15 dolog, amit nem tudtál A cápáról

Steven Spielberg első nagy sikere igazi klasszikus, amiről az évek során nagyon sok érdekességet lehetett hallani. Ezt a több mint egy tucatnyi kulisszatitkot ismerted már?

1. A Quintet alakító Robert Shaw és a Hoopert megformáló Richard Dreyfuss ki nem állhatták egymást, szinte végigveszekedték a forgatást – elsősorban azért, mert az idősebb Shaw folyamatosan szívatta a még kezdőnek számító, fiatal Dreyfusst. Ez minden bizonnyal nagyon kellemetlen lehetett az utóbbi színésznek, de a filmnek nagyon jót tett, mivel valódi feszültséget adott az általuk játszott figurák között szintén fennálló ellenséges viszonyhoz.

2. Robert Shaw-nak nem egyedül kiállhatatlan természete okozott gondot a forgatáson, hanem alkoholizmusa is. A stábtagok visszaemlékezése szerint Shaw amúgy igazi úriember volt, de amikor inni kezdett, kötekedővé vált – és sajnos minden felvétel között iszogatott. A színész maga is folyamatosan azt hajtogatta, bárcsak le tudna szokni, de nem volt képes rá. Függősége a híres USS Indianapolis-os monológját is elrontotta, a másnapos Shaw-val rögzített próbálkozások közül ugyanis egyetlen egyet sem tudtak használni. A bűnbánó sztár azonban késő éjjel felhívta Spielberget, hogy hadd próbálja meg még egyszer – és másnap elsőre megcsinálta a teljes monológot.

3. Steven Spielberg rendező szerint a műkar, amit abban a jelenetben használtak, amelyben felfedezik az első áldozat, Chrissie maradványait a parton, nagyon természetellenesnek tűnt, ezért inkább beástak a homokba egy női stábtagot, és az ő kilógó karja került be a filmbe.

4. Évtizedekkel A cápa forgatása után a címszereplő áldozatául esett filmbeli kisfiú, Alex édesanyját, Mrs. Kintnert alakító amatőrszínész, Lee Fierro meglátta, hogy egy halételeket kínáló étterem étlapján szerepel egy olyan fogás, hogy Alex Kintner szendvics. Amikor elmondta a személyzetnek, hogy ő játszotta a filmben Alex Kintner anyukáját, váratlanul előkerült az étterem tulajdonosa, aki nem volt más, mint az annak idején a kisfiút megformáló Jeffrey Voorhees. A két ember a forgatás után akkor találkozott először egymással.

5. Amikor John Williams, A cápa híres zenéjének a szerzője megmutatta az azóta ikonikussá vált dallamot Spielbergnek, a rendező kiröhögte, és azt mondta, „oké, ez vicces volt, de igazából mit találtál ki?” Később a rendező maga is elismerte, hogy Williams aláfestő zenéje nélkül A cápa fele annyira lett volna csak sikeres, mint így. A zeneszerző munkáját a Filmakadémia is elismerte: vicces módon viszont John Williams volt az 1976-os Oscar-gálán a karmester, ezért a zenekari árokból kellett felrohannia átvenni az arany szobrocskát.

6. Azt már bizonyára mindenki hallotta, hogy a filmben szereplő műcápát (amiből igazából hármat is használtak a forgatáson) Steven Spielberg az ügyvédje után Bruce-nak nevezte el. De a darabonként 250 ezer dollárból készült mechanikus cápák nagyon sok gondot okoztak a forgatáson (a rendező eleve gagyinak találta őket, az egyik ráadásul úgy indította a karrierjét, hogy lesüllyedt a tenger fenekére, mivel addig csak édesvízben tesztelték, és az animatronics – kábelek és beépített motor segítségével mozgatott – bábu mechanikáját azonnal tönkre tette a sós víz), ezért a direktor egy idő után csak „a nagy fehér sz*r”-nak hívta őket.

7. Richard D. Zanuck és David Brown producerek eredetileg nem Spielberget kérték fel rendezőnek, hanem Dick Richardsot (Kedvesem, Isten veled!), de őt

azonnal menesztették, amikor kiderült, hogy nem tudja, mi a különbség a cápák és a bálnák között.

Ezután felmerült a nagy sikerű Bosszúvágy direktora, Michael Winner is, de a lehetőséget végül mindenki szerencséjére a fiatal Steven Spielberg kapta meg.

8. A film szereplői körében is sok változás történt. Hooper szerepére Richard Dreyfuss előtt felmerült Jeff Bridges, Jon Voight, Kevin Kline és Dustin Hoffman is. Brodynak Steven Spielberg először Robert Duvallt akarta (hálából, mert ő bátorította A cápa leforgatására), de a színész inkább Quintet szerette volna eljátszani – arra a figurára azonban a direktor túl fiatalnak találta. A végül Roy Scheider által alakított Brody megformálására esélyes volt Gene Hackman is, a legkomolyabban azonban Charlton Hestont vették számításba.

A színészlegenda ellen szólt viszont, hogy egyrészt túl híres volt, ezért a producerek szerint elvonta volna a figyelmet a filmről, másrészt már az olyan korábbi munkáiban, mint az Airport ’75 vagy a Földrengés, ő játszotta a nagy megmentőt, így a nézőknek el lett volna spoilerezve az alkotás vége. Heston állítólag annyira megsértődött Spielbergre, amiért végül nem őt választotta, hogy folyton becsmérelte nyilvánosan, és megfogadta, hogy sosem fog vele dolgozni. A színész be is tartotta a fogadalmát: a direktor hiába hívta a Meztelenek és bolondok Stilwell tábornoka szerepére, a sztár nemet mondott.

Quint, a cápavadász szerepére Robert Mitchum, Oliver Reed és Sterling Hayden mellett – annak ellenére, hogy nagy névnek számított – Lee Marvint is felkérték, de ő nem vállalta. Robert Shaw-t végül a már említett producerek, Zanuck és Brown javasolták Spielbergnek. Végül Ellen, Brody felesége (Lorraine Gary helyett) majdnem a Dallas Pamelája, Victoria Principal lett.

9. A Brody család cocker spánieljét Spielberg saját, Elmer nevű kutyusa játszotta. Elmert a rendező több filmjébe is berakta: az állat feltűnt a Sugarlandi hajtóvadászatban, a Harmadik típusú találkozásokban és a Meztelenek és bolondokban is.

10. Fentebb már említettük a Mrs. Kintnert alakító Lee Fierrót, aki nem profi színész, csak egy helyi lakos volt, aki bekerült a filmbe. Ennélfogva az asszony nem tudta, hogyan kell színlelni, hogy pofon vág valakit, ezért a pofon, amit a Roy Scheider alakította Brodynak adott, minden alkalommal igazi volt. Scheider egy interjúban elárulta, hogy a tizenhét próbálkozás, amíg végre sikerült a megfelelő felvétel, karrierje legfájdalmasabb része volt.

Fierro pedig arról mesélt többször is, hogy az egyik alkalommal olyan erősen ütötte meg a színészt, hogy annak még a szemüvege is leesett.

De minden bizonnyal megérte minden fájdalom és szemüveg, hiszen a filmbeli pofon olyan emlékezetesre sikerült, hogy Fierrót később gyakran kérték arra rajongók, főleg fiatal férfiak, hogy pofozza fel őket.

Az asszony egy darabig engedett a kéréseknek, de egy idő után úgy döntött, inkább abbahagyja a pofozkodást.

11. A cápát eredetileg 1974 karácsonyán akarták bemutatni, de olyan sokat csúsztak a forgatással, hogy a film csak 1975 nyarára készült el. A hetvenes években a nyár még a legrosszabb időszaknak számított filmforgalmazási szempontból (ilyenkor csak olyan rossz filmeket küldtek a mozikba, amiktől nem vártak sokat), így a stúdió fel volt rá készülve, hogy az 1975. június 20-i premier bukást fog eredményezni – de nem így lett. A cápa olyan hatalmas sikert aratott, hogy ez lett az első film, ami elérte a 100 millió dolláros jegybevételt, és így a Csillagok háborúja bemutatásáig ez volt minden idők legjövedelmezőbb alkotása is – ezzel pedig megszületett a nyári blockbuster jelensége, és a stúdiók azóta is kiemelt időszaknak tekintik a nyarat.

12. Az első áldozat, Chrissie fuldoklásának hangját a filmesek úgy vették fel, hogy a hangstúdióban a karaktert alakító Susan Backlinie-nek felfelé kellett fordítania a fejét, eléraktak egy mikrofont, és fölülről vizet locsoltak a szegény nő szájába.

13. Fent már említettük, hogy a filmesek sokat csúsztak a forgatással: ez összesen 159 napot jelentett a betervezett 55 helyett, ami természetesen a költségvetés elszabadulását is magával vonta. Mindezzel a film a stábtagoktól kiérdemelte a Flaws becenevet, ami tévedést jelent, és azért vicces, mert rímel A cápa eredeti címére, a Jawsra.

14. Abban a jelenetben, amikor Quint és Hooper a sebeikkel hencegnek egymásnak, Brody felemeli a pólóját, és megmutatja a vakbélműtétének a hegét. Ezt a poént az élet adta a filmnek, a sebhely ugyanis nem a sminkesek munkája volt – a Brodyt játszó Roy Scheidernek tényleg vakbélműtétje volt.

15. Mikor a fent többször is említett producerek megvásárolták A cápa alapjául szolgáló regény jogait az írótól, Peter Benchley-től, először nem nagyjátékfilmben, hanem sorozatban gondolkodtak. Az volt a koncepció, hogy minden epizódnak lenne egy-egy híres vendégszereplője, és az adott részben ők válnának a nagy fehér cápa áldozatává. Hála az égnek, hogy végül nem így lett!


(via IMDb)