Nagyszerű színészek, akik emberként megbuktak

Van olyan, hogy színészként valaki elképesztően tehetséges, az egekig emelik, majd szép lassan kiderül, hogy emberként messze nincs ezen a szinten, sőt!

John Wayne

Az kétségtelen, hogy John Wayne a westernfilmek koronázatlan királya, és bár rá lehet fogni, hogy szinte minden szerepében ugyanazt játszotta, voltak nagyon jó alakításai. Ilyen volt a zseniális John Ford rendezte Az üldözők (1956), ahol a gyűlölettől elvakult cowboyt alakította, aki arra is hajlandó lenne, hogy megölje az indiánok által elrabolt unokahúgát, ha az túlságosan átvette elrablói szokásait. És ez nem áll túl távol attól, ahogy a színész a kisebbségeket látta.  A Playboy magazinnak adott 1971-es interjújában például azt mondta, hogy

a feketékre nem szabad felelős beosztást bízni, mert alkalmatlanok rá, 

és úgy vélte, Hollywoodban sem szabadna más szerepet rájuk osztani, mint amire születtek: vadembert vagy rabszolgát játszanak.

Ugyanebben az interjúban azt is kijelentette, hogy kifejezetten jó dolog, hogy elvették az indiánok földjeit, mert azok önző módon maguknak akarták azt megtartani. Talán ezért is volt, hogy amikor a 1973-as Marlon Brando egy indián lányt küldött maga helyett, hogy az a nevében az őslakosokkal szembeni diszkrimináció miatt visszautasítsa a legjobb színésznek járó díjat, Wayne neki akart menni a Sacheen Littlefeather nevű lánynak. Hat biztonsági ember kellett ahhoz, hogy lefogják az őrjöngő színészt, aki egy lányt akart megütni.

 

Cowboyok - Forrás: InterCom

 

Mark Wahlberg

Az egykori Marky Mark Boston egyik legrosszabb negyedében nőtt fel, így nem csoda, hogy hamar rossz útra tévedt. 13 évesen már kokainozott, 15 évesen más egy banda tagja volt, akiknek kedvenc szórakozása a helyi általános iskola fekete diákjainak terrorizálása volt. 16 évesen egy doronggal leütött egy idős vietnámi férfit, miközben a többiek kirabolták az áldozat boltját, és aznap egy másik vietnámi férfit is leütött. Amikor a rendőrök elkapták és azonosításra vitték, ezt ordította:

„Nem kell, hogy felismerjen, már most megmondom, hogy ennek a f*®*pónak a fejét loccsantottam szét!”

Az azóta állítólag vallásossá vált színész, aki ma már megtagadja az olyan filmjeit, mint a Boogie Nights (1997), 2014-ben töröltetni akarta a priuszát – az eset után fiatalkorúként 45 napra javítóintézetbe került -, de hiába mozgatott meg minden követ, nem jött össze a dolog, mire sértődötten azt nyilatkozta, hogy nem kell neki papír arról, hogy rendes ember.

 

Good Joe Bell - Forrás: Amazon Prime

 

Kevin Spacey

Volt idő, amikor ez az ember egy félisten volt, amikor mindenki, beleértve ezen sorok íróját, generációjának talán legjobb színészének tartotta – ezt két Oscar-díj is igazolta a Közönséges bűnözőkért (1995) és az Amerikai szépségért -, talán az is volt, de emberként egész mást mondanánk róla.  Spacey a csúcsról bukott a legmélyebbre, amikor 2017-ben

tizenöt férfi vádolta meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket.

Anthony Rapp vallomása indította el a lavinát, amikor megosztotta a nyilvánossággal, hogy 14 éves volt, amikor Spacey molesztálta. Sorra jelentkeztek az áldozatok, kiderült, hogy a színész igazi csúcsragadozó volt, és a színész karrierje órák alatt összeomlott: kirúgták a Kártyavár főszerepéből, Ridley Scott nyomtalanul kitörölte őt A világ összes pénze című filmjéből, és a jeleneteit újraforgatta Christopher Plummerrel. Nemrég ugyan a bíróság ítélete szerint a színészt vádló Anthony Rapp nem szolgáltatott elég bizonyítékot arra vonatkozólag, hogy Spacey valóban szexuálisan bántalmazta őt, kérdéses, hogy a színészként gyakorlatilag nem létező Spaceynek ez elég lesz-e a visszatéréshez.

 

Forrás: AMC

 

Mel Gibson

Gibson 13 éves kora óta iszik, és idővel súlyos alkoholista lett. A Halálos fegyver 2. forgatása idején két és fél liter sört reggelizett, a munkáját azonban komolyan vette, ugyanolyan profi elvégezte, mintha józan lett volna. 1991-ben aztán úgy döntött, felhagy az ivással, segítséget is kért, és hogy rendbe jöjjön, el is tűnt egy kis időre a vászonról. Egy darabig józan is volt, de később visszatért az italhoz – 2006-ban részeg vezetésért állította meg a rendőr, akkor történt Gibson hírhedt zsidózása.

Ezt követően 26 év után otthagyta feleségét, hét gyerekének anyját, és összejött egy nála sokkal fiatalabb, orosz származású nővel, Oksana Grigorievával akit rendszeresen súlyosan bántalmazott. A legdurvább sztori az volt, amikor Gibson olyan erővel ütötte meg Oksanát, hogy annak egyrészt elől kitört egy foga, másrészt a nő állkapcsán az ütés irányt változtatott, és eltalálta a kislányuk arcát, akit az anyja a kezében tartott. Gibson csak egy pofont ismert el nyitott tenyérrel.

 

A professzor és az őrült - Forrás: ADS Service

 

Christian Slater  

2005-ben Christian Slatert letartóztatták, és "harmadik fokú szexuális zaklatással" vádolták, miután állítólag belemarkolt egy nő fenekébe az utcán. Bár később elvetették a vádakat, nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor Slater egy tárgyalóterem belsejét látta. Korábban

azzal vádolták, hogy hasba harapott valakit,

és 1997-ben három hónap börtönbüntetést töltött le, amiért kokain hatása alatt bántalmazta akkori barátnőjét, Michelle Jonast és megütötte az intézkedő rendőrtisztet. 1989-ben nem volt hajlandó megállni az őt igazoltatni akaró rendőröknek, ami egy hosszú autós üldözést eredményezett, majd megrúgott egy rendőrt, miközben megpróbált elmenekülni. Ez alkalommal a Mr. Robot sztárjának bevonták a jogosítványát és 10 napot börtönben töltött. Egy átlagember nem úszta volna meg ilyen olcsón.

 

Mr. Robot - Forrás: Amazon Prime

 

Emile Hirsch

Az ártatlan képű, elsőre rendkívül szimpatikus Hirsch fiatalon futott be az olyan filmekkel, mint a Szüzet szüntess (2004), az Alpha Dog (2006) vagy az Út a vadonba (2007), aztán valahogy elakadt a karrierje, a nagy ígéretből nem lett igazán nagy sztár. Talán emiatt gyúlt fel benne az a feszültség és düh, amikor 2015-ben a Sundance Filmfesztiválon megtámadta a Paramount Pictures egyik igazgatóját, aki ráadásul egy nő. Azt nem tudni, mi volt pontosan a kiváltó ok, de Hirsch egy nightclubban nekiesett Daniele Bernfieldnek, fojtogatni kezdte, majd egy asztalra dobta, és ott mindkét kezével addig szorította a nő nyakát, amíg az el nem ájult – eddigre sikerült csak a közelükben állóknak közbeavatkozni.  Hirsch bűnösnek vallotta magát,  hozzátéve, hogy rendkívül fáradt volt és gyógyszerek hatása alatt állt. Megúszta alig 15 nap börtönbüntetéssel, 90 napi felfüggesztéssel, egy 4750 dolláros bírsággal és 50 óra közmunkával , majd elvonóra ment. Hogy ez valóban egy pillanatnyi elmezavar volt nála vagy ez az igazi énje, azt majd a jövő mondja meg.

 

Szüzet szüntess - Forrás: HBO

 

Charlie Sheen

Íme, a leggenyóbb a listán! Charlie a 80-as évek végén a legnépszerűbb fiatal színészek közé tartozott, az olyan filmjei, mint A szakasz (1986) vagy a Tőzsdecápák (1987) ma is bármikor újranézhetőek, majd a 2000-es évek elején a Két pasi - meg egy kicsivel tért vissza, gyakorlatilag önmagát játszva. De ami egy tévésorozatban vicces, az a való életben nem feltétlen az, és

Sheen tényleg két végén égette a gyertyát,

alkoholizmusa és szexfüggősége gyakorlatilag napi szinten okozott botrányokat, és nehéz a legocsmányabb cselekedetét megnevezni, mert nála mindig volt lejjebb.

Az egyik leggusztustalanabb az volt, hogy miután megtudta, hogy HIV-fertőzött, továbbra is védekezés nélkül szexelt partnereivel, akiket nem mellesleg rendszeresen bántalmazott, és akiket nem tájékoztatott fertőzöttségéről, de van ennél is durvább. Régóta kering Hollywoodban, hogy a 38 évesen elhunyt Corey Haim drogfüggősége és a '90-es évektől bekövetkezett szakmai lejtmenete annak volt köszönhető, hogy  az 1986-os Lucas című film forgatásán egy akkor 19 éves, meg nem nevezett pedofil filmsztár (akit Dominick Brascia Charlie Sheenként azonosított) szexuálisan zaklatta őt (ezt korábban mi is megírtuk itt a PORT.hun).

 

Égessük le Charlie Sheen - Forrás: Comedy Central