80 éve született Rajhona Ádám, íme 8 legendás szinkronszerepe

A 2015-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész volt Doki magyar hangja a Vissza a jövőbe-trilógiában, de ő szólaltatta meg Marvot a Sin Cityben és persze Tommy Lee Jonest is az összes Tommy Lee Jones-filmben.

1943. december 12-én született, azaz most lenne 80 éves a Jászai Mari-díjas magyar színész, szinkronszínész és érdemes művész, Rajhona Ádám. Marosvásárhelyen született, vegyészetet tanult a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, de a tanulmányait megszakította, és végül a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett, 1966-ban. 1974-ben költözött Magyarországra, ahol játszott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a budapesti és a kecskeméti Katona József Színházban, a Tháliában 1998-tól pedig egészen a 2015-ben bekövetkezett haláláig a Vígszínház társulatának tagja volt.

 

Vass Éva, Rajhona Ádám, Hirtling István és Fazekas Zsuzsa a Magyar Rádió stúdiójában, a Különös éjszaka című rádiójáték 1987-es felvételén (forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

 

Rajhona drámai hősként és szatirikus szerepekben is mindig remekelt a színpadon, pályafutása során eljátszotta többek között Don Juant, III. Richardot, Tartuffe-öt és Bánk bánt is. De számos magyar filmben is szerepelt, láthattuk egyebek mellett a Megáll az időben, az Egészséges erotikában, a Szambában, a Hazudós Jakabban és a Sorstalanságban is.

 

Rajhona Ádám és Koltai Róbert az Egészséges erotika című magyar filmben (forrás: Örökmozgó)

 

A filmrajongók viszont nemcsak az Egészséges erotika miatt szerették Rajhona Ádámot, hanem a jellegzetes szinkronhangját is mindenki ismerte.

Az ő összetéveszthetetlenül markáns orgánumán szólalt meg Doki a Vissza a jövőbe-trilógiában, Gimli A Gyűrűk Urában és persze Tommy Lee Jones is az összes Tommy Lee Jones-filmben.

A 80 éve született színművész munkásságának nagy rajongójaként most összeszedtük a 8 legemlékezetesebb Rajhona-szinkront.

 

1. A Vissza a jövőbe Dokija

Robert Zemeckis kultikus időutazós filmje 1985-ben hódította meg az amerikai nézők szívét, hozzánk viszont csak évekkel később jutott el: 1987 októberétől vetítette a Mokép. A Magyar Szinkron- és Videovállalat szinkronjára azonban nem lehetett panasz, a magyar szöveg ér felelős Sarodi Tibor és Kiss Beáta szinkronrendező abszolút profi munkát végeztek, nem is beszélve a szinkronhangokról:

Rajhona Ádám telitalálat volt Dokinak, és Rudolf Péter is brillírozott Marty McFly magyar hangjaként – így a Vissza a jövőbe ma is azon kevés filmek egyike, amit sokkal jobb szinkronosan nézni, mint eredeti nyelven.

 

2. A Vissza a jövőbe második szinkronja

2002-ben a Vissza a jövőbe-filmek bluray kiadásához új szinkron készült, amire azért volt szükség, hogy 5.1-ben szóljon a hang. Ehhez a Balog Mix Stúdióba kellet csődíteni a legtöbb régi magyar hangot, és ott újravenni az 1987-es verziót. A szöveg tehát ugyanaz, a legtöbb szinkronszínész ugyanaz,

és bár Rajhona Ádám itt is profin hozza a Doki minden furcsa rigojáját, sajnos ég és föld a két szinkron színvonala,

mivel a 24 éves Michael J. Foxhoz már egyáltalán nem illett a 43 éves Rudolf Péter hangja...

 

 

Ráadásul sikerült egy szarvashibát is véteni a 2002-es verzióban, ugyanis az első részben, a mikor Marty a Dokival (Christopher Lloyd) beszél telefonon, az utóbbi nem hallatszik, innen egész egyszerűen kimaradt Rajhona Ádám hangja (végül a SkyShowtime úgy igyekezett orvosolni a problémát, hogy ebbe a jelenetben Borbiczki Ferencet halljuk Dr. Emmett Brown hangjaként).

Ha szeretnél még szinkronról olvasni, akkor itt egy remek cikkünk

6 film, amihez szédületesen sz*r új szinkron készült

Nem elég, hogy mást hallunk, mint korábban, de még sokkal rosszabb is.

Tovább

 

3. A Született gyilkosok káromkodó McCluskyja

Oliver Stone örök klasszikusában (amelynek a forgatókönyvét Quentin Tarantino írta!) Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) országúti ámokfutásuk közepette sorra gyilkolja a zsarukat, a kamionsofőröket, a boltosokat, a pincérnőket és az útjukba akadó névtelen járókelőket. Egész Amerikában egyetlen ember akad csak, aki elég tökös ahhoz, hogy elkapja a hősszerelmes gyilkosokat:

Dwight McClusky, akit Tommy Lee Jones alakít, és akinek a válogatott gorombaságait Rajhona Ádám ordítja teljes átszellemültséggel a néző arcába a felejthetetlen magyar verzióban!

 

4. A Mindörökké Batman Kétarca

A harmadik Batman-mozifilmnek Tim Burton helyett már Joel Schumacher volt a rendezője 1995-ben, aki bár csapnivaló munkát végzett, a botrányosan rossz és kínosan röhejes végeredmény valahogy mégis kultikussá nemesedett mostanra. Ebben a verzióban Tommy Lee Jones alakította a bűn útjára lépő, tudathasadásos államügyészt, Harvey Dentet, azaz Kétarcot. Sajnos ő is egy ugyanolyan infantilis főgonosz lett, mint a zöld spandexben ugrabugráló, Jim Carrey-féle Rébusz,

Rajhona Ádám morózus hangja viszont legalább hozzáadott némi baljós komolyságot az amúgy igencsak félkegyelmű karakterhez.

 

 

5. Az utolsó esély Ramsey kapitánya

Rajhona Ádám nemcsak Christopher Lloyd és Tommy Lee Jones visszatérő szinkronhangja volt.

A hazai szinkronrendezők Gene Hackman filmjeit is előszeretettel bízták rá: ő volt például Frank Ramsey kapitány magyar hangja Az utolsó esélyben.

Ez a mára kissé elfeledett 1995-ös Tony Scott-film a Szovjetunió felbomlása utáni zűrzavaros időkben játszódik, amikor is az orosz felségvizeken cirkáló USS Alabama tengeralattjáró kapitánya (őt alakítja Gene Hackman) szakmai rivalizálásba kezd a helyettesével (Denzel Washington), miközben küszöbön a harmadik világháború.

Bár a film forgatókönyvét Michael Schiffer írta, a stáblistáról lehagyott Quentin Tarantino is számos jelenetet jegyez benne. Ezekben természetesen rengeteg a popkultúrára való utalás, például amikor a legénység a Star Trekről vagy a tengeralattjárós filmekről beszél (utóbbiakról összeállított toplistánkba egyébként Az utolsó esély is bekerült).

A 10 legjobb tengeralattjárós film

A mozikban a tragikus sorsú orosz tengeralattjáróról szóló film, a Kurszk, és ennek apropóján vettük végig a legjobb olyan munkákat, amik egy búvárhajó fedélzetén játszódnak, legyen szó háborúról vagy kalandról!

Tovább

 

6. A Men In Black K ügynöke

A mindig morcos fapofa Tommy Lee Jones talán egyetlen másik filmjében sem volt olyan vicces, mint a népszerű Sötét zsaruk franchise-ban, amelyben az UFO-kerketésbe újoncként belecsöppenő Will Smith zsémbes mentorát, K ügynököt alakította. Ahogy a többi szinkronizált Tommy Lee Jones-film esetében, úgy itt is hatványozottan igaz, hogy

Rajhona Ádám magyar hangja semmit sem vesz el az Oscar-díjas sztár játékából – sőt, pont az a furcsa, hogy sajnos 2015 óta sajnos már nem Rajhona hangján szólalnak meg Tommy Lee Jones karakterei...

 

7. A Gyűrűk Ura-filmek Gimlije

Rajhona Ádám sokoldalú színészi tehetségét mi sem jelzi jobban, mint hogy nemcsak Christopher Lloyd, Tommy Lee Jones és Gene Hackman örökös magyar hangja volt, de

a reszelős orgánuma A Gyűrűk Ura-filmek mogorva törpjéhez, a tünde Legolasszal folyton pörlekedő Gimlihez is tökéletesen passzolt.

Annak ellenére, hogy ezen a kultikus fantasy trilógián és a kevésbé jól sikerült Anakonda 3-on túl sosem szinkronizálta John Rhys-Daviest (ahíres brit színésznek ugyanis régóta Kocsis György az állandó szinkronhangja).

 

8. A Sin City Marvja

2005-ben a nézők és a kritikusok is imádták a Sin Cityt, mivel nemcsak hogy látványosan feltámasztotta a Humphrey Bogarttal együtt sírba szállt fekete-fehér film noirt, újra téynezővé tette Hollywoodban a süllyesztőbe került Mickey Rourke-ot – aki 3 évvel később be is zsebelt egy rakás díjat a Pankrátorral. Pedig a rendező, Robert Rodriguez, igazából nem csinált semmi mást, csak sorvezetőnek használta Frank Miller Sin City-képregényeit, amelyek már eleve film noir toposzokból és Dashiell Hammett-regényekből lettek összerakva:

a bűnös Basin Cityben minden sikátor sötét és veszélyes, minden zsaru korrupt, és minden antihős monologizál – a rút arcú Marv például Rajhona Ádám hangján dörmög a szinkronos verzióban.

Ami azért is érdekes, mert Rajhona se előtte, se utána nem volt Mickey Rourke magyar hangja, a szinkronrendezők ugyanis évtizedeken át Schneider Zoltánt, Szakácsi Sándort, Kőszegi Ákost vagy Dörner Györgyöt bízták meg ezzel...