12 dolog, amit nem tudtál Az ötödik elemről

Luc Besson dicsősége sajnos mára a múlté, de a napokban leadja a tévé az egyik legjobb filmjét, még 1997-ből. Nosztalgiázz velünk ezzel a tucatnyi érdekességgel, amit összegyűjtöttünk a forgatás kulisszái mögül!

1. Luc Besson a forgatókönyv első verzióját a gimnáziumban írta, 16 évesen, a cselekmény főbb elemeit és Az ötödik elem világát pedig még gyerekként találta ki – nagyon sivár gyerekkora volt, és ide menekült az unalom elől. A főhős foglalkozása azért lett pont taxisofőr, mert az író-rendező apja másodállásban taxizott, hogy ki tudja fizetni a művészeti sulit, ahova az ifjú Besson járt. Az apa előtti tisztelgésként az alkotó szinte minden filmjébe belerak egy taxis hőst (lásd például a Taxi filmeket).

2. Az ötödik elemben a legtöbb akciójelenet szokatlan módon fényes nappal játszódik. Ezt Besson szándékosan tervezte így, mert elege volt abból, hogy szinte minden sci-fiben sötét űrhajók fényhiányos folyosóin zajlik az események java része.

3. A film főhősnője, Leeloo által beszélt nyelvet Luc Besson találta ki, de később a figurát alakító Milla Jovovich segítségével fejlesztette tovább. Az ukrán születésű színésznő több nyelven is folyékonyan beszél, így nem esett nehezére megtanulni a 400 szóból álló szókészletet. Gyakorlásként egyébként az alkotó és Jovovich ezen a kitalált nyelven beszélgettek és írtak levelet egymásnak. Besson pedig nem figyelmeztette Az ötödik elem főhősét, Korben Dallast játszó Bruce Willist, hogy partnernője ezen a fura nyelven fog megszólalni, ezért az első találkozásukat megjelenítő jelenetben a színész döbbenete valódi.

4. Az ötödik elemben látható énekesnő, Diva Plavalaguna a Lammermoori Lucia című opera Il dolce suono című áriáját énekli, ami eleve az egyik legnehezebb ária, mivel ki kell énekelni benne a magas cé fölött található F hangot – Éric Serra zeneszerző pedig még át is írta az eredeti dalt, amelyben így tényleg emberfeletti hangok és hangváltások hallhatók. A figura hangját kölcsönző operaénekesnő, Inva Mula kicsit meg is lepődött, amikor meglátta a kottát, és közölte a zeneszerzővel, hogy az emberi hang nem képes ilyen rövid időn belül ilyen hatalmas váltásokat produkálni. Végül úgy oldották meg a dolgot, hogy Mula a stúdióban egyesével énekelte fel a hangokat a problémás szakaszokban, és utána ezekből a felvételekből digitálisan rakták össze a szóban forgó részt.

5. A vizuális effektes csapat Az ötödik elem minden egyes repülő autója számára alkotott egy-egy külön rendszámtáblát. Habár a filmben ez egyszer sem látható, a legtöbb jármű rendszámán a „New York, The F*ck You State” (New York, a B*szd meg-állam) szavak láthatók.

6. Már megkezdődött a forgatás, mikor az alkotók úgy döntöttek, hogy Milla Jovovich haja a színésznő eredeti barna hajszíne helyett legyen a filmben látható neon narancssárga. Ahhoz, hogy ilyen fényesen ragyogjon, Jovovich haját többször is újra kellett festeni, ezt azonban a haj nem bírta, roncsolódni kezdett, ezért végül inkább készítettek egy parókát a színésznő számára.

7. Az ötödik elem jelmeztervezője a neves divattervező, Jean-Paul Gaultier volt, aki személyesen ellenőrizte a film mind az ötszáz statisztájának a ruháját.

8. A Chris Tucker által alakított excentrikus Ruby Rhod figuráját Prince-ről és Michael Jacksonról mintázták. Az eredeti tervek szerint őket is akarták felkérni a karakter megformálására (Prince-szel az első helyen). Rajtuk kívül Jamie Foxx is esélyes volt a szerepre.

9. Korben Dallas szerepének eljátszására pedig Bruce Willis előtt Jean Reno és Mel Gibson neve merült fel, míg Leeloo (akinek a szerepére több mint 3 ezer jelentkezőből választották végül Milla Jovovichot) lehetett volna Elizabeth Berkley vagy Julia Roberts is. A Munro tábornok szerepére kiírt meghallgatáson Kevin Costner is részt vett (de helyette Brion James lett a befutó).

10. Az ötödik elemet Luc Besson eredetileg trilógiának szánta, de végül elvetette az ötletet, és egybeolvasztotta a három forgatókönyvet.

11. Alejandro Jodorowsky és Jean Giraud a film bemutatása után beperelték Luc Bessont, mert úgy gondolták, az ő The Incal című képregényükből lopta a film sztoriját. Az ügyet azonban 2004-ben ejtette a bíróság: azt állapították meg, hogy a két műnek csak nagyon kis részletei egyeznek meg – egyébként valószínűleg nagyrészt azért, mert a Moebius művésznéven alkotó Giraud maga is dolgozott Az ötödik elem világának dizájnján.

12. Habár a filmben elhangzik, de talán nem mindenki értette tisztán: Leeloo teljes neve Leeloominaï Lekatariba Lamina-Tchaï Ekbat De Sebat..


(via IMDb)