Újabb sztárok, akiket belekényszerítettek egy filmbe

A korábbi hét színész mellé, akivel kibabráltak a stúdiók, újabb neveket találtunk: egytől egyig kiváló példákat arra, hogy adott esetben egy sztár is lehet ugyanolyan kiszolgáltatott, mint egy átlagember.

Natalie Wood – Az üldözők

A pályát gyerekszínészként kezdő Wood 1955-ben a Haragban a világgal című James Dean-filmmel ismertsége egy új szintjére lépett, a központi figura, a Dean által alakított problémás kamasz barátnőjének megformálásával. A szerep Oscar-jelölést ért a sztárnak, ugyanakkor volt egy hátulütője is: akkoriban még a színészek hosszú távú szerződéseket kötöttek a stúdióval, így Natalie Wood a Haragban a világgal után nem szabadult a Warner Bros.-tól, akik ragaszkodtak hozzá, hogy szerepeljen Az üldözők című filmjükben is.

Forrás: InterCom


A westernben a színésznő John Wayne karakterének komancsok által elrabolt unokahúgát játszotta, akinek a főhős elindul a kiszabadítására. Wood pedig hiába érezte elhibázott castingdöntésnek, hogy az ő személyéhez ragaszkodtak a szerepben, anyja és a stúdió nyomására kénytelen volt vállalni a munkát. Habár Natalie Wood életének voltak ennél sokkal nagyobb tragédiái,

Az üldözők pedig végül a műfaj egyik nagy klasszikusa lett,

őszintén sajnáljuk, hogy azon az áron, hogy valakit az akarata ellenére kényszerítettek bele.


Jennifer Garner – Elektra

Ha esetleg azon gondolkodtunk volna, vajon Jennifer Garnerből miért nem vált igazi nagy mozisztár, lehet, hogy a válasz az Elektra című filmben keresendő. 2003-ban, amikor szerepet kapott a Daredevil, a fenegyerek című képregény-adaptációban, a színésznőt még elsősorban az ABC sorozatából, az Aliasból ismerte a közönség, és akkoriban még éles volt a határvonal mozis és tévés sztárok között. A Daredevil azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – abban az értelemben, hogy a mozikasszáknál ugyan tarolt, de a kritikusok és az eredeti képregény rajongói kórusban fújoltak rá.

Forrás: InterCom


Garner így szívesen elfelejtette volna a filmet és az általa benne megformált Elektra figuráját, de a szerződése kötelezte rá, hogy szerepeljen a produkció spinoffjában is.

A 2005-ös Elektra pedig, ha lehet, még a korábbi filmnél is rosszabbul sikerült – ráadásul még a jegypénztárakban is elhasalt.

 

Channing Tatum – G. I. Joe: A kobra árnyéka

2009-ben a táncosból lett színész ugyan szerepelt már jó pár moziban, mégsem sikerült beverekednie magát az A-kategóriás sztárok közé – azaz a nagy áttörés még váratott magára. S mivel a Paramount stúdióval egy három filmre szóló megállapodást kötött, ehelyett kénytelen volt az első G.I. Joe-filmben szerepelni.

„Nézd, őszinte leszek. Kib*szottul utálom azt a filmet.

Egyszerűen gyűlölöm. De a Carter edző után aláírtam egy három filmes szerződést, ami fiatal színészként hatalmas lehetőségnek tűnt” – vallotta be egy 2013-as Howard Stern-interjúban a színész.

Forrás: UIP-Duna Film


Tatum azt is elárulta, hogy ugyan gyerekként nagy rajongója volt a G.I. Joe-rajzfilmsorozatnak, az élőszereplős alkotás forgatókönyvét csapnivalónak találta.

Annak ellenére viszont, hogy a kritikusok tetszését nem nyerte el, A kobra árnyéka végül kedvezően alakította a színész karrierjét (és a bankszámláját),

így azért azt is beismerte, hogy nem élte meg olyan hatalmas csapásként, hogy a 2013-as folytatásban, a G.I. Joe – Megtorlásban is szerepelnie kellett.


Val Kilmer – Top Gun

A nyolcvanas évek közepén Val Kilmer két sikeres vígjátékkal indította nagyjátékfilmes karrierjét: a Top secrettel és a Valóságos zsenivel. A két mű ugyan elhelyezte a fiatal színészt a radaron, de azért nem vált tömegek kedvencévé. A bizonyítani vágyó tehetség így nem igazán érezte érdekeltnek magát abban, hogy eljátssza a másodhegedűs szerepét a Tom Cruise nevével fémjelzett vadászrepülős akciómoziban. Kilmer I'm Your Huckleberry című 2020-as memoárjában feltárta, hogy az ügynöke (aki egyúttal Cruise ügynöke is volt) kényszerítette rá, hogy elmenjen a Tom „Iceman” Kazansky szerepére kiírt meghallgatásra.

Forrás: UIP-Duna Film

„Nem akartam azt a szerepet. Nem érdekelt a film. Nem érdekelt a sztori sem”

– írja a színész, aki azt is elmesélte, hogy megpróbálta szabotálni a próbafelvételt, de legnagyobb bánatára nem járt sikerrel. A rendező, Tony Scott ugyanis meglátta benne a lehetőséget, és csak azért is vele játszatta el Maverick ikonikus riválisát. És húzódozása ellenére a Top Gun mellékszerepe egy csapásra mozisztárrá és szexszimbólummá avatta Val Kilmert.


Brad Pitt – Trója

A 2004-es filmeposzban a sztár nem azért vállalta el az ógörög hős, Akhilleusz szerepét, mert akarta, hanem mert – sorstársaihoz hasonlóan – muszáj volt neki, mivel már kivonta magát a Warner Bros. egy másik filmjéből, így ehhez a végül mind kritikailag, mind kereskedelmileg hatalmasat bukott produkcióhoz muszáj volt az arcát adnia. Egy 2019-es, a The New York Timesnak adott interjúban pedig a színész bevallotta, hogy mindez

hatalmas lecke volt a számára.

 

Forrás: InterCom


„Nem volt nagyon fájdalmas, de ekkor jöttem rá, hogy milyen filmekben nem akarok benne lenni. (…) A David Fincher-mozik teljesen elkényeztettek, és hiába a szintén Wolfgang Petersen által rendezett A tengeralattjáró minden idők egyik legjobb filmje, a Trója valahol útközben egyszerűen csak üzletté vált. Minden jelenet arról szólt, hogy »nézzétek, itt van a hős!«, amiben semmi titokzatosság nem volt.

Szóval ez volt az a pont, amikor elhatároztam, hogy ezután csak minőségi produkciókban fogok részt venni,

és ez vezetett el a következő évtized szerepeiig” – mondta a sztár.


Emily Blunt – Gulliver utazásai

A Gulliver utazásai nemcsak azért olyan fájdalmas emlék Emily Blunt számára, mert csupán muszájból, a szerződése miatt szerepelt benne, hanem mert ez a film volt az oka, hogy nemet kellett mondania a Vasember 2-ben a Fekete Özvegy szerepére – és így végső soron egy több milliárdos franchise-ban való részvételre. Mindkét produkciót 2010-ben mutatták be, így értelemszerűen a forgatásuk is egybeesett, és Blunt kénytelen-kelletlen a jókorát bukott Gulliver-adaptációt választotta. De ha úgy vesszük, a színésznő még hálás is lehet a sorsnak, hogy a filmmel együtt nem tűnt el a karrierje is a süllyesztőben, és Jennifer Garnertől eltérően azóta sikeres mozis karriert tudhat magáénak, olyan munkákkal, mint a Mary Poppins visszatér vagy a Hang nélkül-horrorok.

Forrás: InterCom

 

(via Ranker)