Valós a The Last of Us című sorozatban bemutatott fenyegetés?

A szériát megalkotó Craig Mazin (Csernobil) szerint egy része mindenképpen. Akkor most már a gombáktól is félhetünk!

A The Last of Us című kiváló sci-fi sorozat – ami már streamelhető az HBO Maxon, este 8-tól pedig az HBO-n is látható lesz az első epizódja – úgy kezdődik, hogy egy tudóst (John Hannah) láthatunk beszélni egy 1963-as talkshow-ban, aki azzal rémisztgeti a nézőket, hogy egy bizonyos gombafaj spórája egy állat agyába kerülve könnyedén átveszi az irányítást a gazdatest felett, és bizony hamarosan ez vár az emberekre is.

Hannah a tudós szerepében a sorozatban. Forrás: HBO Max


„A candida, a fitopatogén gombák, a cordyceps, az aspergillosis: bármelyik képes lehet rá, hogy bizonyos fejlődést követően (amire a klímaváltozás ad neki lehetőséget)

beássa magát az agyunkba, és átvegye az irányítást

nem milliónyi, hanem milliárdnyi ember felett. Milliárdnyi báb, mérgezett aggyal. És erre nincs kezelés, nem lehet megelőzni” – állítja A múmia sztárja által megformált járványszakértő. A fenyegetés pedig olyan valósnak tűnt, hogy a The Hollywood Reporter megkérdezte a szériát megalkotó Craig Mazintól, hogy mennyire tekinthető igaznak.

„Mindez nagyon is reális, abban az értelemben, hogy minden, amit elmondott a gombákról, azt valóban megteszik.

Ez jelenleg is van, és mindig is így volt. Van pár igazán figyelemre méltó dokumentumfilm a témában, amit rettenetes végignézni. Ez a figyelmeztetés viszont, hogy mi történne, ha olyasmivé fejlődnének, ami az emberi agyat is megtámadja, pusztán tudományos szempontból nem túl valószínű.

Én magam sem hiszem, hogy az agyunkba jutva ugyanúgy képesek lennének irányítani minket, mint a hangyákat. Ez a része tehát kétséges. Másrészről viszont abban igaza van a fiktív tudósnak, hogy az LSD és a pszichedelikus élményt okozó pszilocibinek is a gombákból erednek. Szóval azt az instrukciót adtam Johnnak, hogy úgy mondja el ezt a jelenetet, mint ami egy olyan fenyegetést tartalmaz, ami mindig is jelen volt.

Éppen ez volt olyan félelmetes a Csernobilban is.

Hogy a robbanás bármikor bekövetkezhetett volna, akár egy héttel vagy egy hónappal korábban. Mindig van tehát valami, ami arra vár, hogy felrobbanjon, csak mi nem tudunk róla. És ha erre felhívjuk a figyelmet, és megmutatjuk, hogy milyen, amikor végül tényleg bekövetkezik, attól mindenki totál kikészül” – szögezte le Mazin.


(via The Hollywood Reporter)