Sosem találod ki, mire kerestek rá a legtöbben az amerikai elnökválasztás éjszakáján!

Nagyon szoros a Donald Trump és Joe Biden közötti meccs, a választópolgárok idegességükben nassolnak és költözni akarnak.

Érdekes összeállítást közölt az amerikai elnökválasztás éjszakájáról a The Wrap: bemutatták azt a felmérést, amely megvizsgálta, mikre kerestek rá leginkább az amerikaiak, amíg arra vártak, Donald Trump vagy Joe Biden lesz-e az elnök. A Google Trends szerint kedd este minden korábbinál jobban kilőtt két keresőkifejezés:

  • „fries near me” (azaz: „sültkrumplis a közelben”)
  • „liquor stores near me” (azaz: „italboltok a közelben”)

 

Donald Trump az elnökjelöltek 2020. szeptember 29-i vitáján (fotó: Win McNamee/Getty Images)

 

De elég jól szerepelt a „pizza near me” (azaz: „pizzéria a közelben”), a „chinese food near me” (azaz: „kínai kajálda a közelben”), a „sushi near me” (azaz: „sushizó a közelben”) és a „mexican food near me”(azaz: „mexikói étterem a közelben”) is. Erre alighanem az a magyarázat, hogy az amerikaiak az éjszakai feszült várakozás okozta stresszt némi gyorskajával és tütükézéssel próbálták oldani, és kétségbeesetten elkezdték keresni a neten a legegyszerűbb lehetőségeket.

A fentieken kívül látványosan meglódult a „move to Canada”, azaz „Kanadába költözés” kifejezésre való keresés is, mivel a nem végleges választási eredmények igencsak szoros versenyt mutattak republikánus Trump elnök és a demokrata ellenjelölt, Joe Biden között – miközben az előzetes prognózisok szinte kivétel nélkül a demokrata jelölt győzelmét jósolták. Ez a kilátástalan létbizonytalanság és szorongás valószínűleg annak köszönhető, hogy a 2020-as elnökválasztás győztesét még most sem lehet egészen biztosan kihirdetni (igaz, Trump már elmondott egy győzelmi beszédet). Ugyan rekordszámú szavazat érkezett, a választások éjszakáján nem nyilvánítottak győztest, ami merőben szokatlan a múltbéli amerikai elnökválasztásokhoz képest.

Az amerikai választási rendszer speciális mivolta miatt azonban hiába szavaz számszerűen több állampolgár az egyik elnökjelöltre, mint a másikra, itt most az számít, hogy az egyes tagállamok adott számú elektora kit hoz ki a két jelölt közül győztesnek. Jelen cikkünk megírásának pillanatában Joe Biden 224, Donald Trump pedig 213 elektori szavazattal bír, Biden 68 millió voksot kapott, Trump pedig 65 és fél milliót – 9 tagállamban azonban még nem dőlt el a szavazatok alapján, hogy az elektorok voksait melyik jelöltéhez kell hozzáadni. Így már valamelyest érthetőbb, miért ugrott meg a kajáldák, az italboltok és a Kanadába költözés keresése a Google-n. (via The Wrap)