7 dolog, amit tuti nem tudtál A Gucci-házról

Angelina Jolie és Leonardo DiCaprio játszotta volna Patrizia Reggianit és Maurizio Guccit, de majdnem együtt szerepelt a filmben Robert de Niro és Al Pacino is.

1. Ez a film is egy könyvadaptáció

Mióta világ a világ, Hollywoodban a nagy stúdiók mindig lecsapnak a bestseller regényekre, hogy egy-egy ismert címmel még több pénzt énekeljenek ki a bukszánkból. A Harry Potter-filmek és Michael Crichton Őslényparkja mellett könyvadaptáció egyebek között között A majmok bolygójaA cápaA Profi és a Jumanji is – A Gucci-ház forgatókönyve pedig Sara Gay Forden 2001-ben megjelent The House of Gucci: A Sensational című könyve alapján készült (magyarul a Könyvmolyképzőnél jelent meg 2021-ben A ​Gucci-ház - Igaz történet gyilkosságról, őrületről, csillogásról és kapzsiságról címmel).

 

Forrás: Amazon / Könyvmolyképző / Fórum Hungary

 

2. Ridley Scott már 20 éve filmet akart forgatni a Gucci családról

A neves rendező már a 2000-es évek elején megszerezte Sara Gay Forden könyvének filmes jogait, mert nagyon szerette volna vászonra vinni a Gucci divatház mögött álló család történetét, amiben volt szerelem, árulás, sőt, egy gyilkosság is. A projekt előkészülete azonban évtizedeken át húzódott, és ezalatt számos híres rendező és színész neve szóba került:

a pletykák szerint Angelina Jolie és Leonardo DiCaprio játszotta volna Patrizia Reggianit és Maurizio Guccit, a filmet pedig Scott lánya, Jordan Scott rendezte volna.

Végül aztán Ridley Scott maga ült a direktori székbe, a főszereplők pedig Lady Gaga (Patrizia Reggiani), Adam Driver (Maurizio Gucci), Jared Leto (Paolo Gucci), Jeremy Irons (Rodolfo Gucci), Al Pacino (Aldo Gucci) és Salma Hayek (Pina Auriemma) lettek.

 

3. Majdnem együtt játszott a filmben Al Pacino és Robert de Niro

Eredetileg Robert De Niro lett volna Rodolfo Gucci, de helyette Jeremy Irons kapta meg a szerepet. Hogy De Niro végül miért nem vállalta el a szerepet, annak pontos oka még ma sem ismert, az viszont biztos, hogy az volt Ridley Scott rendezői szándéka, hogy A Gucci-házat egy lapon emlegessék A keresztapa 2-vel, amelyben mindkét színész ikonikus szerepet játszott.

Talán Robert De Niro és Al Pacino közös szereplése egyfajta „A keresztapa-paródia” jelleget adott volna a filmnek, és ez már túl sok lett volna a nézőknek...

 

Fórum Hungary

 

4. Fél Hollywood esélyes volt valamelyik Gucci-rokon szerepére

Bár Ridley Scott kezdettől fogva Adam Drivert szerette volna leszerződtetni Maurizio Gucci szerepére, eleinte voltak időbeosztási problémáik, így Chris Evans is képbe került tartaléknak arra az esetre, ha Driver épp nem ért volna rá (sőt, Christian Bale és Robert Pattinson neve is felmerült). Patrizia Reggiani szerepére pedig kezdetben Anne Hathaway, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Margot Robbie és Natalie Portman is pályázott, ám végül Lady Gaga lett a befutó, aki végül

élete legjobb élményének nevezte a Ridley Scott-tal való közös munkát.

 

5. Jared Leto Arany Málnát kapott Paolo Gucci megformálásáért

A Razzie Awardot hagyományosan az Oscar-gála előestéjén szokták kiosztani az adott év legbénább produkcióiért és leghitványabb színészi alakításaiért. 2022-ben Jared Leto két Arany Málnára is esélyes volt A Gucci-házzal: az egyik a „legrosszabb páros” volt, amelyben ő és „az otromba gumimaszkja, a rettenetes akcentusa és az ízléstelen ruhája” volt a jelölt,

a másik kategória pedig a legrosszabb mellékszereplő díja volt, amit végül meg is kapott.

Forrás: Fórum Hungary

 

6. A fülledt fürdőszobai jelenet nem volt kőbe vésve a forgatókönyvben

Adam Driver és Lady Gaga nemcsak csodásan játszottak ebben a filmben, de a kémia is nagyon jól működött köztük. Erre a legjobb bizonyíték

a fürdőszobai szexjelenet, ami ugyan benne volt eredetileg is a forgatókönyvben, az azonban nem, hogy pontosan hogyan is valósítsák meg.

A két színész között ugyanis ekkorra már kialakult egy olyan viszony, hogy nem érezték kényelmetlenül magukat még egy ilyen nagyon intim helyzetben sem – ezért úgy döntöttek, hogy kiengedik a bennük lakozó vadállatot.

 

7. A Gucci-háznak nem igazán tetszett A Gucci-ház

A Gucci divatmárka alapítójának dédunokája, Patrizia Gucci már jóval a bemutató előtt, az első előzetesek debütálásakor éles kritikával illette Ridley Scott filmjét. Kifogásolta a színészválasztást, és azt, hogy a gyilkosságról szóló könyv, ami a forgatókönyv alapját képezte, számos pontatlanságot tartalmaz. A színészekkel kapcsolatban sem volt elégedett:

A nagyapám nagyon jóképű férfi volt, és ahogy az összes Gucci, magas, kék szemű és elegáns. Őt Al Pacino alakítja, aki nem valami magas, ráadásul a fotón kövér, alacsony, barkót visel, és elég ronda. Szégyenletes dolog, hogy egyáltalán nem hasonlít rá!

De Jared Leto is megkapta a magáét „az ápolatlan haja és a lila kordbársony öltönye” miatt.