9 kultfilm, ami megihlette a Stranger Things íróit

E.T., Szellemirtók, Végtelen történet, A Birodalom visszavág – a Netflix sorozata nem más, mint Ross Duffer és Matt Duffer szerelmeslevele a '80-as évekhez.

Megérkezett végre a Netflixre a Stranger Things várva várt 4. évada. Az ifjúsági kalandfilmeket sci-fi és horror elemekkel ügyesen vegyítő sorozatot már a 2016-os elindulásakor is úgy jellemeztük, hogy

pont olyan, mintha Stephen King 1982-ben leforgatta volna az E.T. horrorverzióját.
Finn Wolfhard és Millie Bobby Brown a Stranger Things tévésorozat első évadában (forrás: Netflix)

 

És ez egyáltalán nem az ilyenkor szokásos, rózsaszín geek szemüveges újságírói túlzás volt, ahogy az elmúlt években számos másik filmes-tévés szakportál is megírta: a Stranger Things voltaképpen nem más, mint a az író-rendező testvérpár, Ross Duffer és Matt Duffer szerelmeslevele a '80-as évekhez. Olyannyira, hogy az Insider magazin egy hosszú listát is összeállított korábban arról, pontosan mely kultfilmek ihlették meg a showrunner párost. Íme a 20 legizgalmasabb utalás, tisztelgés, főhajtás és kikacsintás:

1. Spielberg E.T.-je. Steven Spielberg idén 40 éves klasszikusa évtizedekre kikövezte azt az utat, amire rálépve egy élénk képzelőerejű rendező (vagy egy Stephen King-kaliberű bestseller író) bármikor játszva elkészíthet egy sikervárományos, szórakoztató sci-fi produkciót. Fogj egy csapat '80-as évekbeli, geek gyereket, akik CB-rádióval tartják egymással a kapcsolatot, bringával róják az álmos amerikai kisvárosuk utcáit, és a szüleik vagy elváltak, vagy nem foglalkoznak velük eleget! Dobj be ebbe a közegbe egy emberfeletti képességekkel rendelkező, ám kissé gyámoltalan figurát, aki hirtelen felbukkan az egyik srác hátsó kertjében! És miután a banda összebarátkozik vele, kiderül róla, hogy vegyvédelmi ruhás, gonosz tudósok és titokzatos kormányügynökök keresik őt égen-földön, és csak az iskolában lenézett és halálra szekált, gyógyegér csipetcsapat képes őt kihúzni a csávából.

 

Természetesen a tinik a történet végén az unalmas felnőtteket megszégyenítő bátorsággal szállnak szembe a gonosz ellenfeleikkel, és megmentik az újdonsült barátjukat. Lám, az E.T. és a Stranger Things igazából csak annyiban különbözik, hogy az előbbiben egy ráncos űrlény, az utóbbiban pedig egy hidegháborús katonai kísérletekhez felhasznált tinilány a megmentendő csodabogár...

 

A Stranger Things 1. évadának promóciós plakátjának részlete (forrás: Netflix)

 

2. A Tűzgyújtó különleges képességű kislánya. Stephen King 1980-as regényében, és az abból készült 1984-es filmadaptációban egy Charlie McGee nevű kisvárosi lányról (akit a filmben Drew Barrymore alakított) kiderül, hogy pirokinetikus energiával rendelkezik, vagyis távolról lángra tud lobbantani dolgokat, és ehhez elég, ha csak erősen koncentrál. A különleges tűzgyújtó képesség persze nem véletlen: a lány szülei ugyanis egyetemistaként egy titkos kormánykísérletben vettek részt. A kormányügynökség emberei pedig most minden áron (a gyilkosságtól sem visszariadva!) el akarja kapni a lányt, hogy laboratóriumi körülmények között tovább vizsgálhassák az erejét. Charlie és Eleven között olyannyira feltűnő a párhuzam, hogy a Duffer testvérek számos konkrét jelenetben tisztelegtek a nagy előd előtt (nem csoda, hogy még maga Stephen King is elismerően nyilatkozott a Stranger Things szériáról, ami szerinte egy Best of Stephen King-válogatás volt).

 

3. A cápa mindenkit rettegésben tartó cápája. A Duffer testvérek szeme előtt a saját bevallásuk szerint Spielberg 1975 blockbusterének nagy fehér cápája lebegett, amikor megálmodták az álmos amerikai kisvárost rettegésben tartó gyilkos fenevadat, a Demogorgont, akit csak együttes erővel tudnak legyőzni a néha egymással és éles szóváltásba és parázs vitába keveredő főszereplők. 

 

A cápa című kultfilm egyik jelenete (forrás: InterCom)

 

4. A Harmadik típusú találkozások legendás UFO-jelenete. Ennek az 1977-es Spielberg-klasszikusnak az egyik legemlékezetesebb képsora az volt, amikor a főszereplő kisfiú kinyitja a házuk bejárati ajtaját, odakinn pedig épp mindent narancsszínű fénybe borít az ott randalírozó repülő csészealj (emiatt a tárgyak is maguktól megelevenednek a házban). Erre a jelenetre utal a Stranger Things 2017-ben bemutatott 2. évad 8. epizódja is, amikor a Tótágas világába egyszer már alászállt Will (Noah Schnapp) szintén a nyitott bejárati ajtón keresztül pillantja meg az új évad új főszörnyét, a vörös felhők közt tekergőző, csápos Mind Flayert.

 

 

5. A dolog nemcsak a kölykök egyik kedvenc filmje, de a Duffer testvéreké is. Maradjunk még mindig Willnél: az ő szobájában lógott A dolog emblematikus moziplakátja, ami látszik is egy-egy villanásra az első évadban, amikor a srácok Dungeons&Dragonst játszanak az asztalnál. A Netflix-sorozat címe egyébként direkt játszik rá a The Thingre – ezen analógia mentén tehát nem is olyan ördögtől való a Stranger Thingst Furcsább dolgoknak fordítani. A két produktum közti kapcsolatot ráadásul az is erősíti, hogy a Stranger Things szörnyetegei pont olyan sikamlósan hüllőszerűek és ocsmányak, mint A dolog igencsak rút idegen létformája. Ráadásul a széria Mind Flayere is képes ugyanúgy átvenni az emberi test felett az irányítást (gondoljunk csak szegény Billyre, akit Dacre Montgomery alakított), ahogyan azt anno John Carpenter rémpofája tette az antarktiszi kutatóbázison.

 

6. A Birodalom visszavág Jedi-tanoncos jelenete. Ugye mindenki emlékszik még arra a részre a Csillagok háborúja-őstrilógiából, amikor Yoda, a ráncos kis manó a Dagobah bolygó dögbűzös mocsara mélyén tanítgatja a fiatal Luke-ot arra, hogyan mozgasson köveket és X-szárnyú vadászgépeket az Erő segítségével?

A Duffer testvérek a Stranger Things 2. évadában idézték meg ezt a jelenetet – és egy kicsit a feje tetejére is állították. Mert hiszen amíg az aprócska Yoda arra próbálta megtanítani Luke-ot, hogy ne ragadják el az érzelmei, különben nem fogja tudni használni az Erőt. Ehhez képest a Stranger Thingsben Elevent (Millie Bobby Brown), aki a magyar fordításban a Tizenegy/Tizi nevet kapta, azzal próbálja feltüzelni a szintén különös képességekkel rendelkező Kali (Linnea Berthelsen), hogy gondoljon fájdalmas és kellemetlen eseményekre, mert akkor olyan rejtett erőtartalékokat tud magában felszabadítani, amivel egy böhöm nagy vasúti kocsit is képes elmozdítani.

 

7. Az 1984-es Szellemirtók Szellemirtók-egyenruhája. Kézenfekvő párhuzam, hiszen anno Stranger Things második évadának közeledtét azzal promózták internetszerte 2017-ben, hogy Will, és a többiek, Dustin (Gaten Matarazzo), Mike (Finn Wolfhard) és Lucas (Caleb McLaughlin) Szellemirtóknak öltöznek be Halloween éjszakáján a csokigyűjtő körúthoz (ezt anno mi is megírtuk itt a PORT.hu hasábjain). No persze Bill Murrayék kultikus Szellemirtókja és annak 1989-es folytatása, valamint a Stranger Things ennél jóval több hasonlóságot mutat. Hiszen lényegében mindkét franchise arról szól, hogy a '80-as években egy egymást folyton heccelő, geek fiúcsapat (egészen pontosan: három fehér és egy fekete srác), a némelyikük iránt romantikus érzelmeket tápláló lányokkal kiegészülve a végére akarnak járni a szeretett városukat világvégével fenyegető természetfeletti jelenségeknek, és számos mulatságos vagy épp félelmetes helyzetbe keveredve végül ügyes csapatmunkával legyőzik a földöntúli gonoszt.

Dustin, Mike, Lucas és Will Szellemirtók-jelmezben a Stranger Things sorozatban (forrás: Netflix)

 

8. A Végtelen történet főcímdala. A Stranger Things harmadik évadában kétségkívül az volt a legemlékezetesebb és legviccesebb jelenet, amikor Dustin és a vele épp recsegő rádiókapcsolatban lévő barátnője, a matekzseni Suzie (Gabriella Pizzolo) eléneklik a Wolfgang Petersen halhatatlan fantasy filmjének betétdalát – miközben épp a világsorsa a tét! Érdekesség, hogy az 1984-es Végtelen történet főcímdala nemcsak a Duffer fivéreknek égett bele örökké az emlékezetébe, hanem a magyar gyerekeknek is – én legalábbis rongyosra hallgattam annak idején azt a Filmslágerek magyarul magnókazettát, amelyiken Kiki és Auth Csilla énekelték el a Limahl fülbemászó szintipop slágerének kicsi és savanyú, magyar változatát.

 

9. Sean Astin a Kincsvadászokban és a Stranger Thingsben is szerepelt. Spielberggel kezdtük a felsorolásunkat, fejezzük is be vele: ő volt ugyanis a társforgatókönyvírója Richard Donner és Chris Columbus generációs kultuszfilmjének, az 1985-ös Kincsvadászoknak, melyben (természetesen) egy mindenhová biciklivel közlekedő és egymást folyton zrikáló kisvárosi gyerekcsapat kaparint meg egy régi térképet, amely talán elvezetheti őket a hírhedt kalózkapitány, Félszemű Will rejtekhelyére. Az izgalmas expedíciót, amelyben részt vett többek között a fiatal Josh Brolin, Corey Feldman és Ke Huy Quan is, az a Sean Astin vezette kölyökképű tinédzserként, aki később hasonlóan kalandos útra vállalkozott egy másik csapattal A Gyűrűk Ura-trilógia Samujaként is – a Stranger Thingsben pedig már egy Bob Newby nevű, kedélyes kisvárosi pótapukaként láthattuk viszont, aki azonnal a rajongók kedvence lett. Astin ráadásul az egyik jelenetben a saját '80-as évekbeli kultfilmjére, a Kincsvadászokra is tett egy mókás utalást, amikor azzal kezdett el viccelődni, hogy az X biztos a kalózok kincsét jelöli...