15 dolog, amit nem tudtál a Titanicról

Több mint egy tucat érdekességet gyűjtöttünk össze nektek minden idők egyik legsikeresebb melodrámába oltott katasztrófafilmjéről, amit szerencsére ismét leadnak a tévében.

1. Miután megtudta, hogy a híres rajzolós jelenetben úgyis meztelenül kell mutatkoznia Leonardo DiCaprio előtt, Kate Winslet az első találkozásukkor

egy villantással üdvözölte kollégáját,

hogy megtörje a jeget.

2. A szóban forgó aktrajzolós képsorban a közeliben nem DiCaprio kezét mutatják – maga a rendező, James Cameron volt a kézdublőr, mivel csak utólag, a forgatás után jutott eszébe, hogy szeretne egy ilyen snittet is. És ha már előtte nem volt elég gondos, utólag igen alapos volt, hiszen arra is odafigyelt, hogy tükrözzék a felvételt, mivel ő bal-, a színész pedig jobbkezes.

3. Ha nem számoljuk a napjainkban játszódó jeleneteket, illetve a nyitó és a záró stáblistát, a film játékideje 2 óra és 40 perc: pontosan ennyi ideig tartott, amíg a Titanic elsüllyedt. Ehhez hasonló pontosság figyelhető meg az ütközést illetően is, ami beszámolók szerint 37 másodpercig tartott, és Cameron ezt is hajszálpontosan rekonstruálta alkotásában.


4. Azt a jelenetet, amelyben a hajóra betörő víz elárasztja a lépcsős báltermet, a filmesek csupán egyszer tudták felvenni, mivel a bútorok és egyéb tárgyak valóban elpusztultak egy ekkora erejű áradás következtében.

5. James Cameron nem kevesebb mint tizenkét alkalommal merült le az igazi Titanichoz, és elképesztő élménynek találta. Mivel mindenképpen le akarta forgatni a hajó elsüllyedését megörökítő filmet, csak erre tudott koncentrálni, amikor először lent volt; viszont miután feljött a felszínre, annyira megrázta a szerencsétlen baleset tragikuma, hogy elsírta magát. Egyébként ha összeadjuk a rendező tizenkét merülésének az idejét, az jön ki, hogy összességében több időt töltött a hajón, mint az igazi utasok.

6. A film hitelességét tekintve Cameron nem állt meg a pontos időhatárok betartásánál – érzelmileg is nagy hangsúlyt fektetett rá. Egyesével leült például a film mindegyik statisztájával (nagyjából százötven emberrel), hogy elmondja nekik az általuk alakított utas nevét és háttértörténetét. A kiemelt statiszták esetében pedig az olyan részletekre is odafigyelt, hogy a korabeli beszámolók alapján konkrét eseményeket és valóban elhangzott mondatokat is beleírt a jeleneteikbe. Az a képsor például, amelyben két kislányt akarnak felrakni az egyik mentőcsónakra, de kiderül, hogy már csak az egyikük számára van hely, valóban megtörtént, és az eseményeket túlélő egykori gyermek, Eva Hart megerősítette azt is, hogy az apja szó szerint azt mondta neki, amikor búcsút vett tőle, ami a filmben is elhangzik („fogd meg az anyukád kezét, és légy jó kislány!”).


7. Az idős, százéves Rose-t alakító színésznő, Gloria Stuart a valóságban csak 86 éves volt a forgatás idején – de később tényleg megérte ezt a szép kort:

2010-ben hunyt el, kerek százéves korában.

8. A gépházban játszódó jelenetbe szándékosan olyan kaszkadőröket válogattak, akik nem sokkal magasabbak 150 centinél, hogy a terem minél nagyobbnak látszódjon a felvételen.

9. 200 millió dolláros költségvetésével a film többe került, mint maga a Titanic megépítése. A hajót ugyanis 1910 és 1912 között másfél millió fontból hozták össze, ami 7 és félmillió dollárnak felelt meg, 1997-es árakra átszámítva pedig úgy 120–150 milliónak.

10. A Titanic annak idején olyan hatalmas siker volt a mozikban, hogy szokatlanul sokáig műsoron tartották – ami miatt a Paramount Pictures-nek új kópiákról kellett gondoskodnia, mivel az eredetiek szó szerint elkoptak.

11. James Cameron sokáig hajthatatlan volt, és nem akart semmilyen dalt belerakni a Titanicba, még a végefőcím alá sem, mert úgy gondolta, hogy az szinte mindig kizökkenti a nézőt, mert nem adja vissza a film tónusát. Az alkotás zeneszerzője, James Horner azonban ki akarta harcolni, hogy a mű egy érzelmileg erős számmal záruljon, ezért titokban megíratta a My Heart Will Go On című dalt Will Jenningsszel és Céline Dionnal. Miután a felvétel elnyerte a vezetőség tetszését, Horner Cameronnak is megmutatta – a többi pedig már, ahogy mondani szokás, történelem.

12. A süllyedés utáni jelenetet egy 1 millió 300 ezer liter befogadására alkalmas medencében forgatták, és a megfagyott holttesteket úgy alkották meg, hogy a színészeket beszórták világos színű púderrel, ami a vízzel érintkezve kristályos állagúvá vált. Azt pedig, hogy a hajuk és a ruhájuk vizesnek tűnjön, wax használatával érték el.


13. Amikor James Cameron a Titanic forgatókönyvét írta, saját kútfőből találta ki a két központi figura, Rose DeWitt Bukater és Jack Dawson nevét. Miután viszont befejezte a scriptet, megtudta, hogy a Titanic egykori utasai között valóban volt egy J. Dawson – igaz, az ő keresztneve Joseph volt. Az 1888 szeptemberében Dublinban született férfit az új-skóciai Fairview Lawn temetőben helyezték örök nyugalomra, az elsüllyedt hajó sok más áldozatával együtt. A film sikere miatt mára az ő sírköve (a 227-es számú) lett a leglátogatottabb az egész temetőben.

14. Kate Winslet nagyon kemény kiképzésnek élte meg a forgatást, nemcsak a feszített tempó miatt, hanem mert az akciójelenetek felvétele közben számtalan sebesülést szerzett. Nem túl meglepő módon ezért a premier után azt nyilatkozta, hogy

nagyon sok pénzt kell ahhoz kapnia, hogy még egyszer James Cameronnal dolgozzon.

A pillanat (vagy a sok pénz) pedig a közelmúltban érkezett el, hiszen Winslet is főszerepet játszik a rendező közelgő filmjében, az Avatar: A víz útjában.

15. Egy pár évvel ezelőtti utólagos vizsgálat megállapította, hogy ha a kapitány nem próbálja meg manőverezéssel elkerülni az ütközést, és emiatt nem fordítja a jéghegyhez képest oldalirányba a hajót, hanem hagyja, hogy frontálisan ütközzenek, a Titanic megsérült volna ugyan, de nem süllyedt volna el, és csupán olyan mértékben károsodott volna, hogy az utasok pár napos késéssel biztonságosan megérkezhettek volna New Yorkba. Egy másik vizsgálat pedig azt derítette ki, hogy a hajó valójában egyáltalán nem volt rosszul megtervezve vagy megépítve (ahogy azt a filmben is állítják), mivel egy ilyen súlyos oldalirányú ütközést egy ekkora jégheggyel még egy modern hadihajó sem feltétlenül úszna meg süllyedés nélkül.


(via IMDb)