5 sztár, akiről tuti nem tudtad, hogy Mesék a kriptából-epizódban szerepelt

Demi Moore, Daniel Craig és Slash is benne volt a kultsorozatban, Tom Hanks és Schwarzenegger rendezett is részeket. Rendhagyó heti tévéajánló.

A Mesék a kriptából reszelős hangú Kriptaőre ma már egy ugyanolyan félelmetesnek szánt, de inkább megmosolyogtató popkulturális figura, mint Freddy Krueger, a Szörnyecskék vagy Chucky, a gyilkos baba. A brit mintára leforgatott, 1989 és 1996 között futó HBO-sorozatban olyan korabeli hollywoodi nagyágyúk rendezték az egyes epizódokat, mint Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe), Richard Donner (Halálos fegyver), Walter Hill (48 óra), Russell Mulcahy (Hegylakó), vagy épp Bob Hoskins, Michael J. Fox és Kyle MacLachlan. A rendezők névsoránál már csak az epizódszereplők listája tarkább – be is mutatunk néhány nagy nevet!

Hétfő: Szupercella

Arnold Schwarzenegger 1990-ben forgatott egy Mesék a kriptából-epizódot The Switch címmel, amiben ráadásul szerepelt is. A történet egy öreg milliomosról szól, aki beleszeret egy 20 éves bombázóba, ám amikor visszautasításban részesül, egy őrült tudós kísértetkastélyában átoperáltatja a fejét(!!!) egy kigyúrt tahó nyakára, hátha így több sikere lesz...

Nem kevésbé bugyuta, de legalább ugyanennyire szórakoztató Schwarzenegger 2013-as nagy visszatérése, a Szupercella, amiben régi barátjával és nagy riválisával, Sylvester Stallonéval szerepelt együtt. A két izomhegynek ebben a filmben kivételesen nem erővel, hanem ésszel kellett megszöknie a világ legjobban őrzött szuperbörtönéből, némi bunyó és lövöldözés közepette.

Kedd: Charlie angyalai: Teljes gázzal

Demi Moore szintén 1990-ben szerepelt a Kriptaőr meséjében,  28 évesen, a Dead Right című epizódban egy nagyravágyó lányt alakított, akinek egy jósnő azt mondta: óriási vagyont fog örökölni, de nem sokkal utána nagyon véres halált hal. A lány hiszi is, meg nem is, ám amikor egy bizarr módon hájas és ronda milliomos (Jeffrey Tambor) házassági ajánlatot tesz neki, nem tud nemet mondani...

Demi Moore a 2000-ben nagy sikerrel bemutatott Charlie angyalai folytatásában is szerepelt – mint gonosz exangyal, aki a mostani angyalok angyalok (Cameron Diaz, Drew Barrymore és Lucy Liu) életére tör, és mindenhol próbálja megakadályozni a triót abban, hogy visszaszerezzék a gyűrűket, amikben a nemzeti tanúvédelmi program résztvevőinek adatai találhatóak.

Szerda: München

Daniel Craig azért a 2006-os Casino Royale, no meg a részben nálunk forgatott, 2005-ös München előtt is volt már valaki, bár kétségtelen, hogy ekkoriban még nem ismerte a fél világ a nevét. 1996-ban a Smoke Wrigs című Mesék a kriptából-epizódban szerepelt, amiben egy vagány, fiatal és ambiciózus reklámszakembert alakított – aki folyton farmerban és bőrdzsekiben járt be a karót nyelt üzletemberek és -asszonyok tárgyalásaira, ám végül rajtavesztett...

Craig az egyik izraeli ügynököt alakította a 2005-ös Münchenben (ő használta többek között a biciklipumpának álcázott egylövetű pisztolyt). A megtörtént események alapján készült filmben Spielberg azt a titkos izraeli különítményt követi nyomon, amelynek feladata a müncheni mészárlással gyanúsított 11 palesztin felkutatása és likvidálása volt.

Csütörtök: Philadelphia - Az érinthetetlen

Tom Hanks 1996-ban szerepelt a Mesék a kriptából None But the Lonely Heart című epizódjában. Szemüveggel először fel sem ismertem ebben a részben, és nincs is sok szerepe a történetben – pláne, miután a gyilkos kedvű főhős, Treat Williams fejjel előre belehajítja egy régi, képcsöves tévébe! Az epizód igazi érdekessége az, hogy (Schwarzeneggerhez hasonlóan) Hanks nem egyszerű mellékszereplő volt, hanem az adott rész rendezője, aki saját magának is adott egy kis színészi munkát!

Az 1993-as Philadelphia Oscar-díjat hozott Tom Hanksnek, de azt is sikerült vele elérni, hogy az emberekből ne viszolygást, hanem együttérzést váltsanak ki az AIDS-betegek. Ma már igencsak nehéz elképzelni, hogy a HIV-vírus akkoriban még tabutéma volt, a Philadelphia viszont nagy áttörést hozott a tévhitek eloszlatásában, például hogy ez a betegség nemcsak a homoszexuálisok között terjedhet, heteroszexuálisok is ugyanúgy elkaphatják nemi úton, kézfogással viszont egyáltalán nem terjed.

Péntek: Nyugi, Charlie!

A Guns N' Roses gitárosa, Slash (született: Saul Hudson) a kultikus rockzenekar legsikeresebb éveiben filmekben és sorozatokban is felbukkant. Láthattuk többek között egy Dirty Harry-részben (Holtbiztos tipp), a Mesék a kriptából egyik 1994-es epizódjában, az In The Groove-ban pedig nagymenő rádiós DJ-t alakított, aki halálra szekálja a szegény szerencsétlen kollégáját (akit nem mellesleg a Robotzsaru sztárja, Miguel Ferrer alakított).

Slash a Guns felbomlása után egy igen sikeres szólókarriert épített fel, és a mai napig szívesen beugrik cameo szerepekben filmekbe és sorozatokba. A botrányos életű Charlie Sheen kirúgása után Két pasi-pótléknak szánt Nyugi, Charlie! egyik részében például egy kutyasétáltató szomszédot alakított, és elmondott pár vicces életbölcsességet – itt lehet megnézni.