10 dolog, amit nem tudtál az Amerikába jöttem című vígjátékról

Imádjátok vagy imádjátok az Amerikába jöttemet, Eddie Murphy egyik legjobb filmjét? Na és vajon ezt a sok érdekességet hallottátok már róla?

1. Ez volt az első alkalom, hogy Eddie Murphy egy filmben egyszerre több szerepet is alakított, később pedig ez kifejezetten a védjegye lett. Az ötletet Peter Sellerstől vette, aki a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni című szatírában tűnt fel több figura bőrébe bújva.

A sminkesek és maszkmesterek pedig olyan tehetségesen segítették Murphy átalakulását, hogy amikor a színész tesztelni akarta, mennyire hiteles Saulként, az idős zsidó férfiként, ezért fogott egy golfkocsit, és átment a Paramount stúdió egy másik részlegébe, ahol random embereket szólított meg azzal, hogy „jó napot, Eddie Murphy vagyok”, senki sem hitt neki – pedig nem változtatta el a hangját.

2. A sztár varázslatos átalakulásai egyébként Rick Baker maszkmester keze munkáját dicsérik. Később ők ketten olyan filmeken dolgoztak még együtt, mint

a Bölcsek kövére, az Életfogytig, a Bölcsek kövére 2. vagy a Norbit – amely filmekben Murphy szintén több szerepben tűnt fel felismerhetetlenre sminkelve.


3. A filmben Cuba Gooding Jr.-nak is van egy apró szerepe (sőt, ez volt a mozifilmes bemutatkozása): ő az a srác, akinek a borbélyüzletben az egyik jelenetben vágják a haját. Az eredeti tervek szerint a szerep beszélő szerep lett volna, és a színész figurája azt mondta volna a hajvágás végén Clarence-nek, a borbélynak (Eddie Murphy egyik alakítása), hogy sajnos nem tud fizetni – a jelenetnek ez a része azonban ki lett vágva.

Gooding Jr.-t magát azonban nem vágták ki, csak gyakorlatilag kiemelt statisztává degradálták, mivel így végül nem maradt egy sora sem. De ha megnézzük a fenti részletet, látszik, hogy többre számított, mert nagyon éli a jelenetet, és élénk mimikával kíséri Clarence, Morris (a szintén több szerepben feltűnő Arsenio Hall) és Saul beszélgetését.

4. Habár John Landis rendező és Eddie Murphy már a Szerepcsere című komédián is együtt dolgoztak, és a közös munka során jó barátságot kötöttek, az Amerikába jöttem forgatásán nem jöttek ki egymással – olyannyira nem, hogy egyszer még fizikai összetűzésre is sor került. A konfliktusok fő oka az volt, hogy Landis a Homályzóna egyik rendezőjeként felelős volt a film forgatásán történt borzalmas balesetért, és nagyon rosszul esett neki, hogy Murphy nem támogatta, azaz nem ment el például a tárgyalására.

 

Murphy és Landis viharos kapcsolata

Így esett neki Eddie Murphy az Amerikába jöttem rendezőjének

Egy halálos forgatási baleset miatt romlott meg a viszony Murphy és John Landis közt, mégis együtt dolgoztak több filmen is.

Tovább


A másik oldalról pedig a tragédia miatt végül felelősségre is vont rendezőnek a történtek miatt hatalmasat zuhant az ázsiója, és Murphy nem kis gesztust tett azzal, hogy kijárta neki, hogy ő rendezhesse az Amerikába jöttemet – amit viszont a sztár érzése szerint a direktor egyáltalán nem értékelt. Minderről ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

5. A 48 óra, illetve a Beverly Hills-i zsaru első és második része hatalmas sikere miatt Eddie Murphy az Amerikába jöttem forgatásának idején már elég nagy sztárnak számított, amivel tökéletesen tisztában is volt. Olyan kérései voltak ugyanis a produkció felé, hogy fizessék ki a személyi edzője heti 1500 dolláros gázsiját, biztosítsanak a számára éjjel-nappal bármikor riasztható sofőrszolgálatot, egy inast, továbbá heti 1000 dolláros gázsiért a bátyját alkalmazzák a dublőreként.

6. Az Amerikába jöttemhez nem kevesebb mint 33 évvel később készült egy nagyjátékfilmes folytatás, de kevesen tudják, hogy tervbe volt véve egy spinoffsorozat is, Tommy Davidsonnal Tariq herceg és a filmben is szerepelt Paul Batesszel Oha szerepében. A CBS végül sajnos nem rendelte be a teljes sorozatot, de a pilot epizód elkészült, és adásba is került a CBS Summer Playhouse című antológiaszéria részeként, 1989. július 4-én.


7.
Jaffe Joffer király szerepére eredetileg Sidney Poitiert akarták felkérni, John Landis rendező pedig nagyon szerette volna, ha Harry Belafonte játssza Cleo McDowellt, Lisa apját. Előbbi karaktert végül James Earl Jones, utóbbit pedig John Amos keltette életre.

8. James Earl Jones egyébként szívesebben játszotta volna McDowell figuráját, de a forgatókönyvírók nagyon győzködték, hogy ő lenne a tökéletes Jaffe Joffer király. Miután elolvasta a teljes forgatókönyvet, úgy vélte, az alkotók nem igazán vannak tisztában vele, mi folyik Afrikában, Queenst viszont annál hitelesebben ábrázolták, szóval végül nem volt ellenére, hogy így is szerepeljen a filmben.


9.
Lisa szerepére felmerült Vanessa Williams és Andie MacDowell is (utóbbi esetben feltételezhetően a sztori szerint fehér bőrű anyukától született volna). A szerepet végül elnyert Shari Headley-t nem kevesebb mint ezer jelentkező közül választották ki.

10. A McDonald’s éttermeit szégyentelenül lemásoló Cleo McDowellt egyébként az a John Amos alakítja, aki még fiatalon nemcsak Kanada első McDonald’sében dolgozott, de szerepelt is a gyorsétteremlánc egy 1971-es reklámjában. Az örökbecsű „hagyd a vödröt, csak összezavar”-jelenet egy vicces tisztelgés ez előtt a zenés hirdetés előtt, amelyben Amos és társai szintén egy gyorséttermet takarítanak, és elhangzik a

„ragadj meg egy vödröt és egy felmosót”

sor is.


(via IMDb)

 

Ez is érdekelhet

10 színész, aki felismerhetetlen volt a filmjében

Volt, aki nőként játszott férfi szerepet, volt, akit teljesen elcsúfítottak, de olyan is, aki rasszt váltott, hála az ügyes kezű maszkmestereknek. Hollywood legmegdöbbentőbb átalakulásai, 1. rész.

Tovább