10 tény, amit talán nem is tudtál a Star Trekről

Minden idők legismertebb sci-fi sorozatában eredetileg nem is William Shatner lett volna Kirk kapitány. Whoopi Goldberg pedig a Star Trek miatt lett színésznő, és később a Star Trek-kánonba is bekerült.

1. William Shatner és a vele szinte összenőtt karakter, James T. Kirk kapitány eredetileg nem is szerepelt volna a Star Trekben. Gene Roddenberry író-producer a hidegháború kellős közepén kissé naivan és utópisztikusan álmodta meg a földi nemzetek és űrbéli fajok közti békét meghirdető Föderációt, valamint az azt védelmező Csillagflottát. A Star Trek pilotepizódja 1964-ben készült el The Cage (A kalitka) címen: ebben még Jeffrey Hunter játszotta Christopher Pike kapitányt, az Enterprise csillaghajó parancsnokát. A pilot azonban nem tetszett az NBC tévécsatorna vezetőségének, mert a sztorit „túlságosan gondolatigényesnek” tartották, a hegyes fülű Mr. Spockra (Leonard Nimoy kultikussá vált karaktere) pedig azt mondták, „sátáni a kinézete”.

Roddenberry mégis kapott egy második lehetőséget, és 1965-ben elkészíthetett egy új pilotepizódot Where No Man Has Gone Before (Ahová még ember nem merészkedett) címmel. Itt mutatkozott be James T. Kirk kapitány (Shatner), aki később a franchise ikonikus főhőse lett.

A második pilotban tehát a teljes legénységet lecserélték, egyedül Spock maradt meg az eredeti gárdából.

Forrás: CineMax


2. Spock az első pilot epizódban még teljesen más volt.
Például mosolygott, amikor egy érdekes növényt talált az Enterprise legénysége! Efféle skandallum természetesen később már nemigen történt a hideg racionalitás mentén döntéseket hozó, már-már érzelemmentes, félig ember, félig vulkáni tudományos tiszt ábrázolása során.

3. Az első Star Trek formabontó sorozat volt a maga korában. Roddenberry ugyanis egy olyan sci-fi szériát álmodott meg, amelyben a Wagon Train című westernsorozat mintájára egy multikulturális csapat hosszú útja során izgalmas kalandok egész sorát éli át – a vadnyugat helyett ezúttal a világűrben.

A másik célja az volt, hogy egy olyan jövőt mutasson be, amelyben az emberiség és a különböző idegen fajok békében megférnek egymás mellett.

Az űrlény Spock mellett az Enterprise legénységben helyet kapott egy színesbőrű nő, Uhura hadnagy (Nichelle Nichols), a japán Sulu (George Takei), sőt, a Pravda egyik felháborodott cikke nyomán, amelyben a szovjetek nehezményezték, hogy hol vannak a Csillagflottából az űrbe először embert juttató oroszok, egy Csekov nevű tiszt (Walter Koenig) is az Enterprise fedélzetére került. Mindez igen nagy dolognak számított a hidegháború és a '60-as évek polgárjogi mozgalmainak kellős közepén, mindössze 20 évvel azután, hogy az amerikaiak ledobták az atombombát Japánra.

4. Whoopi Goldberg a Star Trek miatt döntött úgy, hogy a színészmesterséget választja. Az Oscar-díjas hollywoodi sztárra ugyanis saját bevallása szerint óriási hatással volt, hogy kislány korában látta a tévében Uhura hadnagyot. Nichelle Nichols igazi szuperhős volt a számára: az első olyan fekete színésznő, aki fontos karaktert alakított egy amerikai gyártású történetben, és nem a szolgálólány szerepére volt kárhoztatva. Nichelle Nichols és Whoopi Goldberg egyébként később személyesen is találkoztak, és barátok lettek.

Nichelle Nichols és Whoopi Goldberg 2016-ban Las Vegasban, a Star Trek-franchise 50. születésnapját ünneplő rendezvényen (Photo by Albert L. Ortega / Getty Images)


5. Whoopi Goldberg később maga is Star Trek-kánon része lett.
Ő játszotta az 1987-ben startoló Star Trek – Az új nemzedék című sorozatban, valamint a 1994-es Star Trek 7. – Nemzedékek mozifilmben és a 2002-es Star Trek 10. – Nemezisben Guinant, a USS Enterprise-D csillaghajó kantinosnőjét. Érdekesség, hogy a karakter arról a Texas Guinan nevű színésznőről kapta a nevét, aki az 1920-as években, az amerikai szesztilalom idején maga is egy lokált üzemeltetett.

Whoopi Goldberg a Star Trek – Az új nemzedék című sorozat egyik epizódjában (forrás: CBS via Getty Images)


6. 1987-ben hódító útjára indult a Star Trek: Az új nemzedék tévésorozat a kopasz Picard kapitánnyal.
Gene Roddenberry itt már próbált újítani, és nem az eredeti, '60-as évekbeli széria sikerreceptjét másolta. A korábban ellenséges Klingon Birodalom immár a Föderáció szövetségese lett, és az új Enterprise űrhajó fedélzetén is szolgál egy klingon: a biztonsági tiszt Worf hadnagy (Michael Dorn). Az új kapitány, Jean-Luc Picard (Sir Patrick Stewart legendás szerepe) személyisége egyáltalán nem hasonlít William T. Kirkére: ő inkább diplomata, mint űrcowboy, így a nézők a gyíkszörnyekkel verekedő, vakmerő kalandor helyett egy kifinomult úriembert kaptak.


7. Gene Roddenberry 1991-ben bekövetkezett halála után a Star Trek-franchise radikálisan megváltozott.
Az új producerek irányítása alatt a tévésorozatok és a mozifilmek inkább kezdtek hasonlítani az olyan népszerű akciósorozatokra, mint A szupercsapat vagy a Knight Rider, illetve a konkurens Star Warsra, a korábban békés jövőképre pedig nem egy alkalommal már a háború árnyéka is rávetült...

8. Rajongó legyen a talpán, aki még követni tudja, hány Star Trek-film és -sorozat van! Bár az eredeti, klasszikus Star Trek tévésorozat 1969-ben, 79 rész után véget ért, a sok ismétlés végül kultikus státuszba emelte. Roddenberry a '70-es években készített egy Star Trek-rajzfilmsorozatot is, de inkább a tévéképernyőnél sokkal látványosabb mozivásznon igyekezett felvenni a versenyt a konkurenciával, az 1977-től fellángoló Csillagok háborúja-őrülettel.

1979-ben készült el a Star Trek: Űrszekerek, 1982-ben a Star Trek 2. – Khan haragja, 1984-ben a Star Trek 3. – Spock nyomában, 1986-ban a Star Trek 4. – A hazatérés, 1989-ben a Star Trek 5. – A végső határ, 1991-ben a Star Trek 6. – A nem ismert tartomány, 1994-ben pedig a Star Trek 7. – Nemzedékek, amiben először volt látható együtt Kirk és Picard.

Ezt követte 1996-ban a Star Trek 8. – Kapcsolatfelvétel, aztán az 1998-as Star Trek 9. – Űrlázadás, a 2002-es Star Trek 10. – Nemezis, majd egy kisebb szünet után a J.J. Abrams-féle korszak filmjei, a 2009-es Star Trek, a 2013 Star Trek – Sötétségben és a 2016-os Star Trek: Mindenen túl következtek.

Tévésorozatból is készült jó pár: a klasszikus Star Trek után jött a Star Trek – Az új nemzedék (1987–1994), a Star Trek: Deep Space Nine (1993–1999), a Star Trek: Voyager (1995–2001), a Star Trek – Enterprise (2001–2005), a Star Trek: Discovery (2017–), valamint a 2020-ban elindult Star Trek: Picard. Emellett természetesen számos könyv, képregény és videójáték folytatta az Enterprise legénységének kalandjait az elmúlt évtizedekben.

Forrás: UIP-Duna Film


9. Magyarországon csak jóval később, 1997-ben mutatták be először a '60-as évekbeli eredeti Star Trek sorozatot a tévében.
A William Shatner és Leonard Nimoy főszereplésével forgatott mozifilmek pedig a '90-es években nálunk csak VHS-en jelentek meg, ezért itthon kezdetben egyáltalán nem volt akkora kultusza a Star Treknek, mint a Star Warsnak (utóbbi franchise ekkor már túl volt egy óriási '80-as évekbeli utánjátszós mozis-trafikos kártyás-másolt kazettás divathullámon, majd '97-ben idehaza is levetítették a régi Star Wars-trilógia felújított változatát).

A magyar rajongók a '90-es években alighanem jobban kedvelték Picard kapitányt Kirknél, mivel a Patrick Stewart főszereplésével készült második film, a Star Trek: Kapcsolatfelvétel 1997-ben ugyanakkor került mozikba, amikor a TV3 elkezdte vetíteni a Star Trek: Az új nemzedéket,

így a kopasz Picard kalandjai jóval frissebbnek és izgalmasabbnak tűnhettek.

10. A 2013-as Star Trek - Sötétségben volt Leonard Nimoy utolsó Star Trek-filmje. Azérdekes alternatív idősíkos csavarral megbolondított, J.J. Abrams-féle új trilógiában ugyanis egyszerre két Spock létezik: a fiatal tisztet Zachary Quinto alakította, a sokat látott idős vulkánit pedig két mozifilm erejéig újfent Leonard Nimoy, aki 2015. február 27-én hunyt el.

 

A Port.hu SZESSÖN című sorozatának meghívott vendége Szabó-Kulcsár Edina, aki egy eddig ismeretlen oldalát mutatja meg. A tévében többször is láttuk már, a social médiában is sokan követik, de azt talán még a legnagyobb rajongói sem sejtik, hogy mennyire tud gitározni.