10 dolog, amit nem tudtál az Üvegtigris 3-ról

A kultikus Üvegtigris-filmek harmadik darabjában Kakszi Lajos, azaz Lali, a vidéki büfés a fővárosban játssza a nagymenőt. Tudj meg mindent a több nőt, jobb sztorit, de kevesebb poént és aranyköpést felvonultató folytatásról!

1. Habár az Üvegtigris 3. sztorija messzire kanyarodik a kultikussá vált tóparti büfékocsitól, azért a Pest megyei Tinnye külterületén található Garancsi-tó itt is kulcsfontosságú helyszínként jelenik meg. A tó partján hagyott büfékocsi időközben szinte zarándokhellyé vált: rajongók egy geoládát is elhelyeztek a helyszínen, és még több mint húsz évvel az első film forgatása után is rendszeresen felkeresik az Üvegtigrist – innen (is) lehet tudni, hogy

a „food truck” azóta átkerült a tó másik oldalára, és meglepő módon valóban üzemel.

 

2. A filmek sikere nyomán egy közelben található étterem és panzió is felvette az Üvegtigris nevet, ez azonban – a térségben tapasztalható munkaerőhiány miatt – 2017 októberében „ideiglenesen” bezárt. (Mivel az alkotók a jelek szerint nem védették le az elnevezést, országszerte természetesen több vendéglátó-ipari egység is viseli ezt (sőt, a Fapuma) nevet, de a helyszín közelsége miatt tekintsük ezt az eredetinek.)

3. Annak ellenére, hogy az Üvegtigris 3-ban egy modell lányt játszik, az addig a Barátok közt Tildájaként ismert Szabó Erika csak 164 centiméter.

„De a cipőm sarka mindig nagyon magas”

nyilatkozta anno ennek kapcsán viccesen a színésznő.


4. Szabó Erika magassága azonban vélhetően senkinek sem szúrt szemet, hiszen a filmben elég szexista módon a feneke volt az, ami szinte főszerepet kapott. Nemcsak a mindössze egyperces előzetesben volt külön műsorideje, de annak idején – nagyrészt az Origo Filmklub „kampánya” miatt – szinte az egész ország a színésznő tökéletes formáiról beszélt. A forgalmazó később ezt meglovagolva a film DVD-kiadásának extrái között elhelyezett egy erotikus képsorozatot Szabóról, ami a háttértörténet szerint az általa alakított fotómodell portfóliója, és amelyen egyebek mellett fehérneműben, egy szál lepedőben, átázott felsőben vagy épp egy teljesen átlátszó csipkés anyag mögött látható.

5. „A sztorinak az az új vonása, hogy most lesz” – fogalmazott az Üvegtigris 3. forgatásindító sajtótájékoztatóján Búss Gábor Olivér forgatókönyvíró. A korábbi céltalan ökörködéseket felváltó szabályosabb komédiázás meg is győzte az első két rész után kórusban pfujoló kritikusokat: „...csodával határos módon 2010-re emelkedett a színvonal,

a könnyed szórakozást most már egy korrekten összerakott történet is segíti”

– írta például a Filmvilág szerzője; míg az Origo Filmklub kritikusa szerint „a bódét hátrahagyó eseménysor meglepő módon feszesebbé és végig szórakoztatóvá rugdossa a filmet”.

6. A közönség azonban a franchise harmadik részét díjazta a legkevésbé; vagy legalábbis közel sem tett szert annyira kultikus státuszra, mint az első két film – különösen az első, amelyből minden bizonnyal az összes magyar néző tudna idézni legalább egy aranyköpést a „mér, mi legyen, Fapumától” kezdve a „hány bubist kérsz?”-en át az „ízirájder, öcsém!”-ig.

7. A film költségvetése 300 millió forint volt, amelynek előteremtése azonban nem volt épp zökkenőmentes. Akkoriban sokat cikkeztek róla, hogy mivel az MMKA, azaz a Magyar Mozgókép Közalapítvány (a magyar filmek gyártását támogató Nemzeti Filmintézet elődje) hatalmas adóssága miatt nem tudta folyósítani a szerződésben ígért támogatást, Kovács Gábor producernek több tízmilliós hitelt kellett felvennie, hogy be tudják fejezni a forgatást.

8. Az Üvegtigris 3-at 2010. december 16-i bemutatását követően közel 300 ezren nézték meg a mozikban (a pontos szám 295 366) – a film ezzel a rendszerváltást követő időszak egyik hatalmas magyar box office-sikere lett: olyannyira, hogy ezután egészen a 2015-ben bemutatott Saul fiáig nem is született hasonló, a 2017-es Kincsemig pedig jobb eredmény. Az Üvegtigris 3. ezzel az 1990 utáni 13. legnézettebb magyar film. (Az Üvegtigris 2-t egyébként még többen, 304 021-en látták, míg az első rész nézettsége nagyjából 130 ezer volt, amire még rájött egy elég jelentős házimozis eladás, hiszen a filmet több mint 20 ezren vették meg DVD-n vagy videókazettán.)

9. A legnagyobb nemzetközi filmes adatbázis, az IMDb által üzemeltetett Box Office Mojo adatai szerint

az Üvegtigris 3. bevétele 1 millió 566 ezer 800 dollár volt.

(A site-on Glass Tiger és Glass Tiger 2 címen van adatlapja az első két résznek is, de jegybevételi adatok nem állnak rendelkezésre.)


10. Aki lemaradna a tévés sugárzásról, annak jó hír, hogy az Üvegtigris 3. (ahogy az első és a második rész is)

jogtisztán látható az Indavideón.