A legjobb filmek a feltámadásról

A húsvéti ünnepkör és Jézus feltámadása kapcsán összeszedtünk pár alkotást, amelyek ezt a témát járják körül – határozottan tágabb értelemben, szóval durván nem Krisztus-életrajzokról lesz szó...

A holló

Minden évben egyszer, az ördög éjszakáján a holló kiválaszthat egy lelket azok közül, akik értelmetlen halált haltak, s így lehetőséget kapnak arra, hogy miközben bosszút állnak, lelkük nyugalomra leljen. Ebben az esztendőben Eric Draven kap erre lehetőséget, így visszatér, hogy bosszút álljon a Top Dollar bandán. Vállán a hollóval a sötét erők birodalmából kiszakítva fekete angyalként járja a várost, hogy igazságot osszon, és saját fegyvereiket ellenük fordítva hozzon halált mindazokra, akik egy félévvel korábban barátnőjét és őt lemészárolták. Kiderül azonban, hogy csak akkor tekintheti teljesítettnek a feladatát, ha nem áll meg a puszta bosszúnál…


Alex Proyas 1994-es alkotása még hátborzongatóbbá vált azzal, hogy egy valódi tragédiát is megörökített, hiszen a film főszereplője, Brandon Lee a munkálatok során egy forgatási baleset következtében életét vesztette – és ő sajnos nem támadt fel. A feltámadás motívuma azonban mostanában mégiscsak előkerült A hollóval kapcsolatban, mivel maga a film támad fel hamarosan azzal, hogy Bill Skarsgård és FKA twigs főszereplésével, Rupert Sanders rendezésében idén júniusban bemutatják a remake-jét.

Majd meglátjuk, felér-e a minősége a kultikussá vált eredeti műhöz.

 

Brandon Lee halála

A legszörnyűbb forgatási tragédiák

A Rust című Alec Baldwin-film operatőrének tragikus halála újra rávilágított, milyen veszélyes hely lehet egy forgatás, és volt idő, amikor még ennél is veszélyesebb volt – elsősorban maguknak a filmeseknek köszönhetően. VIGYÁZAT, FELKAVARÓ TARTALOM!

Tovább

 

Narnia krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

A II. világháború idején a Pevensie gyerekeket vidékre küldik a németek bombázta Londonból. Peter, Susan, Edmund és Lucy a hóbortos Digory Kirke professzornál talál menedéket. Egyik nap Lucy játék közben elbújik egy hatalmas szekrényben, és váratlanul egy varázslatos vidék, Narnia havas tájain találja magát. A csodálatos országot törpök, faunok, kentaurok és más különféle mesebeli lények népesítik be. Békés földjük azonban az örök tél, a jég és a fagy fogságában vergődik, mivel a gonosz Fehér Boszorkány elátkozta őket. A legenda szerint a négy gyerek hozza majd el a szabadulást számukra.


SPOILER! Ez a felszabadulás pedig a C.S. Lewis regénye alapján készült film végén úgy jön el, hogy a Pevensie testvérek egy Aslan nevű bölcs oroszlánnal vezetik győzelemre a narniaiakat – ám csak azután, hogy Aslan feláldozza magát a Fehér Boszorkány szolgálatában ragadt Edmund helyett. Az oroszlánt maga a boszorkány végzi ki a mágikus Kőasztalon, a fenséges állat azonban mint Narnia megváltója hamarosan feltámadt. Lewist sokan vádolták azzal, hogy meseregénynek álcázott Narnia-ciklusa nem több tiszta kereszténységpropagandánál.

Ami mindezek fényében nem túl meglepő, hiszen Aslan sorsa egy az egyben Jézus Krisztus áldozathozatalát idézi meg.


Robotzsaru

Detroitban szolgálata teljesítése közben egy bűnöző banda meggyilkol egy rendőrt, Alex Murphyt. A rendőr holttestét azonban a legújabb technológia segítségével sikerül újraéleszteni. Az Alexen végzett kísérlet viszont itt még nem ér véget. A rendőrség és az azt irányító szervezet ugyanis Murphy elroncsolódott végtagjai és szervei helyett mesterséges karokat és egyéb szerveket ültet a férfiba: így változik át Alex Murphy a világ legkorszerűbb rendőrévé, a félig robot, félig ember Robotzsaruvá. A programozás szerint a Robotzsarunak gondolkodás nélkül végre kellene hajtania a parancsokat, bármit kívánjanak is tőle.


A robotban azonban az emberi lény is tovább él, akinek egészen más céljai vannak: leszámolni azokkal, akik megölték és megölették. Célja eléréséhez pedig meg kell szegnie a felettesei által adott parancsok legnagyobb részét. Ezekkel a tetteivel a Robotzsaru körül elszabadul a pokol.

Paul Verhoeven akció/sci-fibe rejtett kiváló szatírája az eddigi művektől eltérően a feltámadás motívuma ellenére nem annyira a feltámadás témáját, mint inkább ember és gép viszonyát boncolgatja.


A Gyűrűk Ura – A két torony

Peter Jackson J.R.R. Tolkien regényei alapján készült trilógiájának középső darabja az első rész képeivel kezdődik: SPOILER! azt láthatjuk, hogy az Egy Gyűrű elpusztítására létrejött szövetség varázslója, Gandalf a móriai bányákban lezuhan egy hídról, miközben megküzd a gonosz Szauron szolgálatában álló tűzdémonnal, egy balroggal – feláldozva így magát társai megmentése érdekében. A két toronyban pedig, amikor megmaradt hőseink a Fangorn erdőben találkoznak Szilszakállal és egy fehér mágussal, rádöbbennek, hogy a mágus nem más, mint az újjászületett Gandalf, aki Szürke Gandalf helyett immár Fehér Gandalfként csatlakozik a társasághoz.


Gandalf feltámadása egyébként azért valósulhatott meg, mert a Középföldén élő lények lelke haláluk után egy másik testben tér vissza, ez azonban csak sokára történik meg, és ez alatt az idő alatt egy egyedül a teremtő, Eru Ilúvatar által ismert helyen tartózkodnak. Eru Ilúvatar egyébként nagyjából a keresztény mindenható Istennek felel meg (így Tolkien esetében is felmerül a kereszténység népszerűsítése, ám ő C.S. Lewisnál sokkal finomabban csinálta). Ilúvatar pedig azért támasztotta fel Gandalfot, mert látta hősies önfeláldozását – ennek jutalmaként (és persze a végső, nagyobb cél elérése érdekében) még több bölcsességgel és hatalommal felruházva küldte vissza őt Középföldére.


Beetlejuice – Kísértethistória

Barbara (Geena Davis) és Adam Maitland (Alec Baldwin) haláluk után a saját házukban találják magukat szellemként. Időszakos nyugalmukat megzavarja egy yuppie család beköltözése. Mivel Maitlandék túl kedves kísértetek, az új jövevények megrémítésére tett minden igyekezetük hiábavalónak bizonyul. Végül a rémséges Beetlejuice-t (Michael Keaton) hívják segítségül, ám neki más tervei vannak... Az eddigiektől eltérően Tim Burton rendező nem komolyan, hanem ars poeticájához hűen

egyszerre vicces és morbid módon ragadja meg a feltámadás motívumát.

Már az a jelenet tobzódik a fekete humorban, amikor még a cselekmény legelején a két főhős meghal, mivel miután Barbara egy kutya miatt félrerántja a kormányt, az autó egy folyó felett álló ház falába szalad, és amikor a kutya arrébb sétál, megszűnik az addigi egyensúly, és szerencsétlen páros a vízbe zuhan, majd megfullad.

 

Ez is érdekelhet

10 film, amely a főhős halálával indul

Nincs is ennél jobb módszer a néző figyelmének felkeltésére, a sokkolására vagy a csőbe húzására.

Tovább

 

Csodás álmok jönnek

Dr. Chris Nielsen (Robin Williams) és felesége, Annie (Annabella Sciorra) házassága fájdalmasan megtört két gyermekük halála után. Az asszony nem tudja magát túltenni a történteken, noha Chris mindent megtesz közös életük érdekében. Négy évvel később egy balesetben Chris is meghal. A Paradicsomba kerül, ami fantasztikusabb hely, mint valaha is gondolta volna. Albert védőangyal (Cuba Gooding Jr.) segítségével Chris rátalál gyermekeire és kedvenc kutyájára. Az örökkévalóságban megvárná feleségét, de megtudja, hogy balesete után Annie öngyilkosságot követett el. Chris a védőangyal segítségét kéri felesége lelkének felkutatásához a reménytelen alvilágban.


Miközben a filmbeli mennyország a főhős leggyengédebb emlékeinek és álmainak a gyűjteménye, a pokol (ahova öngyilkossága miatt a nő került) hihetetlenül félelmetes, kaotikus világként jelenik meg, ami a veszteségeket testesíti meg. Ahogy arról A 6 leggyönyörűbb film című cikkünkben is írtunk, mindez – a vizuális koncepcióval és a kifinomul forgatókönyvvel egyetemben –

azt a gondolatot szimbolizálja, hogy a halál utáni élet éppen olyan változatos lehet, mint maga az élet.

 

Az egyik a Csodás álmok jönnek

Ez az 5 film ábrázolja a legfélelmetesebben a poklot

Nemcsak egy újabb Hellraiser-folytatás érkezik hamarosan, de Keanu Reeves Constantine-ja is folytatódik – ideje volt hát lajstromba szedni a legfélelmetesebb filmes poklokat.

Tovább

 

Egyenesen át

Egy csoport orvostanhallgató (Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, Julia Roberts, William Baldwin és Oliver Platt alakításában) halálközeli állapotról szeretne tapasztalatokat szerezni. Ennek érdekében leállítják egymás szívműködését, majd újraélesztik egymást. Amíg azonban „a másik oldalon” vannak, múltjukból felvillanó képek jelennek meg, olyan gyermekkori rémálmok, bűnök, amiket ők vagy ellenük követtek el. A tapasztalok pedig egyre erősebbé válnak, a látomásaik fizikailag is fájdalmat okoznak hőseinknek, ahogy egyre mélyebben próbálják meg a halálközeli állapotot feltárni, megoldást remélve.


Joel Schumacher 1990-es misztikus-fantasztikus thrillere annak igézetében fogant, hogy a tudomány még mindig nem tudja biztosan, mi történik a tudatunkkal (vagy vallásos szemszögből nézve a lelkünkkel) a halálunk után. Az Egyenesen át – amelyhez utóbb egy felejthető remake is készült –

úgy állít valamit az elmúlásról és annak misztériumáról, hogy minden szereplő életben marad, vagy ha úgy tetszik, feltámad…

 

Ez is érdekelhet

7 horrorfilm, amiben nem hal meg senki – mégis para

Nem kell halál és vér, hogy átjárjon a zsigeri félelem.

Tovább

 

A galaxis őrzői

Ebben a James Gunn által rendezett Marvel-filmben SPOILER! a legcukibb karakter, a Groot nevű falény támadt fel – a rajongók legnagyobb örömére. Történik ugyanis, hogy a bűbájos figura a xandari csatánál feláldozza saját életét társai (Űrlord, Mordály, Drex és Gamora) megmentése érdekében. Mordály azonban az elpusztított fatest egy megmaradt darabját elültette, az elragadó teremtmény ennek köszönhetően Bébi Grootként született újjá, és ismét csatlakozott a galaxis őrzőinek csapatához. Ezt a csodálatos feltámadástörténetet sajnos maga a rendező, James Gunn zúzta szét azzal, hogy pár évvel a film bemutatását követően azt nyilatkozta:

Groot valójában igenis meghalt az első film végén, és Bébi Groot nem maga Groot, hanem a fia.

Nem túl meglepő módon viszont rajongók egy kitartó csoportja annak ellenére sem hajlandó elfogadni ezt a teóriát, hogy magától a direktortól származik.


Nem Groot feltámadása vagy kvázi-feltámadása egyébként az egyetlen feltámadás A galaxis őrzőinek világában, SPOILER! Gamora ugyanis annak ellenére is visszatért A galaxis őrzői 3-ban, hogy a Bosszúállók: Végtelen háborúban Thanos megölte, majd a Bosszúállók: Végjátékban nem tudták visszahozni, mivel nem a csettintés áldozatai közé tartozott.

A harmadik A galaxis őrzői-filmben viszont nem az első két rész Gamorája tér vissza, hanem egy, a múltból származó verziója.

A Végjátékban ugyanis, amikor a Vasember találkozik a 2014-ből származó Thanosszal, Nebulával és Gamorával, a szuperhős csettintése csak az előbbi két karaktert pusztítja el, a zöld bőrű lányt nem, így ez a változata – aki nem ismeri a galaxis őrzőit, és nem szeretett bele Űrlordba – élhet tovább A galaxis őrzői harmadik részében.


Az ifjú Frankenstein

Frederick Frankenstein fiatal agykutató (Gene Wilder) megtudja, hogy hírhedt nagyapja ráhagyta erdélyi kastélyát. Azonnal odautazik, és találkozik a furcsa személyzettel: a púpos Igorral (Marty Feldman), az öreg házvezetőnővel (Cloris Leachman) és a csinos asszisztenssel, Ingával. Segítségükkel az ifjú tudós folytatja őse, a hírhedt Victor Frankenstein bizarr kísérletét – ám a történelem megismétli önmagát, és egy szerencsétlen baleset folytán teremtménye (Peter Boyle) elszabadul. A helyzet még rémesebbé válik, amikor megjelenik hősünk menyasszonya, Elizabeth is.


Az ifjú Frankenstein a műfaj királyaként ismert Mel Brooks paródiája, amely értelemszerűen a Frankenstein-mítoszt parodizálja, ami pedig nem szól másról, mint hogy egy gőgös, elvakult, magát Istennek képzelő ember megpróbálja megismételni a teremtést, és mindenféle már halott emberi testek elemeiből új életet alkotni. Az istenkomplexustól hajtott elvetélt feltámadás motívumát persze itt kacagtató verzióban ismerhetjük meg, hiszen a filmben a főszerepet hozó (és a forgatókönyvírásban is részt vett) Gene Wilder abszolút a szabadjára engedte féktelen komikus energiáit

– ezzel pedig minden idők egyik legviccesebb vígjátékklasszikusa született meg.

 

Természetesen ez az egyik

90 éves lenne Gene Wilder: íme a 9 legjobb filmje!

1933. június 11-én született, azaz most lenne 90 éves sokunk kedvence, minden idők egyik legjobb komikusa, Gene Wilder, aki sajnos 2016 óta már nincs velünk – de mi most az évforduló alkalmából megkísérlünk legjobban sikerült munkáival emlékezni rá.

Tovább

 

Bill és Ted haláli túrája

A Bill és Ted-trilógia középső darabjában egy gonosz terrorista meg akarja változtatni a történelmet, ezért 2691-ből visszaküld az időben egy ál-Billt és egy ál-Tedet, hogy megakadályozzák, hogy hőseink megnyerjék a Bandák Csatáját, mivel a jövőben a Vad Musztángok zenéjére alapozva jött létre egy utópisztikus társadalom.

SPOILER! A két hasonmás meg is érkezik a XX. század végére, és átveszik az eredeti Bill és Ted helyét – persze csak azután, hogy egy szikláról a mélybe vetve megölték őket.


A túlvilágon hőseink lelke találkozik a Kaszással, és némi kalandozásokat és fura kanyarokat követően egy játékban legyőzve őt megmenekülnek a haláltól, és a mennyországba kerülnek, majd a Bandák Csatáján visszatérnek az életbe. A két tökkelütött figura feltámadása nemcsak arra adott lehetőséget, hogy megnyerjék a versenyt és ezzel megteremtsék a világon az örök harmóniát, de arra is, hogy egy harmadik film is készüljön velük a középpontban. Ez lett a 2020-as Bill és Ted – Arccal a zenébe, amivel kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények, hogy érdemes volt-e leforgatni.

 

Kritikánk a trilógiazáró filmről

Az új Bill és Ted-folytatás méltó a korábbi részekhez

A 2020-as, az HBO GO-ra nemrég felkerült Bill és Ted – Arccal a zenébe minden szempontból az első két film, a Bill és Ted zseniális kalandja és a Bill és Ted haláli túrája szellemében készült. De vajon jó ez nekünk? Kritika.

Tovább