Nicole Kidman új sorozata a veszteségben és a lélekben vájkál

Az Amazon Prime Máshon című szériája egy tragikus eseményen keresztül mutatja be a Hongkongban élő elit külföldiek világát.

Pár napja indult az Amazon streaming felületén, a Prime Videón a magyarul furcsa címet viselő Máshon. Ez némi magyarázatra szorul, ugyanis a Nicole Kidman nevével hirdetett széria eredeti címe Expats, ami az angol expatriate szó rövidített, többes számú változata. Ennek a kifejezésnek nincs magyar megfelelője, legalábbis egyszavas biztosan nincs: olyan emberre használják, aki egy idegen országban, tehát nem a szülőhazájában él. Miként a Lexiq írja:

„A kifejezést gyakran használják azokra a munkavállalókra, akik néhány évig külföldön dolgoznak, miközben továbbra is az anyaországból kapják a fizetésüket (például, ha egy magyar cég egy évre kiküld valakit Németországba), de szélesebb körben, úgy általában a külföldön dolgozó személyekre is hivatkoznak vele (például, ha valaki kiköltözik Franciaországba, és ott keres munkát magának).”

Ennek tudatában érdekes a magyar címválasztás, ami egyszerre szójáték (máshol / más hon) és juttatja eszünkbe Nicole Kidman 2001-es filmjét, a Más világot, amihez amúgy az égegyadta világon semmi köze.

A Máshonból cikkünk megírásáig az első két rész érhető el a Prime-on (a minisorozat 6 részes, és hetente érkeznek az új epizódok). Természetesen ez is könyvadaptáció: Janice Y. K. Lee 2016-os regénye, a The Expatriates alapján készült.

A sztori három nő életét követi Hongkongban, akiket nem csak az köt össze, hogy idegenek a városban, hanem egy olyan esemény is, ami mindenkit megnyomorít, aki részese volt.

Margaret Woo (Kidman) látszólag boldog házasságban él a gyerekeivel és férjével, Clarke-kal (Brian Tee), aki kiküldetésben van Hongkongban, ahová az egész családját elvitte. A második nő a család szomszédja, Hilary Starr (Sarayu Blue), akinek épp borul be a házassága, de Margarettel jó baráti viszonyt ápol. A harmadik nő lesz igazán érdekes, Mercy Cho (Ji-young Yoo), aki épp Margaret gyerekeire vigyáz, amikor a legkisebb, Gus (Connor James) eltűnik az éjszakai piac forgatagában. Egy gyerek eltűnése és elvesztése márpedig az egyik legborzasztóbb dolog, ami emberrel történhet.

Forrás: Amazon Prime Video

 

Aki csavaros krimit vár, az csalódni fog: nagyon úgy tűnik, hogy a kis Gus eltűnése nem a történet központi eleme, pusztán a katalizátora. A Máshon ugyanis elsősorban arról szól, miként élik meg önmagukat és az idegen városhoz való viszonyukat ezek a nők. Másfelől pedig, hogy miként élik meg a veszteséget egy olyan közegben, ami láthatóan nem otthonos számukra. A sorozat (Lulu Wang rendezése)

finom gesztusokkal, átélhetően és átérezhetően mutatja meg, milyen az, ha egy tőlünk teljesen idegen kultúrában élünk, amiben lassan elkezd feloldódni az saját identitásunk.

Ez nem feltétlenül negatívum, hiszen Margaret egyszer arról beszél, hogy titokban van egy kis lakása, ahová el szokott vonulni, mivel ott nem az határozza meg, hogy gyászoló anya és feleség.

Forrás: Amazon Prime Video

 

Ha már ismét szóba került Kidman karaktere, ki kell emelnem, hogy ő az egyetlen igazi negatívuma a sorozatnak. Félreértés ne essék, nem azért, mert nem jó színész, vagy ne tudná eljátszani a karaktert – hiteles Margaret szerepében, de sajnos épp ez most a gond.

Túl sokszor játszotta már el ezt a karaktertípust, a tragédiával és/vagy titkokkal terhelt, felső-középosztálybeli nőt:

ott van a Hatalmas kis hazugságok, a Tudhattad volna, de még az emlegetett Más világ is ide sorolható. A gond az, hogy egy karaktertípushoz egyféle arca, egyféle játéka van Kidmannek, és ezúttal is ezt hozza, most már érezhető rutinból, ami kicsit ellaposítja a karaktert. De a külföldön ragadt figura sem új, hiszen a Bangkok Hiltonban is ez történik, csak ott bebörtönzik, itt meg az eltűnt fia miatt nem hagyhatja el az országot.

A sorozat első része sajnos alig-alig tükrözi későbbi érdemeit, úgyhogy nem érdemes egy epizód után kaszálni. Ez pilotnak simán elmegy, látszik rajta, hogy mindent igyekeztek beletolni, amitől érdekes lehet, de talán érdemes lett volna újraforgatni, vagy legalábbis hozzáforgatni, mert ez így túl száraz, túl melodramatikus, miközben a karaktereknek semmi körvonala nincs, és az ember nem érti, miért kéne együttérezni Margarettel, hiszen semmit se tudunk róla. Szerencsére a második részre megjön az íze a szériának, és a figurák is kezdenek kibomlani.

még több Nicole Kidman-sorozat

Tudhattad volna – Hatalmas kis hazugságok újratöltve

Az, hogy egy újabb regényfeldolgozás erejéig ismét összeállt a Hatalmas kis hazugságok csapata, azaz Nicole Kidman színésznő-producer, David E. Kelley ötletgazda-showrunner és Bruna Papandrea executive producer, kezdetnek elég ígéretes. De vajon elég lesz egy újabb sikerre? Kritika az HBO Tudhattad volna című sorozatának nyitó epizódjáról.

Tovább

 

Amellett meg nem mehetünk el szó nélkül, hogy bár a sorozatot eredeti helyszínen forgatták, a The Guardian cikke szerint épp

Hongkongban nem elérhető a Prime kínálatában az első két rész.

Bár konkrét magyarázat nincs rá, de állítólag a 2014-es esernyős forradalom, illetve annak helyszíne áll a hátterében annak, hogy a Máshon nem tekinthető meg abban az országban, ahol készült. 2021-ben a hatóságok olyan törvényeket vezettek be, amelyek megakadályozzák a 2020-as nemzetbiztonsági törvényeket sértő műsorok sugárzását. A cenzúratörvény értelmében arra köteleznek rendezőket, hogy bizonyos jeleneteket távolítsanak el, de teljes filmeket is betiltottak. Bár a hatóságok szerint ezek a törvények nem vonatkoznak a streamszolgáltatókra, ám ez szürke zóna, mivel az online felületek is a nemzetbiztonsági törvény hatálya alá tartoznak.

Forrás: Amazon Prime Video

 

A Máshon valójában egy igazi kuriózum, kaput nyit egy rejtett világra, ahová nem igazán van belátásunk: nem is Hongkongról van szó, hanem azoknak az embereknek a hétköznapjairól és lelkivilágáról, akik egy egészen más országból, kultúrából érkeztek ide, és hosszú időt töltenek itt. Ez a sorozat igazi tétje, és ezt – eddig – prímán hozza is.