120 éves a magyar film, imádnak bennünket a hollywoodi sztárok

A Nemzeti Filmintézet év végi mérlege szerint kitűnő esztendőt zárt 2021-ben a magyar filmgyártás, és a hazai stúdiókban is egymásnak adták a kilincset a legismertebb külföldi sztárok.

Az év utolsó napjaiban a Nemzeti Filmintézet is csatlakozott azoknak a táborához, akit mérlegre tették a 2021-es esztendőt. Az NFI alábbi videójából kiderül, hogy az idei év több szempontból is nevezetes volt:

  • 2021. április 30-án ünnepelhettük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első magyar film, A táncz. Az évforduló alkalmából Nagylátószög – 120 éves a magyar film címmel átfogó kiállítást rendeztek a Ludwig Múzeumban.
  • 21 új magyar mozifilmet mutattak be országszerte, továbbá számos televízióra és streaming bemutatásra készült új alkotás is látható volt a képernyőkön.

  • A Nemzeti Filmintézet 17 mozifilm gyártását, 10 film gyártásának előkészítését és 33 forgatókönyv fejlesztését támogatta 2021-ben.

  • A Televíziós Döntőbizottság összesen 116 pályázatnak szavazott meg támogatást ebben az évben.

  • A magyarországi filmipar bevétele idén is rekordot döntött. Rengeteg világsztár és híres szakember forgatott nálunk (ahogy azt korábban mi is megírtuk itt a PORT.hu hasábjain, megfordult nálunk többek között Emma Stone, Cate Blanchett és az Árpa Attilával összebratyizó Mark Ruffalo is).

  • A Veszprém-Balaton régióban idén nyáron került megrendezésre az első Magyar Mozgókép Fesztivál.

  • Idén nem csak a 120 éves magyar filmet, a Filmio első születésnapját is megünnepelhettük. A Filmio a Nemzeti Filmintézet saját streamig platformja, ahol a hazai gyártású közönségsikerek mellett olyan kultúrtörténet gyöngyszemek is megtekinthetőek, mint a Szamárköhögés vagy a Szép lányok, ne sírjatok (ezekről a filmekről itt és itt írtunk).

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!