Az Oscar legnagyobb botrányai

A csaknem 100 éves díj történetében szép számmal történtek botrányos esetek.

Will Smith jókorát lekevert Chris Rocknak az Oscar-gálán. Hogy a pofon valódi volt-e, vagy csak megrendezték, egyelőre nem tudni, de újabb botránnyal gazdagodott az Oscar-ceremóniák csaknem százéves története. Mert hogy voltak ám korábban is szép számmal, ezekből gyűjtöttünk össze egy csokornyit a Buzzfeed cikke alapján.

 

Egy meztelen úr

Az 1974-es rendezvényen egy Robert Opel nevű férfi egy szál semmiben rohant fel a színpadra, miközben az est házigazdája, David Niven felkonferálta Elizabeth Taylort. A mutatvány után Niven így viccelődött: „Nos, hölgyeim és uraim, ennek ma meg kellett történnie. De nem lenyűgöző belegondolni, hogy valószínűleg

az egyetlen nevetés, amit ez az ember valaha is kapni fog az életében, az az, hogy levetkőzik és megmutatja a hiányosságait?”

Opel szerencséjére megúszta a letartóztatást, valószínűleg azért, mert mindenki viccesnek találta a mutatványt. A színfalak mögött azonban megkérdezték tőle, hogy mégis, mire véljék ezt a produkciót. Opel polgárpukkasztó performansznak szánta, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a társadalom túlságosan komformistává vált. A férfi egyébként egy Los Angeles-i galéria tulajdonosa volt, ami homoerotikus műalkotások bemutatásáról volt ismert, sőt, még egy Pénisz Úr nevű jelmezes figurát is kitalált magának. Kevésbé vicces adalék, hogy Robert Opelt 1979-ben saját galériájában gyilkolták meg.

 

Adrien Brody lesmárolta Halle Berry-t

2003-ban Halle Berry adta át a legjobb színésznek, nevezetesen Adrian Brodynak járó díjat, A zongoristában nyújtott alakításáért. Amikor a színész a nagy győzelem után a színpadra lépett, átölelte Berryt, és magához húzta egy szenvedélyes csókra. Berry csak nézett, hogy mi van, miközben a közönség kínosan nevetgélt. A Watch What Happens Live című műsor 2017-es adásában Berry elmesélte, hogy

a csók teljesen tervezetlen volt.

„Túlságosan arra koncentráltam, hogy »mi a f*sz folyik itt most?«” – mondta.

Brody díjazásával kapcsolatban amúgy nemrég elárulta, hogy 2003-ban Jack Nicholson, akit szintén jelöltek a legjobb színésznek járó díjra, meghívta az összes jelölttársát a házába, hogy meggyőzze őket, bojkottálják a ceremóniát, amit öt nappal az Egyesült Államok iraki inváziója után tartottak. Brody visszautasította, mondván, hogy bár Nicholson és a többi jelölt már nyerhetett korábban, de neki ez lehet az egyetlen esélye, hogy megszerezze a hőn áhított díjat.

 

A rossz nyertes

A 2017-es Oscar-gála majdnem zökkenőmentesen zajlott, egészen addig, amíg Faye Dunaway és Warren Beatty színpadra nem lépett, hogy felfedje az est nagy győztesét a legjobb film kategóriájában. A páros együtt játszott a Bonnie és Clyde című filmben, és jelenlétükkel egyben a mű ötvenedik évfordulóját is ünnepelték, bár tudni lehetett, hogy az évek során elég feszült lett a viszonyuk. De minden simán ment, amíg Beatty fel nem olvasta a győztest.

Érezhetően zavarodottnak tűnt, és néhányan azon tűnődtek, hogy talán nehezen látja a súgógépet. Odatartotta a kártyát Dunawaynek, aki azt feltételezte, hogy a színész változtat a forgatókönyvön, és hagyja, hogy ő olvassa fel a győztest. A színésznő felkiáltott: „Kaliforniai álom!”, a színészek és a stábtagok pedig felvonultak a színpadra, hogy ünnepeljenek.

A színfalak mögül azonnal akcióba léptek, és figyelmeztették a két színészt, hogy rossz borítékot adtak át, és hogy valójában a Holdfény nyerte a legjobb film díját. 

Hogy mégis mi történt?

Kiderült, hogy Beatty rossz borítékot kapott: a legjobb színésznő kategóriájának nyertesét (Emma Stone – Kaliforniai álom) a legjobb film nyertesének borítékja helyett. Egy korábbi produkciós hiba miatt a nap folyamán kifutottak az időből, hogy a ceremónia előtt elpróbálják az utolsó néhány díj átadását, ez is oka volt a csúf hibának.

 

Marlon Brando egy fiatal indián nőt küldött maga helyett

Marlon Brando 1973-ban A keresztapában nyújtott alakításért nyert, ám a díjátadóra nem ment el, helyette egy Sacheen Littlefeather nevű fiatal indián lányt küldött, aki tradicionális öltözetben jelent meg, hogy felolvasson egy 15 oldalas levelet. Ezt a szervezők ugyan nem engedték meg neki, de kapott 60 másodpercet, hogy elmondhassa a magáét – ami a filmiparnak az amerikai őslakosokkal való bánásmódjáról szólt. Később megpróbálták eljuttatni a díjat Brandónak, de a sztár így sem vette át, ezért később már meg sem hívták a gálára. Két évvel korábban egyébként George C. Scott sem vette át a díját a Patton - A tábornok főszerepéért, arra hivatkozva, hogy

színészi alakításokat csak akkor lehetne összehasonlítani, ha mindenki ugyanazt a szerepet játszaná.

 

Tévedésből nyertes?

Amikor Marisa Tomei megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat az 1992-es Vinny, az 1ügyű című filmben nyújtott alakításáért, az emberek megdöbbentek. A színésznő viszonylag újonc volt Hollywoodban, és mindössze öt filmben szerepelt, mielőtt megkapta a Vinny egyik fontos szerepét. Esélyesnek számított ugyan a díjra, de a legvalószínűbb forgatókönyv az volt, hogy a győzelem Joan Plowright és Vanessa Redgrave között dől majd el.

Bár az embereket megdöbbentette, hogy Tomei megelőzte a hollywoodi nagyágyúkat, csak a következő évben kezdtek olyan pletykák keringeni, hogy nem ő volt a tényleges győztes. A The Hollywood Reporter 1994-ben arról számolt be, hogy egy tévedés miatt mondták ki a nevét, és ez az elmélet hamarosan széles körben ismertté vált. Sokan úgy vélték, hogy

Jack Palance, aki a legjobb női mellékszereplő díját adta át, megzavarodott, és a súgógépen szereplő utolsó nevet olvasta fel a borítékról a tényleges győztes neve helyett.

Tomei bántónak nevezte a történetet, az Akadémia pedig cáfolta a pletykát.


Nyitókép: Elizabeth Taylor az Oscar-gálán, 1974 . Forrás: Hulton Archive/Getty Images.