30 éves a legjobb tinivámpíros film, Az elveszett fiúk

A kifordított Pán Péter-mese azonnal sztárt csinált a 20 éves Kiefer Sutherlandből. De a többi főszereplő is szép karriert futott be, az ő filmjeiket és tévésorozataikat ajánljuk erre a hétre.

30 éve, 1987. július 31-én ülhetett be először Amerikában a széles közönség minden idők egyik legjobb vámpírfilmjére, Az elveszett fiúkra (bár a film premierje pár nappal korábban, New Yorkban volt). Lehet szidni Joel Schumachert a béna Batman-blockbusterei miatt, de azért ezt a filmet eléggé odatette – divatba hozva azokat a vámpírfilmeket, ahol nem egy Lugosi Béla- vagy Christopher Lee-arcú kriptaszökevény a vérszívó szörnyeteg, hanem egy fiatal, jóképű férfi. Hiszen ugye az ikonikus főszereplő, a kaliforniai tengerparton bandázó motoros rockvámpírok vezére, Kiefer Sutherland mindössze 20 éves volt a forgatás idején.

A film mondhatni a coming of age történetek és a tinihorrorok szokásos kliséjével kezd: a lázadó tinédzser Michael (Jason Patric) a kisöccsével (Corey Haim) és az egyedülálló anyjával (Dianne Wiest) egy új, boldogabb élet reményében költöznek a napfényes Kaliforniába – igaz, ott csak a gyilkossági ügyeiről, a titokzatos eltűnéseiről és a féktelen bulijairól elhíresült Santa Carlában tudják meghúzni magukat a nagypapánál. Hamarosan kiderül, hogy a bűntények hátterében egy fiatalokból álló motorosbanda áll, ahol a tagok valójában mind vámpírok, és egy félig elsüllyedt, romos tengerparti hotelben tanyáznak. Michael öccse a képregénybolond Frog-testvérekkel (Corey Feldman és ) próbálja legyőzni a vérszívókat, ám nehezíti a dolgukat, hogy Michael nemcsak beleszeret a rockvámpír barátnőjébe, Starba (Jami Gertz), de ő maga is vámpír lesz. Ráadásul a Frog-testvérek szerint egy fővámpír is él a környéken, sőt, lehet, hogy pont az anyjuk új udvarlója az...

 Az örök fiatalság, a soha véget nem érő móka és bulizás, a szülők elleni lázadás, az apa nélküliség és a pótapa dacos keresése keresése nem véletlenül ennyire fontos motívumok ebben a filmben. Mint ahogy az sem, hogy már a címbéli elveszett fiúk is a Pán Péter-mesék gyerekcsapatát idézi meg. Janice Fischer és James Jeremias eredeti forgatókönyve ugyanis egy kifordított Pán Péter-történet lett volna. Az első verzióban egy Peter nevű fővámpír irányított volna egy csapat kölyökvámpírt, akiket végül néhány pufók kiscserkész győz le, élükön egy olyan testvérpárral, akiknek Wendynek hívják az anyukáját.

Na, erre mondta Schumacher azt, hogy baromság az egész, és addig nem is vállalja a rendezést, amíg valaki nem írja át szexi tinédzserekre a gyerekvámpírokat, és nem rak a filmbe szerelmi szálat. Jeffrey Boam volt az, aki végül kipofozta a sztorit, és belerakta többek között Start, aki korábban még gonosz kisfiú volt. Az eredeti, kifordított Pán Péter-történetből szinte csak a Frog-testvérek, és a vámpírokkal lógó kiskölyök maradtak meg. Az elveszett fiúknak egyébként lett volna folytatása is Elveszett lányok címmel (eredetileg az lett volna a zárójelenet, hogy az elsüllyedt hotelben a fővámpír századfordulós festménye előtt már ficereg egy újabb vámpírcsapat), de végül csak B-kategóriás folytatások készültek a nagy klasszikushoz. Az elveszett fiúk népszerűségét viszont mindegyik szereplő ki tudta aknázni a későbbiekben – ennek tükrében állítottuk össze eheti tévéajánlónkat is.

Hétfő: Egy rém rendes család

A sorozat, amit aligha kell bemutatni bárkinek is, hiszen Al Bundyt, a folyton okoskodó, szexista tapló cipőbolti eladót, no meg a félkegyelmű rokonait (vagyis a white trash családok tankönyvi példáját) minden sorozatrajongó ismeri. Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogy Corey Feldman is felbukkant az egyik epizódban, mint Kelly szemét udvarlója.

Feldman a '80-as és a '90-es években igazi tiniidolnak számított, akárcsak a névrokona, Corey Haim, akivel nemcsak Az elveszett fiúkban, de sok másik filmben is együtt szerepelt (saját valóságshow-juk is volt The Two Coreys címmel). A '71-es születésű Feldman már gyerekszínészként is rengeteg filmben játszott, láthattuk a Péntek 13 IV-ben, a Kincsvadászokban, a Szörnyecskékben, az Állj mellém!-ben később pedig a Mesék a kriptából: Vérbordélyban, egy rakás idétlen vígjátékban és Az elveszett fiúk B-kategóriás folytatásaiban (A törzs, A szomjúság) is. Csakhogy ezekkel sajna be is skatulyázta magát egy életre, pedig nem tehetségtelen színész. 

Kedd: Féktelenül 2.

Jason Patric is csak 20 éves volt harmadik filmje, Az elveszett fiúk forgatásakor, és szinte az egész későbbi karrierjében az itt eljátszott önmarcangoló, gonosz által megkísértett, hősiesen szenvedő, érzékeny és jóképű hőst vitte tovább.

A Féktelenül 2-ben ő lett az új Keanu Reeves, vagyis az ügyeletes hős, aki a gyönyörű Sandra Bullockkal együtt megállítja az aktuális őrült terrorista ámokfutását – ezúttal nem egy száguldó buszon, hanem egy luxus óceánjárón. A film érdekessége, hogy eredetileg ez lett volna a Die Hard 3, csakhogy 1992-ben a Warnernél elkészült Steven Seagal Úszó erődje, így a Fox stúdió vezetősége már nem akart egy hasonló, hajón bunyózós filmet a saját akciósztárjukkal, így jegelték pár évig a már kész forgatókönyvet.

Szerda: Szívek szállodája

Reméljük, nem spoilerezünk azzal nagyot, ha eláruljuk: Az elveszett fiúk velejéig gonosz fővámpírja nem más, mint Edward Hermann, azaz Richard Gilmore a Szívek szállodájából! Az Emmy-díjas színész mindig is jól tudta hozni a sorozatbéli joviális, arisztokratikus és kicsit idegesítő apafigurát, hiszen már Az elveszett fiúkban is azok voltak a legviccesebb jelenetek, amikor a vámpírvadász fiúk a vámpírságával szívatták a családi vacsoránál az anyjuk új lovagját.

A nagy népszerűségnek örvendő Szívek szállodája sorozat alapsztoriját alighanem mindenki ismeri. A főszereplő a kisvárosi Szabadság Szálló menedzsere, Lorelai Gilmore (Lauren Graham), akinek a lányát (Alexis Bledel) felvették egy elegáns magániskolába, így arra kényszerül, hogy felkeresse gazdag szüleit, akikkel nem túl jó a viszonya. Emily és Richard Gilmore az unokájuk tanulmányainak támogatásáért cserébe minden péntek este a szállóban akarnak vacsorázni – és ez természetesen rengeteg családi konfliktushoz vezet.

Csütörtök: Váratlan utazás

Újabb kultikus sorozat a listán! Aligha van olyan harmincas ma Magyarországon, aki ne nézte volna a kereskedelmi adók elindulása előtti szegényes műsorkínálat idején, mi történik a századeleji Avonlea-ben a kis Sarah-val, a rigorózus Hetty nénivel, a kedves Olivia nénivel, a szórakozott feltaláló Jasper Dale-lel és a népes King-család többi tagjával.

Az összesen 7 évadot megélt kanadai tévésorozatban 1996-ban tűnt fel Az elveszett fiúk egyedülálló anyukája, a kétszeres Oscar-díjas Dianne Wiest. Ő alakította Lillian Hepworth-ot, Izzy nagynénjét, aki Bostonból jött meglátogatni az álmos kisvárosban élő rokonait. Wiest egyébként sokszor játszott csodabogarakról gondoskodó, erős anyafigurát a karrierje során – az egyik legemlékezetesebb ilyen szerepe Az ollókezű Edwardban volt, ahol ő fogadta be a tipikus kisvárosi házába a különc feltaláló címbéli teremtményét.

Péntek: A fülke

A díjesővel elhalmozott Dianne Wiest mellett egyértelműen Kiefer Sutherland vitte legtöbbre Az elveszett fiúk szereplőgárdájából. Na persze ő is megjárta a poklot, mire az apja árnyékából kilépve, 2002-ben be tudott robbanni a 24 című, tévétörténelmet csináló sorozatával, hiszen addig szinte folyamatosan a nőügyei és az alkoholizmusa miatt volt címlapokon a filmsikerek helyett. 

A fülke érdekes alkotás a filmográfiájában, hiszen alig látszik benne – ő ugyanis a titokzatos telefonáló hang, a gyilkos kedvű mesterlövész, aki folyamatosan szívatja az utcai telefont felvevő Colin Farrellt. A filmet Joel Schumacher rendezte, aki többször is együtt dolgozott Kiefer Sutherlanddel Az elveszett fiúk után: az 1990-es Egyenesen át például egy nagyon jó kis misztikus-orvosos thriller volt tőlük, nem csoda, hogy ezt is utolérte már a remake-gyártó láz.