6 pompás filmet ajánlunk a ma 62 éves Luc Bessontól

A Leon, a profit és Az ötödik elemet sajnos nem tudjuk mostanában legálisan megnézni a tévében, de a Jeanne d'Arcot, a Valeriant, A szállítót, az Elrabolva 3-at, a Lucyt és az Annát viszont szerencsére igen. Luc Besson-maratonra fel!

Napra pontosan 62 évvel ezelőtt, 1959. március 18-án született Párizsban Hollywood legismertebb francia rendezője, a megveszekedett sci-fi- és krimirajongó Luc Besson, aki olyan megkerülhetetlen alkotásokkal tette le a névjegyét a filmiparban, mint az Élethalálharc, a Metró, A nagy kékség és a Leon, a profi. No meg persze az 1997-es Az ötödik elem Bruce Willisszel és (egykori feleségével) Milla Jovovich-csal a főszerepben, ami mindmáig Besson egyik leghíresebb és legkedveltebb munkája, sokak szerint élete fő műve. Az író-rendező-producer a fenti kultfilmek mellett persze olyan kasszasikert jelentő, adrenalinbomba franchise-ok megszületése fölött is bábáskodott, mint a Taxi, A szállító és az Elrabolva. Emellett a mozgóképtörténelem legkeményebb, legemlékezetesebb női akcióhőseit is ő teremtette meg, elég csak a Nikitára és Az ötödik elemre gondolnunk. Vagy épp a Jeanne d'Arcra, a Lucyra és az Annára, amelyeket most el is lehet csípni a tévécsatornákon és a legnépszerűbb streaming szolgáltatók kínálatában. 

 

1. Jeanne d'Arc - Az Orléans-i szűz

A XV. századi Franciaországban a káosz az úr: a legnagyobb várakat és városokat elfoglalták az angolok, az országnak nincs királya, és a francia lovagok minden esély és különösebb meggyőződés nélkül próbálgatják a lehetetlent: megállítani a világ legnagyobb, legerősebb és legönteltebb hadseregét.
Franciaországon már csak a csoda segíthet. És a csoda el is jön: Jeanne (Milla Jovovich) a semmiből bukkan elő, és pillanatok alatt megfordítja a világtörténelmet, csatákat és háborút nyer, végül pedig visszafoglalja az angoloktól Orléans-t. Rövid hajjal, páncélban, lóháton harcol - a harcedzett lovagok egyenrangú társa a kegyetlen és véres férfivilágban. De sikerei csak a katonák körében teszik népszerűvé: Jeanne téved, ha azt hiszi, látomásai mindig, minden ellenfelével szemben jó tanácsot adnak neki. A filmet az AMC tévécsatorna vetíti.

 

2. A szállító

Luc Besson forgatókönyvíróként és producerként jegyzi A szállító-filmeket, de az Osvárt Andrea főszereplésével leforgatott, 2012-es tévésorozatnak is ő volt az executive producere. A franchise-t berobbantó első, 2002-es filmben Frank Martin (Jason Statham) mindig megjelenik a szuper járgányán, leszállítja, amit rábíznak, majd elporzik. Sosem kérdez, sosem akar többet tudni, mint amennyit muszáj, sosem hibázik. Szigorúan betartja saját szabályait. Egyetlen egyszer azonban kivételt tesz. Azután sokszorosan megbánja. Kinyitja az egyik rábízott csomagot: persze, mert nagyon dörömböl az autója csomagtartójában. A zsákban egy beragasztott szájú kínai lányt (Qi Shu) talál. Nehéz szívvel kézbesíti ugyan, de amikor nemsokára féltett autója is felrobban, visszatér a címzetthez, és olyat tesz, amit még soha: megmenti a küldeményt, sőt, a lány rábeszélésére még azt is megpróbálja kinyomozni, ki akarja megölni őket és miért. Másnapra a háza romokban, ő megmenekül, a lány továbbra is gyönyörű, egyre többet hazudik. Teljes gázzal pörögnek az események. A filmet a Mozi+ tévécsatorna vetíti.

 

3. Lucy

Luc Besson ebben a 2014-es, sci-fi elemekben bővelkedő, látványos akcióthrillerben ezúttal Scarlett Johanssonból faragott Milla Jovovich-ot megszégyenítően vagány női akcióhőst. A Bosszúállók-filmekből már a keményebb oldaláról is megismert színésznő a címbéli Lucyt alakítja, aki véletlenül egy sötét üzletbe keveredik, de szembeszáll azokkal, akik foglyul ejtették, és olyan könyörtelen harcossá válik, hogy az már meghaladja az emberi logikát. A film a Netflix kínálatában érhető el, de levetíti a napokban a Mozi+ is.

 

4. Elrabolva 3

Luc Besson forgatókönyvíróként és producerként jegyzi a híres Taken-trilógiát, amelyben Bryan Mills (Liam Neeson) volt CIA-ügynök mindig móresre tanítja azokat a gazfickókat, akik kezet emelnek a családtagjaira. A harmadik részben egy váratlan esemény borítja fel főhősünk életét: exfeleségét holtan találja otthonában, és minden bizonyíték az ő bűnösségére utal. Miközben mindent bevet, hogy megtalálja és kiiktassa a valódi bűnösöket, nyomába ered egy elszánt nyomozó (Forest Withaker), valamint a CIA és az FBI. De nemcsak az ő élete forog veszélyben: a lánya, Kim (Maggie Grace) is a kegyetlen gyilkosok célpontjává válik. Az exügynök felforgatja egész Los Angelest, nem törődve semmivel és senkivel. Két cél lebeg a szeme előtt: biztonságban tudni a lányát, és végrehajtani a halálos ítéletet a brutális gyilkosok felett. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

5. Valerian és az ezer bolygó városa

Luc Besson 2017-es sci-fijében Valerian (Dane DeHaan) és Laureline (Cara Delevingne) a kormány különleges ügynökei, akiket az univerzum rendfenntartásával bíztak meg. Valerian azonban többet remél egy egyszerű szakmai kapcsolatnál, ezért szünet nélkül ostromolja partnerét, Laureline-t, aki hagyományos értékrendje miatt, no meg ismerve Valerian kusza nőügyeit, folyamatosan visszautasítja.
Parancsnokuk (Clive Owen) útmutatása alapján következő küldetésük a lélegzetelállító intergalaktikus városba, Alphába vezet, amely egy folyamatosan növekvő metropolisz a világegyetem négy sarkából érkező ezernyi különleges fajjal. Az idők során az Alpha 17 milliós lakosa összekovácsolódott - egyesítették képességeiket és technológiájukat a fejlődés érdekében. Sajnos azonban az Alphán nem mindenkinek ugyanaz az érdeke, láthatatlan erők dolgoznak a háttérben, amelyek hatalmas veszélyt hozhatnak az emberiségre... A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

6. Anna

A Leon, a profi, a Nikita és a Lucy filmek rendezője, Luc Besson ezúttal egy halálosan veszélyes femme fatale sztoriját vitte vászonra. A látványos közelharc-jelenetekben, váratlan fordulatokban bővelkedő akciófilm címszerepében az orosz származású Sasha Luss mutatkozik be (ő a címbéli Anna Poliatova, akiben számtalan nő lakozik, de sosem lehet tudni, pontosan hány darabból áll - pont, mint egy orosz matrjoska baba.), aki olyan színészek oldalán öli halomra a kijelölt célpontokat, mint Helen Mirren, Cillian Murphy, és Luke Evans. A film a Netflix kínálatában érhető el.