10 dolog, amit nem tudtál a Betépve című filmről

Tudj meg mindent, amit érdemes, Johnny Depp egyik legizgalmasabb filmjéről azokból a daliás időkből, amikor még nem írta ki magát Hollywoodból.

1. Johnny Depp a legtöbb sorát rögtönözte, köztük azt a jelenetet is, amelyben rejtekhelyet próbálnak találni a kokaineladásból származó rengeteg pénznek, és azt mondja, hogy

„ehhez egy nagyobb hajó kéne!”

– ami idézet A cápából, és már ott is improvizáció volt.

2. A nagybani kokainkereskedő, George Jung minél hitelesebb megformálása kedvéért Depp felkereste a börtönben az igazi Jungot, és hosszasan elbeszélgetett vele. Jung egészen 2014-ig, azaz a film premierjét követően még 13 évig ült, és még így is korábban szabadult félévvel, mert vádalkut kötött, amelynek értelmében tanúskodott a cimborái ellen. A férfi 2021. május 9-én, 78 évesen hunyt el szülővárosában, a massachusettsi Weymouth-ban, máj- és veseelégtelenség következtében – amit könnyedén okozhatott a droghasználat.

3. A George anyját, Ermine Jungot alakító Rachel Griffiths a való életben öt évvel fiatalabb a fiát játszó Johnny Deppnél. Az apát megformáló Ray Liotta pedig csak nyolc évvel idősebb a kollégájánál.


4. A kokainszippantós jelenetekben tejporral helyettesítették a kábítószert.

5. Egy 2017-es interjúban Barry Levinson rendező (Jó reggelt, Vietnám!, Esőember, Pokoli lecke) elárulta, hogy annak idején úgy került kapcsolatba a showbusiness világával, hogy még 1968-ban elkísérte egy George nevű barátját a színészmesterség-órájára. Levinson érdeklődését egyre inkább felkeltette a dolog, miközben George elveszítette az érdeklődését, így ők ketten elvesztették egymást szem elől.

Habár Levinson tudta, hogy George akkoriban marihuánát árult, egészen a Betépve bemutatásáig nem volt tisztában vele, hogy egykori barátja időközben Amerika legnagyobb kokainkereskedője lett.

A két haver Jung szabadulását követően újra felelevenítette a kapcsolatot.

6. Ez a film volt Emma Roberts (Eric Roberts lánya, Julia Roberts unokahúga, a Sikoly 4. és a Családi üzelmek sztárja) filmes debütálása. Mindössze 9 éves volt a forgatás idején.


7. A filmben több utalás is történik Johnny Depp korábbi szerepeire. Amikor például George-ot közös cellába csukják Diegóval, jól látható, hogy egy Hell’s Angels – Vad rege az angyalokról című könyvet olvas: a kötet szerzője nem más, mint Hunter S. Thompson, akit Depp eljátszott az 1998-as Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben. Egy másik jelenetben pedig azt láthatjuk, hogy George bőröndjét átkutatják a reptéren, és előkerül belőle néhány női fehérnemű, mire a férfi úgy reagál, hogy

„a régi szokásoktól nehéz megszabadulni”.

Mindez egyértelmű célzás Depp 1994-es, Ed Wood című filmjére, amelyben többször felmerül, hogy az általa megformált Wood gyakran hordott női alsóneműt.

8. Derek Foreal szerepére eredetileg Denis Learyt kérték fel, mégis Paul Reubens játszotta el a figurát. Leary – akit többek közt a Ments meg! című sorozatból ismerhetünk – végül producerként vett részt a munkálatokban. Ehhez hasonlóan John Leguizamónak is felajánlottak egy meg nem határozott szerepet, ő azonban kénytelen volt nemet mondani, mert épp a Moulin Rouge!-on dolgozott.

9. A cselekmény visszatérő eleme, hogy akárhányszor George kimondja, hogy „minden tökéletes”, a dolgok elkezdenek rosszra fordulni.

10. A sors fintora, hogy a filmet rendező Ted Demme kevesebb mint egy évvel a film premierjét követően meghalt kosárlabdázás közben – a boncolás pedig kokain jelenlétét mutatta ki a szervezetében.


(via IMDb)