Ezeknek a sztároknak a halála a mai napig megoldatlan

1981. november 29-én hunyt el Natalie Wood, a West Side Story sztárja, akinek a halála azóta sem hagyja nyugodni a rokonait és a közvéleményt. Az övén kívül további fél tucat hasonlóan nyugtalanító esetet szedtünk össze.

Marilyn Monroe

A szőke bombázónál talán azóta sem született ikonikusabb szexistennő, így nem csoda, hogy 1962. augusztus 5-én az egész világot megrázta, amikor hírül adták, hogy mindössze 36 éves korában holtan találták. A boncolás barbiturát-túladagolást állapított meg, és a sztár halálát „valószínű öngyilkosság”-nak minősítették. Hamar szárnyra kaptak azonban azok az összeesküvés-elméletek, amelyek szerint a Monroe halálát okozó tablettákat valaki belekényszerítette, azaz gyilkosság történt, mivel a színésznőnek állítólag viszonya volt mind John F. Kennedy elnökkel, mind az öccsével, Robert Kennedy igazságügy-miniszterrel.

Forrás: Baron / Hulton Archive / Getty Images


Ezt az elméletet teszi magáévá egyébként a Netflixen nemrég bemutatott Szöszi című fiktív életrajzi film, de dokumentumfilm is készült már a témában. 

Marilyn Monroe életét és halálát mára körülbelül annyi rejtély övezi, mint az UFO-észleléseket,

és ahogy minden állításra lehet szemtanút találni, úgy mindennek az ellenkezőjére is. Az biztos, hogy a színésznő halálával kapcsolatban nagyon sok volt a gyanús körülmény, és a hatóságok nem tudtak minden perccel, sőt minden órával sem elszámolni a helyszínre riasztásukat követően, ahogy az sem lehet véletlen, hogy a CIA is aktát nyitott az ügyről – amelynek a pontos körülményeit valószínűleg sosem fogjuk megtudni.


Natalie Wood

A Csoda a 34. utcában, a Haragban a világgal és a West Side Story sztárjának halála az egyik legrejtélyesebb eset Hollywoodból, ami annyira foglalkoztatja a közvéleményt, hogy még a 2020-as években is beszédtéma (2020-ban Natalie Wood: Mi marad hátra címmel be is mutattak egy dokumentumfilmet a témában). 1981. november 28-án a 43 éves színésznő, szintén színész férje, Robert Wagner és kollégájuk, Christopher Walken hajókirándulásra indult egy Dennis Davern nevű kapitánnyal a Kalifornia-közeli Santa Catilina-sziget környékére. A férfiak éjjel 11-kor vették észre, hogy Wood eltűnt, ahogy a jacht csónakja is – a színésznőt másnap reggel 8-kor találták meg, vízbe fúlva.

Wood és Wagner. Forrás: Silver Screen Collection / Getty Images


Habár a sztár halálát először véletlen balesetnek minősítették, később rengeteg gyanús körülmény merült fel: Wood testén például horzsolásokat találtak, a kapitány úgy vallott, hogy Wagnerrel veszekedtek aznap este, a színésznő húga pedig azt állította, nővérének víziszonya volt, és sosem mert volna elkötni egy gumicsónakot sötét éjszaka. Mivel minden jel arra mutatott, hogy valamiféleképpen a férj tehető felelőssé a sztár halálában, 2011-ben a hatóságok újra megnyitották a nyomozást az ügyben, később kifejezetten Wagnerrel az érdeklődésük középpontjában.

De azt leszámítva, hogy a halál okát véletlen vízbe fulladásról átminősítették vízbe fulladásra és egyéb, meghatározatlan körülményekre, nem sok előrelépés történt.

A már említett dokumentumfilmben egyébként Wood lánya nekiszegezi a kérdést Robert Wagnernek, hogy ő ölte-e meg az édesanyját, és amikor a férfi nemmel felel, a nő azt válaszolja, hisz neki.


Elizabeth Short

A színésznőnek készülő Elizabeth Short borzalmas halála a leghírhedtebb és legrégebbi megoldatlan hollywoodi gyilkossági ügy. Az eset további tragikuma pedig, hogy

Short csak halála után, éppen meggyilkolásának köszönhetően vált sztárrá,

az olyan, róla szóló irodalmi és filmes feldolgozások miatt, mint James Ellroy Fekete Dália című regénye vagy Brian De Palma azonos című thrillere. A 22 éves nő brutálisan megcsonkított holttestét 1947. január 15-én találták meg egy elhagyatott Los Angeles-i telken, és azt leszámítva, hogy egy fekete szedánt láttak parkolni a közelben, semmivel sem kerültek közelebb a haláleset megoldásához a nyomozás során.

Részlet a Fekete Dália című filmből. Forrás: Hungaricom


George Reeves

1959. június 16-án holtan találták hollywoodi villájában George Reevest, az elsősorban a tévés Supermanként (az Adventures of Superman című sorozat sztárjaként) ismert színészt. A 45 éves Reevesszel egy fejlövés végzett, halálát pedig öngyilkosságnak minősítették. Sokakat elgondolkodtatott azonban, hogy a férfi miért akkor vetett véget az életének, amikor tele volt a háza vendégekkel. Az is az öngyilkosság ellen szólt, hogy a sztár szerződését újabb évaddal hosszabbították meg az említett Superman-sorozatban, nem mellesleg pedig Reeves éppen az esküvőjére készült.

Forrás: Hulton Archive / Courtesy of Getty Images


Ráadásul túl sok töltényt találtak a helyszínen, a többször próbálkozás viszont nem annyira jellemző az öngyilkosságok esetében.

Akik a gyilkossági elméletre hajlottak, azt valószínűsítették, hogy Reevest Eddie Mannix producer ölette meg, mivel viszonya volt a feleségével, Tonival.

Bizonyosan azonban sosem derült ki semmi közelebbi az ügyben. George Reeves halála még évtizedekkel később is annyira foglalkoztatta az embereket, hogy 2006-ban forgattak egy Hollywoodland című filmet, ami Ben Affleck főszereplésével mutatta be a rejtélyes esetet.


Bob Crane

A sokoldalú művész, az 1978. június 29-i meggyilkolásakor 49 éves Bob Crane színész, dobos és rádiós műsorvezető is volt; a legtöbben elsősorban a Hogan’s Heroes című sitcom sztárjaként ismerték. Holttestét az arizonai Scottsdale-ben találták meg, miután nem jelent meg egy színdarabbal kapcsolatos megbeszélésen. A nyomozás szerint Crane-t egy kameraállvánnyal verték agyon, nyaka köré pedig egy kábel volt tekerve. A gyanú hamarosan a színész videoberendezés-értékesítő (!) barátjára, John Carpenterre terelődött (aki természetesen nem azonos a híres rendezővel), de nem találtak ellene elégséges bizonyítékot, mivel akkoriban a DNS-minták elemzése még gyerekcipőben járt.

Később azonban kimutatták a színész vérét Carpenter kocsijában, így a kilencvenes években bíróság elé állították a barátot – a tárgyalás azonban 1994-ben a felmentésével zárult.

John Carpenter 1998-ban meghalt, és más gyanúsítottja sosem volt az ügynek, szóval Bob Crane halála is bevonult a hátborzongató megoldatlan esetek közé.

Crane a Hogan's Heroesban. Forrás: CBS via Getty Images

 

Brittany Murphy

A Spinédzserek, az Észvesztő és a Nagydumás kiscsajok sztárjának halála talán a legszomorúbb az összes megoldatlan ügy közül, mivel Murphy mindössze 32 éves volt, amikor 2009 decemberében meghalt, tüdőgyulladás, gyógyszer-túladagolás és vérszegénység következtében.

Halálával kapcsolatban rengeteg teória létezik,

mivel senki sem tudta elképzelni, mégis hogy halhatott meg ilyen fiatalon egy egészséges nő, látszólag természetes okok miatt. Egyes orvosi vélemények szerint az akkor már két hete betegeskedő színésznő saját magát gyógyszerezte, és megmenthető lett volna az élete, ha orvoshoz fordul. A sztár apja által végeztetett toxikológiai vizsgálat viszont azt mutatta ki, hogy valamivel mérgezték Murphyt, így az apa biztos a gyilkosságban.


Gyanús körülménynek számított, hogy a színésznő férje, Simon Monjack nem akart hozzájárulni a boncoláshoz, majd pár hónappal később ő maga is meghalt, hasonló okok miatt, mint néhai felesége. Ez felvetette, hogy esetleg az otthonuk falai közt volt jelen valamilyen mérgező anyag (penész?), ami mindkettejük halálát okozta, de ahogy egyik elmélet, úgy ez sem bizonyosodott be soha. Felvetődött egy olyan teória is, hogy a házaspár kapcsolatban állt egy Julia Davis nővel, aki kormányzati besúgó volt, de erről sem lehet semmi közelebbit tudni, azt leszámítva, hogy Murphy anyja határozottan cáfolta, hogy lányának ilyen ügyei lettek volna. Sok más gyanús hollywoodi halálesethez hasonlóan Brittany Murphyéről is készült egy dokumentumfilm, az HBO Maxon is elérhető Mi történt, Brittany Murphy?


Bruce Lee

A legendás harcművész 1973 nyarán bekövetkezett halála az egyik legtitokzatosabb színészhalál a filmtörténelemben. Halála előtt pár hónappal Lee már egyszer rosszul lett egy hongkongi forgatáson, ahol összeesett és agyvérzést kapott, amiből azonban sikerült felépülnie.

Agyi ödémának minősített elhunyta előtt fejfájásra panaszkodott, és lepihent a szobájában, ahol már holtan találták.

A hivatalos álláspont egy Equagesic nevű fájdalomcsillapítót tett felelőssé Bruce Lee halálának ügyében: az orvosok úgy vélték, az erre adott allergiás reakció vezetett a sztár korai halálához.

Bruce Lee A sárkány útjában. Forrás: Warner Brothers / Getty Images


A találgatások azonban hamar beindultak, és egyesek odáig jutottak, hogy azt feltételezték, a hongkongi triád keze van a dologban. Mikor pedig húsz évvel később a színész fia, Brandon Lee is meghalt egy forgatási baleset következtében, terjedni kezdett egy olyan elmélet, hogy a család meg van átkozva. Ahogy arról nemrégiben hírt adtunk,

létezik egy ennél sokkal hétköznapibb magyarázat,

amivel kapcsolatban még azt is megtörténhet, hogy megoldja az eddig megoldatlan ügyet: egy friss orvosi kutatás arra jutott, hogy Lee fentebb említett agyi ödémájának hátterében a túlzott folyadékbevitel következtében fellépett veseműködési zavar állt, azaz a szervezete képtelen volt kiválasztani a szükséges mennyiségű vizet, mivel a hetvenes években olyan sok folyadékot vitt be a szervezetébe speciális diétája és a marihuánafogyasztás miatt, hogy teljesen felborult a folyadékháztartása.


(via Reader’s Digest, BuzzFeed, TVOverMind)


Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.


A nyitókép forrása: Warner Brothers / Getty Images (Bruce Lee), Ernst Haas / Getty Images (Natalie Wood) és Gregg DeGuire / WireImage / Getty Images (Brittany Murphy).