Ezek voltak a Harry Potter-filmek legjobb improvizált jelenetei

Habár a J.K. Rowling regénysorozata alapján készült filmes franchise darabjait olyan profin valósították meg, hogy azt gondolnánk, minden előre kőbe volt vésve, valójában az alkotók elég gyakran hagyták a színészeket rögtönözni. Mutatjuk is a tíz legjobban sikerült imprót.

10. Malfoy beszól Monstro észbeli képességeire

Amikor A Titkok kamrájában Harry és Ron Cracknek és Monstrónak álcázva magukat törnek be a Mardekár körletébe, balszerencséjükre összefutnak Draco Malfoyjal (az ő két hűséges csatlósa eredetileg a két drabális fiú), aki nem érti, miért van Monstrón szemüveg (valójában ugye azért, mert ő igazából Harry, és elfelejtette levenni). Amikor a srác azzal magyarázza ki a dolgot, hogy épp olvasott valamit, Malfoy a következőt vágja a szemébe:

„Nem is tudtam, hogy tudsz olvasni.”

Egy Facebook-os „közönségtalálkozó” alkalmával a karaktert alakító Tom Felton elárulta, hogy az egyszerre rosszindulatú és frappáns választ bizony ő maga találta ki, mivel elfelejtette a valódi szöveget. A filmesek pedig úgy döntöttek, megtartják a replikát, ami így Malfoy egyik legviccesebb pillanata lett a teljes franchise-ban.

Forrás: InterCom


9. Harry hősies ígérete

A Harry Potter-könyvek és -filmek kis főhősének legfontosabb tulajdonsága az a hősiesség, ahogy veszély esetén rögtön ott van és segít, kockára téve akár saját testi épségét és életét is. Ezt még legmegátalkodottabb ellenségei is belátják, így az a jelenet, amelyben (ismét A Titkok kamrájában) a fent említett Draco Malfoy gonosz halálfalóként tevékenykedő apja, Lucius Malfoy gunyorosan odaveti Harrynek és a szintén jelenlévő Dumbledore-nak, hogy bízik benne, hogy Mr. Potter majd mindig ott lesz, hogy megmentsen mindenkit, a kis varázslótanonc pedig a maga 12 éves elszántságával egyenesen a szemébe néz, és megfogadja neki, magának és mindenkinek, hogy

„ne aggódjon, ott leszek”,

egyetlen mondatban is tökéletesen ragadja meg a figura lényegét. Gondolnánk, hogy ez sem előre megírt sor volt? Bizony nem: az Entertainment Weekly Ultimate Guide to Harry Potter című kiadványa szerint már a Lucius Malfoyt alakító Jason Isaacs is improvizálta a maga szövegét – amire a Harryt játszó ifjú Daniel Radcliffe tökéletes riposztot mondott.


8. Voldemort megöleli Malfoyt

Az egész franchise egyik legbizarrabb mozzanata, amikor már a fináléban, a Roxfort ostromakor Voldemort felszólítja a diákokat, hogy csatlakozzanak hozzá és a halálfalókhoz. Ahogy – ha esetleg nem emlékeznénk – az a fentiekből is kiderült, Draco Malfoy a halálfalóvezér Lucius fia, így nem túl meglepő módon a férfi ezután rögtön jelez a fiúnak, hogy jöjjön. Szerencsétlen Draco még csak egy kamasz, és legyen bármennyire is megátalkodott, a szíve mélyén nem igazán tetszik neki sem Tudjukki, sem halálos csapata,

de kénytelen-kelletlen megteszi, amire az apja kéri.

És hogy a jelenet még kényelmetlenebb legyen a számára, miközben átsétál a halálfalók táborába, Voldemort megdicséri – és megöleli. Tom Felton egy 2011-es rajongói találkozón osztotta meg, hogy mindez nem volt benne a forgatókönyvben, csak a figurát megformáló Ralph Fiennes szeretett improvizálni, és akkor épp ezt az intim mozdulatot találta ki – amivel a visszataszító, orr nélküli főgonosznak öltözve és maszkírozva nemcsak a karakterét, de magát Feltont is sokkolta.


7. Bellatrix Neville-t fenyegeti

A nagyszerű Helena Bonham Carter A Főnix rendjében debütált az elvetemült halálfaló, Bellatrix Lestrange szerepében, aki miután megszökött az Azkabanból, hogy ismét csatlakozzon mesteréhez, rögtön részt is vesz az első komolyabb összetűzésben a halálfalók csapata és Harryék, azaz a Főnix rendje között. Amikor a gyerekek behatolnak a Mágiaügyi Minisztériumba, hogy megszerezzék a szemüveges főhősről szóló jóslatot, távoztukban lecsap rájuk Lucius Malfoy és halálfalóbandája. Minden halálfaló elkap egy diákot, hogy így kényszerítsék rá Harryt, hogy adja át a próféciát az idősebb Malfoynak. Mikor Neville odakiáltja barátjának, hogy ne adja oda a gömböt, a srácot sakkban tartó Bellatrix azonnal lecsissegi, és egy határozott mozdulattal oda is koppint egy keményet az ádámcsutkájára.

A reakció nagyon is „bellatrixes” volt, egyúttal Helena Bonham Carter saját leleménye, aki szeretett volna valami egyénit vinni a figurába.


6. Arthur Weasley a gumikacsákról kérdezősködik

Ron és a Weasley ikrek édesapja megszállottan érdeklődik a muglik világa iránt, ami egyrészt még szimpatikusabbá teszi a karaktert, másrészt kiváló poénokra ad lehetőséget. A már sokat emlegetett Titkok kamrájában található az a jelenet is, amelyben Mr. Weasley kapva kap az alkalmon, hogy végre beszélhet egy olyan személlyel (Harryvel), aki a varázstalan muglivilágból érkezett – és az első kínzó kérdés, amit nagy határozottan feltesz neki, hogy mégis mire jók a gumikacsák. Egy találkozón az Arthur Weasley legidősebb fiát, Percyt alakító Chris Rankin elárulta, hogy a felvételek során ez csupán egyetlen volt a sok idióta kérdés közül, amiket a figurát megformáló Mark Williams kitalált.

Mindegyik nagyon vicces volt, és a filmesek végül úgy döntöttek, hogy a gumikacsásat tartják meg, amivel Arthur Weasley meg is kapta az egyik legemlékezetesebb momentumát.


5. Crack megtapsolja Hagridot

Amikor – ismét csak A Titkok kamrájában – Hagrid neve tisztázódik (azzal vádolták, hogy, ahogy már diákként is, a Titkok kamráját kinyitva rászabadított egy szörnyeteget az iskolára, ami megtámadta a roxforti diákokat), és győzedelmesen visszatér a Roxfortba, minden diák (és egyébként tanár is) egy emberként ünnepel, kivéve persze a mardekárosokat. De a Draco Malfoy egyik csatlósaként működő Cracket annyira elkapja a hév, hogy (a lenti videóban a 25. másodpercnél) ő is feláll, hogy megtapsolja a hős óriást

– mire Malfoy a nyakkendőjénél fogva rángatja vissza a helyére.

A nagydarab fiút játszó Jamie Waylett pedig egy interjúban elárulta, hogy mindez nem volt előre eltervezve: nem a karakter, ő maga döntött úgy a pillanat hevében, hogy csatlakozik a lelkesen ünneplő tömeghez – a Dracót alakító Felton pedig karakterhűen reagált.


4. A barátok Harry első csókján röhögcsélnek

Sokunk kamaszkori élményeihez hasonlóan Harry Potter első csókja is (amit A Főnix rendjében láthattunk) egyszerre sikerült nagyon szépre – és nagyon kínosra. A fiú csókpartnere Cho volt, SPOILER! aki még mindig Cedric halála miatt sírdogált, majd az egész nekibuzdulást az motiválta, hogy kiderült: fagyöngy alatt állnak. Szóval a dolog nem volt túl szexi, és amikor Harry a szobájába visszatérve megpróbálja megtanácskozni barátaival az eseményt, Hermione rámutat, hogy Ronra nem érdemes hallgatnia,

mivel az érzelmi szintje egy teáskanálénak felel meg.

Az ezt követő rövid csend után pedig a trióból kirobban a feszültségoldó röhögés. Mint későbbi sajtóértesülésekből kiderült, a frappáns beszólás Emma Watson saját leleménye volt – és olyan jól sült el, hogy a barátok egyik legszívmelengetőbb közös pillanatának a szimbólumává vált.

JAVÍTÁS: Ahogy arra egy kedves olvasónk felhívta a figyelmünket, a teáskanálra vonatkozó megjegyzés lehet ugyan, hogy a forgatókönyvben nem szerepelt, de az eredeti regényben igen, így csak annyiban tekinthető improvizációnak, hogy Emma Watson a játék hevében visszacsempészte a szövegbe.

Forrás: InterCom


3. Hermione felkiáltása

Watsonnak nem a fenti eset volt az egyetlen imprója, korábban is rögtönzött már, méghozzá az első Harry Potter-moziban, annál a résznél, amikor Harry és Ron először találkoznak vele, pontosabban a karakterével, Hermionéval. A lány fontos küldetésben jár, hiszen épp Neville eltűnt varangyát próbálja megtalálni a Roxfortba tartó vonaton, és csak miután jól kioktatta a két fiút, hogy hogyan kell varázsolni, és mágiával megjavította Harry szemüvegét, veszi észre, hogy a kis túlélővel áll (ül) szemben.

„Szent tücsök!”

– kiált fel meglepetésében Hermione, ami egészen váratlan kifakadás volt, mégis annyira hermionés, hogy tökéletessé tette a jelenetet. Ráadásul mindez a még gyerekkorú Emma Watsonnak köszönhető. Sajtóértesülések szerint ugyanis Chris Columbus rendező a jelenet forgatásakor szabad kezet adott a gyerekszínésznek, aki ezzel a vicces felkiáltással, a figura egyik legjobb egysorosával állt elő.


2. Bellatrix kínzással vallatja Hermionét

Helena Bonham Carter még a korábbiaknál is hátborzongatóbban formálta meg a velejéig gonosz Bellatrix Lestrange-et az utolsó előtti Harry Potter-filmben, A Halál ereklyéi – 1. részben, amelynek egyik, egyszerre emlékezetes és félelmetes jelenetében megkínozza Hermionét, mivel azt hiszi, társaival feltörték a széfjét a Gringottsban. A halálfalónő úgy fogja vallatóra szerencsétlen lányt, hogy a földhöz szegezi, egy késsel fenyegeti, majd a karjához hajolva valami minden bizonnyal retteneteset tehet vele, mivel Hermione velőtrázóan sikoltozik – csak később derül ki, amikor a hősnő már a fájdalomtól aléltan piheg, hogy Bellatrix belevéste a bőrébe, hogy „sárvérű”. David Yates rendező a Fandangónak elmesélte, hogy a rendkívül hatásosra sikerült jelenet forgatásakor szabadjára engedte a két színészt,

akik az egészet maguktól hozták össze, még ő sem tudta, mit fognak csinálni – majd amikor rájött, még őt is megviselte, olyan félelmetes volt, és „olyan szörnyű volt hallgatni”.


1. Lucius belerúg Dobbyba

Amikor – megint csak A Titkok kamrájában, ugyanabban a jelenetben, amit már a 9-es pontban, Harry hősies ígéreténél is idéztünk – kiderül az igazság Tom Denem naplójáról és az elszabadított szörnyről, és Dumbledore burkoltan szembesíti vele Lucius Malfoyt, hogy (Harrynek hála) nem jöttek össze a tervei, a férfi annyira dühös lesz, hogy az igazgatói irodából távoztában lerúgja a lépcsőről Dobbyt, az őt és családját szolgáló szerencsétlen házimanót, majd még a pálcájával is jókorát húz rá. A Malfoyt megformáló Jason Isaacs a Chicagói Comic Conon elmesélte, hogy amikor forgatták a jelenetet, nem kis meglepetést okozott azzal, hogy

elmentében egyszer csak a levegőbe rúgott.

Mikor a rendező, Chris Columbus megkérdezte tőle, mégis mit csinál, Isaacs elmondta, hogy ez szerinte kiváló adalék lenne a figura kegyetlenségéhez. A direktor pedig egyetértett, így utólag CGI-jal tökéletesítették a mozzanatot (közvetlenül ezután történik egyébként, hogy SPOILER! Harry csellel felszabadítja Dobbyt, így a bájos kis lénynek nem kell már sokáig szenvednie Lucius gonoszságától).


(via Screenrant)