítja. Utóbbi különös meggyilkolása nyomán mindenki gyanúba keveredik, különösen a Lord gyerekei. A Randevú a halállal-ban számos ismerős arc feltűnik még, többek közt a Downton Abbey Corája, vagy a Múmiából ismert John Hannah. A történet megírásakor Christie szintén saját élményekre támaszkodhatott, Max Mallowan feleségeként gyakran kísérte el férjét a munkái során: fényképezett, leltárazott – és regényeiből finanszírozta az expedíciókat.

Az ITV egyébként nem volt rest és berántotta produkcióiba Christie másik híres nyomozóját, Miss Marple-t is. Az a sorozat 2004 és 2013 között futott és több színész is átkirándult a Poirot-epizódokból. Más angol sorozatokból is olyan mértékű volt az átjárás a szériák között, hogy ennek külön cikket szentelünk.