7 dolog, amit tuti nem tudtál A szív hídjairól

Volt egy pont, amikor ez is egy Spielberg-film lett volna. Meryl Streep azért kapta meg a főszerepet, mert Clint Eastwood anyukájának ő volt a legszimpatikusabb a rengeteg jelentkező közül.

1. A szív hídjai is könyvadaptáció

A nagy hollywoodi stúdiók régóta örömmel csapnak le a bestseller regények filmes jogaira, gondoljunk csak a kasszarobbantó Harry Potter-adaptációkra, vagy Michael Crichton Őslényparkjára! Az viszont már kevésbé ismert tény (kivéve azok számára, akik rendszeres PORT-olvasók), hogy egy-egy sikerkönyvön vagy novellán alapult többek között a Psycho, a Rambo, a Die Hard, a Farkasokkal táncoló, Jumanji és a Walter Mitty titkos élete is.

Clint Eastwood 1995-ös filmje, A szív hídjai Robert James Waller 1992-ben megírt The Bridges of Madison County című könyve alapján készült,

ami nálunk Magyarországon Madison megye hídjai címmel jelent meg először 1994-ben, majd később újabb kiadásokban is (melyeknek a borítóján már a filmváltozat két főszereplője, Clint Eastwood és Meryl Streep szerepeltek).

Forrás: Amazon.com / Moly.hu

 

2. Spielberg már a könyv megjelenése előtt lecsapott a filmes jogokra

A film alapjául szolgáló regény szerzője, Robert James Waller 11 nap alatt írta meg a könyvét, de nem akarta publikálni: azt tervezte, hogy egyszerűen csak odaadja ajándékba a történetet a barátainak és családtagjainak. Az egyik cimborájára viszont annyira jó benyomást tett a kézirat, hogy engedélyt kért rá, hogy megmutassa egy irodalmi ügynöknek. A szerző életét a saját bevallása szerint aztán örökre megváltoztatta az a telefonhívás, ami egy ismeretlen New York-i könyvügynöktől jött, mert az illetőnek ez volt az első kérdése:

Robert, te eddig hol a csudában bujkáltál?

A Steven Spielberg által alapított Amblin Entertainment produkciós cég már 1991 végén, jóval a megjelenés előtt megvásárolta 25 000 dollárért Robert James Waller regényének megfilmesítési jogait. Spielbergnek szokás szerint jó szimata volt (anno A cápát is úgy forgatta le, hogy a film alapjául szolgáló regénynek még csak a kefelevonata létezett, nem adták ki hivatalosan), mert a Madison megye hídjaiból 1995-re már 9,5 millió példányt adtak el világszerte.

 

3. Spielberg először Sydney Pollackot, aztán saját magát választotta ki rendezőnek

1991-ben Spielberg azt szerette volna, ha Sydney Pollack lesz a Madison megye hídjai filmváltozatának rendezője, ám ő nem vállalta el. Spielberg nem is bánta különösebben, mivel az új forgatókönyvíró, Richard LaGravenese olyan jól átírta Ronald Bass korábbi sztorivázlatát, hogy a neves rendező komolyan elgondolkodott: a Schindler listája után ő maga fog beülni a rendezői székbe. Spielberg azonban végül úgy döntött, hogy nem rendez, és leszerződtette Bruce Beresfordot. Ő viszont idő előtt kiszállt a projektből, egyes források szerint azért, mert Spielberg nem engedte meg neki, hogy Alfred Uhry átírja Richard LaGravenese forgatókönyvét, mások szerint viszont amiatt volt purparlé, hogy Beresford azt szerette volna, ha a film főhősnőjét egy angol színésznő alakítja, ezt viszont az Amblin stúdió felső vezetése (azaz Kathleen Kennedy és maga Spielberg) megtorpedózta, így elváltak útjaik.

 

Forrás: InterCom

 

4. Eredetileg Robert Redford lett volna a főszereplő és a rendező is

Végül Redford helyett hosszas huzavona után Clint Eastwood lett a film rendezője. Ő kapta meg Robert Kincaid, a National Geographic magazin számára a címbéli régi hidakat fényképező fotós szerepét is, aki romantikus viszonyba keveredik Francesca Johnsonnal (őt alakítja Meryl Streep), mialatt a nő családja távol van.

 

5. Fél Hollywood bejelentkezett női főszereplőnek

Francesca Johnson szerepét Sonia Braga és Catherine Deneuve is szerette volna megcsípni a '90-es években. Rajtuk kívül Glenn Close, Jessica Lange, Lena Olin, Isabella Rossellini, Emma Thompson, Susan Sarandon, Barbara Hershey, Cher, Jacqueline Bisset, Mary McDonnell, Kathleen Turner, Barbra Streisand és Anjelica Huston is esélyes volt. Clint Eastwood viszont kezdettől fogva Meryl Streepet szorgalmazta a szerepre, ami ellen Spielberg eleinte tiltakozott, de végül beadta a derekát.

Az ötlet, hogy Meryl Streep lesz a jó választás, állítólag Clint Eastwood édesanyjától, Ruth Woodtól származott.

 

6. Meryl Streep igen állhatatosan készült Francesca szerepére

A színésznő állítólag 10 kilót hízott kifejezetten a film kedvéért. Ráadásul olyannyira komolyan vette a szerelembe eső anya karakterét, hogy bár nem volt közös jelenete a gyerekeit alakító felnőtt színészekkel (akik az anyjuk naplóját olvasva ismerik meg a teljes történetet arról, miért kell a híd alatt elszórniuk Francesca hamvait, ahelyett, hogy az apjuk mellé temetnék őt), mégis találkozott Annie Corley-val és Victor Slezakkal. Utólag mindkét színész azt mondta, hogy pont ez a beszélgetés segített nekik a legtöbbet abban, hogy a filmben hitelesen tudják alakítani az anyjukra emlékező gyerekeket.

 

Forrás: InterCom

 

7. Mit írt A szív hídjairól a Filmvilág?

Géczi Zoltán a patinás szakfolyóirat 2005/05-ös számában egy hosszabb lélegzetvételű Clint Eastwood-cikkben külön kitért erre a filmre is: 

...példa nélkül álló zárvány a rendező életművében, mely segített végleg levetni a cinikus revolverhős poros ponchóját. (...) más kezében könnyedén válhatott volna gusztustalanul szentimentális, vagy szenilis geronto-tündérmesévé, de Clint Eastwood imponálóan józan rendezésével egy kivételes remekmű, a legszebb szerelmes filmek egyike született meg, melynek érzékeny karakterábrázolása, finom erotikája, életszerű dramaturgiája a legelvetemültebb akciófilm-rajongókat is megérinti.