Ezek voltak 2021 legjobb sorozatai

Legalábbis a legnagyobb netes filmes adatbázis, az IMDb (Internet Movie Database) szerint, ahol listába állították azt a tíz, idén bemutatott szériát, amit a felhasználóik a legjobban szerettek. Vajon a te kedvenced (vagy jövőbeli kedvenced) is köztük van?

A site közlése szerint azokat a műsorokat listázta, amelyeknek valamely évada idén került adásba, és amelyek egyenletesen népszerűek voltak az IMDb felhasználói körében. Azt is leszögezték, hogy a rangsor nem a szériák kritikai fogadtatása vagy a nézettséget vizsgáló Nielsen-mérések alapján állt össze, hanem az oldalukat látogató havi 200 millió egyéni felhasználó webes és mobilos kereséseinek és szavazatainak kombinációját vették alapul. Ezek alapján a sorrend a következő:

10. Lucifer / Lucifer az alvilágban

Habár nálunk még megy a tévében is az emberi alakot öltött sármos Sátán földi kalandjainak sora, eredeti csatornája,

a Fox már elkaszálta a Lucifert, ami a Netflixen támadt fel hamvaiból.

És bizonyítva, hogy a streaming szolgáltató nem hiába szavazott bizalmat az alkotóknak, az IMDb adatai alapján ez lett a tizedik topsorozat idén.

A sorozat jelenleg is fut az AXN-en, Lucifer az alvilágban címmel pedig a Netflixen érhető el.

9. Cobra Kai

Az eredetileg a YouTube sorozataként készült Karate kölyök-folytatás/-spinoff olyan népszerűnek bizonyult, hogy harmadik évadára a Netflixre is felkerült, bizonyítva, hogy a nosztalgia még mindig a régi. A széria nagy ötlete, hogy

az immár az ötvenes éveit taposó „főgonosz”, a korábbi főhőst, Danielt zaklató Johnny szemszögéből írja újra a mítoszt.

És hogy ez mennyire érdekli az egykori és jelenlegi rajongókat, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy december 31-én már érkezik is a negyedik évad!

A sorozat a Netflixen érhető el, kritikánk itt olvasható róla.

8. Shadow and Bone – Árnyék és csont

Az Alkonyat-, Az útvesztő- és A beavatott-franchise nyomdokain haladó, Ben Barnes (Könnyed erkölcsök, Narnia krónikái – Caspian herceg, Dorian Gray, Westworld) és az újonc Jessie Mei Li főszereplésével forgatott young adult fantasy a jelek szerint nem csak egyetlen korosztályt varázsolt el. Kritikusunk szerint a nálunk forgatott széria „nagyon mutatós”, de sok helyen „átláthatatlan”, és nem mindig érteni, hogy a karakterek mit és miért csinálnak. Az IMDb-felhasználóknak viszont betalált az alkotás, és a netflixezők körében is népszerű lehetett, hiszen 2022 januárjában kezdik forgatni belőle a második évadot.

A sorozat a Netflixen érhető el, kritikánk itt olvasható róla.

7. Easttowni rejtélyek

Habár debütálása előtt erről a Kate Winslet főszereplésével készült krimisorozatról nem sokat lehetett hallani, hét epizódon át tartó sugárzása folyamán végig az IMDb TOP10-es címei közé tartozott. Később pedig az is erősen megnyomta a népszerűségét, hogy nem kevesebb mint négy Emmy-díjat nyert – teljesen megérdemelten. S habár a széria bűnügyi vonala nem nevezhető épp eredetinek, a (Winsleten kívül is) csodás színészeknek és az alkotóknak (A harag tüze és A visszaút forgatókönyvírójaként ismert Brad Ingelsby showrunnernek és a Warrior – A végső menetet, illetve A visszautat rendező Gavin O’Connor executive producernek) köszönhetően a nyomorúságukban is szerethető figurákról mesélő Easttowni rejtélyek emlékezetes élmény maradt.

A sorozat az HBO GO-n érhető el, kritikánk itt olvasható róla.

6. The Walking Dead

Habár 2010-es indulása óta érezhetően csökkent a népszerűsége, ez a posztapokaliptikus zombis sorozat még mindig tartja magát – legalábbis az IMDb-felhasználók körében. Mindenki kedvenc Rick Grimes seriffje, azaz Andrew Lincoln ugyan a kilencedik évad során elhagyta a szériát,

de a jelek szerint a többi túlélő és a kegyetlen Negan is van annyira izgalmas, hogy elvigye a hátán a jelenleg tizenegyedik évada felélnél járó túlélőhorrort.

A sorozat az HBO GO-n érhető el.

5. A Bridgerton család

A Grace klinika és a Botrány alkotójaként ismert Shona Rhimes első kosztümös szériája (a jól ismert „történelmi bulvár” regénysorozat adaptációja) igazából még a tavaly év vége nagy durranása volt, de az érdeklődés olyannyira kitartott, hogy A Bridgerton család nemcsak az IMDb toplistájának ötödik helyét tudta megszerezni, de a Nyerd meg az életed bemutatásáig

ez volt a Netflix valaha volt legnézettebb sorozata.

A nézők pedig annyira imádták, hogy még három évadot biztosan láthatunk belőle.

A sorozat a Netflixen érhető el, kritikánk itt olvasható róla.

4. A Sólyom és a Tél Katonája

Mivel a Covid miatt A Sólyom és a Tél Katonája sokat csúszott, a rajongók már igazán ki voltak éhezve rá. Az IMDb-felhasználók ugyan két hónapon át a TOP10-ben tartották a szériát a site népszerűséget mérő MOVIEmeterén, mi annyira nem voltunk elragadtatva tőle.

„A Sólyom és a Tél Katonája nem jó, de nem is tragikus.

A Disney+ új sorozata sehol sincs ötletességben, látványban és humorban a WandaVízióhoz képest. Az akciójelenetekben azért van kraft, és később még simán lehet ebből egy szuperhősös Miami Vice” – írta róla kritikusunk a pilot epizód alapján.

A sorozat a Magyarországon nem elérhető Disney+-on látható, kritikánk itt olvasható róla.

3. Nyerd meg az életed

A dél-koreai Hwang Dong-hyuk túlélőszériája népszerűségéről sokat elmond, hogy szeptemberi debütálása óta kirobbanthatatlan a Netflix nézettségi TOP10-es listájáról, és hosszú időn át másról sem lehetett olvasni a filmes-tévés szaksajtóban, mint a Squid Game-ről (a PORT.hu hasábjait is beleértve). Habár az alkotó már célozgatott rá, hogy készül második évad is a sorozatból, a Netflix hivatalosan még nem rendelte be

– sokan arra számítanak, hogy a folytatást majd afféle karácsonyi ajándékként jelenti be a streaming szolgáltató.

A sorozat elérhető a Netflixen, kritikánk itt olvasható róla.

2. Loki

A figurát megformáló Tom Hiddleston sármjának és humorának köszönhetően könnyű megfeledkezni róla, hogy a csínytevés istene, vagyis Loki valójában gonosz karakter. A vele a középpontban készült sorozat így nem túl meglepő módon folyamatosan fenntartotta az IMDb-felhasználók érdeklődését. Kritikánkban mi is arra figyelmeztettük olvasóinkat, hogy ha egyszer elkezdik, rá fognak kattanni a szériára, amely alkotói

„a Marvel szuperhősfilmjeit gyúrták egybe Van Damme Időzsarujával és az olyan vicces irodista sorozatokkal, mint A hivatal vagy a Városfejlesztési osztály”.

A sorozat a Magyarországon nem elérhető Disney+-on látható, kritkánk itt olvasható róla.

1. WandaVízió

Érdekes módon az év első nagy durranása maradt az egész év legnagyobb durranása (legalábbis az IMDb felhasználói szerint). A Disney január 15-én a Bosszúállók-filmek legszimpatikusabb szerelmespárját a középpontba állító WandaVízióval indította el a Marvel mozis univerzum negyedik fázisát, és tette ezt olyan sikerrel és eredetiséggel, hogy a széria nyolc hete alatt a rajongók folyamatosan találgatták a különböző rejtélyeket, amelyeket az alkotás felvetett. Minket is lenyűgözött, ahogy talán az sem véletlen, hogy hihetetlennek tűnő 23 Emmy-jelölést érdemelt (amiből hármat díjra is váltott).

Soha rosszabb évkezdést és évzárást!

A sorozat a Magyarországon nem elérhető Disney+-on látható, kritikánk itt olvasható róla.


(via IMDb)