Így függtek rá az emberek a true crime műfajra

Óriási népszerűségnek örvend a true crime műfaj, a nem fikciós történetek azon ága, amely valós bűncselekményekről szóló történeteket dolgoz fel. De miért és hogyan lettek ennyire megszállottjai az emberek a bűnügyi történeteknek?

Ha úgy vesszük, akkor a műfaj gyökere az első (különös) halálesetről szóló hírhez köthető.  A szájhagyomány útján terjedő pletykálkodás, az ismert történet egyes elemeinek kiszínezése, a személyes szál bevonása tette még izgalmasabbá ezeket a történeteket. A mai ismert true crime sorozatok is ebből a receptből főznek.

Féléven belül másodjára látjuk gyilkolni ezt a dögös háziasszonyt

A Disney+-on múlt ősszel bemutatott Candy: Halál Texasban című minisorozat után az HBO Max is bemutatta a maga verzióját ugyanarról a gyilkossági ügyről. Kritika a Szerelem és halál című true crime szériáról.

Tovább

 

Az utóbbi időkben a true crime igazi reneszánszát éli, köszönhetően az online médiának. Az olyan podcastok, mint a „Serial” és a „My Favorite Murder”, milliókat vonzottak a műfajhoz. Ezenkívül az ismert streamingszolgáltatók, mint a Netflix és a Hulu, számos sikeres dokumentumfilmet és sorozatot készítettek, ilyen például a „Making a Murderer” vagy a „The Ted Bundy Tapes”. Sőt! ne felejtsük el, hogy már egy nagyon jó paródiája is van a műfajnak a Netflixen, a két évadot megélt American Vandal. Az első évad egy középiskolai diákról szól, akit azzal gyanúsítanak, hogy az iskola parkolójában több tucat autóra fújt festékszóró szprével egy-egy péniszt. A második évad pedig egy durván összekukázott iskolai vécéről szól. És nem mellesleg már olyan sikeres sorozat is van, ami bűnügyi podcasterek valós bűnügybe keveredését meséli el. Tehát a téma elég izgalmas ahhoz, hogy ennyi bőrt le lehessen húzni róla.

Hol jár és merre tart a zseniális Gyilkos a házban harmadik évada?

A botcsinálta amatőr nyomozóhármas kalandjai újraindultak a Disney+-on, de még nagyon az elején járunk ahhoz, hogy bármit biztosra tudjunk - pont egy olyan sorozatban, ahol semmi és senki nem az, aminek látszik.

Tovább

 

Miért vonzó a true crime?

  1.  Izgalom és adrenalin: a true crime történetek olyan érzelmi hullámvasútra ültetik az embereket, amely egyszerre ijesztő és lenyűgöző. Az emberek szeretik a rejtélyeket és az izgalmas fordulatokat.
  2.  Tanulási vágy: sokan úgy érzik, hogy a bűncselekmények tanulmányozása segít jobban megérteni a társadalmat és az emberi természetet. A pszichológiai elemzések és a nyomozási technikák bemutatása különösen érdekes lehet azok számára, akik szeretnek tanulni.
  3.  Empátia és igazságérzet: az áldozatok történeteinek bemutatása erős érzelmi kötődést alakíthat ki a nézőkben. Az igazság keresése és az áldozatoknak való igazságszolgáltatás szintén fontos elemei a műfajnak.
  4.  Közösségi élmény: a true crime rajongók gyakran online közösségekben osztják meg gondolataikat és teóriáikat. Ezek a fórumok és csoportok lehetőséget adnak arra, hogy az emberek közösen vitassák meg a bűncselekményeket és azok megoldásait.

A rajongást kiváltó újság

Az 1919-es években megjelent New York-i újság, a Daily News a felelős azért, hogy manapság ekkora őrület van a true crime műfaj körül. A Daily News egy leginkább a Blikkhez hasonlítható újság, és azért volt ez akkor nagy szám, mert míg Angliában már az 1900-as évek elején létezett a The Mirror című bulvárlap, addig New Yorkban ekkor még nem volt olyan napilap, ami kielégítette volna az emberek szenzációéhségét.

A Daily News 1921. február 5-ei borítója
(Forrás: Wikipedia)

Az 1919-ben alapított New York Daily News, hivatalos nevén Daily News gyorsan az egyik legolvasottabb bulvárújsággá vált az Egyesült Államokban. Híres volt az élénk, szenzációhajhász cikkeiről és fotóiról, amelyek bemutatták a városi élet minden aspektusát, különösen a bűnügyeket és botrányokat. A lap azzal a céllal jött létre, hogy a hétköznapi emberek számára is hozzáférhetővé tegye a híreket, különös hangsúlyt fektetve az izgalmas és megdöbbentő eseményekre.

Az újság részletes és gyakran dramatizált beszámolókat közölt híres bűnügyekről, gyilkosságokról és bűnözőkről. Ezek a cikkek nemcsak informálták, hanem szórakoztatták is az olvasókat, növelve a bűnügyi történetek iránti érdeklődést.

A Daily News széles körű elérhetősége és alacsony ára lehetővé tette, hogy a városi munkásosztály is rendszeresen olvashassa, ami megnövelte az olvasótábor létszámát, és hozzájárult ahhoz, hogy a true crime műfaj egyre népszerűbbé váljon az amerikai közönség körében.

A témaválasztás és a lap olcsósága mellett nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy erős fotókat jelenítsenek meg. A bűnügyi helyszínekről és az érintett személyekről készült fényképek még inkább felkeltették az olvasók kíváncsiságát és érzelmi reakciókat váltottak ki.

Sokkolta a nézőket a Netflix új dokusorozata, ami a Holtodiglanra emlékeztet

Az Igazi amerikai rémálom című true crime sorozat egy megdöbbentő emberrablást dolgoz fel.

Tovább

 

 A The Daily News hatására egyre többen próbálkoztak meg ezzel a műfajjal, ami a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, igazodva az aktuális trendekhez és tartalomfogyasztási szokásokhoz.

(Time)