Mi is ott lehetünk az első civil űrmisszión

Legalábbis virtuálisan, hiszen a Netflixen bemutatnak egy olyan dokumentumsorozatot, ami a szeptember 15-én induló elképesztő vállalkozást követi.

„Idén szeptemberben négy civil utazhat az űrbe, egy háromnapos földkerülő misszióra.

A Visszaszámlálás: Az Inspiration4 űrrepülés (az első olyan Netflix-dokumentumsorozat, ami közel valós időben követi az eseményeket) öt epizódban mutatja be a missziót magát és az odáig vezető utat” – jelentette be a streamelős óriás a Twitteren.

A posztból nem derül ki, mikor lesz a széria (eredeti címén Countdown: Inspiration4 Mission to Space) premierje, és egyelőre a Netflix felületén sincs erre vonatkozó adat; csupán annyit tudni, hogy maga a misszió szeptember 15-én indul. A civil űrutazás egyébként az Elon Musk-féle SpaceX magánűripari cég szervezésében valósul meg, a milliárdos üzletember, Jared Isaacman vezetésével.


Isaacman lesz az űrhajó kapitánya, és rajta kívül további három civil vehet még részt az elképesztő utazáson. Az üzletember a történelem első civil űrmisszióját egy jótékonysági akcióval is összeköti, így az egyik asztronauta azok közül került ki, akik adományoztak a Tennessee állambeli St. Jude Children's Research Hospital javára – így került a csapatba a 41 éves Chris Sembroski, aki egyébként a légierő veteránja.

A civilek űrmissziós csapatának tagja még egy Hayley Arceneaux nevű orvosasszisztensnő, aki legyőzte a csontrákot és művégtaggal él – 29 évével ő lesz a legfiatalabb ember, aki valaha eljutott a világűrbe. Utazhat még az 51 éves Dr. Sian Proctor is, aki szintén képzett pilóta és repülőoktató: őt egy online üzleti verseny 200 jelentkezője közül választotta ki Isaacman.


(via NME, telex.hu)