11 érdekesség a Bronxi mese című Robert De Niro-filmről

Bár Robert De Niro legelső rendezése nem hozott komoly anyagi sikert, a Bronxi mese mégis bevonult a legjobb gengszterfilmek közé.

1. A Bronxi mese Chazz Palminteri önéletrajzi ihletésű egyszemélyes monodrámája alapján készült, amit 1988-ban mutattak be a Braodway-n. A színész igazi neve Calogero Lorenzo Palminteri, és több stúdió is megkereste, hogy megvásárolja a filmjogokat, legalább az egyikük egymillió dollárt ajánlott fel, de Palminteri

nem volt hajlandó eladni nekik a jogokat, ha nem írhatja meg a forgatókönyvet és nem játszhatja el Sonny, a maffiafőnök szerepét.

Ebbe egyik stúdió sem egyezett bele, mivel a szerepre másik színészt akartak felvenni. Aztán jött Robert De Niro, aki felajánlotta, hogy 50/50 százalékos arányú partnerséget köt, Palminterivel, akinek minden feltételére rábólintott, ha De Niro rendezheti a filmet - eddig még egy filmet sem rendezett - és ő alakíthatja Lorenzót. Palminteri beleegyezett, és a szerződésüket kézfogással pecsételték meg.

Forrás: Örökmozgó

 

2. Hogy a film minél hitelesebb legyen, De Niro azt akarta, hogy Palminteri részt vegyen a gyártás minden aspektusában. Így hát Palminteri jelen volt a szereplőválogatásban, a helyszínek kiválasztásában, a vágásban és még a hangkeverésben is, pedig az égvilágon semmit sem tudott róla.

3. Noha a cím a Bronxi mese , és a történet is itt játszódik, gyakorlatilag az egész filmet az Astoria és a Jackson Heights negyedben forgatták a New York állambeli Queensben. Könnyebb volt megragadni a korszakot azokon a helyeken, ahol sok épület még mindig áll az 1920-as vagy az 50-es évekből, miközben a Bronx rengeteget változott.

Forrás: Örökmozgó

 

4. Ahhoz, hogy eljátssza a buszsofőr apát, Robert De Nirónak kereskedelmi vezetői engedélyt kellett szereznie, "B" kategóriás "utasszállító" minősítéssel, hogy a filmben szereplő buszt vezethesse. A bostoni közlekedési hatóság elutasította a kérelmét, mondván, hogy nem  egy közlekedési társaság alkalmazottja, de a New York-i hatóság jóval megértőbbnek bizonyult, és a színész pár hetes képzés után megkapta a "B" osztályú kereskedelmi jogosítványát, utasszállító jóváhagyással.

5. Kathrine Narducci kilencéves fiát vitte el egy casting-felhívásra, ahol a fiatal Calogero szerepére kerestek gyerekszínészt. Amikor kiderült, hogy Calogero anyjának szerepe is elérhető, megkérdezte, hogy jelentkezhet-e meghallgatásra, és végül meg is kapta a szerepet – a fiának nem jött össze a dolog. Narducci később is játszott Robert De Niróval Az írben (2019)  

Forrás: Örökmozgó

 

6. Sokan hiszik azt hogy a kocsmai verekedés során, ahol Sonny emberei egy motorosbandával csapnak össze, a göndör hajú kecskeszakállas karaktert az a Rob Schneider játssza, akinek a film elején van egy nyúlfarknyi cameója. Az illető valójában a Hell's Angels motoros klubnak New York-i „részlegének” igazi tagja. A jelenet alatt, ahol két társaság laposra veri egymást, ironikus módon a ’Come Together’ szól a The Beatles-től.

 

7. Ehhez a jelenethez, amit egy Chezz Bippy nevű bárban vettek fel – amit rendesen szét is vertek - Robert DeNiro és Chazz Palminteri egy régi barátjuk segítségét kérték. Chuck Zito a Hell’s Angels egyik prominens vezetője volt akkoriban, aki saját maga választotta ki öt marcona kinézető motoros haverját, hogy játsszák el a fiktív Satan's Messengers Motorcycle Club tagjait.

 

Forrás: Örökmozgó

 

8. A gengszterfilm nem volt kirobbanó siker: 21 millió dollárra rúgott a gyártási költsége, viszont mindössze 17 millió dollárnyi bevételt termelt. De Niro őszintén bevallotta:

"Már hogyne lettem volna csalódott!? Hiszen mennyit dolgoztam vele! Ugyanakkor szerencsés is voltam, hogy megcsinálhattam ezt a filmet."

A szerény bevételek ellenére De Niro maga nagyra értékeli a Bronxi mese kulturális hatását, és az évek múlásával már a Martin Scorsesével közösen készített, legemlékezetesebb gengszterfilmjeivel említi egy lapon.

9. De Niro szerint a Bronxi mese buktája után „soha többé nem kértek fel rendezőnek”, és óriási erőfeszítés volt már az is, hogy 2006-ban végül mégis elkészülhessen a The Good Sheperd (nálunk Az ügynökség címmel került mozikba), amelynek nemcsak egyik főszereplője és producere volt, de a direktori székben is ő ült. A filmben, amely a CIA születését mutatja be, egyébként Matt Damon,  Angelina Jolie, Alec Baldwin és Joe Pesci is játszottak.

Forrás: Örökmozgó

 

10. Van egy 2018-as dokumentumfilm Wasted Talent (Elpocsékolt tehetség) címmel, amely

olyan celebekről szól, akik nem tudtak mit kezdeni a hirtelen jött hírnévvel,

és első sikereik után elbuktak. A már tini Calogerót alakító Lillo Brancato áll a film középpontjában, és természetesen gyakran kerül szóba a Bronxi mese, sőt, a film címe is innen jön, ami a karaktere apjától (Robert De Niro) származik: "Nincs szomorúbb dolog az életben, mint az elpazarolt tehetség".

11. Az olasz Calogerót alakító két színész közül érdekes módon egyik sem olasz,  mindkettő latin-amerikai származású: a 9 éves főhőst alakító Francis Capra dominikai születésű. Lillo Brancato pedig kolumbiai, bár egy, őt örökbe fogadó olasz család nevelte fel.