10 dolog, amit nem tudtál a Római vakációról

Minden idők egyik legszebb szerelmes filmje újra a tévében! Hallottad már ezeket az érdekességeket William Wyler Audrey Hepburn és Gregory Peck főszereplésével forgatott 1953-as klasszikusáról?

1. A munkálatok kezdetekor Gregory Peck nyomorultul érezte magát, mert nemrégiben szakítottak az első feleségével. A forgatás során azonban a színész megismerkedett egy francia születésű, olasz-orosz származású nővel, Veronique Passanival, akibe azonnal beleszeretett, és a válást követően össze is házasodtak. Gregory és Veronique Peck ezt követően a férfi haláláig együtt maradtak.

2. Annak ellenére, hogy a Paramount Hollywoodban, stúdió körülmények között akarta leforgatni a filmet, William Wyler rendező ragaszkodott az eredeti helyszínhez és Rómához (ezzel egyébként ez lett az első olyan amerikai film, amit teljes egészében Olaszországban forgattak). Az alkotónak végül úgy sikerült kisírnia a dolgot, hogy

erősen lefaragták a film költségvetését.

Emiatt lett a Római vakáció színpompás Technicolor helyett fekete-fehér – és ennek a döntésnek köszönhetjük azt is, hogy Audrey Hepburn játszotta Ann hercegnőt, mivel a színészek gázsiján is spórolni kellett, és a színésznőnek ez volt az első főszerepe.

 

Még több Audrey Hepburn

Mi más lett volna Audrey Hepburn házikedvence, mint egy szarvasgida?

92 éve született Audrey Hepburn, találtunk róla néhány érdekességet.

Tovább


3. Miután a Római vakáció leforgott, Gregory Peck figyelmeztette a producereket, hogy Audrey Hepburn biztosan Oscart fog nyerni az alakításáért, ezért jobban tennék, ha az ő nevét írnák előre. A producerek megfogadták a sztár tanácsát, Hepburn pedig tényleg Oscart nyert. Peck egyébként egy későbbi dokumentumfilmben úgy nyilatkozott, hogy a színésznő „arra született, hogy eljátssza ezt a szerepet”, és hogy olyan volt figyelni első főszerepében

„mint egy virágzásnak induló bimbót”.


4. Az amerikai újságíró, Joe Bradley szerepét eredetileg nem Gregory Pecknek, hanem Cary Grantnek szánták, csak Grant nem vállalta, mivel úgy vélte, túl idős hozzá, hogy eljátssza egy Audrey Hepburn korú nő szerelmét. Kerek tíz évvel később Grant és Hepburn mégis szerelmeseket játszottak, az Amerikai fogócska című filmben, amelynek a forgatásán egyébként erős barátság alakult ki köztük.

5. A Római vakáció forgatókönyvét az a Dalton Trumbo írta, akit az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság feketelistára tett kommunizmus gyanúja miatt, ezért Trumbo neve nem szerepelhetett a stáblistán,

és később nem vehette át a scriptért odaítélt Oscar-díjat sem.

Barátja, Ian McLellan Hunter nevén futott az egész projekt – Trumbo maga csak posztumusz, 1993-ban, hosszú évekkel 1976-ban bekövetkezett halála után kaphatta meg a neki jogosan járó trófeát (felesége, Cleo vette át a nevében).

6. A hetvenes években felmerült, hogy a Római vakációhoz készülhetne egy folytatás, ugyanúgy Peck és Hepburn főszereplésével, de sajnos (?) soha nem lett belőle semmi.


7. A film sztorija gyanúsan sok egyezést mutat a brit Margit hercegnő valódi történetével, aki pont akkoriban szeretett bele egy közemberbe, majd volt kénytelen választani a szerelem és a kötelességtudat között. Mindez alaposan megdobta a film nézettségét, viszont pusztán a szerencsés véletlennek köszönhető, hiszen addigra a forgatókönyv már nagyjából tíz éve hányódott és járt kézről kézre különféle hollywoodi stúdiók, producerek és rendezők között.

A Margit hercegnővel való párhuzamok miatt viszont a Paramount stúdiónak megállapodást kellett kötnie a brit kormányzattal, amely megállapodás értelmében semmiféle utalást nem tehettek a brit királyi családra.

Az egyik jelenet pusztán emiatt került be a filmbe, hogy hangsúlyozzák, hogy Ann hercegnő nem brit, hanem valamely kelet-európai (fiktív) királyság trónörökösnője.

8. Audrey Hepburn beválogatása előtt többek közt a következő színésznők neve merült fel Ann hercegnő szerepére: Jean Simmons, Elizabeth Taylor, Bibi Andersson, Leslie Caron, Rosemary Clooney (George Clooney nagynénje),

Joan Collins, Deborah Kerr, Angela Lansbury, Janet Leigh, Gina Lollobrigida, Jeanne Moreau, Patricia Neal és Shelley Winters.


9.
A Római vakáció legszomorúbb jelenetének a forgatásakor (aki látta a filmet, pontosan tudja, melyikre gondolunk) Audrey Hepburn sehogy sem tudta elsírni magát, pedig a forgatókönyv ezt kívánta volna. William Wyler rendező emiatt egy idő után olyan ideges lett, hogy csak pazarolják a sok nyersanyagot Hepburn miatt, hogy a színésznő végül ezért volt képes sírva fakadni.


10. A híres „igazság szája”-jelenetben, amikor Peck figurája úgy tesz, mintha a dombormű leharapta volna a kezét, Hepburn ijedtsége valódi, mivel egyáltalán nem volt megbeszélve, hogy a színész visszahúzza a kezét a zakója ujjába, hogy úgy tűnjön, mintha tényleg megcsonkították volna. A dologba a sztár csak a rendezőt avatta be, így amikor a forgatáson a színésznő meglátta, pontosabban nem látta kollégája kezét,

olyan hitelesen sikított fel, hogy ez az egyetlen felvétel elég volt, ez került be végül a filmbe. Mindez nagyon szépen látszik a fenti részletben.


(via IMDb)

 

Ez is érdekelhet

10 dolog, amit talán nem tudtál Gregory Peckről

105 éve született Hollywood egyik legrokonszenvesebb színésze.

Tovább