10 éve ütik egymást a moziban az Autobotok és az Álcák

A héten jön a Transformers 5, addig is nézzük meg, mi mindent robbantott fel Michael Bay 1995 óta.

Hétfő: Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?

Ugye emlékszünk még Arsenio Hallra, aki az Amerikába jöttem-ben bohóckodott Eddie Murphy mellett? Ma már elég nehéz elképzelni, hogy ő lett volna a Bad Boys főszereplője, ha Michael Bay nem néz meg pár Kaliforniába jöttem-epizódot, és nem szól a producereknek, hogy inkább Will Smith-t szerződtessék. Eredetileg egyébként Jon Lovitz és Dana Carvey (Garth a Wayne világából) lettek volna a főszereplők, aztán egy darabig úgy volt, hogy Eddie Murphy és Wesley Snipes lesz a két fekete zsaru, aki rendet tesz Miamai alvilágában.

Végül persze Will Smith és Martin Lawrence lettek a befutók, a rendezői széket pedig egy feltörekvő videoklipgyáros, Michael Bay kapta meg. Bay-nek ez volt a legelső mozifilmje, mindössze 100 ezer dollárt kapott érte. A forgatókönyvet egy rakás szarnak tartotta, ezért megkérte Will Smith-éket, hogy kicsit turbózzák fel a szövegeiket, és nyugodtan rögtönözzenek. A produkciót állandó balhék kísérték, mivel az akciójelenetekre Bay negyedannyi időt szánhatott, mint amennyi idő alatt tisztességesen le lehetett volna forgatni azokat, de végül megcsinálta a filmet 20 millió dollárból. A Bad Boys végül kirobbanó siker lett, 1995-ben 141 millió dolláros bevételt generált, és egycsapásra A-kategóriás sztárt csinált Will Smith-ből és Michael Bay-ből is.

Kedd: Transformers

A szikla, az Armageddon, a Pearl Harbor, a Bad Boys 1-2 és A sziget után Michael Bay szeretett volna egy igazi családi filmet forgatni. Igaz, a Transformers-játékokból készült blockbustert először baromságnak tartotta, aztán mégiscsak elvállalta, hiszen nem kisebb név kérte fel rendezőnek 2005-ben, mint Steven Spielberg! Persze Spielberg maga is leforgathatta volna ezt a filmet, hiszen óriási Transformers-rajongó volt, és a producer, Tom DeSanto is egy E.T.-szerű történetet akart látni a vásznon, ami egy tinédzser fiú (a filmben a túlkoros Shia LaBeouf alakította) és egy hatalmas robot barátságáról szól.

Michael Bay persze a Hasbro híres brandjében, az autókká meg repülőkké átalakítható játékrobotokban is azt látta, hogy ezekkel leforgathat egy látványos akciójelenetekkel megpakolt filmet. Ahol lényegében a sztori mindegy is, hiszen a Transformers-rajongók úgyis ismerik az űrből jött óriásrobotok, vagyis az egymással régóta háborúzó Autobotok és Álcák történetét a képregényekből meg a rajzfilmekből, a kamaszfiúk pedig úgyis a General Motors promóciós járgányait, és persze Megan Fox dekoltázsát fogják bámulni. Be is jött a számítása: a 150 millióból leforgatott, 2007-es blockbuster 709 milliót kaszált (ráadásul ebben még nincs is benne a filmbéli kinézetükkel újra eladott Optimus-, Megatron- és Űrdongó-figurák utáni bevétel), és egy máig népszerű filmes franchise betonbiztos alapja lett.

Szerda: Fekete vitorlák

Michael Bay agya igen kiismerhető rugóra jár. Mindig csak olyan produkciókhoz adja a nevét, ami kötelezően felvonultat egy rakás macsó dumát nyomó, jóképű férfi főszereplőt, egy csomó dögös nőt, rengeteg robbanást és akciójelenetet, meg pár masszív járművet, amit lehetőleg ripityára törnek. Hogy a téma most épp két fekete zsaru vicces nyomozása Miami alvilágában, óriásrobotok harca a nem túl távoli jövőben vagy épp rosszarcú kalózok belháborúja a brit gyarmatokon, az lényegében mindegy is.

Gyerekkorunk kedvenc ifjúsági regénye, a Kincses sziget 2014-ben egy egyáltalán nem gyerekeknek szóló, kiontott belekben és fedetlen keblekben tobzódó tévésorozatban támadt fel. Flint kapitány, Long John Silver, Billy Bones, és a többi jól ismert kalóz sosem volt még ennyire morcos és vérszomjas, mint Michael Bay és a Starz csatorna verziójában. A készítők ügyesen gyúrták össze a popkultúra legismertebb kalózregényét a Karib-térséget a valóságban is végigfosztogató, igazi tengeri haramiák, Jack Rackham, Anne Bonny, Charles Vane, Feketeszakáll és a többiek történetével, így igazán nagy kár, hogy a széria idei, 4. évada az utolsó is egyben.

Csütörtök: Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból

Lassan alig marad olyan akciófigurás, képregényes vagy rajzfilmes brand a gyerekkoromból, amiből ne készülne gigaköltségvetésű moziváltozat. Nem kerülhették el a sorsukat a tini nindzsa teknőcök sem, akik a '90-es években valószínűleg Magyarországon is nagyban hozzájárultak a mirelit pizzák kiugró eladási statisztikáihoz és a házilag fabrikált nunchakuk okozta sérülésekhez. A csatornában éldegélő, reneszánsz művészekről elnevezett harcművész teknősöket, Leonardót, Donatellót, Raffaellót és Michelangelót aligha kell bemutatni bárkinek is, hiszen az 1984-es képregényes debütálásuk óta rengeteg rajzfilmben és filmben szerepeltek már.

Az újabb moziverzió 2014-ben debütált, miután a Paramount és a Nickelodeon Michael Bay cégét, a Platinum Dunest bízta meg azzal, hogy a nindzsa teknőcökből is legyen egy olyan kasszarobbantó filmes brand, mint a Transformersből. Bár a Tini Nindzsa teknőcök 1-2-t már már nem Bay rendezte (a 2014-es első részt Jonathan Liebesman, a 2016-os másodikat Dave Green jegyzi), azért Bay keze nyoma elég egyértelműen ott van a filmen. Agyatlan baromság a sztori, rengeteg az akciójelenet, erőltetetten lazák a főszereplők és természetesen itt is Megan Fox a jónő (ami elég érdekes választás azok után, hogy a színésznő Hitlernek nevezte Michael Bay-t, mert szerinte kegyetlen zsarnokokként viselkedett a Transformers 1-2 forgatásán).

Péntek: Transformers: A bukottak bosszúja

Mivel hatalmas kasszasiker volt a Transformers, a második részt Michael Bay még több robottal, még több robbanással és még több sületlenséggel pakolta tele. A címbéli Bukott például egy fáraóarcú gigadroid, aki valamiféle gépistenként építette fel a piramisokat – de persze az egésznek csak annyi az értelme, hogy a rendező így egy random USA-tagállam helyett Egyiptomot rombolhatja porig.

Shia LaBeuf és Megan Fox ezúttal már nemcsak gonosz óriásrobotokkal kénytelen felvenni a harcot, hanem egy veszedelmes kiborgnővel (Isabel Lucas), meg egy rakás kiber-Szörnyecskével, akik közül az egyiknek lézerfegyver van a micsodája helyén, és azzal lődözi rommá a főhős házát! További infantilis humorforrás még a repüléstörténeti múzeumban életre keltett, nyugdíjas Transformer-tábornok, akinek fémszakálla van, illetve az, hogy a Transformerek ablakmosó folyadékot könnyeznek a szomorú jelenetekben, vér helyett pedig kenőolajat köpnek, miközben vasököllel csépelik egymást. A 200 milliós költségvetésből készült film a nyilvánvaló marhaságok ellenére is 836 milliót kaszált (a Transformers 3-4 pedig már 1 milliárd feletti bevételeket termelt), így nem csoda, hogy folyamatosan érkeznek a folytatások, Michael Bay pedig élete végéig eljátszadozhat az emeletes háznyi akciófiguráival.